Saturday, 28 January 2012

| Senyumlah Sayang |


Dari Abu Dzar ra.... Rasulullah SAW bersabda :
"Engkau tersenyum di depan saudaramu adalah sedekah"
(Riwayat Bukhari dari Kitabul Adab)







KENAPA YE SENYUMAN ITU SEDEKAH?
( buat huruf besar2 naa..bia semua nampak..hee )
cuba tengok muka orang yang senyum..
rasa apa ye?
ada rasa nak senyum jugak tak?
seronok kan tengok rupa orang yang senyum?
hehe~~








macam tulah jugak bila kita memberi sedekah kepada orang yang memerlukan..
pasti orang yang menerimanya akan merasa gembira dan senang hati..
sebab itulah 'senyuman itu satu sedekah'..
orang akan menerima senyuman kita dengan senyuman.. :D
tapi mungkin ada jugak bile kita senyum ada yang no respon...
tapi orang2 camtu cuma wujud 0.111% je...heee
dan yang paling penting bersangka baiklah dengan mereka....












1 lagi....memetik kata2 Ustaz Kazim Elias...
 Orang Arab , kasar2 mana pun , bila ditegur, dia terima dengan senyuman..
siap berpelukan pada yang menegurnya.
Tapi kan kita Orang Melayu, sopan dan berbudi bahasa mana sekalipun , bila ditegur, mesti memberontak.
 Tak puas hati ...kenapa ek mesti jadi camtu..emm
jadi.... jangan jadi orang melayu..
tapi.... jadilah orang Islam.. :)











At last..
muka tu jangan asyik nak masam mencuka je ye..
orang tengok pun rasa tension..
 silap hari bulan orang tengah happy2 pun boleh rosak mood tengok muka kita yang masam2 ni..
hihi~
dan law orang bagi teguran kat kita..terimalah dengan baik..
dengan senyuman...kan comel camtu..hee.xnak masam2 muka gaduh taw..
so, senyum sokmo la naa...
comel dunia bile semua orang senyum :D

( da twins merempit kat umah sendiri..hahaha..senyum sokmo tengok perangai diorang..huu :D )

out with a smile on my face.
Kbai...Salam.

Nota Hati 1 : Bila kita dapat tahu orang dapat rezeki,
berdoalah untuk kebaikan dia dan berdoa lah supaya di murahkan rezeki kita,
 bukan dengan berdengki, dan busuk hati.

36 comments:

dyabunga said...

bila senyum tekanan pun hilang..:D

Isma Haneefa said...

betul2...setuju sgt. Kalau org tu muka masam je rasa mcm dia mintak kaki pulak-eh, kasar pulak bahasa!huhu...
*apapun, senyum dgn ikhlas...bukan senyum ada makna seperti nak ngurat2...

::WafaIrdina:: said...

@dyabunga : maniskan iman..
maniskan senyuman..heee

::WafaIrdina:: said...

@Isma Haneefa : betol 2 dear...
lw ye pn mood xoke..
p lw org senyum kat kter..
xsalah pun nak senyum blek..
bukan suh bayar pun kan..hee

*senyum utk mengerat ukhuwwah :D

CekbOlat-bOlat said...

Senyumm.. eh suka ayat ustaz Kazim =)

betul.. jadila Islam bkn Melayu..

::WafaIrdina:: said...

@CekbOlat-bOlat : senyum smpai ke telinge bile cik bolat dtg cni ..hee :D
haah..ain pun likes ayat 2...jd Muslim..not Malay..huhu:)

Ungu Violet said...

memang suka tengok orang senyum..automatik kita akan tersenyum & rasa lebih positif..:)

::WafaIrdina:: said...

@ Ungu Violet : betol 2 miss ungu..
juz senyum..
xperlu kata apa2...hee :D

dayah SnoW Heuka said...

senyum sdekah y paling mudah! ehehe.. senyum la semyum la ^_^

fyzalife said...

hye gurlz :)
klu rajin jgn lupe yerk join contest kt blog sya :)
good luck :)

Ad-Dien said...

ohh..patut lah tanya status hadith ni...kalau awk bawa matan arab lagi senang saya tau kesahihannya...tapi macam g saya cakap..jika benar dari riwayat bukhari..maka sesuailah dengan status sahihnya, wallahua'lam :)

::WafaIrdina:: said...

@dayah SnoW Heuka : betol 2..
sedekah yang paling senang kita wt tiap2 ari ialah senyum...
so..senyumlah syg ..
hehe~~
:D

::WafaIrdina:: said...

@ fyzalife : oke sis...
masyeh yaa sudi singgah d cni..
i will terjah u belog later then..
hihi~
:D

::WafaIrdina:: said...

@Ad-Dien : ou...ce gitu..
inshaallah akan berusaha mendalami lagi ilmu lam bidang
inshaallah..
masyeh yaa atas segala penjelasan n teguran yaa
ringkas dan padat
:D

zareliqa afiqa said...

Suka senyum kat orang.>.<
Tapi yg sadis bila orang tu buat derk!=.=

Ckin Kembaq said...

nak syuman paling manis? hehe

nah.. ^___^

Ad-Dien said...

sama-sama...terima kasih kerana bertanya..satu langkah yang bijak untuk memuliakan hadith Rasulullah

Teenager Housemaid said...

senyum kat ain..:)

MaYa MustWany said...

senyum tak perlu kata apa2.hihihi
senyum wat awet muda
senyum sedekah jugak

::WafaIrdina:: said...

@zareliqa afiqa : ain pun..
memang murah nge senyumana.
*prasan..
hihi
:D

tp agak sentap bile yg wt derk je..
iqa jgn wt cegitu yaa...

:D
senyuman palingggg manis tuk iqa..
syg kamooo~~

::WafaIrdina:: said...

@Ckin Kembaq : wahhhhh..
manisny senyuman dy..
gorgeousss...
nah..snyuman plg manisss jugak tuk kamoo..
:D
hihi~~

::WafaIrdina:: said...

@Ad-Dien : :D

@Teenager Housemaid : senyum kat akak m jugak..
sebab selalu datang belog ain...
lebiu dear
hihi~~

::WafaIrdina:: said...

@MaYa MustWany : betol 2 mas..
senyum jer..
xperlu kata apa2..
comel kan cegitu..
memang nampak muda selalu...
ofcos..
hihi~~~

eyqa amin said...

awet muda. tokseh dah pakai2 kologen sgala. hehe :p

Original CikTeddy said...

jadilah mlayu yg Islam :)

miss keila said...

senyum boleh buat muka awet muda...
jangan jadi orang melayu..
tapi.... jadilah orang Islam. suka dengan ayat ni...:DD

Mizan said...

senyum, tak perlu kata apa2..hee..tetiba ingt lagu ni..dengan senyuman kita boleh hilangkan rasa marah & gerammm..:)

::WafaIrdina:: said...

@ eyqa amin : xyah da bli olay kew..
nivea kew..
ape kew..
senyum je..
konpem xnampak tua..
hihi~~
:D

masyeh yaa sis sudi singgah cni
dtg lagi yaaa :D

::WafaIrdina:: said...

@ Original CikTeddy : betol 2 cik teddy syg...
jdilah melayu yang benar2 muslim..
kan nice cm2...
:D

::WafaIrdina:: said...

@ Mizan : suke jugak lagu ni..
senyum ..
xperlu kata apa2...
dengan senyum je..
terjalinlah kemesraan...

manis senyuman..
manis iman..
hihi~~
:D

::WafaIrdina:: said...

@miss keila : betol 2..
suke jugak quote 2..
jgn jadi orang melayu
jadilah islam

islam bukan sekadar pada nama je..
kan..

masyeh yaa sis sudi singgah cni..
dtg lagi yaa
hihi~~
:D

Semut Senyum said...

senyum macam saya ok tak?

hehehe.. suka senyum dan suka orang senyum2...

::WafaIrdina:: said...

@ Semut Senyum : wahhh..masis ny senyuman dy....
cantik tertarik kau memang da bomb..
hehe
pe pun jgn kedekut nge senyuman..
comel sgt lw semua senyum...
hihi~~
:D

si kiut lavender said...

senyum...:))

teringat masa g jejalan dulu kat KLCC
and tabiat SKL memang jenis suka senyum bila bertembung dgn org cuma utk insan yg xperlu diberi senyuman jerk..
tiba disatu masa SKL senyum kat sowang mak cik then tggal dua tiga jejak dia patah balek
then
"kita kenal ke..?"

eh,,,hanya mampu tersengih...kehkehkeh

memori takkan penah terlapuk di otak

::WafaIrdina:: said...

@si kiut lavender : hihi
ada jugak kes cm2..
macam2..
senyum slh
xsenyum pun serba slh...
hee~~~

pe pun..just smile..
u look soo beautiful like dat..
hihi~~
:D

nadzirah sofia said...

klu tgk org lain senyum, hati pn rse hepi je..