| Kalau Xsuka Diam2 Sudah |


Assalamualaikum…
Peace upon to all..
Apa khabar iman hari ini..
Semoga sentiasa dalam jagaanNya..
inshaAllah ^^






Seperti biasa, senyum and baca sampai habis ok.
Kan comel semua senyum... :D
Nak tanye ni...korang makan apa harini?
sedap tak???
kurang garam?
terlebih asam?
pahit?
pedas membara?
Atau manis macam tuan punye belog ni...hihi~~













uih!
banyak komplen jugak korang ni ea?
Actually Ain pun macam tu jugak...
Mulut tengah kunyah, telan makanan pun..
Sempat lagi kutuk makanan yang nak dimakan...ish ish ish~~~
Dan kebiasaannya si tukang masak la disalahkan...
Sedangkan tukang masak juga manusia biasa macam kita..








Anyway..
Hari ini jom kita belajar salah satu dari adab Rasulullah SAW..
Dari Abu Hurairah r.a. berkata:
 “Tidak sekali-kali Rasulullah s.a.w mencela makanan. Jika Baginda menyukainya, maka Baginda makan.
Jika Baginda tidak menggemarinya, maka Baginda tidak makan”
(HR Bukhari dan Muslim)







Paham dah kan semua?hihi~~~
Maksudnya di sini.. kalau rasa makanan tu tak sedap and kurang serba serbi..
DIAM kan je la.. and tak yah la sambung makan..
Xpun makan je makanan tu..nanti membazir pulak kan..
REZEKI tak elok la kalau dicela-cela.. nanti Allah tak bagi rezeki lain kang, meranalah badan..
Jangan pernah merungut dengan rezeki yang Allah berikan.
Selagi di hadapan kita masih ada makanan, dan selagi Allah masih memberikan kita rezeki untuk makan,
selagi itu jugalah kita harus bersyukur.
Never forget say ‘Alhmdulillah” :D







At last...
Bersyukurlah dengan nikmat makanan yang kita perolehi setiap hari.
Dari breakfast, lunch , dinner and whatever la yang dinamakan makanan....hee
So..renung-renungkan dan SELAMAT MAKAN!!!
p/s : Jangan lupe baca doa sebelum dan selepas makan naa :D

( rindunya nak makan asam pedas ikan air tangan ibu...hee~~ )


Salam.

Nota Hati 1 : Semua hari adalah sama..
Jika datang hari yang sukar, perlulah bersabar..
Jika datang hari yang menyenangkan wajiblah kita bersyukur..
Alhamdulillah!!! :D

Fi amanillah,
9 Rabiulawal 1433H,
02022012  : 0220

Comments

laskar pelangi said…
datang sini, mesti rasa nak terbang kat awan jerk.sebab muzik best jerk =)

arini makan cekodok je.hihi
bersyukur dgn nimat dan rezeki yg ada..

SKL selalu didik anak2 menakan SKL mcam tuh..

jgn terlalu cerewet dan makan saja apa yg terhidang...
::WafaIrdina:: said…
@laskar pelangi : terbang ke awan nano...
hihi~~~
wahh..cengkodok bilis panas2..
sodap ny..
hihi~~
::WafaIrdina:: said…
@si kiut lavender : betol 2 sis..
bersyukur dengan nikmat dan rezeki yg ada...
Jangan pernah merungut dengan rezeki yang Allah berikan.
Selagi dii hadapan kita masih ada makanan,
dan selagi Allah masih memberikan kita rezeki untuk makan,
selagi itu jugalah kita harus bersyukur.
Alhamdulillah~~
:D
O CIKTEDDY said…
tringat pristiwa Rasulullah saw mkn buah limau tu..sbb masam Rasulullah x bg shbat mkn sbb takot org yg bg trase..huhu mulia sungguh akhlak baginda ^_^
:: Cik Nur :: said…
amalkan sikap sentiasa bsyukur, ingt ada yg lebih susah dari kita..

p/s: tiba2 perut jd lapar bila tgk pic mknan...huhuhu
::WafaIrdina:: said…
@O CIKTEDDY : betol 2 dear..
mulia sungguh akhlak rasullah..
qudwah hasanah kita..
yukk..
kita sama2 ikut akhlak nabi kita..
Nabi Muhammad SAW..
:D
::WafaIrdina:: said…
@:: Cik Nur : betol 2..
ad lagi yang lagi susah dr kita..
nk dapat sesuap makanan pun payah..
kita yang dikurniakan makanna yg sedap2 ni..
bersyukurlah..
dan jangan sesekali membazir..
dan ingat
Walauapa pun makanan tersebut,
ianya adalah nikmat rezeki yang Allah turunkan kepada hambaNya.
:D
S H I T E Q said…
btol3. syukur sgt2. alhamdulillah :D
::WafaIrdina:: said…
@S H I T E Q : betol 2 sis..
bersyur
n say Alhamdulillah
:D
ummufayyad said…
syukur alhamdulillah
masih ok lagi kan kita semua,dpat nikmat makan
dari sahabat seagama kita nun jauh di Palestin yang susah.
btw.sentiasa jd org bersyukur..^_^
Paris Lipton said…
erkk makanan mak kita ade yg xsuka sangat tp telan je demi jaga hati hehe
atIEsAyAnGkAmU said…
syukur alhamdulillah...
tp dah lumrah kan..kite mesti suke komplen kan...hehe...
::WafaIrdina:: said…
@ummufayyad : betol 2..
alhamdulillah kita masih lagi dapat merasai nikmat makanan..
sedangkan di palestin sner
bereka sedang bermandikan darah..
soo..jgn bersyukurlah dengan setiap rezeki yang dikurniakan Allah..
jgn sampai t Allah tarik balek semua nikmat2 yg diberikan disebabkan kita xbsyukr dan sombong dengan pemberiannya
:D
::WafaIrdina:: said…
@Paris Lipton :
makanan ibu lar mknan terbaek..
sehebat maner pun mkann mster chef o sape2
mknan ibu memng no.1
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@atIEsAyAnGkAmU : betol 2 sis..
lumrah manusia
yg xtahu bersyukur dengan segala nikmat yang dikurniakan...

“Ya Allah, jadikanlah aku hambaMu yang bersyukur dengan rezekiMu”
amin
:D
bersyukur la ngan apa yg ada
ramai lg manusia kt tempat lain yg lebih susah dr kita....
::WafaIrdina:: said…
@Miss Purple Ungu : betol..
ingt lah ramai lg manusia kt tempat lain yg lebih susah dr kita....
hihi~~
Cikgu Ma said…
hari ni akak makan bese2 jerr...tapi tibe2 tergigit cili, so pedas..hehe..
ya, hari2 yang pelbagai warna kehidupan...itulah pelangi kita...
MaYa MustWany said…
alahai..terus nak makan rasanya ni..lapor..hihihi
::WafaIrdina:: said…
@Cikgu Ma : ske quotes 2..
hari2 yang pelbagai warna kehidupan...
itulah pelangi kita...
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@MaYa MustWany: jom pekena mi goreng basah..
lapa gak ni..
hihi~~~
:D
cIk JanNah said…
alhamdulillah jannah makan nasi lauk sayur and ikan merah asam pedas masakkan emak. air tangan emak sentiasa sedap
aku HaniAsyira said…
dulu2 masa sekolah sebelum taw hadith kutuk2 jugak makanan tapi suap jugak kt mulut..

tapi sekarang kalo xsedap tapi xbrani nak kutuk lebey2... kalo xnak sngat xyah makan.. sian makanan kena kutuk kan.. huhuhu...
Fara said…
Sya stuju hihi :B
Apa lg adik/cousin sya yg kici2 suka complaint klu tdak sdap huh

Wlaupn msih kecil, melentur buluh biarlah dari rebung kan :D
::WafaIrdina:: said…
@cIk JanNah : betol 2 sis..
masakan ibu mmg masakan terbaek..
mmg kalah r masterchef...
hihi~~
:D

*bes ny dpt mkn asam pedas...huu
::WafaIrdina:: said…
@aku HaniAsyira : betol 2..
lw xnk sgt bg je kat ain makan..
knyg jugak
save bajet..
hihi~~

same2 la kita berubah
nasihat tuk diri ain jugak
yg kdg2 xsdar sedap sgt duk kutuk2 mknn
ish ish ish
bukan slh mknn pn
kan
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@Fara : betol
stat dr kecil lar kena ajar
lw da besow panjang payah da nak lentur
2 pn depend kesedaran diri masing2
kan

pe pun sentiasalah bersyukur atas segala pemberian dan rezekiNya..
alhamdulillah!!
:D
jangan mencela makanan..
kalau rasa tak kena dgn selera pun, diam2 sudah kan..
bersyukur dgn apa yg ada..:D
Ungu Violet said…
yep..kene bersyukur apabila brdepan dgn makanan..

biasanya klau beli makanan yg kat luar tak sedap..pastuh siaplah tak beli lg kat kedai tu jawabnye..
sitihanisahali said…
saye pernah bce adab rasulullah yg 1 tu.hari ni saye makan kari ayam.alhamdulillah semua cukup rase.sedapp!
::WafaIrdina:: said…
@Teenager Housemaid : hehehe..
senyap2 suda..
asal kenyang..
:D
::WafaIrdina:: said…
@Ungu Violet : hehehe..sng citer
kiter msk sndri je kat umah..
lagi sodap..
t leh lak masuk masterchef lak
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@sitihanisahali : nak makan pun ada adab2 dy kan..
islam 2 indah sgt2
bile kite wt ikut adab2 yg dtetapkan
inshaAllah sumeny sgt nikmat kan
hihi~~
:D
ouchhh, sedapnyeee , #sini tak pasang shoutbox ke? chatbox ke? hee :D
::WafaIrdina:: said…
@♥ NaurahBaiti ♥ : apa yg sedap..hee
mesti asam pedas 2 kan y sedap..
hihi~~

ad la yunk...
fibox tomey kt sebelah kanan ni dear
masyeh yaa sudi singgah
dtg lar selalu kat cni yaa :D
akoo pae said…
alhamdulillahh..

=)baekk..lepas ni akoo tak merungut dahh.hee

tq :)
::WafaIrdina:: said…
@akoo pae : hehehe..bersyukur seadanya..
yg pntg perut kenyang..
suka hati..
bile suka hati
du forget 2 say
ALHAMDULILLAH!!
:D
Ad-Dien said…
Al-Adab al-Mufrad
KizZ said…
Heeeeee~ hari ni saya makan megi aja...Alhamdulillah..
::WafaIrdina:: said…
@KizZ : megi pun megi lar
sedap jugak pekena megi panas2
nak2 megi ruski kaw2..
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@Ad-Dien : anda memang sgt pakar lam bidang hadis..
kagum sgt2..
asif n tegurlah seandainya sy mggunakan hadis2 yang dhaif yaa
al-adab al mufrad ni lw xsilap himpunan hadis2 kan..:)
Ad-Dien said…
tidaklah pakar , masih belajar juga...jemput lah ke blog dan tengok bab entri hadith di blog saya , moga membantu...kalau ada soalan boleh tanya di forum..dengan rasminya menjemput kamu dan semua ke forum, insyaAllah boleh diajar basic mustolah hadith bagi yang berminat.. :)
bersyukur dengan segala yang kita ada
::WafaIrdina:: said…
@Ad-Dien : inshaAllah.ang persoalan terutama berkaitan hadis sy akan rujuk belog anda..masyeh bnyk2 sebab selalu menegur sy terutamanya dr segi penggunaan hadis yang dhaif dan yg xsahih... actually bminat..inshaAllah dari semasa ke semasa sy akan sentiasa berkunjung ke laman WADi utk menimba sedikit sebanyak ilmu berkaitan hadis..sumber ke2 slps alqurn..inshaAllah

moga Allah redha :)
::WafaIrdina:: said…
@Hanif Bloglist Blog : bersyukurlah..
itu sebaik2 pilihan kita...
:D
aku HaniAsyira said…
saye suker makan... kih2..
CekbOlat-bOlat said…
xnak merungut dh.. T__T
CikAnyss' :O said…
x merungut lagi pasny , takut xda rezeki :(
zizie said…
lapar pulak cakap psl makan nie.. hehehe...
::WafaIrdina:: said…
@aku HaniAsyira : sy pun suka makan
makan utk idup
bukan idup tuk mkn
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@CekbOlat-bOlat : samew lar
xnak merungut da
t rejeki lari
nangis nasik 2 kan kne mrh je opmo
hihi
~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@ CikAnyss' :O : hihi
betol 2 dear
rejeki lari baru taw
ad mkanan pun merungut
xde mknan lg lar merungut ny
kan..
:D


@zizie : lw ck bab makanan mmg cepat lapar kan
hihi
:D
syaz@rozelt said…
nampak sedap la mknn tu..hihi
Mie Hishamuddin said…
sedapnya asam pedas!!! lapar............
::WafaIrdina:: said…
@syaz@rozelt : bab mkn memang sedap je sume..
kan
hihi~~
:D


@Mie Hishamuddin : mmg sedap pn..
asam pedas ikan patin
hihi~~
:D
nadzirah sofia said…
alhamdulillah atas setiap rezeki Allah:)
::WafaIrdina:: said…
@nadzirah sofia : betol 2..
all thanx to HIM..
give us everything..
Alhamdulillah :D
eeiyss said…
nice sangat belog ni... kemas dan bermanfaat~ folo kamu dear~
ecadwinkyasha said…
betul tu.klu xsuka,diam2 je la.jgn nak salahkan org /benda lain.heheh :)
ecadwinkyasha said…
betul tu.klu xsuka,diam2 je la.jgn nak salahkan org /benda lain.heheh :)
Cik Chokie said…
setuju dengan akak :) . kadang kala kita lupe bahawa rezeki itu milik allah . yang kita ni lak xreti bersyukur . subhanallah :')

hehe renung2kan dan selamat makan jugak kakak :D dimulakan dengan bismillah dan diakhiri dengan alhamdulillah :D
EmpayarUtama said…
Singgah dr blog CM. Saya suka muzik lagu ni :)
Lynn Damya said…
btul tu, jgn byk sgt merungut, sekali Tuhan tarik semuanya, merana kita,thank Q bkongsi ilmu itu :) wah, nampak sedapnye masakan ibu awak...rse lapar pulak, hihi (n_n)

Popular posts from this blog

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |