| I Hate U…Mencinya… |



Assalamualaikum..
Peace upon to all..
Semoga semuanya baik2 aje..
inshaAllah ^^







Actually… Ain tengah buat esymen, tapi nak off task sekejap..hee
Nk berfeeling2 sekejap…ehem3.. ( lamew xberBW )
Mesti anda tertanya2 kenape lar berfeeling2 Cin Ain sorang2 ni ek..hee
marah siapa tu Cik Ain? ciap menci-menci lagi tu?
Ish ish ish ( hanya mampu geleng kepale jew ni )







owh, hentikannya…
lets go straight to the point la ok?
rasanyalah.. kita ni semua manusia normal.. kan?
kalau tak suka, rasa nak marah-marah, terasa nak benci, terasa menyampah tu perasaan
normal pada kita manusia yang hina ni.. kan?
ok,  Cik Ain ni pun normal jugak…manusia biasa macam korang jugak..
tapi..ingat naa…
bila nak menci-menci ni.. cuba ingat hadis ni:
Abi Hurairah r.a berkata dari Rasulullah SAW bersabda:
"Takutilah oleh kamu sekalian persangkaan (Zan), maka sesungguhnya persangkaan itu lebih
dustanya (atau bohongnya lebih) dari ceritanya (yakni, yang sebenarnya); dan jangan meneliti
(dengan mata), dan jangan meneliti (dengan telinga), dan jangan dengki mendengki, dan
jangan berpaling (yakni, tak bertegur sapa), dan jangan benci membenci, dan (sebaliknya)
jadilah hamba-hamba Allah SWT yang bersaudara antara satu sama lain."
( HR Bukhari, Kitab Adab )







Soo..the main point yang Cik Ain nak sampaikan di sini ialah…
orang beriman tu adalah bersaudara antara satu sama yang lainnya..
jangan la benci2.. actually tak best pun.. hati sendiri yang sakit..
otak sendiri yang serabut.. dan jiwa pun kacau…kan
( pengalaman Cik Ain sendiri naa )
kalau ada la yang kawan-kawan kita buat perangai teruk sangat..
even yang tersayang kew…ehem2…
memang tahap rasa nak hempuk jew dengan batu belah batu bertangkup tu kan..
tapi cubalah kata kat diri sendiri dengan kata2 ni :
" Jangan kita membenci manusia kerana maksiat yang dibuat, benci maksiatnya sahaja. 
Janganbermusuh dengan manusia, takut nanti 1 hari kita lebih teruk daripada dia.
Apa-apa pun.. dia tetap saudara kita..kan"
Dari Abu Hamzah, Anas bin Malik r.a, dari Rasulullah SAW, beliau bersabda:
"Tidak beriman salah seorang diantara kamu hingga dia mencintai saudaranya
sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)







ada faham kew?
( Kew Cik Ain syiok sorang2 taip entry ni panjang2..hee )
sebenarnya kita takkan untung sikit pun membenci orang lain,
sebab kita semua sama… Manusia yang meminjam bumi.
tak payah nak fikir diri dah bagus sangat. cakap tu cakap ni. cari salah orang lain,
macam diri tak pernah salah… kan?
Cukuplah kita menyakiti diri kita dengan membenci orang lain.
Belum tentu rasa benci kita terhadap seseorang itu akan menjejaskan hidup dia.
Dia hidup tenang dan gembira, tetapi jiwa kita tidak tenang, membengkak dalam
kebencian yang membara. Siapa juga yang rugi kan
dan 1 lagi….
Perasaan benci ni sebenarnya adalah salah 1 ujian…
Ujian untuk menguji kesabaran kita…
Sooo…sentiasalah refresh dan berlapang dada dengan orang lain…
”…dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada.
Apakah kamu tidak suka bahawa Allah mengampunimu?
Dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang.”
( An Nuur, 24:22 )







ok la.. Cik Ain rasa korang faham dah.. korangkan bijak-bijak semuanya..
dan sematkan dalam hati yang
HIDUP BUKAN UNTUK MEMBENCI, tapi untuk BERKASIH SAYANG
Only dat for today…
salam kasih sayang
from Cik Ain ..kbai.. :)



Nota Hati 1 : Jika kita suka membenci orang,sebenarnya kita akan dibenci orang lain.
Jika kita suka menyayangi orang,kita akan menjadi orang yang paling disayangi.. ^^
Nota Hati 2 : YOU better dont say bad to other people because at one time, the bad things
will come back to you later n bite you. Also it will be more bad than what you said ^^

Comments

fiqa comey said…
sayang menyayang!!! ;-) heheh
::WafaIrdina:: said…
@fiqa coney :
syg menyayang
slg percaya
kasih kan berpanjangan
hihi
:D
eeiyss said…
satu cinta , cinta kepada DIA ♡ ♡ ♡
Yup..hilang sudah kebencian dalam diri terhadap oranglain..umur dah makin banyak, akal pown sudah menjadi waras.. :) benci membenci, amalan tak baek sebenarnyer..seelok nyer, menjauhkan diri lebih baik, ataupun wat biasa dengan orang tersebut..hati pown tenang..jiwa pown tidak menjadi hitam..nice entry dude !~ :)
::WafaIrdina:: said…
@eeiyss : yup
1 cinta kepadaNYA
y hakiki lg abadi
jgn pernah ad benci
wlpn sebesar biji sawi
yuk berkasih syg kerna NYA
:D
::WafaIrdina:: said…
@♥AieN ChoiN♥ : umur mematangkan diri kan
da makin tua ni
udah2 ler membenci org len
menyesakkan jiwa raga je
pe yg penting pedulikan hal diri sendiri
drpd pedulikan hal org lain yg sebenarnya xde kaitan pown
chill
:D
Iffika | Ruslan said…
ty follow saya . saya dah follow awk balik :)) nanti singgah2 lah ye .

nice entry sayang ! <3
::WafaIrdina:: said…
@Iffika | Ruslan : inshaAlah will singgah ur belog olwez..
btw tengs sudi singgah cni bacer entry
u 2 nice dear
:D
Cik Chokie said…
dah lame xpergi blog akak an :') ya allah banyak dah ketinggalan cite2 akak . yeap . miza sokong jangan suka benci membenci . takot nanti kite pulak yang dibenci . :') sesungguhnya api kemarahan tu perlu dijaga . kera syaitan sangat suka akannya .
O CIKTEDDY said…
kdg2 tu bukan rase benci cuma x suke skit je..hehe
Cikgu Ma said…
jangan membenci, boleh jadi ia baik bagi kita, jangan terlalu suka sesuatu, boleh jadi ia bukan untuk kita =)
kalau kita berdepan dgn org yg kita bnce , snyumlah . snyumlah dgn ikhlas . i.Allah akn reda rasa bnci itu ..
::WafaIrdina:: said…
@Cik Chokie : lamew r jugak xnampak cik chokie dcni
heee
betol 2 sis
api kemarahan 2 perlu dikawal
jgn hati kta dikawal oleh api kemarahan
yakni kita tunduk di banwah tanduk syaitan
Nauzubillah
::WafaIrdina:: said…
@ O CIKTEDDY : ekkk
ley lak jd ce gitu
xsuke banyak jgn naaa
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@Cikgu M : true CM
buleh jadi pe yg kiter benci 2 bek tuk
begitu jugak ley jadi pe yg kiter ske 2 xbek tuk kiter
pe pun jgn terlalu menilai dan menghukumi seseorang
hanya DIA yg layak
kan
:D
::WafaIrdina:: said…
@✿Gucciey Lavender✿ : betol 2 syg
senyumlah
inshaAllah hati kita akan menjadi sejuk
n semua org yg melihat pn akan sejuk je hati dengan kiter
kan shommel dunia bile seme senuyk
peace
xmo benci..gaduh2
:D
H.S said…
nak membenci orang pun,janganlah lama sangat dna biarlah atas sebab yang penting.heheh.

lepastu tenangkan hati dan berbaiklah semula :D
CekbOlat-bOlat said…
kkdg kita xmampu nk mlwan perasaan.. hmmm
aiNa yaZiD said…
setuju..~! hidup lah dgn kasih sayang. what goes aroung comes around... (^^,). Better way...ignore je. just relax n chill. =)
::WafaIrdina:: said…
@H.S : perlu kew sebab nak membenci seseorang
sebenarnya xde sebab kite nak membenci semua org
kita sma jew...
hamba DIA
sama2 hirup oksigen drNYA
smew2 dikurniakan akal
sama2 kita bezakan mana yang baik dan buruk
antara hak dan batil

moge diprmudah dan kita sentiasa tergolong dalam kalangan org2 yg sabar
:D
::WafaIrdina:: said…
@CekbOlat-bOlat : isnhaAllah buleh
fighting feeling2 yg xsenonoh 2
heee
p men jauh prasaan menci
mai dekat2 syg 2
hihi
:D
cik.blogger said…
♡ ♡ ♡ wow....hihihi
Mimie said…
nice entry.. kita follow balik :)
ariff al-baqi said…
kita xbenci org, org je benci kita.. haha
::WafaIrdina:: said…
@Mimie : u 2 nice dear
masyeh yaa darl
:D
::WafaIrdina:: said…
@ariff al-baqi : gud job
biarlah org benci kter
asal hati kita xpenuh dengan kebencian nge org len
cheeewahhh~~
:D
nuruashia said…
kdg2 org yg mmaksa diri kite ntk bnci dorang..huhuhu
aku HaniAsyira said…
kalo sy tak benci org cuma tak suka prangai sensorg tu
ku mencik2 syg padamu...:D
::WafaIrdina:: said…
@nuruashia : betoi ugak 2
p samew2 kiter cuba elakkkan diri dr perasaan menci 2
inshaAllah dipermudah
:D
::WafaIrdina:: said…
@ aku HaniAsyira : dat's gud dear
menci maksiat nya shj
p jgn menci org ny
p sebaek2nya tegurlah selagi lw ley tgur kan
kiter samew2 nak berubah ke arah baek kan
:D
::WafaIrdina:: said…
@si kiut lavender :hihi
menci2 syg
alololo
suweeet ny dear
:D

@Teenager Housemaid : u 2 nice dear
tengs akak m
:D
Nur Sakura said…
1 sayang Allah,
2 sayang rasulullah,
3 sayang ibu bapa
Zhaf said…
cik ain.yeah that right ;).
::WafaIrdina:: said…
@ Nur Sakura : syg semuanya...
kan
yukkk sebarkan bahagia
:D
::WafaIrdina:: said…
@Zhaf : yeaahhhh
we r right if we r sharing love each other..no hating k
tengs yaa
:D
Ungu Violet said…
jangan benci sangat..nanti jadik sayang pulak...hehe
zareliqa afiqa said…
Betul2~ kdg2 orang yg kitew benci tula yg paling kitew sayang nanti :D
::WafaIrdina:: said…
@Ungu Violet : oppssss
org tua2 slalu kater cm2 kan
dr benci then tukar jd syg
suwiiiit lar pulop
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@zareliqa afiqa : yeke iqa
mesti ada pengalaman ni kan
hihi
pe pun xkenal maka xcinta
kan dear
:D
Cikgu Ma said…
salam aien..cepat la update entry..hihi

**yea, akak guru agama..hehe..jqaf...opsyen BA... tp x dak ropa ustajah pun..hihi ^_^
::WafaIrdina:: said…
@Cikgu Ma : ou..cekgu jqaf upeny
akhirnya psoalan tjawab..
BA lak 2..
mantop!!!
t ley lar sharing2 pengalaman kat sek ek

hihi

*xde idea lar nk update...
CM tlg update kan ley??
hihi
:D
fathiahRAIHANA said…
sangat setuju :>
kita patut benci sikap seseorang tu kan, bukan diri dia :>


actually bila kita syg sgt dgn sesuatu, then nt smpai la satu masa yg kita snggu benci pada dia. dan susah nak buang rasa tu ;(
MaYa MustWany said…
ada kes benci2,last2 kawin..hihihi..(eh de kene mgena x)hihihi..

mas pun harap xde sper2 bnci mas..hihihi..
::WafaIrdina:: said…
@ fathiahRAIHANA : emm
stuju dear
tually bila kita syg sgt dgn sesuatu, then nt smpai la satu masa yg kita snggu benci pada dia. dan susah nak buang rasa tu ;(
bia maser je menentukan semua
moge dikuatkan at
em
:(
::WafaIrdina:: said…
@MaYa MustWany : inshaAllah xde y menci mas
mas kan bek
hihi
:D

mudah2an kita tergolong dalam kalangan org2 yang disukai semua org
hope
:D
tq share byk hadith tu....alhamdulillah...
yup betul..x lengkap iman seseorg jika dia x menyayangi saudara2 nya :)
x baik menci2 kat org kan wafa
nti org menci kita pulak huhu
Ad-Dien said…
salam ziarah dari WADi,

enti quote hadith bukhari itu dari adabul mufrad ke dari sahih al-bukhari bab adab? :)

semoga enti senantiasa dalam rahmatNya :)


larangan Isbal Dan Persoalan Berkaitannya

Popular posts from this blog

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |