| Cemburu Ker |


Assalamualaikum…
Peace upon to all..
Apa khabar iman hari ini..
Semoga sentiasa dalam jagaanNya..
inshaAllah ^^







lamew da xmencoret kat cni...sibuk kot..atau buat2 sibuk..hihi
xpela..abaikan perkara yang di atas...
rni just nak sharekan something yang kerap dialami oleh golongan remaja pada masa kini
seperti Ain... ( remaja lagi ker??heee )
yang sekarang pun Ain sedang alaminya...hee
iaitu, perasaan cemburu !








Orang kata la kan, CEMBURU TU TANDANYA SAYANG..
Errr~ betul ke? Rasanya betul la. Tapi kan, rasanya cemburu ni ada banyak spesis plak..
Bukan just cemburu yang tandanya sayang tu je. Ada jugak cemburu-cemburu yang lain.
Sebagai contoh : cik Ain cemburu kat Incik Afiin sebab Incik Afiin ada kereta besar...hihi~~
 So.. cik Ain berusaha dengan lebih gigih untuk mendapatkan kereta lebih besar  daripada Incik Afiin 2...
huhuk~! Lebih kurang la...
See..cemburu yang ini bukan sayang tandanya okie... :)










Kalau kata cemburu je mesti ramai yang ingat negative jer. Sebenarnya tak ada la negative sangat kan?
 Macam situasi di atas tadi. Positive la tu, menjadi pendorong untuk lebih berjaya.
Dan jangan runsing jika perasaan itu sedang membelenggu diri korang semua.
 sometimes, mesti korang rasa tension dengan diri korang sendiri sebab korang memiliki perasaan yang terlalu
cemburu, kan ? err. jangan menipu aihh. Ain pun pernah la macam tu jugak.
 esspecially, Ain ni perempuan !
jika korang memilikinya, korang adalah normal ! anda masih waras ! hehehe :D









Actually kan perasaan cemburu ni sangat luas..global...so open sikit yaa :)
Cemburu memaparkan perasaan kasih dan sayang korang terhadap pasangan
jika cemburu itu kepada seseorang...
Kadang2, berlaku juga cemburu terhadap kawan2  yang sangat tekun belajar,
 rasa nak berjaya macam kawan lain...kan..
Dan ade jugak kes cemburu dalam melakukan ibadah kepada Allah.
that is why kenapa Ain cakap maksud cemburu itu sangat besar...
jgn asyik pk cemburu yang negatif je.... ish ish ish











Sebenarnya, Ain ni kuat cemburu / jeles jugak orangnya..
( orang2 yang dekat nge Ain memang kenal dah Ain ni camne..hii )
Bila difikir-fikir balik, yang tak sepatutnya Ain jeles pun Ain jeles jugak.
Kadang-kadang tu memang la tak patut. Uhuhuhu~ nak buat macam mana..
Ain ni SENSITIVE orangnya..erkk :)
korang plak camne...kongsikan la !!
tapi an namun, perasaan ini jugak ade kekurangannya...
korang, kalau rasa perasaan ni terlalu melampau, baik korang jaga2...
 sebab, ia akan merosakkan hubungan. serious !
bagi cik Ain ni, perasaan cemburu ni, perlu ada. tapi, harus dijaga.
( pandai plak nasihat orang..heee )









Apalah yang Ain nak sampaikan kat sini sebenarnya kan ek..? hihihi~~
nak cakap la kan, JANGAN JELES TAK BERTEMPAT je.
 Berpada-pada la sesama kita okie. ( macam terkena kat diri sendiri la plak... )
(^_^)
JELES itu memang tandanya SAYANG. Tapi, kalau SAYANG tak semestinya kene JELES.
Kalau nak jeles-jeles, pilih yang baik-baik okie. Sebab..
“ Islam melarang umatnya berperasaan hasad dengki dan IRI HATI, melainkan kepada perkara-perkara yang mendatangkan kebaikan sahaja “
okie~ stop right there~
Kbai.salam.



Nota Hati 1 : Mencari seseorang yang istimewa bagaikan mencari sebiji benih pokok dalam semak berduri..Bersedialah untuk terluka, jangan mengalah untuk terus mencari..
Andai sudah kau temui, sayangilah dia demiNya..  :')

Comments

aku HaniAsyira said…
ain tgah jeles kat spe ni?? =)
::WafaIrdina:: said…
@ aku HaniAsyira : hihi
jeles sebab syg
:D
Fara said…
Kdang2 tdak jeles lngsung hehe, kdng2 kluar pula rasa jeles yg membuak-buak :( tapi masih boleh d'kawal ^^
Ad-Dien said…
Assalamualaikum.. ^__^

bila berkisar tentang yaghar (cemburu)..
teringat akan qalam guru saya berkaitan dengan cemburu...
cemburu manusia sememangnya kita ketahui, namun ia bukanlah apa-apa.. :)

ini kerana Dia jauh lebih cemburu dari kita, manusia..

al-Dalil fi al-Hadith:

ان الله يغاروغيرة الله ان يأْ تي المومن ما حرمالله (متفق عليه)

"Sesungguhnya Allah s.w.t itu sangat cemburu dan cemburunya Allah itu adalah jika seseorang itu melanggar apa yang telah diharamkan Allah ke atasnya" (muttafaq 'alaih)

jemput ke laman WADi untu menimba dan menyebarkan ilmu insyaAllah.

Wujudkah Isi Dan Kulit Dalam Ajaran Islam ?

والله أعلمُ بالـصـواب
::WafaIrdina:: said…
@ Fara : betol 2 fara
normal la 2...
tgok situasi jugak kan nak jeles
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@Ad-Dien : wsalam wbt ^_^
masyeh 4 da komen yg sgt bernas
DIA cemburu bile kiter lbih cinta org len mlbihi cinta kpd NYA
kan

inshaAllah..
sama2 menyebar ilmu
jgn malu untuk kebaikan..
:D
O CIKTEDDY said…
btol3..cik stuju ngn kak wafa..ckgu cik dlu slalu pesan,biar cemburu utk lebih berjaya xpe..hehe


pss::maaf cik lame x singgah sni..busy la katakan..jgn marah aw!hehe
::WafaIrdina:: said…
@ O CIKTEDDY : xmarah pn syg..
akak pn sbuk jugak nk BW belog len2
y smpt je akak BW
hihi
pe pn masyeh dtg cni bacer entry akak
:D

*cemburu tuk lebih bjaya n bjaya :D
Ungu Violet said…
cemburu sikit2 sudah la yer...jgn cemburu buta pulak...:)
shahani... said…
biasa la 2..smua org da perasaan ini...tp kna la pastikn perasaan cemburu tu yg -ve...biar la +ve...hehe... :)
::WafaIrdina:: said…
@Ungu Violet : oke sis ungu
cemburu sikit2 je
xmo lebih2
t jd mend len lak
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@shahani... : right dear
normal la lw ada perasaan cemburu
juz jgn berlebih2an lw ley cemburulah untuk kebaiakn
k
:D
Cikgu Ma said…
salah jelez, cemburu buta namanya...tak jeles langsung buta hati pulak...hehe..

**syukran wish bzday tadi =)
hurm.
jeles brtempat okayla kan ain..
kalau jeles tak bertempat.
adoiiyaii
huhu
::WafaIrdina:: said…
@ Cikgu Ma : hihi
t wish besday ain ugak naa :D
::WafaIrdina:: said…
@Teenager Housemaid : right sis
jeles yg kena pd tempatny
jgn ikutkan at sgt
t merana diri
hihi~~
:D
S H I T E Q said…
syukur apa yg ada :D
CekbOlat-bOlat said…
(^^,) tengs ats prngatan
Norlida Ramli said…
hm...jelsnya kt wafa sbb entry sume best2..ada maksud tersirat...
so jeles cmni dibenarkan ke x?hehehehe :D

p/s:lama x dtg cni..rindu :)
zareliqa afiqa said…
Owh! same lar.Iqa pun kuat cemburu jugak! hewhew :D Tak bole nak buat hape da :)
ZiErWa zAiNaL said…
owh..normal.. zz pun pnh gk rsa macm tu..tp cemburu zz bertempat la..hehe.. zz jeles bila kwn2 zz dpt dekan untuk semester lpas..tp at least, zz akn usaha untuk dpt sma2 mcm dia org dpt..:)
::WafaIrdina:: said…
@CekbOlat-bOlat : tengs 2 u 2 cik bolat yg shommel
cos sudi bacer entry ain
:D
::WafaIrdina:: said…
@Norlida Ramli : jeles tuk kebaikan diri xpe dear
jgn wt mend2 mengarut sudaaa
hihi
:D

*mis u 2 darl..lmew ny menyepikan diri ek
:D
::WafaIrdina:: said…
@ zareliqa afiqa : cemburu is okey
p jgn lebih2
juz senyum n dun say anything
hihi
:D
::WafaIrdina:: said…
@ZiErWa zAiNaL : yesss..normal la 2
cemburu utk menjadi lebih baik xpe
jgn jd mkin truk da
last2 memakan diri sndiri
kan
:D

tengs dear
MaYa MustWany said…
jgn jelez sgt.berpada2 ye.
macam mas,sllu kne complaint yang mas macam xde prsaan nk jelez.sdgkn mas ada prsaan jelez tapi just betul2 mas rasa patut jelez,baru mas jelez.kalau x,mas wat deq je.

eh berpa kali taip jelez da..hihihi
Ira Nira said…
cmburu itu kdng2 baik tp bla tlbh bleh jd barah he..so cmburu laa bpada2.. bia cmburu mnja2 jer he =)
::WafaIrdina:: said…
@MaYa MustWany: true dear
kiter patut jeles pd mende yg patutje
jgn nk men terjah je opp
:D
::WafaIrdina:: said…
@ Ira Nira : bile da jd barah hati
ssh da nak ubat kn
so..cemburu
pls men jauh2
hihi~~
:D
Ain Zulaikha said…
sebenarnyaaaa sy tengah jeles dengan ain ni hehehehhe ;p
hye ain..sy seorang yang cemburu..tapi saye tak kan menunjukkan yang diri sy seorang yg cemburu.. :)


p/s : dah lame xdtg sini..sorry.. :(
Cemburukan kejayaan seseorang itu dan kita berusaha lebih kuat..itu cemburu positif....
miss purple pun kuat cemburu jugak sebenarnya
cuma masih dlm kawalan lg huhu
jeles bertempat xpa kan? :)


BTW, do you love bags??

Bags! Bags! Bags! Bags! Bags! Bags! Bags! Bags!Bags! Bags! Bags! Bags! Bags! Bags!Bags! Bags!Bags! Bags! Bags! Bags! Bags! Bags!

Feel free to visit us at http://thepuffyclouds.blogspot.com All below RM 50!!! ^.^

Find us on Fb : The Puffy Clouds
hah, sekarang cik zara nak jeles dekat awak boleh ? hehe .. :D

btw, jum singgah my new entry .. :)

http://cheritakuhzara.blogspot.com/2012/02/berjalan-tanpa-henti.html?
assalamualaikum ziarah sini (=

jgn jeles2 ok, x baik. hihi. budak baik x suka jeles2 kn. kih3

comey la blog awk
syafiqakarim said…
kalau cemburu sgt tak elok.
huu.cemburu dan mbuat kan kita ke arah positif,bagus la.tp
kalau negative,jauh kan la.huuu
cemburu itu indah...ehh2...HAHHA...ngeng plak rasanya..kikiki
Liza Razak said…
kalau jeles yang positif untuk lebih berjaya..teruskan!

Popular posts from this blog

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |