Saturday, 7 January 2012

| We Will Die!! |




Assalamualaikum..
Peace upon to all..
Apa khabar iman hari ini?
Moga sentiasa dalam jagaanNya..
inshaAllah ^^








Tiap2 yang bernyawa pasti akan MATI..
Exactly true right...
True and true..huuu










Dunia ini hanya satu persinggahan bagi kita.
Dunia yang kita tak ketahui berapa lama lagi boleh kita tinggal.
Mungkinkah lagi beberapa tahun? Beberapa hari?
Beberapa jam atau beberapa minit atau beberapa saat lagi?.
Hala tuju kita semestinya syurga Allah kerana kehidupan di sana adalah kehidupan yang
kekal... Namun apa yang telah kita lakukan untuk meraih syurga Allah?..
hurm senang citer cam ni .. dunia ini cam R&R jer ..
kalau lalu at highway tuh mmg  cam jadi rutin wajib untuk singgah at R&R ,,betul tak??
bila stop situ after penat2 mmg rase indah sangat sebab macam2 kemudahan ada,,
tapi bila kita terleka at c2 sedar tak yang masa terus berjalan
& sometime boleh wat kita lupa apa matlamat kita sebenarnya.,,
Haa..cam tuh gak dunia ni.,,bnyak nikmat yang ALLAH bagi kat kita..
boleh jer kita terleka n lalai cam tuh jer,,
kita let go segala perkara dan main aci redah jer..

"Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah
akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan
dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa)
kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain
hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya."
( Surah Ali Imran 185 )














Tapi,,,sedar tak kita yang dah terlalu bnyak dosa yang kita lakukan,,
sukar sangat untuk kita buang sisa2 jahilliyah dalam diri...
sisa2 tuh r yang jadi toksid beracun dalam diri dan
jadi virus yang bahaya untuk kita and orang sekeliling..
dan sedarkah kita  da berapa banyak masa yang dah terbuang hanya untuk
melepak,mengumpat,shopping, fb dan all of things yang tak berfaedah..
ingatlah masa yang kita ada ni terlalu singkat untuk mengejar benda2 tu...
ingat masih ada yang kita perlu cari dan kejar..
ia adalah untuk find bekalan akhirat..

“Dan tiadalah kehidupan dunia ini melainkan senda gurau dan main-main.
Dan sesungguhnya akhirat itulah yang sebenarnya kehidupan, kalau mereka mengetahui.”
 ( Al-Ankabuut : 64 )















Dunia ni sementara je..
ingat tu selalu...
dan perlu untuk kita membuat persiapan bagi bekalan hari yang
kekal abadi iaitu AKHIRAT..even hidup at dunia ni singkat tapi
ia tetap penting coz at sini lah yang akan menentukan kehidupan kita at sane nanti..
oleh itu sentiasalah kita mengingati ALLAH dalam apa jua keadaan ..

Dan sebutlah (nama) Tuhannmu dalam hatiumu dengan merendahkan diri dan rasa takut,
 dan dengan tidak mengeraskan suara, di waktu pagi dan petang, dan janganlah kamu termasuk orang-orang yang lalai.
( Surah al-A’raf : 205 )








OK ...just this..salah dan silap harap dimaafkan dan ditegur..
terlalu banyk khilaf Ain sebab  I'M JUST A HUMAN..
may ALLAH bless us....^^





Salam.

Nota Hati 1 : Langit kita sama...tiada beza...saya hamba...anda hamba,,
mhamba sang pencipta... setinggi mana kita. serendah mana kita.
kita tetap sama. kita tetap hamba.
HAMBA kepada Sang Pencipta, Allah Ta'ala.

26 comments:

zareliqa afiqa said...

yeah! betul tu.Nice sharing :)

zety_panda said...

amboi2... da cntik da blog dy ea... lma x dtg ,,, hik3... cmne nk wt gmbar tepi shoutbox 2 ek>? nur wt xjd la.. huk3

::WafaIrdina:: said...

@zareliqa afiqa : masyeh yaa dear..moge sama2 amik manfaatnya ^^

::WafaIrdina:: said...

@zety_panda : hehehe...rajin2 lar singgah cni nur...xcantek pun ...ngok belog lg cntik..ain pun smgt nk edit belog cantek2 cm nur..hee

Ungu Violet said...

memang kita manusia selalu lupa & alpa...lagi2 pasal mati...huhu

::WafaIrdina:: said...

@Ungu Violet : hakikat manusia yg selalu lupa..jd sama2 lar kiter saling mengingatkan antara 1 sama lain..^^

Isma Haneefa said...

yg mghairankan masih ramai yg suka brtangguh2 dlm mmbuat kebaikan...mcm tahu je bila kematian mereka...
thx share:-)

::WafaIrdina:: said...

@Isma Haneefa : btol 2 dear,,..mereka da tahu kematian bakal mjemput mereka...tp stil btguh2 menunaikan kewajipan mereka sbg Muslim...mudah2an kita sentiasa tergolong dalam kalangan org2 yg sentiasa memperoleh hidayah ^^

Miss Purple Ungu said...

nice sharing dear
dunia ni hanya sementara
cuma ramai lg yg masih tersesat sementara mananti hari kiamat....

::WafaIrdina:: said...

@Miss Purple Ungu : masyeh yaa..moge sama2 amik manfaatnya..saling mengingatkan antara 1 sama lain..y tsesat 2 kita mitak mudah2an kembali ke jalan yang lurus ..dan selalu lar bdoa semoga kita sentiasa tgolong dalam kalangan orang yaang sentiasa memperoleh hidayah .. ^^

BukanSekadarNama said...

kita semua hambaNYa..
semua sama...
yang membezekan kita ibadah kita.. =)

Amira Atiqah said...

iman saya otw nak masuk ICU. huhu, inshaAllah akan dirawat dengan baik :)

::WafaIrdina:: said...

@BukanSekadarNama : betol 2...cantek..uduh ...Allah xpandang pun semua 2...yg dipandang hanyalah taqwa kita n amal ibadah ...so...sama2 saling mengingatkan ke arah kebaikan dan tingkatkan amal ibadah kita...^^

::WafaIrdina:: said...

@Amira Atiqah : saya pun...sama2 kita renovate iman n hati kita...mudah2an merasai halawatul , kemaniasan iman 2..inshaAllah ^^

Iffah Afeefah said...

ye mati itu pasti

Teenager Housemaid said...

sebak bace entry ni..
ya...kita tak kekal di dunia.. semuanya kan kembali..

::WafaIrdina:: said...

@Iffah Afeefah : betol 2 sis...mati 2 pasti..cmer kuter xtahu bile kematian 2 akan menjemput..mudah2an kita mati dalam iman...^^

::WafaIrdina:: said...

@Teenager Housemaid : betol 2 dear..selalu lah ingat kematian..mudah2an bile kita ingat kematian..kita akan berebut2 untuk meningkatkan amal ibadah kita...

athirahmazlan said...

Hai Wafa ! 1st time jugak masuk sini..sayu je baca entry ni+lagu background...pehh sayu2..hihi
nice entry.


thanks sebab sudi singgah blog tirah!
^_^

::WafaIrdina:: said...

@athirahmazlan : masyeh yaa sis sudi meninggalkan jejak dcni...sama2 amik manfaatnya...

belog kamoo cantek tw...purple polka dot..likes*

::WafaIrdina:: said...

@athirahmazlan : masyeh yaa sis sudi meninggalkan jejak dcni...sama2 amik manfaatnya...

belog kamoo cantek tw...purple polka dot..likes*

Princess Nusy said...

bgus..nice sharing.. =)

::WafaIrdina:: said...

@Princess Nusy : masyeh yaa sudi meninggalkan jejak dcni..amek yg baek ...y buruk dtinggalkan...^^

aimie amalina said...

cukuplah mati itu sebagai penasihat kan :))

dgn ingat mati, langkah kejahatan dgn segera setop..

aduhai

takot ase nye :(

shera haifa said...

nice.. betul dunia ini hanyalah R&R untuk kita sblum menempuhi alam yg sebenar..

::WafaIrdina:: said...

@ shera haifa : btol 2 sis...

Kita tidak selamanya di sini.
yaa.kerana kita masih punya arah.
untuk selamanya di sana.
keranadi sini.hanyalah sebuah persinggahan.
untuk diuji.
tentang ketabahan.
kesabaran.
kepercayaan.
dan keimanan.

"Wahai kaumku! Sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan (sementara) dan sesungguhnya akhirat itulah negeri yang kekal. "
Surah Ghafir;40:39.



kehidupan kita hanya ibarat sebagai seorang pelayar di sebuah lautan dan
singgah berhenti di sebuah perlabuhan
untuk mencari isi untuk dibawa untuk terus menyambung sebuah pelayaran.menuju ke tempat yang hakiki lagi abadi…iaitu AKHIRAT..