| Kami MUSLIM TAK Sambut Hari Valentine!! |


Assalamualaikum…
Peace upon to all..
Apa khabar iman hari ini..
Semoga sentiasa dalam jagaanNya..
inshaAllah ^^








Hai..hai..Sihat tak semua? Dah BW ke hari ini?
Maaflah.. Ain tak sempat nak BW ke mana-mana belog yang lain..
Macam xde mood je 2,3 hari ini…hee
Pe pun mood xe pn still nak hupdate belog… :)
Entry kali ini adalah Ain nak ajak semua jom say NO to Valentine.
Memandangkan xlama lagi 14 Februari bakal menjelma..
Yang mana sering dinanti-nantikan oleh pasangan2 yang bercinta…kan
Tarikh tersebut seolah2nya menjadi hari terbaik bagi mengungkapkan rasa kasih sayang
antara mereka kan..
Media tempatan juga seakan2 menjadikan hari Valentine sebagai satu perayaan yang perlu disambut
dan diraikan pada setiap tahun.
Pelbagai rancangan dan program diadakan bagi meyemarakkan lagi  hari Valentine ini.
ish ish ish..apa nak jadi lar ni… *geleng2 je pale  ni








Hari Valentine sebenarnya tidak ada langsung dalam sejarah tamadun Islam.
Malah Islam bersifat universal dan tidak dibatasi waktu, tempat, objek, dan juga motif untuk
menunjukkan kasih sayang. Bukan terikat kepada seseorang sahaja untuk menunjukkan rasa
sayang dan cinta kan…boleh jadi kepada ibu bapa, sahabat2, saudaramara dll..
Hal ini sesuai dengan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud,
“Cintailah saudara se-Islam seperti mencintai dirimu sendiri”
(Riwayat Bukhari)










Terdapat pelbagai sumber yang berbeza menceritakan tentang asal-usul Hari Valentine.
Yang nyata, tidak ada satu pun yang memberi kebaikan kepada umat Islam.
Sedarkah kita, salah satu sebab  kewujudan Hari Valentine ini adalah kerana kejatuhan kerajaan
Islam Sepanyol pada tarikh tersebut.
Manakala orang yang menjadi dalang kepada kekalahan itu adalah paderi Kristian, Saint Valentine.
Lalu, 14 Februari 1492 di namakan Hari Valentine dan dianggap sebagai hari kasih sayang kerana
Islam dianggap sebagai agama yang zalim.
Bukankah dengan menyambutnya kita sendiri menghina Islam yang suci?
Fikir2kanlah…









Sikap orang Islam terutamanya generasi muda *Melayu yang menyambut Hari Valentine
sebenarnya hanya bertujuan untuk meniru budaya yang diambil dari barat.
Kenapa eyh mesti terlau mengagung2kan budaya Barat…
Dan kenapa eyh kita orang Melayu mudah sangat terikut2 budaya yang tidak baik..
berebut-rebut mengamalkan gaya hidup orang barat seperti mewarnakan rambut, memakai
pakaian yang menjolok mata, mengamalkan pergaulan bebas, dll…
pelik bin hairan la..emm
yang buruk nak ikut..yang baik xnak ikut pulak...kan
sedangkan peniruan budaya barat ini yang jelas terpesong daripada akidah..
Hal ini dijelaskan dalam firman Allah dalam Surah Al-Kafirun, ayat 1 hingga 6 yang bermaksud:

"Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu
sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan
beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat.
Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku."















So...pls say NO to Valentine..
Dan for me xno need lar hanya pada Hari Valentine je kita menghargai pasangan kita.
Kalau setakat Hari Valentine je nak jiwang2 karat baik tak payah.
Tu berpura-pura namanya..hipokrito..hihi~~
Sama macam sebelum kahwin baik, romantik, selepas kahwin terus buat tak layan je..kan
Dan buat apa nak buang-buang duit beli coklat, beli bunga dozen2 bagi kat kekasih tu??
Membazir namanya. Kalau dah rasa harta bertimbun banyak sangat, meh bagi  kat Ain sikit..
Elaun da nak abis ni...nak amik lesen kete lagi ni...hehehe.. :)
Xpun...Pergilah sedeqahkan sedikit harta yang ada tu ke rumah anak-anak yatim ke, rumah orang-
orang tua ke dan mana-mana badan yang boleh memanfaatkan manusia lain.
Dapat jugak ganjaran pahala melimpah ruah. Tak nak ke???










Soo..at last..
Hendaklah kita ingat bahawa golongan yang memusuhi Islam, akan sentiasa berusaha
 menanamkan benih-benih kesesatan dalam jiwa umat Islam supaya kita
jauh dari jalan yang lurus lagi diredai Allah SWT..
dan Ain dah kata  TAK NAK Sambut Hari Valentine..
Korang-korang di luar sana macam mana pula??
Tepuk dada tanya iman masing2..
okie~ stop right there~


Kbai.salam.

Nota Hati 1 : Ketahuilah, bila hati tak rasa apa langsung kalau buat maksiat,
tu tandanya hati tu dah jauh sangat dengan Allah. Nazubillah!!
Sedangkan selemah-lemah iman pun bila hati kita rasa benci pada perbuatan maksiat
depan mata kita. Bayangkan kalau hati kita tak rasa apa-apa.
Tak kisah la maksiat yang orang lain buat atau maksiat yang kita sendiri buat, kita rasa biasa aje.
Tu tandanya apa tu??? Fikir-fikirkan.











Fi amanillah,
17 Rabiulawal 1433H,
09022012  : 1211

Comments

info yg baik akak.. farah x smbut.. hahaha.. xnak la..
nuruashia said…
great entry dear ^^
say no to Valentine :)
::WafaIrdina:: said…
@nur farahin binti sulaiman : hehehe..
masyeh yaa farah slalu dtg komen belog akak...
pe pun..tahniah sebab farah xsambut valentine..
gud girl
hihi~~
:D
nanad said…
wow!~ terbaiklah entry wafa ;D
super LIKE ^_^
::WafaIrdina:: said…
@nuruashia : u 2 great dear
cos not celebrate valentine
hihi
:D
::WafaIrdina:: said…
@nanad : nanad
masyeh yaa dtg lagi belog wafa
wafa pun like entry2 belog nanad
especially super awesome doodle
likes!!!
:D
.cik syana. said…
yeahh! say No to valentine!
xpernah sambut pun :D
tapikan,mase zaman mude mudi first love,syaa prnah dpt bear,adiah,coklat tau time valentine day.so,kire smbut ke? =,='
O CIKTEDDY said…
yes,say a BIG NO to valentine day!
ummufayyad said…
ummu like.^_^
lebih baik agungkan cinta akan Allah dan Rasul en?
eeiyss said…
yup... no more valentine~
mengingati Allah lebih utama dari mengingati kekasih~
::WafaIrdina:: said…
@.cik syana. : hihi
gud girl dear...
besela 2
time muda mudi bcinta..
dpt hadiah bess2 opp
p bcinta 2 berpada lar yaa
jgn smpai abaikn sume..
bercinta 2 xsalah
yg salah cara kita mengawal cinta 2
k...
biar kita kawal cinta
jgn cinta yg mengawal cinta
betol ker cm2..
betol dh kot
hihi~~
:D
::WafaIrdina:: said…
@O CIKTEDDY : huuu
NO to valentine..
we r MUSLIM xsambut kan valentine..
kita sentiasa berkasih sayang antara 1 sama lain
:D

9 February
::WafaIrdina:: said…
@ummufayyad : like kamoo jgak..
betol 2 sis
utamakan cinta Allah dan rasul
then ibu bapa
pastu barulah pemilik tulang rusuk kita
kan
moga Allah memberi yang terbaek tuk kter
inshaAllah
:D
::WafaIrdina:: said…
@eeiys : no more valentine~~
hihi
:D
ummufayyad said…
yeah.btul2.
jdilah yang terbaik utk mendapatkan yang terbaik.
ngeeeeee.:)
[PCL] said…
yeah...bebila pun bole nak cakap sayang dan berkasih sayang, mmg tak penah meraikannya..say NO !
Semut Senyum said…
valentine's Day?... tahu.. tapi tak pernah sambut pun.. buat apa... kalau kita tahu makna sebenarnya pasti kita tak kan sia-siakan hari2 kita... Moga kita semua masih di bwah lindungan Allah s.w.t =)
Isma Haneefa said…
buat apa nk sambut valentine...nak sambut CINTA yg ALLAH dah beri pd kita semenjak azali ni pun masih belum berbalas, dah nak kejar cinta yg lain...
btw, jaga hubungan dgn ALLAH dulu. Baru ALLAH berikan yg trbaik utk prhubungan kita dgn si dia..

hehe...Cik Neefa pun tak sambut. Takyah sambut, X de pekdah pun!
::WafaIrdina:: said…
@ [PCL] : yup
setiap maser kita berkaasih sayang kan
huu':D
::WafaIrdina:: said…
@Semut Senyum : betol
jgn kerna tanggal 14 hari
kita menyangka hari itu sahaja yang spesel
sedangkan tiap2 hari adalah spesel dan bermakna tuk kita jalani
kan
jom kita berkasih sayang kerna Allah
:D
::WafaIrdina:: said…
@ Isma Haneefa : betol 2 dear
jaga hubungan dgn ALLAH dulu.
Baru ALLAH berikan yg trbaik utk prhubungan kita dgn si dia..
inshaallah

*gud gurl dear...fokus 2 stdy naaa...no more valentine n mende2 yang karut marut ni..hee..:D
totally agreed with your post sis !

tapi tapi kan , remaja skg bukan pedulik pun haram halal nye sambut valentine , bukti ; ramai jeh kot y sambut even dah banyak kali media massa such laman sesawang ni bg information. drg bukan xtau haram , tapii buat2 tak tauu.
MaYa MustWany said…
dulu slalu ramai yang sambut..sedih bila melayu pun dok sambut..bila ditanya alasan..saje-xikut-niat bukan nak sambut paderi tuh-jelez la tuh

de je alasannya..hemmm
::WafaIrdina:: said…
@ Zakaria's daughter : masyeh yaa dear..hihi~~
betol 2..
remaja skunk still lagi keliru dengan identiti diri
terlalu suker mengikut budaya xbetul
mudah2an kita dan mereka sentiasa tergolong dalam kalangan org yg xputus2 menerima hidayah daripada Allah..
inshaAllah
:D
::WafaIrdina:: said…
@MaYa MustWany :betol 2
melayu mudah terikut2 kan
lw budaya yg bek xpeni budaya yg xbek pn pakat ikut jugak
ish~~~
mmg xsambut n xprna sambut pun..:)
nice sharing, ain..:)
::WafaIrdina:: said…
@Teenager Housemaid : u 2 nice dear
hihi~~
:D
S H I T E Q said…
yes! say no to valentine! :D
Azekzk said…
sya setuju sgt say no to valentine.
CekbOlat-bOlat said…
klau valantine tu smbut sgtt.. klau maulidur rasul ? buat2 lupa trikh.. hmm ape nk jdi kn skrg.
::WafaIrdina:: said…
@CekbOlat-bOlat :betol 2
apa lah nak diagung2kan sgt valentine 2
buang mase je kan
hihi~~
:D
headayahchul :) said…
Kata Tak Nak Kepada Hari Kekasih :D
cikdura(: said…
valentine ? ish3.. haram3. so sya say no :)

awak, sya xboleh follow awk la.. xtahu knapa ;( nnti da blh sya follow yeh :D
Ad-Dien said…
saya berlepas diri dari tasyabbuh budaya dan perayaan agama lain.


Hadith Maudhu' 02: Tuntut Ilmu Dari Buaian Hingga Ke Liang Lahad
ZiErWa zAiNaL said…
ingt je HIV.. jauhi HIV..

Hari Ini Valentine = HIV.. :)
say no to valentine's day :)
Cikgu Ma said…
yap!..say no to valentine...

err, bzday akak 19 feb tau..hihi

Popular posts from this blog

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |