| Kepercayaan a.k.a Trust |


Assalamualaikum…
Peace upon to all..
Apa khabar iman hari ini..
Semoga sentiasa dalam jagaanNya..
inshaAllah ^^






Just a shortnote today..
xnak belog tinggal habuk banyak2...hee~~~
update lar jugak walaupun entry ciput je...
soo..jom bacer...dan layannn jer..:D








Orang kata an..
Rasa percaya kat orang ni macam pemadam.
Bila kita buat silap, kita padam, pemadam tu makin pendek.
Sama macam percaya...
Atau dalam bahasa Inggeris a.k.a TRUST..






Orang kata ugak an..
Rasa percaya ni macam kertas.
Bila kita remukkan kertas tu, kertas tu akan terus remuk.
Tidak akan lurus kembali, walau kau iron sekalipun.
Sama jugak macam percaya.







Aku as known as Ain atau cahaya kegembiraan ( dalam arab ) , orang yang sangat mudah percaya.
 And bila aku mula percaya, aku akan terus percaya. 
Tapi bila aku hilang rasa percaya, susah untuk aku percaya balik. 
Melainkan anda dapat buktikan yang kertas tu boleh lurus balik dan pemadam tidak akan pendek. Boleh???






So..jawablah sendiri soalan tu....
Kalau tidak boleh, jangan hilangkan kepercayaan. Percaya dan memaafkan adalah dua benda berbeza.
 Kita mungkin memaafkan, tapi percaya? Belum tentu...
Ia memerlukan masa yang panjang untuk dapatkan balek kepercayaan tu semula..








So...pesanan dari kaunselor yang xdiiktiraf ni..heee
Bila orang sudah bagi kepercayaan, jangan khianati. Yess, pemadam dan kertas boleh diganti.
Tapi kepercayaan, kita mau ganti dengan apa? 
Apa pun, simpanlah kepercayaan itu walau ia hanya tinggal secebis.
Kerana kepercayaan adalah sesuatu yang paling sukar untuk dicari dan teramat mudah untuk lenyap. Kepercayaan itu jugak bersyarat. Dat’s mean jangan pernah kita letakkan kepercayaan kepada yang si penipu, 
dan sila jangan menipu kepada yang mempercayai kita.
Oke... ~ stop right there~!
dan entry ini tiada kena mengena dengan sesiapa..k..
salam sayang Ain..kbai..


Salam.

Nota Hati 1 : Wahai manusia yang menghakimi, ingatlah hakim yang sebenar bukannya kamu.
Wahai manusia yang menghakimi, fahamlah berubah itu perlukan pengorbanan dan istiqamah.
Wahai manusia yang menghakimi, jangan cuma nampak kelemahan orang lain sebaliknya
 buta dengan kelemahan sendiri.


Fi amanillah,
6 Rabiulawal 1433H,
30012012  : 0558

Comments

yg penting jgn salah guna kepercayaan tu kan :)
::WafaIrdina:: said…
betol 2..
jgn salah gune kepercayaan yg org bagi kat kita..
appreciate it!!
sekali ilang...
xgune da myesal
hihi~~

:D
Isma Haneefa said…
setuju sgt. Memaafkan mungkin boleh, tapi nak percaya tu... ermmm...kena fikir banyak kali. apapun, kita pun jgnlah buat org hilang kepercayaan pd kita...^^
Muttallif said…
"Hancurkan kepercayaan orang terhadap Kita dan lihatlah kita akan hancur kemudiannya" salam
Ungu Violet said…
jangan suka mempermainkan orang lain..nnti takder sape2 nak percaya...huhu....:)
nAj!hAh zAkAr!A said…
sekali kite hancurkn kepercayaan org , sampai bile-bile pom org tk percaya lagi . betooii tk ???
::WafaIrdina:: said…
@Isma Haneefa : betol 2 dik..
Memaafkan mungkin boleh,
tapi nak percaya tu...
take time kot..

so...dun lie to people who trust us..
k
:D
::WafaIrdina:: said…
@Muttallif : em...dalam kata2 2..
seperti pernah mengalami pengalaman yang pahit..
pe pun
never lies..
bia kenyataannya pahit,
asalkan benar
kan
:D
::WafaIrdina:: said…
@Ungu Violet : betol 2 miss ungu..
jangan suka mempermainkan orang lain..
nnti takder sape2 nak percaya
what u did,,
u will ger back..
hihi~~

:D
::WafaIrdina:: said…
@ nAj!hAh zAkAr!A : betol 2 sis..
so..never lies..
be honest..
hihi~~
D

masyeh yaa sudi dtg belog ni..
datang lar lagiii
:D
apabila kepercayaan disiakan..mmg susah.

tp smua org buat silap.kesian kan klu kita msh syak pd org tu. kadang2 rasa kita ni kejam..huhu. serba salah
::WafaIrdina:: said…
@Lydia Miza(Aidyl Azim) : betol 2
rumit sgt3..
nak2 disia2kan oleh org yg kiter syg..
mmg..pluang stil dberikan
p at ni stil ada jugak sekelumit kebimbangan
if dia mengulangi pe yg dy wt..
salah kew cmni..
em...serba slh dbuatny..

mudah2an ditetapkan at..
n sume org penah wt kesilapan..
thinking +ve
hihi~~
because, we learned from our lessons kan bila soal trust ni..huhu
L said…
betul, bila sekali xpecaya, payah la nk pecaya balik...



jom hayati sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html
ku percaya pada cinta...lalalal

eh2..ternyanyi lak..:D


percaya kepercayaan...

pabila terhancur tembok percaya terasa mustahil utk dibina semula
::WafaIrdina:: said…
@Teenager Housemaid : betol 2 miss m..
we learned from our lessons kan bila soal trust ni..
pengalaman will mematangkan kita
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@ si kiut lavender: whh..sis
lmew xnampak..
mis u a lt..
hihi~~

sdap nyanyi..
ley msuk AF ni..
p syg da xde da...
ngee
inshaAllah tembik kepercaayaan dpt dbina semula..
if we remember dat everyone is not imperfect..
p jgn lak jgn terlalu percaya sgt kt org even bnyk kli dtipu..
learned from our lessons
hehe~~

:D
::WafaIrdina:: said…
@L : but xsalah bagi mereka peluang kan...
we r imperfect...
ne way...pandangan masing2 kot
hihi~~
ad org lw da kepercayaan da disia2kan..
mmg susah nak percaya blek..
but skunk try 2 be consider 2 any situation..
moge ditetapkan at..

masyeh yaa sudi singgah cni
dtg lagi yaa
i will visit u back
:D
mamAuni said…
sgt suka entri ni..yup, kpcyaan jgk ptg dlm stiap hub..

<<<already follw ur blog.hihi
hazz death said…
yup~ nice entri.. sgt2 skong dgn statement ni.. i didnt like liars..huhuhu
Semut Senyum said…
...kita boleh sayangkan seseorang itu 100% tapi kita tak boleh percayakan seseorang itu 100%. Percaya boleh, tapi jangan meletakkan percaya yang terlalu tinggi.
CekbOlat-bOlat said…
jangan hilangkan kpercayaan org ^^
Siti Kamariah said…
kepercayaan itu ibarat barang yang mudah pecah...sekali retak,,ia hanya menunggu waktu untk pecah terburai....
O CIKTEDDY said…
akn cube tuk sling mmpercayai =)
♥AienNajwa♥ said…
yup..kite serupe..sekali kepercayaan kiter di toreh, torehan tu akan tinggal kesan xkan hapus..hellow my name is Ain..hehe..=)
::WafaIrdina:: said…
@mamAuni: thnx yaa isis..
sudi dtg pollow
n
bacer my entry

i will visit u belog later
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@ hazz death :
wow
likes da qupte..
i didnt like liars..
me too
hihi
:D
::WafaIrdina:: said…
Semut Senyum : right dear..
pxleh jugak syg 100% seseorang 2
kne simpan 10% tuk diri sendiri
even t she o he leaves us..
kter stil ley trime knyataan 2..
kew cmne??
hihi~~

:D
::WafaIrdina:: said…
CekbOlat-bOlat :
betol 2 cik bolat..
pandainy
anak sape ni
hihi~~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@Zakaria's daughter : peace~~~
masyeh sudi singgah cni lagi
hihi~~
:D


@O CIKTEDDY : okai..
try 2 trust everyone
bersangka baik.
right?
hihi~~
::WafaIrdina:: said…
@♥AienNajwa♥ : hellooo
my name is ain 2
hahah

sisi..
lmew xnampak..
mis u l lot..
g mnaer ek
kahwin ek
hihi~~~
FiqaComey said…
erm,, betul 2,, fiqa lak org yg sush nak prcyakan org lain,, wlupun dah kenal hampir setahun,, haha..
assalamualaikum akak.. chat ke?? maap la dah lama farah x dtg.. sibuk ngan stdy kot.. heheh..^_^

p/s~ cntik pic atas tue..=)
::WafaIrdina:: said…
hihi..
kepercayaan boleh dipupuk k...
jgn nakal2 yaa fiqa comey
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@nur farahin binti sulaiman : wsalam farah..
akak sehat jer
2 lar ..lmew farah xtinggal jejak kt cni..
mis u darl
hihi~~

pe pn..
stdy leklok naa..
pic atas 2 memang cantik farah..
sebab ada heliza..
tetiber jd minat kt dy
huhu~~
:D
Cikgu Ma said…
tacing baca entry ni dik...errm..bila kepercayaan dh di remuk2, kebenaran pun kdg2 nampak sangsi...

**nk masukkan dlm bloglist ea =)
zareliqa afiqa said…
Betul! bila dah hilang kepercayaan tu susah nak kembalikan balik..jadi jgn sesekali hilangkan kepercayaan org pada kita :) atau kita pd org lain..
MaYa MustWany said…
betul tuh.tapi allhamdullilah,first time tipu abg long mas,then xsampai sminggu citer betul2,allhamdullilah dah ok until now.n dia lebih faham.hihihi

macam mas sndiri pun xsuka org mnipu.
::WafaIrdina:: said…
@ Cikgu Ma : hehehe..
sila jangan menipu pd yg percaya..
fullstop!!
hihi~~

:D
::WafaIrdina:: said…
@zareliqa afiqa : betol 2 iqa..
soo..sila jg kepercayaan yang diberikan sebaiknya...
jgn sia2kannya..
hihi

;D
::WafaIrdina:: said…
@MaYa MustWany : betol mas..
ain pun xske org menipu..
bialah mende 2 pahit asal kan benar..
2 lagi baek kan..
hihi
:D
appreciate bile org da percaye :) kn..
::WafaIrdina:: said…
@Bulan Syurga Firdausi : betol 2...
hargai bile org da percaya..
jgn sesekali khianati kepercayaan yang diberi..
kelak diri xkan dipercaya lagi..
hihi~~
sara E a.k.a ct said…
percaya zaman sekarang ade banyak..percaya banyak..percaya main2..percaya sikit2..dan kadang2 kepercayaan itu terbahagi kepada dua..boleh percaya ataupun tidak boleh percaya..apepun..percaya kpd diri sendiri menjadi teras penting..insyaAllah:)..

yey ct bace entry kwn2:D
eeiyss said…
uniknyer setiap entry~

Popular posts from this blog

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |

| Pray For Them |


Saudara-saudara kita di bumi Palestin sedang berjihad dalam menegakkan agama Islam. Walaupun kita tak dapat berjihad dan menolong mereka di sana, marilah berdoa supaya saudara-saudara kita di sana mendapat kekuatan dan mendapat lindungan daripada Allah SWT kerana doa adalah senjata orang Islam. Tolonglah mereka dengan DOA! Ya Allah, satukan hati kami umat Islam sedunia supaya Yahudi laknatullah dapat dihancurkan. Info terkini mengenai saudara-saudara kita di sana boleh lihat di FB AMAN PALESTINE. Marilah kita sama-sama menderma untuk mereka dan moga-moga dengan sumbangan yang kita buat itu dapat menyelamatkan nyawa dan membantu saudara-saudara kita di sana. Boikot juga barangan Yahudi. Kita satu ummah sekat ekonomi mereka!