Thursday, 14 June 2012

| Perempuan Yang Tak Menutup Aurat dengan Sempurna Akan Mula Menutup Aurat Apabila.... |


Assalamualaikum...
Hurmmmmmmm... Masa semakin hampir dengan tarikh new semester... huaaa... cuti da nak habeh daa... Cik Ain xnak kembali ke IPG.. i want to stay home forever..hahaha.. but, it’s imposibble.. ne way maybe tomorrow i will know my result .. hopefully, everything will be okay... korang doakan Cik Ain yeee... kalau x, melayang laa wit nanti..sob sob sob (wit da nak kering, elaun ntah bile nak masuk...huu)




Baiklah, kita kembali ke topik entry kali ni. Bila agaknya perempuan-perempuan yang tak menutup aurat dengan sempurna tu akan menutup aurat mereka dengan sempurna?? Huhhh.. Soalan pedas ni.. Kita tau ka bila hati depa nak terbukak untuk tutup aurat dengan sempurna??? Hurmmmm.. Hanya Allah yang mengetahui.. Jom samew2 kter ikuti dialog antara seorang abang dan adik di bawah..




**********




Adik : abg tahu tak bila perempuan yg tak tutup aurat akn mula menutup aurat?
Abg : haaa..abg tahu... bila nak pergi haji  la dik, xpown masa nak  kahwin, kan?
Adik : salah3, try teka la lagi...huhu
Abg : (berfikir) emmm.. masa dah dapat hidayah Allah kan? Xpown masa dah tua.. umur nak masuk 40 tahun.. time tu laa nak buat amal ibadah banyak2 .. da nak mati da kan...kan?
Adik : salah jugak... abg  nak tahu jawapanya tak?? Jawapannya senang je..:D
Abg  : apa dia dik? Cepatla gtw abg.. !
Adik : Jawapan dia... perempuan  akan menutup auratnya apabila dia dikafankan.. auratnya akan ditutup buat selamanya.. dengan kain putih lak tu..kan...ustazah yg gtw kat adik kat sekolah td au...
Abg : Kelu... (hebat kata2 ustazah yg mendalam maksudnya).=)




**********








So, moral of dis story is... Janganlah kita menunggu saat akhir kehidupan baru ingin berubah …tapi berubahlah sekarang…. sesungguhnya islam itu mudah…ya,islam tidak pernah mewajibkan wanita untuk bertudung.. tetapi islam mewajibkan wanita untuk menutup aurat… jadi terserahlah kepada kita bagaimana untuk bertudung….asalkan ianya bertepatan dengan syariat dan garis panduan yang telah ditetapkan dalam islam... islam itu mudah, tapi jangan pula kita memperlekehkan kemudahan yang telah diberikan. Ikutlah garis panduan yang telah ditetapkan..dan jagalah syariat islam…  betulkan apa yang biasa, biasakan apa yang betul… inshaAlla, kita pasti mampu untuk mengubahnya..xkan nak tunggu kaku xbernyawa baru nak tutup aurat dengan sempurna??? Hurmmm.. Beringatlah selagi jasad dikandung badan. ^^,








Before Cik Ain nak off dl.. mai cni Cik Ain share sikit tips bertudung dan menutup aurat...simple jee... jom, check it ou :D

1. Da most importangt, covering the chest
"covering the chest" means menutup bahagian dada. Sebagai orang Islam, kita bukan sahaja membaca AL-QURAN semata-mata, tetapi mengamalkan juga apa yang terkandung di dalamnya. ALLAH berfirman di dalam surat cintaNYA:

Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: “Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka”. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”. (QS 33:59)

Ada orang cakap xperlulah tutup aurat, asalkan hati baik. Dan kita jugak selalu mendengar kata2 bahawa dun judge a book bt its cover.. perempuan yang xpakai tudung xsemestinya jahat..  Tapi, ingatlah, benda dah termaktub dalam KITAB kita sebagai orang Islam. So, ‘we can judge a book by its cover in certain cases’ iaitu apabila perkara asas Islam dilanggar, maka sudah tentu ‘that cover is reflecting what’s inside the heart of a person’. fikir-fikir kan lah.




2.  Pakaian yang longgar.
Tujuan utama wanita diwajibkan menutup aurat ialah untuk mengelakkan daripada lelaki ajnabi melihat tubuh badannya dan mengelakkan daripada berlakunya fitnah. Oleh itu, pakaian yang ketat walaupun tebal sudah pasti akan menampakkan bentuk tubuh badan. Wanita yang memakai pakaian ketat walaupun menutupi seluruh tubuh masih belum memenuhi tuntutan menutup aurat seperti dikehendaki syarak.




3. Pakaian yang tidak jarang.
Syarak menetapkan pakaian wanita mestilah tidak jarang sehingga menampakkan bentuk tubuh atau warna kulitnya. Aisyah meriwayatkan bahawa saudaranya, Asma, pernah masuk ke rumah Rasulullah SAW dengan berpakaian tipis sehingga nampak kulitnya. Rasulullah SAW berpaling dan mengatakan: “Hai Asma, sesungguhnya seorang perempuan bila sudah datang waktu haid, tidak patut diperlihatkan tubuhnya itu, melainkan ini dan ini sambil ia menunjuk muka dan kedua telapak tangannya.”
Teguran Rasulullah SAW terhadap Asma jelas menunjukkan bahawa pakaian yang jarang tidak memenuhi syarat menutup aurat bagi wanita baligh.




4. Tidak bersanggul setinggi bonggol unta
Then, please don't wear that hideous fake sanggul tuh . I don't think that it nice to wear . Lagi menarik perhatian lelaki untuk melihat . Yelah sebab pelik..hee.. Perkara ni Cik Ain pernah post dalam entry sebelum ni.. siapa2 yang belum bacer, terjah entry ni..hahaha. #Isu Aurat : tingginya sanggul Awak...



haaa, kan dah kacau orang nak belajar. tak pasal-pasal dah dapat dosa dah sebab menghalang orang nak dapat ilmu. kan?huhu



5. Bukan pakaian yang menarik perhatian
Asingkan pakaian kepada 2 kriteria sama ada sesuai atau tak sesuai dipakai di hadapan ajnabi. Pakaian yang agak seksi misalnya, (t-shirt kecik misalnya) masih boleh pakai, but just wear it time berada di rumah ke, asrama ke, depan suami je ke, or masa bersendirian dalam bilik kan. Tak elok pakai baju adek buat pergi pasar jenjalan, jadi tatapan umum. Apa guna pakai tudung cantik2 daa kalau pakai baju adek..adek pun nak nak pakai baju jugak an..:P







Last word, remember dan perkara ni selalu Cin Ain ingatkan diri Cik Ain selalu..yang mana yang paling ramai dalam neraka tu sape ek..perempuan kan... haa, tahu pun an..  Nak ke kita in-the-list? Allah SWT dah naikkan darjat kita perempuan daripada dijadikan hamba seks, mainan semata-mata, dianggap bawa badluck, dibunuh, dipandang rendah dan  hina, dibunuh hidup2 semasa zaman jahiliah dulu.. Jadi hargailah, janganlah kita jadikan diri kita macam tuh semula. Senang-senang dipandang, senang-senang disentuh, senang-senang dimainkan, senang-senang ditegur, senang-senang dilihatkan badan kita, yang sepatutnya kita lindungi dan jaga. Jadi, jom jaga aurat, jom jaga maruah kita ! ourself is our priority !


So, i think i should stop right there.. many works waiting me in the kitchen.. time for me to be masterchef..haa.. last word from Cik Ain, entry di atas adalah peeringatan kita bersama especially untuk gadis2 dan wanita2 comel di luar sana, termasuk diri ini...heee.. Kita manusia selalu buat kesilapan tapi itu bukan alasan kita tak boleh nak memperbaikinya lebih-lebih lagi bila kita dah tau kebenaran dan kesilapan kita. Okeyh, dat’s all.. kbai,Salam!



Nota Hati 1 : Tiada satu urusan pun yang dibuat oleh seorang mukmin tanpa sebab yang jelas kerana Allah.. jom muhasabah, apakah setiap yang kita lakukan itu adalah bertujuan keranaNYA? dari kita start buka mata di pagi hari hinggalah kita tidur di malam hari.. adakah semuanya kerana Allah, lillahi taala?:) jom reflek diri! ^^

25 comments:

cik Lilis said...

entry yang menarik :)

::WafaIrdina:: said...

@cik Lilis :

tengs yee dearie
moge bermanfaat
^^,

Nyue said...

sgt menarik...dan bermanfaat..thanks 4 sharing...

::WafaIrdina:: said...

@Nyue:

tengs dearie
sharing is caring and loving
loving eacch other
especially sesame muslim
so, smew2 sling mengingatkan
xkan nak masuk syurga sorg2 an
^^,

yusuflaili(Goku) said...

salam kenal;
jangan ubah atau tambag atau kurangkan apa yang dah termaktub dlm Al-Quran dan Hadis..

::WafaIrdina:: said...

@yusuflaili(Goku) :

so true
^^,
sebarang salah silap dalam entry ni harap ditegur yee
^^,

Cik Ziera said...

yeww i tak suke tgk orang yg ade sanggul tingi2 tuh bile pakai tdung,shawl,ke pape.... tgk kat nona mesti pengacara yg pki tudung gune mende tuh... please dont wear it sbb huduh. hehehe

::WafaIrdina:: said...

@Cik Ziera :

huduh n skit mate memandang an
em
fesyen lani
nak cantik smpai syariat pown dilupakan
mudah2an kter xtmasuk golongan tsebut dan
mereka Allah akan bukakn hati mereka untuk mengikut syariat Allah
^^,

AyaZuki Is Cullen said...

entry yg bagos dan menarik!moga hari ini lebih baik daripada hari esok ^^

miss fluffy said...

thanks for sharing. bertambah ilmu lag:)

drzira said...

waah!! tengs for sharing !

::WafaIrdina:: said...

@AyaZuki Is Cullen :

inshaAllah
mudah2an hari ni lebih baek dr smlm n akan dtg lbih baik dr hari ini
itulah sebaek2 muslim
sntiasa perbaiki diri
^^
Moga Allah redha.

Nurul Iman said...

bagus...sgt bagus utk wanita..tp, nak tambah sikit, kaki pun aurat juga...jdi, sama2lah kita memakai sarung kaki utk menutup aurat sebaik mungkin...just share my knowledge...

::WafaIrdina:: said...

@miss fluffy :

welkam dear
^^,

::WafaIrdina:: said...

@drzira

tengs kembali
^^,

::WafaIrdina:: said...

@Nurul Iman :

so true dearie
kaki pown sebahagian drpd aurat wanita..
terlepas pandang pulak
pdhal mende ni pown penting sebab aurat wanita semua anggota tubuh badan kecuali muka dan tapak tangan
tengs yee
smew2 share ilmu yg bmanfaat
tuk kebaikan bersamew
^^,

cweet pinky said...

huhuhu~

nice entry larr ..
pasal sarung kaki tuh , ustaz azhar idrus adew cakap , sarung kaki tuh tak wajib , kalaw pakai kasut sarung pown dah cukup , kaen dah tentu labuh , kalaw dah ternampak tuh kire ternampak , bukan sajerr dinampakkan , jadik jangan susa hati kalaw tak nak pakai , hehehe, just kalaw pakai sandal , pakai larr stokin , kalaw dah pakai kasut sarung , tak yah pakai stokin pown da okei darr ...

tapi bg pendapat CP lak ... law pakai kasut sarung , selesa kalaw pakai dengan stokin :D

hehehe ~ CP punyer komen dah macam nak buat entry darr , hahaha !

salam singgah dari CP keyh :D

::WafaIrdina:: said...

@cweet pinky :

ou..iyeke..
tengs yee 4 da sharing
xtahu menahu laa pulak
ne way dpt ilmu baru
heee
^^

*UAI da best an :D

NurFatin Izni said...

tumpang tanye ye cik ain,cik ain ni ipg mane and amek course ape ye? aritu dh tnye dkt chatbox,tapi,xsempat nak catch up balik..hee~ :)

::WafaIrdina:: said...

@NurFatin Izni :

hihi..
da catch up blek awk kt ur belog
^^,

♥ wawawawa ♥ said...

nice info untuk para muslimah =)

insyaALLAH sama2 kita berubah =)

cendol said...

nice entry :D sgt bermanfaat .
inshaAllah sama2 le kita mnuju ke arah yg lebih baik

::WafaIrdina:: said...

@♥ wawawawa ♥ :

yukk sama2 kita mulakan perubahan itu
perubahan ke arah yg lebih baik dan baik
^^,

::WafaIrdina:: said...

@cendol :

u too nice dearie
tengs yee
^^
ne way moga allah permudah utk menuju ke arah lebih baek
inshaAllah
^^,

Hanif Idrus said...

good info