Posts

Showing posts from 2013

*baru 2014*

Image
Menuju 2014, tahun Masihi. How time flies so fast right? Me, gonna be 23 y/o. Gonna be a final year student. Gonna be a teacher soon. And gonna be everything than we dont know & unexpected. So, still we have the time. Lets us appreciate what we have. And letting go the 'bad' things, sadness, disappoinment, and everything that make us down. Lets we be awesome. Lets we be proud of ourselves. Believes. Percaya. Setiap dari kita punya 'keindahan' masing2 yang Allah bagi. Jadi, jangan susah payah jadi orang lain. Belajar untuk mencintai diri sendiri. Dan belajar untuk menghargai. Then, harus juga percaya, setiap dari kita juga punya 'keindahan' jalan cerita hidup yang Allah ciptakan. Ada jalan cerita yang best. Ada jalan cerita yang tak best. Yang tak best, Allah nak kita ambil ibrah darinya untuk menjadi dan melalui proses kematangan. Jalan cerita yang best pulak, untuk menjadikan kita insan yang semakin bersyukur dengan apa yang Allah bagi. Jadi, jaga2 jaga ha…

*The best PLANNER ----> ALLAH*

Image
Allah tahu apa yang terbaik untuk diri kita. Allah knows the best for us. Jadi, ajari hati plus dekatkan diri dengan sikap suka REDHA dengan segala apa yang diberi dan ditentukanNya. okeyh! 

*31 Dis nim result exam keluar. then 02 Jan new sem, final year. moga Allah permudah. dan moga aku sentiasa berlapang dada dengan segala 'plan' Dia. aku terima apa sahaja ya Allah. sebab selayaknya aku terima. aku hanya hamba. kalau itu yang terbaek. dan cuma 1 pintaku. mudahkan perjalanan hidup aku. dan orang2 yang aku sayang. ameeen.* 
#sharing#pic#from#tumblr#reflecting#self#redha#berlapang#dada#dengan#plan#allah#doa#mudahkan#semua #urusan #perkongsian #kata #sahabat

*perempuan. women. annisa'*

Image
Ramai di antara wanita di dunia ini yang menagih kebahagiaan dengan sesuatu, mahupun seseorang, dan mencarinya di segala penjuru. Sedangkan kebahagiaan itu sangat lah dekat. Dekat pabila diri & hati sentiasa dengan Allah. Sungguh. Hanya Allah sahaja yang mampu menganugerahkan kebahagiaan kepada manusia. Maka janganlah mencarinya selain daripadaNya. 


Dan 1 lagi. Tidak ada yang lebih berbahagia melainkan orang2 yang BERIMAN. tak percaya? hm bukak alQuran, surah 16 ayat 97. 


Sekadar perkongsian pendek. Especially untuk diri sendiri. Salam.


*berusaha untuk jadi wanita yang paling bahagia! dunia wa akhirat. biznillah!


Nota Hati : Semoga awak, kamu, dia, mereka, sentiasa dalam jagaan Tuhan. Jagaan Allah. Fi hifzillah, fi amanillah. ^..^

*mati. death. almaut*

Image
Sesungguhnya manusia tidak akan dapat lari dari kematian, ajal & maut. Dan sesungguhnya juga, ajal & maut takkan lambat atau cepat walau seminit, walau sesaat. Jadi, selagi ada waktu, selagi nyawa dikandung badan. Topup AMAL IBADAH & PAHALA banyak2. Untuk bekalan ke alam sana.


ingat MATI. ingat TAUBAT. ingat ALLAH. "kullu nafsin dzza iqotul maut". 
*bukak surah ali imran ayat 185 plus al-a'raf ayat 34*


Nota Hati : Di sini. aku menulis untuk peringatan diri sendiri khususnya. asif 'ala kulli hal.hm  

*rezeki*

Image

*Qawiy . strong . kuat*

Image
Kekuatan badan & fizikal boleh dibina dengan mende nim. hm kekuatan hati? jiwa? rohani? yeee, kekuatan hati, jiwa dan rohani itu milik Allah.. ada Allah di dalam hati seseorang, di dalam diri seseorang, maka itu adalah KEKUATAN yang sebenar.. moh cari kekuatan tuh dengan sentiasa melakukan amalan2 yang boleh mendekatkan diri denganNya.. tak guna badan sasa, badan kuat kalau rohani lembik.. jiwa rapuh.. hati ‘manja’! dapat ujian sikit daa mengeluh.. Allah ambil orang yang kita sayang kita menangis salahkan takdir Allah.. kita gagal dalam exam kita futur dengan diri sendiri.. dannnn Allah tarik nikmat sikit pun kita rasa dunia macam nak kiamat.. sungguh! bila hati & jiwa plus diri kuat, qawiy, mehnah apa pun yang Allah bagi, kita terima dengan redha & sabar.. selalu ingat dan semat kuat2 dalam diri yang Allah itu maha Penyayang lagi maha Pengasih.. Allah tidak akan pernah menzalimi hambaNya.. kasih sayang Dia melebihi segalanya. Ayuh, kita ‘Qawiy’ dengan taqarrub denganNya!


*2:25*

Image
" dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang2 yang beriman & berbuat kebajikan. Bahawa untuk mereka (disediakan) syurga2 yang mengalir di bawahnya sungai2. setiap kali mereka mereka diberi rezeki buah-buahan dari syurga, mereka berkata , " inilah rezeki yang diberikan kepada kami dahulu. " mereka telah diberi (buah-buahan) yang serupa. dan di sana mereka (memperoleh) pasangan2 yang suci. mereka KEKAL di dalamnya. " {alBaqarah:5}

*allahuuu! kesemua antara kita berharap pengakhiran nanti di sana, syurga. untuk mengecap NIKMAT2 yang KEKAL di sana. hm tapiiii, apakah iman dan amal kita sudah melayakkan diri untuk ke sana. Nanges laju2! T_____T

Nota Hati : Pandang diri sendiri lebih baik daripada sibuk menghitung dosa orang lain. Muhasabah amal & diri setiap hari. Setiap hari! 

*le lip balm*

Image
Sungguh, yang paling banyak menghantar manusia ke Neraka adalah dosa MULUT, dosa LISAN. Allahu.. kerana mulut badan binasa. Kerana mulut neraka jadi tempat nya. Please, watch out our words. Cakap yang baik2 jeee okeyh. Yang buruk2 mohon lontar jauh2. Dan yang paling penting, sebelum nak kata kat orang lain. Kata kat diri sendiri dulu. Cek diri kita dulu, amalan dah sampai tahap para anbiyaa kew nak kata2, kutuk2 orang lain hm. makan dalam! Peringatan ditujukan khas untuk diri sendiri.


Nabi S.A.W bersabda, "...Maka hendaklah ia berkata baik atau diam".


Kesimpulan --à perkataan & kata2 yang baik itu lebih utama daripada diam, dan diam itu lebih utama daripada berkata2 yang buruk terutama yang menyakitkan hati orang lain. Ingat dan ingat, setiap perkataan & kata2 anak Adam akan menjadi tanggungjawabnya dan saksi pada hari Akhirat, kecuali menyebut nama Allah, menyuruh berbuat makruf iaitu kebaikan dan mencegah kemungkaran.


Wallahua’lam.

*pstttt tak guna pakai lip balm maha…

*le halal relationship*

Image
pssstttttt sharing from somewhere.. musim orang nak kahwen nim kan huuuu bacer nim.. peranan zaujah kepada zauj nya -----> 3M
1*Menarik - tarik suami ke arah yang benar. tegur baek2 kalau suami ada buat salah atau silap. 2*Memahami - faham keadaan suami sama ada ketika susah atau senang. 3*Mendoakan - saling mendoakan supaya dapat membina keluarga mawaddah wa rrahmah wa sakinah.
#mogakita sama2 dikurniakan pasangan, anak2 & keluarga yang soleh wa solehah. ameeeen.

Nota Hati : Kepada mereka2 yang bakal disatukan cuti nim, "barakallahulakkuma wa barakaalikuma wa jamaa' bainakuma fil kheirrrr!".


*single rose*

Image
wishing - one day, someone will giving this to me. single of red rose. not a bouquet! only ONE of rose ececece *meaningful!*


this single rose is so symbolic. why must one?? not many of roses?? becauseeee.. that's mean, our heart only one. ond so on too our LOVE. the only one for Allah, our prophet Rasulullah SAW, parents, family, friends and person who i loves soo much. that one love is only for them! O' Allah pls take a good care all person that i loves them infinity! sungguh, aku sayang 'mereka2' ini. ameeeen.  (=^___^=)


Psttttt : just a quick hupdate. now, still struggle-ing with imtihan. only 1 Paper more. do pray for me. then together say ahlan wa sahlan to long long longggg holidayyy! big smile! 

Nota Hati : Banyak plan cuti hujung tahun nim. Moga Allah permudah semua urusan.




*selamanya ukhuwwah day*

Image
*Cerita minggu lepas ---> Rehlah geng2 PAI'ians di Lata Jarum, Raub.


bahagia kita, gembira kita, sedih kita, tawa kita, takut kita, gaduh kita, rajuk kita, cemburu kita, rindu kita,



hanya 'kita' yang rasa. sirious, indahnya rasa ini. 'rasa' bila berukhuwwah, bersahabat keranaMu Ya Allah. terima kasih ya Allah. untuk segala 'rasa' yang KAU berikan ini.

“Dan Dialah yang menyatukan di antara hati mereka (yang beriman). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu padukan di antara hati-hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatupadukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana” (Al Anfaal ayat 63)



Lagi,


Saidina Ali RA pernah berkata, "Orang yang rugi ialah orang yang tidak berjaya mencari sahabat, tetapi orang yang paling rugi adalah orang yang mensia-siakan sahabat yang sedia ada"


Jadi, buat anda, kamu, awak yang sedang baca ini. Hargailah sahabat yang ada di sisi. PERINGAT…

Teaser : exam~

Image
Menuju FATRAH IMTIHAN. Yukkk berusaha menjadikan ilmu itu benar-benar sampai maknanya kepada diri kita. Allahumma ja'alna minan najiihin wal faaizin wal muta'aziin fil imtihan fii kulli madah fid din fid dunya wal aaahiroh. Ameen Ya Rabb!

*me, search-ing mood study.. boley da selow2 tuh.. focus on exam.. because exam is coming soon! omo omo omo omo :)



Nota Hati : Mohon maaf atas segalanya. Sungguh, kemaafan bukan kerana imtihan, bukan kerana terpaksaan, tetapi kerana terlalu banyak kesalahan dan kekhilafan dari diri ini. Hm moga Allah redha kita sepanjang menjadi pengemis ilmu.


al-sa'adah = happiness = bahagia

Image
Sungguh, bahagia itu bukan didefinisikan oleh orang lain, mereka, dia, kamu.


Sebab bahagia setiap insan, manusia itu berbeza-beza.


Nak tafsir bahagia tuh macam mana? its depends on us laa sayanggg.


Rasa tak bahagia? Hm 1 reason only.


Sebabbbbb, suka membanding-bandingkan sangat diri  dengan orang lain. Tu aje. So, jerit sama hati, tolong bersyukur.




Yesss, untuk menjadi orang yang paling bahagia, sebenarnya nampak senang jee tapi susah untuk kita laksanakan. Perkara pertama kena buat, belajar campak & buang jauh2 semua sifat2 mazmumah  & penyakit hati dalam diri tuh. Mujahadah sikit sayangs!




Second, pergantungan hanya kepada Allah. Dengan cara ini, inshaAllah kita akan memiliki kekuatan jiwa dan tidak mudah putus asa dan kecewa dengan setiap apa yang berlaku.
“Siapa yang bertawakal kepada Allah maka Allah akan mencukupinya.” (Ath-Thalaq: 3)





Third, sentiasa mencari peluang berbuat baik. Berbuat baik kepada makhluk dalam pelbagai bentuk, ucapan mahupun perbuatan dengan ikhlas dan m…

*Oh mai AlQuran!*

Image
Bismillahirrahmanirrahim~Assalamualaikum, Today, rasa ingin menulis lagi di sini. Moga tulisan2 ini mampu memberi manfaat dan motivasi kepada sesiapa sahaja yang membaca plus dapat menambah ilmu.



First of all, infiniti alhamdulillah dipanjatkan kepadaNya. Alhamdulillah, 2 bulan menjadi guru di sekolah, maka kini kembali menjadi seorang pelajar, guru pelatih di ipg’s tercinta. Infiniti syukran jua ditujukan kepada pihak pentadbir, guru pembimbing, guru2 senior dan terima kasih juga buat semua anak2 murid ustajah. 2 bulan di SK Batu Yon, Kuala Lipis, Pahang memahat million kenangan bersama mereka.sobs *ehh dah lupa lah jadual kuliah esok HIKHIK





Tips Hafal alQuran

So, just sharing, tips hafal and dekat dengan alQuran, got from someone and somewhere. Here we go, check it out : a) Mulakan dengan bertaubat dengan sebenar-benar taubat kerana sesungguhnya dosa2 tidak akan memberi ruang untuk ayat-ayat Allah bertapak di dalam hati manusia. b) Niat yang benar, ikhlas dan percaya akan balasan baik ya…