Welcome to dunia sebenar cekgu! ^^


Assalamualaikum WBT.




*luahan perasaan
Hm, bila bangun jee pagi, mesti main kira kira, ada beberapa hari aje lagi lagi untuk menghadapi first prektikum..ohmaiii memikirkan prektikum 1001 perasaan menyelubungi... kalau tanya diri sniri dah ready atau tidak untuk jadi guru sebenar. Hm maybe kena lalui dunia sebenar cekgu baru tahu jawapan nya.. baru tahu susah senang nya nak menjadi seorang GURU, menjadi seorang CIKGU.





Kenapa perlu praktikum ehh?

Kenapa ehh mesti prektikum.. kalau tak prektikum kan mesti dah graduate dah kan sekarang.. tak dela bazir masa 3 semester.. bazir duit nak bli BBM lagi.. plus kena tidur lewat wat RPH hari hari...hm

Ehh, mana boley camtuh syggg.. Prektikum sangat sangat penting sebagai persediaan untuk menjadi guru, sebab kalau kita asyik belajar teori sahaja, itu tak menjamin keberkesanan di dalam P&P. Kan. Untuk menjadi seorang guru, selain ilmu, kita perlu menguasai teknik "mengawal kelas" dengan baik. So, penguasaan teknik ini hanya boleh diperolehi ketika kita menempuhi prektikum di sekolah. Kalau setakat makroteaching kat dalam kelas tuh, tak bawa apa-apa maksud pun sebab masing-masing berlakon jee..kan *angguk2 kepala*

#Tips praktikum : Tackle & tawan hati murid sebelum tawan minda mereka.. bila dah berjaya tawan hati mereka, i.Allah senang nk kawal  mereka & kelas. Inshaallah! 




Okeyh, sekadar shortnote entry. And i will stop right there. Encik2 esymen & portfolio prektikum memanggil2 untuk disetelkan. So, last word, to all sahabat2 PISMP semester 5 ambilan Januari 2011 especially PAI’ans, selamat menjalani prektikum fasa 1. Jangan lupa wat RPH, BBM mesti mantopp, sedia fizikal dan mental dan tunjukkan kita bakal guru, ustaz wa ustazah yang terbaik. Inshaallah.


*editted pic..sahabat2 time PBS IV di SK Seri Budiman..dari kiri Ibin, Zue & Husna*



*SK Padang Tengku, here i come! May Allah ease everthing. Ameeen.


Wallahua’lam.


{27032013}


Nota hati : Bersyukurlah ditakdirkan menjadi guru. Tak rugi pom dijodohkan dengan bidang nim. Sebab? Kita akan dapat dua2. Akhirat kita dapat, dunia pun kita dapat. InshaAllah. Sama2 belajar akhlak ikhlas. Ikhlas dalam menjalankan tanggungjawab & amanah Allah nim. 

Comments

Izzah Haneefa said…
gudluck akak! smoga mnjadi guru yg bukan saja dpt melahirkan pelajar cemerlang akademik, tapi cemerlang jugak utk akhirat. heeee...

#lepas ni kena panggil cikgu lah yee..
maitimie said…
me too! hari isnin ni -_-
nebes hati ku.
besar pengorbanan seorang guru tu..berbangga dengan kamu menjadi pendidik..alhamdulillah..
NorFarahin@aien said…
@Izzah Haneefa :

temss sis
i.Allah ..doakan akak tw..
hm pahnim no more laa hupdating belog
t tlg jenguk2 laa belog akak naa
tlg sapu sawang kat belog
weeeee

*ehh da tw result spm kan..apply laa IPG's jugakk naa..ley jd cekgu..engineer modal insan ..cheewahhh *fefelingggg*
NorFarahin@aien said…
@maitimie :

ehh ehh ehh
meh sep sikit
hihi
pe pom wish ur lcuk keyh
moga2 Allah permudah pjalanan prektikum kiter
aneenn
:D
NorFarahin@aien said…
@Siti Rohaida Yusof :

alhamdulillah
mjadi insan2 tpilih mjadi seorang guru
moga Allah redha!
:D

*kiter semua nim sbnr ny guru..guru utk diri sniri & org lain ..(renung2kan..hm)
tahniah, wah mesti best kan? hehe
NorFarahin@aien said…
@Kuchiki EnnaMoon :

i.Allah bakal mjadi pglaman plg bess di sek nanti
iltizam n smgtsss nk topup ilmu bnyk2 esp ilmu mgajar & tackle ank murid
pray for mee yeahhh temss
C:
PeRdU cINta said…
kerjaya yang mencabar keimanan..namun ganjarannya sangat besar..
eika_jps said…
salam perkenalan....bestnya kerjaya sebagai guru....setiap tahun akan sambut hari guru....heheh....mummy tak bleh jadi guru sbb takut anak murid lari....garang sangat...apa pn good luck yer

jemput singgah blog mummy yer...

http://atikarafina.blogspot.com/
NorFarahin@aien said…
@PeRdU cINta :

betol3
ilmu yg disampaikan xkan ptus till akhirat
saham besar tuhhh nk bwk ke akhirat
kan.
pe pom setiap pkerjaan adalah amanah dr Allah
sama2 laksanakan amanah nim dgn sebaik2 ny
dan moga2 dinilai sebagai ibadah dcc Nya.
ameen

C:
NorFarahin@aien said…
@eika_jps :

slm pkenalan kmbali sis
i.Allah akan terjah
waitin keyh!
wuuuu

*zmn skarang nim jd cekgu mmg kne grg..lw x nati kne pijak kpale pulak..huuu

Popular posts from this blog

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |