Wednesday, 25 January 2012

| Tunang VS Kahwin |


Assalamualaikum..
Peace upon to all..
Apa khabar iman hari ini?
Moga sentiasa dalam jagaanNya..
Inshaallah..^^







 Ok...jom kita ke destinasi entri kali ni..
Entry 2day is about bertunang...ehem3..Ain nak  bertunang ker..rileks3 k..hee
Sebelum mengarut lebih panjang Ain nak tanye korang...
Ada sesiapa perasan tak sejak sekarang ni majlis bertunang dah macam majlis kawen kan?
Ada tak yang perasan? Angkat tangan please..hee
ke Ain sorang je yang terlalu syok duk depan laptop  sambil tengok gambar orang bertunang
dalam facebook or belog?
okay, kalau x perasan sudah..huhu :)
* baru pas tengok gambar kahwin ally iskandar & farah lee...comel bangat..hee









Nowadays, orang wat majlis pertunangan grand yang amat..
wajib ada pelamin , ciap tempah photographer lagi, baju pun x nak kalah, macam baju pengantin tu..
besar-besaran gitu.. ciap post dalam facebook lagi..buat pic profile lagi :)
hurm, kalaulah x jadi mula la nak macam-macam kan.. mula lar nak saman sana sini..
 malu kot kalau x jadi kawen bila bertunang tu besar-besaran..cuba fikir??
tapi Ain doakan sesape yang dah bertunang tu semoga cepat-cepat la kawen naa..
jangan lar tunang lama2 naa...time bertunang banyak ujian nya ..orang2 tua kater lar..hee
satu lagi Ain x nak komen lebih2....
sebab Ain pun belum bertunang, kang terkena batang hidung sendiri pulak..adoiii










Actually, kita sepatutnya merahsiakan pertunangan dan bersederhanalah..
Time perkahwinan pulak kita sepatutnya menghebahkannya kepada orang ramai... :)
tu untuk mengelakkan fitnah... xpasal2 kena kater dek orang kalau rahsia2 kahwin...
Berdua2an...padahal da sah jadi suami isteri..hehehe
Dan sebenarnya majlis walimah atau kenduri kahwin adalah
sunat muakkad. Bererti, sunat yang sangat dituntut.
 Majlis walimah juga berfungsi untuk menghebahkan sesuatu perkahwinan,
 agar tidak timbul fitnah jika ada yang melihat mereka berdua-duaan.











Selain itu pertunangan adalah suatu komitmen yang belum pasti.
 Ia mungkin berakhir dengan perkahwinan. Boleh juga tamat pada kesudahan yang tidak diharapkan.
 Namun , di antara hikmah Islam menggesa pertunangan itu
tidak dihebah-hebahkan ialah kerana untuk menjaga nikmat ini daripada dirosakkan
 oleh hasad manusia yang bertindak tidak baik.








So....kepada sesape yang belum bertunang,
nanti kalau dah bertunang x payah la buat besar2 sangat,
 bersederhanalah yep....Islam xsuka orang2 yang membazir...
abuat tu ikutlah kemampuan diri masing2....
jangan semata2 nak nampak grand..rela berhutang dengan along....huhu
dan angan2 Ain sebenarnya time tunang nanti ...
Ain just pakai jubah putih , tanpa hantaran2 bagai nak rak, duduk dalam bilik tunggu bakal mak mertua 
sarungkan cincin..hehehe..suweet..
(musim orang kahwin..mule lar nak menggatai kahwin jugak..haha)










Oke... ~ stop right there~!
cukup-cukuplah berjiwang tu.. pergi sambung buat kerja masing-masing..hee
dan kepada bakal kakak iparku...hahaha
selamat menempuh alam perkahwinan..esok khamis malam jumaat...
pandai pilih tarikh kan...malam jumaat bersamaan 2 Rabiulawal...
actually rini sebenarnya nak share pasal wedding beliau lah..tapi jadi entry pertunangan plak..
semoga segalanya berjalan lancar esok..ameen...:D
anyway..dat's all...enjoy reading yaa...:D
iSalam sayang dari Ain..hee


Salam.

Nota Hati 1 : Untuk sesiapa yg aku pinjam tulang rusuknya, saya xkisah siapa awak..
saya xkisah bagaimana rupa awak..saya xkisah ape pkerjaan awak..saya xkisah ape2 pun..
tapi saya yang pasti apa yang saya mahukan dari awak ialah...
awak ialah lelaki yang akan mengajar saya mengaji AL-QURAN..awak adalah lelaki yang akan imamkan saya
solat 5 waktu sehari semalam...awak yang akan memimpin tangan saya untuk ke jalan ALLAH..
awak yang akan menegur setiap kesalahan yang saya lakukan andai saya tersasar dari jalanNYA..
awak yang akan membisikkn kalimah2 AL-QURAN ke telinga saya setiap kali sebelum saya tidur..
awak insan yg akan menemani saya di SYURGA ALLAH kelak..Insyaallah...
my future zauj..kita jumpe di akad yaa :)

Fi amanillah,
1 Rabiulawal 1433H,
25012012 : 2325.

42 comments:

CekbOlat-bOlat said...

eccece.. dh berangan.. brpnya dh la tu =)

Original CikTeddy said...

cik stuju ngn kak wafa..kdang2 mjlis tunang mngalahkan mjlis brsanding..aduh,simpl2 sudah la kan?hehe sempat lg kak wafa brangan kan?huhu

::WafaIrdina:: said...

@CekbOlat-bOlat : ececece..ap ni cik bolat...malu lar...
*blushing..hee

::WafaIrdina:: said...

@Original CikTeddy : betol 2 ...ciap ada pelamin bagai nak rak 2...t kiter tunang simple2 suda..amik yg wajib je..simple but memorable..kan..heee

*berangan je 2....hehehe..

dyabunga said...

kalau dya terus kawin je..jimat..haha..xpyh nk tunang2..

Ad-Dien said...

semoga dipertemukan dengan insan yang baik, amin..

p/s- yang di blog ana tu, adalah blackquote... boleh buat...search di google ye..sebab ana belum buat tutorialnya lagi :)

Teenager Housemaid said...

bersederhana lah lagi best..:)
lagipun tunang jekan..
nak buat macam mana, bila semua nak ikut trend..-_-'

yad'z said...

dah jumpe tulang rusuk ke tu? hehehe...

betul2, tunang tak perlu buat grand2.. =)

RazFiRa said...

salam..wah bestnye ayat yang last tu.. hihihi

♥AienNajwa♥ said...

semase bertunang banyak dugaan nyer..biaselah berdarah manis time tu..about grand atau x, xjadi persoalan..yang pasti bende tu terletak pade hati masing-masing bahawe ia membazir ataupun tidak..kalau duit sepoi sepoi bahase jer, at the same time nak wat majlis pertuangan ala-ala grand tahap majlis perkahwinan, itu baru membazir..tepuk dade, tanyer hati..=) nice entry from u my dear..

::WafaIrdina:: said...

@dyabunga : lagi senang cm2 kan..trus kahwen..xyah kua blanje besar2..simpan 2 walimah kahwen t..huhu

::WafaIrdina:: said...

@ Ad-Dien : ameen...thnx 4 ur prayer...same goes 2 u 2...

*ou..yeke..blackquote..inshaallah akan search d mr.google..hee...mekaseh tuk info 2...:D

::WafaIrdina:: said...

@Teenager Housemaid : betol2...da jadik trend..sume mende nak ikut...
mengalahkan artis lak 2...heee

::WafaIrdina:: said...

@yad'z : inshaAllah da jumpe da...
mudah2an dia y terbaek..heee

kita tunang sederhana da...wt cukup syarat je...y penting akad 2...hee

::WafaIrdina:: said...

@RazFiRa :hehehe..ain pun likes nota hati 2...:D

::WafaIrdina:: said...

@♥AienNajwa♥ : masyeh yaa sis...u 2 nice..hee :D

tepuk at tanye hati nak jadik camne kan...lw nk besar..besar lar jadik nya...yg penting nawaitu...jgn wt sesuatu mende 2 sebab nak menunjuk2...kan...

Isma Haneefa said...

betul kata akak. bukan brtunang je, majlis kahwin pun kena brsederhana.. ini tak, anak dah berderet pun hutang kahwin x abes bayar lagi...

*kalau dah jumpa Mr.Imam, cepat2 jalan ye kak...jmput saya^^

::WafaIrdina:: said...

@ Isma Haneefa : hehehe...betol2...law da seat hutang...mmg xaman idup...pikiaq bile la nak langsai hutang 2...hehehe

*okeh deq..inshaAllah akak xlupe jmput deq..:D

ariff al-baqi said...

camne nak dptkan jodoh tu ? cukup ke, sekadar menunggu je ? haha

Semut Senyum said...

Cik Semut baru je betunang..
Tak buat grand la, kang org tak boleh beza mjlis kawen ke bertunang ni.. ehhehe... as simple as well, pun tak hebah2... buat simple jemput sanak sedara terdekat kedua keluarga je... moga jodoh kami termetri tahun ni, aminn...

doakan tuan blog ni juga mendapat lelaki yang baik, amin...

aiNa yaZiD said...

bertunang tak perlu di heboh-hebohkan.. =) jadi buat simple sudah memadai.

semoga bertemu dgn ADAM kamu. (^___^)

::WafaIrdina:: said...

@ariff al-baqi : wahh..payah nak jawab...
xleh jugak lw nk menunggu je...sapa bile2 xdpt...
kena usaha dulu...ikhtiar...
baru lar tawakal...
kan...
lw mmg da tdetik da nk kahwin..
suruh la parenats cri..kot..
hehehe
:D

::WafaIrdina:: said...

@Semut Senyum : wahh..selamat bertunang yaa :D
y pnting famili tdekat kena tahu kang..wase at lak law xgtw..hee

mudah2an kekal samapi ke alam perkahwainan then till jannah..
amen..

*thnx 4 ur prayer..amen:D

::WafaIrdina:: said...

@aiNa yaZiD : simple but memorable...kan3..:D

same goes 2 u 2 ...moge dipertemukan yang terbaek :D

Ckin Kembaq said...

wa....nak jugak..hehe dah 4 perkahwinan dihebahkan oleh saya...cik wafa nak jadi orang ketiga?..... ^_^ jangan lupa maklum naa..hehe

::WafaIrdina:: said...

@Ckin Kembaq : heheheh..lmbt lagi kot mkn nsi minyakk...blaja dulu...inshaAllah t sampai seru wafa jemput naa..:D

AzwanRamli said...

x lama da nie....wow

::WafaIrdina:: said...

@AzwanRamli : hehehe...samapi masa tibalah 2...jmput dtg naa..:P

OdahOne OdahOneBizz said...

dulu btunang sempoi jek just ahli keluarga dua2 belah pihak yg dtg xjemput org lain pun...yg pnting tunang & ada jodoh kawen

::WafaIrdina:: said...

@ OdahOne OdahOneBizz : soo sweet..heee...smoge berkekalan hingga ke syurga :D

Cikgu Ma said...

akak pun ternanti-nanti pemilik tulang rusuk yang akk pinjam ni..hihi

spontan K

.fariizza. said...

nice lar nota tu :)
tak perlu nak grand2 waktu bertunang.
akad yang penting :p

FYA PELANG! said...

hihi. nice note. nampak sgt hati tu ade orang yg da takel :P

Onitsuka_hana said...

tah la. dah macam kenduri kawin. tunang pakai baju kurung sudah la.xyah pelamin2. 1 l hana xsuka bakal suami datang sekali.huhu hilang adat melayu

Edy Fee said...

mungkin tak semua..abg aku bertunang ahad ni..kami buat mcm biasa je la.hehe

Ungu Violet said...

bertunang atau kahwin biarlah bersederhana...yang penting keberkatan majlis tu..:)

::WafaIrdina:: said...

@Cikgu Ma : semoge kita ketemu tulang rusuk kita yaa..barulah lengkap hidup kita...:)

::WafaIrdina:: said...

@FYA PELANG! : nice kan ..i likes 2...heee...mmg hati ku telah dicuri...curi gitar jangan ..curi hati xpe..huhu

::WafaIrdina:: said...

@.fariizza. : nice kan..likes sgt3..:D


@ Onitsuka_hana : hehehe..berbaju kurung manis sudah ...yg penting ikatan yang sah terikat samapi ke syurga..inshaAllah..

::WafaIrdina:: said...

@Edy Fee : selamat bertunang lar bagi abang anda,...anda bile lagi...hee

::WafaIrdina:: said...

@Ungu Violet : betol 2 miss ungu..keberkatan 2 yg penting..dan jugak restu orang tua kita...:D

si kiut lavender said...

tempek lagi muka heliza nih...
seb bek sedap jerk mata memandangnya

setuju ckap ungu..
biarlah ringkas asalkan keberkatan majlis itu ada..