Posts

Showing posts from March, 2013

Welcome to dunia sebenar cekgu! ^^

Image
Assalamualaikum WBT.



*luahan perasaan Hm, bila bangun jee pagi, mesti main kira kira, ada beberapa hari aje lagi lagi untuk menghadapi first prektikum..ohmaiii memikirkan prektikum 1001 perasaan menyelubungi... kalau tanya diri sniri dah ready atau tidak untuk jadi guru sebenar. Hm maybe kena lalui dunia sebenar cekgu baru tahu jawapan nya.. baru tahu susah senang nya nak menjadi seorang GURU, menjadi seorang CIKGU.




Kenapa perlu praktikum ehh?
Kenapa ehh mesti prektikum.. kalau tak prektikum kan mesti dah graduate dah kan sekarang.. tak dela bazir masa 3 semester.. bazir duit nak bli BBM lagi.. plus kena tidur lewat wat RPH hari hari...hm
Ehh, mana boley camtuh syggg.. Prektikum sangat sangat penting sebagai persediaan untuk menjadi guru, sebab kalau kita asyik belajar teori sahaja, itu tak menjamin keberkesanan di dalam P&P. Kan. Untuk menjadi seorang guru, selain ilmu, kita perlu menguasai teknik "mengawal kelas" dengan baik. So, penguasaan teknik ini hanya boleh diperole…

Indahnya bersukan mengikut syariat~

Image
Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum…
*again, sapu sawang belog


Untuk pengetahuan semua..sekarang my campus, in short IPGKTAA and I think mostly IPG’s around Malaysia sedang sibuk dengan KOT2013. (Dan maybe ada sesetengahnya da selamat pun menjayakan.) Hm, rasanya excited nak tengok rumah manakah bakal menjadi juara lagi tahun nim. Tok Lela? Tok Bahaman? Mat Kilau? Ataupun Tok Gajah? just wait and seeee okeyh.. dis week bakal berlangsung.. excited, best, terujaa, OSEMMM kan. hm but please, stop kejap! 



Dalam excited  kita bersukan, janganlah kita mengabaikan perkara yang dilarang syariat. Kita mesti recheck diri kita. Jom kita sama-sama berusaha meng’ibadah’kan aktiviti sukan kita. Jangan sia-siakan kepenatan kita bersukan sepertinya keringnya peluh selepas bersukan. Sama-sama jadikan sukan kita ini sebagai agen penambah pahala. Sambil bersukan, sambil beribadah. 2 in 1.  Baru osemmm. Jadi, bagaimana nak buat yee? *fikir*



Hidup bersyariat – Bersukan
Pertamanya, perbetulkan nawaitu kit…

| Pray For Them |


Saudara-saudara kita di bumi Palestin sedang berjihad dalam menegakkan agama Islam. Walaupun kita tak dapat berjihad dan menolong mereka di sana, marilah berdoa supaya saudara-saudara kita di sana mendapat kekuatan dan mendapat lindungan daripada Allah SWT kerana doa adalah senjata orang Islam. Tolonglah mereka dengan DOA! Ya Allah, satukan hati kami umat Islam sedunia supaya Yahudi laknatullah dapat dihancurkan. Info terkini mengenai saudara-saudara kita di sana boleh lihat di FB AMAN PALESTINE. Marilah kita sama-sama menderma untuk mereka dan moga-moga dengan sumbangan yang kita buat itu dapat menyelamatkan nyawa dan membantu saudara-saudara kita di sana. Boikot juga barangan Yahudi. Kita satu ummah sekat ekonomi mereka!