Posts

Showing posts from 2012

2013 yang super duper osem

Image

Ini Kisahku | Mahu ku pegang erat tali Tuhan, tidak mahu terlepas dari genggamanNya.

'Ini Kisahku Wardina Safiyyah'. Terharu tengok video ni. Walaupun beberapa kali dah tengok, tapi still sebak dan terharu. Dapat belajar sesuatu daripada perjalanan perubahan hidup beliau. Bagaimana pengaruh persekitaran mempengaruhi hidup beliau dan bukti iman itu memang tidak boleh diwarisi walaupun ibu/ayah kita ustaz/ustazah. Bukti kuasa doa seorang ibu. Bukti bahawa Allah yang sentiasa bersama mereka yang ingin berubah menjadi lebih baik.



Permulaan ke arah lebih baik mestilah dengan mencari ilmu dan baiki solat kita dahulu. Suka dengan kata2 beliau ' kalau lah kita faham dengan apa yang kita baca dalam solat, tiap-tiap hari boleh nangis'. Dan setiap hari berdoa lah supaya Allah tak tarik hidayah setelah diberi hidayah itu kepada kita. Ada sesetengah orang, cakap laa, buat laa apa saja tapi telah dinyatakan dalam Alquran bahawa mereka akan buta, pekak dan mereka takkan nampak perkara-perkara yang baik walaupun sejuta kali dijelaskan. Dan alhamdulillah kita dalam kala…

Short story, but meaningful | Keep ur faith dear!

Image
Seorang lelaki mengadu kepada Imam Sahl bin Abdullah At-Tustari:



“Wahai tuan… Ada orang masuk ke rumahku lalu mencuri hartaku dan merosakkan barang barangku.”



lalu Imam Sahl menjawab:


“Bersyukurlah kepada Allah SWT kerana bukan syaitan yang masuk ke dalam hatimu, lalu mencuri IMANmu dan merosakkan TAUHIDmu.”




Nikmat Iman dan Islam
Bukan semua dari kita bertuah dilahirkan sebagai Islam. Dikurniakan sebesar-besar nikmat iaitu nikmat ISLAM dan IMAN. Terasa sangat bersyukur dilahirkan dalam Islam. Kita mengenali Islam sejak lahir, dididik dan terdidik dengan nilai Islam untuk solat, puasa, baca alQuran dan sebagainya. Bila baca tentang non-Muslim yang baru mendapat hidayah and converted to Islam, all we can say is, Alhamdulillah, they're lucky for be chosen to immerse in Islam. Bersyukurlah and be proud with the Muslim identity. Kenapa di kala orang lain tercari-cari agama mereka, kita mengeluh berada dalam Islam? so, be thankful please! 




Jangan biarkan iman kita dicuri
Biasa kita tengok dala…

Tanya diri | Adakah pakaian kita benar-benar memelihara maruah diri?

Image
Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum. . . . . . . . Ini hanya sedikit perkongsian dari pembacaan saya (di Majalah Anis). Dan saya edit balik dan relate kan dengan situasi ketika saya keluar outing dengan someone dua hari lepas di area Kuala Terengganu.
Situasi 1 : Di supermarket @area Kuala Terengganu Sedang sibuk bershopping, terlihat kelibat seorang perempuan. Memang sungguh cantik pakaiannya. Lagi-lagi si pemakainya. Berkurung moden, namun amat laa jarang dan nipis pakaian sehingga ternampak isi dalam nya yang sepatutnya disembunyikan. Hanya mampu tunduk jeee.
Situasi 2 : Di Taman Rekreasi @area Mydin Mall Kelihatan seorang perempuan berpakaian sederhanana longgar namun perkara yang menarik pandangan adalah pakaian yang dipakainya mempunyai corak ketara di bahagian pinggul ke bawah. Biarpun kita semua menyangka siapalah sangat yang kurang manis dengan memerhatikan bahagian badan tersebut, tapi pandangan mata secara fitrah suka melihat sesuatu yang menarik dan ‘menonjol’.



Melihat kepada sit…

Sahabat | Memilikinya satu kegembiraan, memiliki mereka satu kesyukuran.

Image
Bismillahirrahmanirrahim~Assalamualaikum, .                     . . . . . . . (Mood * rindu sahabat-sahabat)  Aku punya sahabat dunia wa akhirat. Memang tidak salah penilaianku terhadap mereka, memilih mereka sebagai sahabat dunia akhiratku dalam hatiku (meski aku tahu aku bukan sahabat dunia akhirat untuk mereka dan aku tidak kisah kerana aku bukanlah siapa-siapa).



Kenapa mereka sahabat dunia akhiratku? Kenapa? Kerana mereka ada waktu gembira dan sedihku. Walau jauh sibuk dan tidak berjumpa, pasti ada khabar dari mereka. Kadang-kadang mesej2 dari mereka menguatkan aku, membuat aku gembira menjalani hari-hari mendatang. Dan aku tahu semua gerakan hati itu dengan kuasaMU. Terima kasih Allah atas hadiah dan anugerah yang tak mampu aku balas ini.
Sahabat.. suka dan duka kita kongsi bersama silaturrahim kita hanya kerana Allah. engkau ajarkanku erti hidup hanya untukNya memberi keranaNya menerima seadanya Hidup bukan hanya untuk dunia semata tapi untuk akhirat yang lebih utama.. ukhuwahfillah!






Pada sahabat-…

Treatment Hati | Sucikan hati dengan kembali kepada Dia

Image
Bismillahirrahmanirrahim~Assalamualaikum, .                     . . . . .
.
.
.

Hari ini, kembali lagi menulis lagi di sini, dan setiap kali aku menulis di sini, di belog tcinta, semestinya diri ini adalah orang yang pertama membacanya. Of course la kan. Dan semestinya diri ini juga orang yang pertama menerima tarbiyyah dan kesan dari penulisan sendiri. Dan sebenarnya mostly my writing in my blogie adalah ditujukan kepada diri saya sendiri terutamanya.




Saat ini, hanya Allah yang tahu apa yang bermain-main dalam hati dan fikiranku. Diri ini merasakan hati kian rapuh. Diri ini merasakan hati semakin sakit. Hati semakin tidak kuat. Seakan-akan mempunyai hati yang bermasalah. Hati yang kosong. Mungkin kerana alpanya hati ini dari terus mengingati DIA? Allahu rabbi, tidak mungkin akan berlaku masalah hati jika hati ini sentiasa terikat denganMu. Allahu rabbi, tolong pegang aku dan hati aku erat-erat dan jangan biarkan aku semakin alpa. Sungguh, aku perlukan cintaMu. Gapai aku kembali. Kuatkan kembal…

Awak | Jangan jadi manusia sombong. Kepada DIA juga kita akan kembali!

Image
Bismillahirrahmanirrahim~ Assalamualaikum to all my dear readers and followers. Apa khabar iman, apa khabar diri anda semua? Alhamdulillah, masih bernafas lagi di dunia Allah ini. Terase nak hupdate belog today walaupun just a shortnote maybe setelah dua, tiga hari ini agak kebizian dengan ceramah dot dot dot.. : ) dan sekarang seakan-akan lebih suka nak hupdate entry yang berkaitan dengan kematian dan nikmat Allah. Mungkin kerana terbias dengan kesengsaraan saudara kita di Gaza dan Palestin.



Okeyh, we direct to our entry. One question I want to ask to all. Kenapa kita manusia perlu berbangga sangat dengan kehidupan kita di dunia ini? Berbangga dengan apa dan kelebihan yang kita miliki sekarang. Sedangkan semuanya fake, palsu dan tak kekal lama. Semua yang kita miliki di dunia ini hanyalah pinjaman sementara. Jadi, sangat hairan lah bagi mereka yang sombong dan bongkak sedangkan Dia yang jadikan kita, Dia yang bagi segala-galanya. Udara dan oksigen yang kita sedut sekarang ini pun dari…