| Anak Emak oo Anak Emak |


Assalamualaikum..
Peace upon to all..
Apa khabar iman hari ini?
Moga sentiasa dalam jagaanNya..
Inshaallah..^^









Oke... mod cuti masih ada lagi ni..duk umah bersama keluarga tercinta...bess ouhh :D
Ok back to the point yang Ain nk cakap ehh...iaitu berkenaan ANAK EMAK..hee
Xtahu lar kenapa tertarik nak tulis pasal ni..xde kena mengena dengan siapa2 k..
Tapi biasa kan kita dengar? Anak emak...atau anak ibu...huu
Hurm..anak ayah ada x..atau anak ibu dan ayah...hee..
Ehem2...mesti ramai yang akan kata, kita semua kan anak emak, kita sayang emak kita.
Nabi Muhammad S.A.W juga bersabda bahawa :
 "Syurga terletak di bawah tapak kaki ibu"















Anak emak biasanya ditujukan kepada lelaki,anak manja dan bergantung pada mak,
nak buat kerja tak reti... Ada yang bagus,bertanggungjawab pada isteri.
Tapi xtahu lar setakat mana kebenarannya...heee
Actually anak emak ni ada yang negatif ada yang positif.
Orang yang anak emak lebih kepada sifat penyayang,pengasih,berbudi bahasa dan lain2 lar...
Para wanita di luar sana memang for sure berkenan anak emak sebab loving & caring sebagai suami.
Ada yang bagus ada yang tersilap pilih.Yang negatifnya ialah asyik minta pendapat emak.
Ada isteri yang kecil hati,makan hati seolah-olah isteri takde peranan dalam rumahtangga,
hingga rasa merimaskan...huu










2 perkara sebab kenapa adanya anak emak :
1)         Bapanya jarang2 ada di rumah, ada masalah nak tanya pendapat.
Itu sebab semua tanya emak. Dah bapa asyik outstation cari rezeki.
Maklah sebagai emak... maklah sebagai bapa. 
2)         Memiliki bapa yang garang, bukan pengasih, kurang cakap.
Anak rasa selamat bercakap dengan emak yang penuh dengan lemah lembut.












Jadi....adakah anda anak emak??
Kita boleh kenalpasti dengan melihat ciri-ciri berikut iaitu...
rapat dengan ibu, terlalu bergantung pada ibu untuk buat keputusan.
Hinggakan nak cari isteri yang sama ciri macam ibu...payah2..heee
Then sehinggakan ada yang terlalu lebihkan emak hinggakan isteri makan hati..
Yang ni no komen...sebab xpernah lagi lalui situasi camni..huhu












Soo..pesanan kepada semua isteri atau bakal2 isteri....
Bersangka baik kepada suami & emak mertua.
Kalau suami lebihkan emak, isteri patut bertanggapan :
"Owh bagus suami jaga emak,dapat ganjaran syurga. Ibu kan dah tua,usia semakin lanjut,buat baik
sementara dia masih ada. “
Berbuat baiklah kepada mereka supaya nanti anak2 buat macam tu juga kepada kita..
What u did...u will get back...hukum karma itu ada..hee
Layanlah ibu mertua seperti layan ibu sendiri.
Lagipun dalam Islam pun kata bila dah kahwin,tanggungjawab berat kat ibu dulu,baru bini.
Kenalah ada give & take,isteri kena faham..k











Nanti bila Ain kahwin...berharap dapat suami yang rapat dengan emak / umi..hee
Berkat doa ibu mertua , inshaAllah dapat membina sebuah keluarga yang bahagia...
Di bawah lembayung redhaNya..
( famili sendiri tetap xdilupakan... SAYANGI KELUARGA melebihi segalanya..hee ) 
Nanti boleh lar belajar masak dengan mak mertua..nak2 makanan feverat my future zauj...
Mengerat ukhuwwah lagi dapat pahala sebab menggembirakan hati suami..huhu
Dat’s all...


Salam.

Nota Hati 1 : Walau sehebat manapun ilmu kita, walau setinggi manapun kelulusan kita,
walau siapa pun kita, apa guna tanpa restu ibu bapa kita dan guru.
 Jangan sesekali melupakan jasa mereka pada masa depan..
kerana tanpa mereka tidak mungkin kita akan mencapai kejayaan pada hari ini.

Fi amanillah,
30 Safar 1433H,
24012012 : 0437.

Comments

syafiqakarim said…
adik iqa anak mak yg manja sgt tp tak berbaloi2.cmno tu -___-

nice entry! :)
::WafaIrdina:: said…
ap maksud xberbaloi2..heee

n masyeh yaa sudi singgah n bcer entry ain...:D
zareliqa afiqa said…
iqa anak mak dan ayah jugak.hehehe :D
*tetibe*
::WafaIrdina:: said…
@ zareliqa afiqa : hehehe..xsalah pun iqa...ain pun anak mak dan ayh jugak..syg mereka..:D
Ungu Violet said…
anak mak pun anak mak jugak laa...tapi jgn la sampai tak tau berdikari & buat keputusan..lagi2 laa lelaki...huhu
::WafaIrdina:: said…
@Ungu Violet : betol 2 miss ungu..stuju bangat..xsalah pun jadi anak mak..tapi jgn lar keterlaluan sgt..smpaikan buat pape pun kena tnye mak..ssh lar cm2 kan...xtw nkbuat sendiri..jdikan mak 2 sbg penasihat penting kiter...penasihat yang terhormat..heee
aiNa yaZiD said…
mostly ramai yang rapat dgn emak berbanding ayah. =) naluri seorang IBU kaaan.. lbh halus dr bapa. Nak2 lagi dia yang mengandung dan melahirkan kita..

RESTU dr kedua org tua sangat penting.. kerana itu la penentu kejayaan dan masa depan kita... dunia dan akhirat.. (^^,)
syurga di bawah tapak kaki ibu ;)
[fArAh aLiAs] said…
hye awak..! segmen farah alias belum tamat lagi la.. jom join!
Onitsuka_hana said…
kalau jadi isteri yang bersuamikan anak mak.Isteri secara automatik akan jadi menantu kesayangan kan.suka2 :)
::WafaIrdina:: said…
@aiNa yaZiD : betol 2 sis..rama yg sbenarnya lebih rapat denagn ibu..maybe sbb jiwa ibu lebih halus dr jiwa ayah2 kot..hee

pe pun..anak ibu kew..anak ayah kew..rsatu ibu bapak 2 yg penting..brulah fluent je kije kter :D
::WafaIrdina:: said…
@ Cikgu Ma : amik jln selamat ek...tengah2, sedang2 jer...kang syg lebih sorg..y sorg lg jeles plak ek..huhu
::WafaIrdina:: said…
@Miss Purple Ungu : heee..betol 2 sis..syurga d bwh tapak kaki ibu...syg ibu sy..hee :D
::WafaIrdina:: said…
@[fArAh aLiAs] : pu..yeke..nak join lar...huhu..inshaallah :D
::WafaIrdina:: said…
@Onitsuka_hana : ek..cm2 ek..xtahu lar yunk..kdg2 jd sebaliknya jugak..
mertua vs menantu..mitak jauh lar...huhu :D
Iznie said…
Subhanallah...entry yg bermanfaat...jazakillaha khairan ya ukhti... :)
CekbOlat-bOlat said…
jgn guriskan hati emak @kecilkan htnya.. nerakalah jwbnye..

hurm >_<
anak mama & babah.. hehe
dyabunga said…
walaupun mama dya garang tp tetap anak mak n ayah..hehe..
cik anak mak n anak ayah sbb due2 blh buat geng.hehe
Isma Haneefa said…
anak emak or anak ayah hakikatnya setiap manusia lahir drpd 2 insan tu...tpi mmg, rapat dgn mak lagi selesa rasanya...

*Saya doakan future zauj akak beriman, soleh dan...anak emak.hihihi...
::WafaIrdina:: said…
@Iznie : alhamdulillah...masyeh yaa sudi singgah n bacer...all praise 2 HIM....:D
::WafaIrdina:: said…
@CekbOlat-bOlat : betol 2..nerakalah jawab lah..sekali kater ah pun xleh sebenarnya...heee

*me 2..anak papa n mama ..haha:D
::WafaIrdina:: said…
@dyabunga : actually most mom n mother outside is garang n bengkeng..tapi marah mereka kat kita kerna sayang...kan...:D
::WafaIrdina:: said…
@Original CikTeddy : geng ibu n ayah...huhu..mmg gempak la kan....1 kepala je semua..huhu :D
::WafaIrdina:: said…
@Isma Haneefa : betol 2 adeq syg..hakikat kita mmg lahir dari 2 insan 2..ayah dan ibu...so..sygi kedua2nya...kasih ibu dan ayah sampai ke syurga..

*ameen...thanx 4 ur prayer yaa..same goes to u 2 ..huhu :D
FiqaComey said…
wahh,, ny fiqa leh amek sbagai petua bile dah kawin nanti.. hihi..
♥AienNajwa♥ said…
herm..anak emak selalu nyer adelah seorang lelaki berbanding wanita..tapi sy zaman skolah, kawan2 majoriti panggil sy anak emak sebab tak boleh kuwa mane2..tapi saye berbangge sebab emak saye berjaye sampai hari ini..ibu bape segalenyer..=)
S H I T E Q said…
btol2. sy suka laki anak mak. bertggungjwb :)
::WafaIrdina:: said…
@♥AienNajwa♥ : sis!!! rindu kamoo..bz hali layer ciner kutip angpow ek..heee

emak adalh tulang belakang kiter kan...sbb mereka kita berjaya sekarang..n ibu bapa is everything..without them we r notnig,,,zero!!hee
::WafaIrdina:: said…
@S H I T E Q : ain pun likes...p jgn lebih2 sgt..jeles i t...sume mende nak cri mak....hee
Ckin Kembaq said…
Wah! future zauj...insyaAllah..doaku mengiringi.. ^__^
::WafaIrdina:: said…
@Ckin Kembaq : InshaAllah..sama2 kita menunggu future zauj di akad yaa....:D
mesti wafalrdina nih anak yang baik kan ? suke la ayat kat atas nih . bole amek tak ? :)
::WafaIrdina:: said…
@Nurul Syazana Noorhijas : mudah2an kita tergolong dalam kalangan anak2 yang baek...inshaAllah...

yaa sis..silakan..dialu2kan sharing yaa:D
teheee,
kite anak ayahhhhhhhhhhhhhhhhh ouhhhhhhhhhhhh >_<
::WafaIrdina:: said…
@Zakaria's daughter : ouhhhh..suwettt ny...heeee

apreciate lar kedua2nya k...:D
♥e'in♥ said…
bf e'in bkn anak mak.. tp die jenis yg family 1st..
Ad-Dien said…
Assalamualaikum, penulisan yang baik, cuma...hadith yang enti quotekan itu adalah dhaif jiddan au maudhuat...

saranan saya...sila berhati-hati dan buat rujukan terlebih dahulu sebelum meletakkan hadith ye...ini amat penting kerana telah berpesan Rasulullah s.a.w :

"Berbohong dengan namaku tidak lah sama dengan orang lain.Barangsiapa yang berdusta atas nama ku, maka persiapkanlah tempat duduknya di dalam neraka" muttafaq alaih..

dengan menyemaknya, baru lah kita akan tahu kesahihannya, dengan itu kita memuliakan sunnah rasulullah s.a.w..

sekadar teguran dari saudara yang prihatin akan sunnah...wallahua'lam :)
diana said…
tak mau la berpasangan dengan anak manja mak..
dah ada pengalaman..menyiksa jiwa dan raga...
mujur dapat suami tak macam tu..
YaYaNsMuM said…
Suami yang baik ialah suami yang bijak mengimbangi kasih syg buat kedua-dua pihak,(^_^)tak kire la anak Mak ke anak ayah, huhu.
::WafaIrdina:: said…
@Ad-Dien : oke2 ..masyeh yaa ats teguran.... ana asif
::WafaIrdina:: said…
@ diana : ouuu...dah ada pengalaamn..hehee..xpela..pengalaman mematangkan diri..ada hikmah di sebaliknya..teheee:D
::WafaIrdina:: said…
@YaYaNsMuM : agreed ..200%..hee..Suami yang baik ialah suami yang bijak mengimbangi kasih syg buat kedua-dua pihak :D
MaYa MustWany said…
dulu bila kawan kata anak mak,mas akan cakap ank mak n abah.tanpa abah,aku tak lahir gak.hahaha..terdiam mereka
::WafaIrdina:: said…
@MaYa MustWany : betol lar 2 mas...mantop jwpn 2...:Dheee
without them kita xkan lahir ke dunia...heeee
Ad-Dien said…
la baksa...sekadar teguran untuk maslahah ummah, :)
::WafaIrdina:: said…
@Teenager Housemaid : u 2 nice.. :D

Popular posts from this blog

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |