| Kahwin vs Solat |


Assalamualaikum yee~ to all my dearest readers and followers....  =)
Hari ini Cik Ain just nak bagi 1 cerita yang Cik Ain nak share dari facebook..so, let’s go dan sama2 kita hayati kisah ini...ambil yang baik dan tinggalkan yang buruk keyh ^^,




*************************




Johan : Zizan, aku dapat rasakan yang aku JATUH CINTALAH..”
Zizan : Haa? Kau ni biar betul Johan?”
Johan : Betul, aku serius ni. Aku rasa nak MEMINANG ESOK hari jugak..”
Zizan : Good2. Tapi sebelum tu, aku TANYA dulu boleh?”
Johan : Em, apa dia?”
Zizan : Kau DAH SOLAT?”
Johan : Belum..kejap lagi aku nak solatlah ni.”
Zizan : Ohh, okey-okey..berbalik pada topik kita tadi…”
Johan : Iye…?”
Zizan : JANGAN HARAP KAU NAK KAHWIN, KALAU SOLAT AWAL WAKTU PUN TAK DAPAT BUAT...”
Johan : Erk?! Apasal pulak?”
Zizan : Bro, itu namanya KESEDARAN tentang tanggungjawab..kalau kau solat awal waktu, ikut solat berjemaah..maksudnya kau SEDAR tanggungjawab kau, tapi kalau benda simple tu pun kau FAIL, better LUPAKAN DULU IMPIAN kau tu..tak guna layan perasaan cinta, kalau kau TAK DAPAT LAYAN PANGGILAN CINTA dari Allah (azan) dengan terus ke masjid...”
Johan : Urmmmm, ye laaa…(MALU)




*************************




Moral of da story is:
Memang umur2 camni kena fikir pasal kawen da an... Alahaaii.. nak2 umur macam Cik Ain 20+++ daa..heee, but i’m not ready yet laa..Seram kot nak jejakkan kaki ke arah itu..Bukan senang nak kahwin.. memangla tengok orang lain kawen, kita yang lebih terujanya kan..:P.. (angguk2 jew semua...huu ) dan sebenarnya kan apabila kita telah berkahwin, maka telah sempurnalah 1/3 iman kita.. Alhamdulillah..seronok tu.. lagipon itukan sunnah nabi..yaa,,u should marry! tapi before that all, we must ask ourself and check our solat first.. adakah telah sempurna solat kita yang wajib.. cukup kew lima waktu full.. dan adakah solat kita di awal waktu atau ikut suka hati jew nak solat bila2 jew...time rajin kita solat, time malas tinggal jew...emm.. jadi, selagi solat kita xsempurna, dan urusan kita dengan Allah belum selesai, jangan mimpi kita nak kahwin lagi.. sedangkan tanggungjawab dengan Allah pon kita xmampu nak buat walaupun just solat lima waktu sehari semalam ( solat xsampai pun sejam au ), apatah lagi kita nak laksanakan tanggungjawab kita sebagai suami atau isteri..sama2 kita muhasabah diri dan as a Muslim let’s we check olwez and sempurnakan solat kita selalu...:D
Okeyh..dat’s all yee..Wallahua’lam,Salam!



Nota Hati 1 : Hebat sangat kew kalau cantik, handsome, tapi xsolat?? Renung2kan, tepuk dada tanya imaan ^__^

Comments

Nurul said…
sokong sertus peratus...
smiless:)
Wafa Irdina said…
@Nurul:

tengs yee dear
suweeet smiless to u too
:D
DilaMilin said…
Tulah..lebih2 lg skrg ni time cuti skolah ramai yang kahwin. Member y sbaya pun dah ramai kwhin. Adelah sedikir jeles. hehe. Tapi takpelah. Mungkin bkn msa skrg utk kita nak mendirikan rumah tangga. Sy setuju dgn awak..mungkin kita tak bersedia lagi untuk mmikul tanggjwb sbgai seorang isteri. :)
cik lemon said…
i'm only 17 , tapi semangat nak kahwin mcm kuat, so , lepas baca this , rasa mcm , haah la , amalan pun tunggang langgang , ada hati nak kahwin , hahhaa
Wafa Irdina said…
@DilaMilin :

betol 2 sis
masr tu akan tiba juaaa
2gu sdikit maser jew lagi
dan kita akan sma2 bertemu future zauj in akad
inshaallah :D
btw smntara maser masih ada sma2 kita pnuhi tgjwab kita kpada smua
espcially tgjawab sbg hambaNYA
dan tgjawab sbg sorang anak
:D
bila redha Allah dan ibu bapa mengiringi inshaAllah yg trbaik jua milik kita...amn !
^^,
Wafa Irdina said…
@cik lemon :

so true dear
perasaan 2 normal
semua org ingin rasa ingin dicintai dan disayangi org lai
an
tapi b4 dat sama2 kita muhasabah balek
brsedia da kw kiter nak pikul tgwab yg bsar slps kahwin nanti
jd, sama2 pk yeee
kita nak bina umahtangga
bukan maen pondok2
ilmu agama dan dunia akhirat sgt pntg sbg bekal
sama2 improve diri kita sbg good super muslim trutama dalam ibadah
nak2 yg wajib *solat
:D
rulze said…
nice entry..

salam ziarah.

:)
Norlida Ramli said…
btl sgt tu..
igt kawen tu sng?
lg byk tanggungjwb..

kalo leh sblm kawen tu prepare dlu diri kita dr segala segi =)
Snow Queen said…
bagus cerita ni...sblm nikah, kita cek dulu amalan kita...sudah sempurna atau belum utk membimbing bakal isteri dan anak2 kita nanti
Wafa Irdina said…
@rulze :

u too nice dear
tengs yeee ats ziarahnya
:D
Wafa Irdina said…
@Norlida Ramli :

betol 2
tgjawab besar sgt3
so, b4 kawen penuhkan diri dgn sbnyk mgkin ilmu yg bmanfaat
sbg bekal utk mgalas tgjwb yang besar itu
:D
Wafa Irdina said…
@Snow Queen :

so true dear..
jgn tahu nak kawen jew
cek dl either kter da smpurna segala amalan
n bersedia tuk jadi suami / isteri yg soleh wa solehaha
supaya kemanisan umahtangge tu dapat kter rasai
till jannah !
inshaAllah
:D
ayut said…
insya Allah..akan diperbaiki selalu.slalu alpa dri ini :(
Selamat beramal dan terima kasih ats peringatan :)
Wafa Irdina said…
@ayut:

so trues dear
slalu perbaiki sntiasa
muslim yg baik adalah lebih baik dan baik dan baik dr apa yg telah mereka lakukan setiap hari
tengs yee dear
:D
Ratu Lissa said…
HEE , SOKONG ! SOKONG ! KALAU NAK KAWEN , LELAKI KENA JADI KETUA KELUARGA . TAPI KALAU BENDA SIMPLE PUN TAK DAPAT BUAT , MACAM MANA NAK KAWEN...

ERR , NAPE ZIZAN & JOHAN ? SWEET LAH , HAHA ;P
Wafa Irdina said…
@Ratu Lissa :

so true dear
xsemestinya lelaki..
perempuan pown camtu ugak
kita sama2 muhasabah blek diri kita
sama2 perbaiki ke arah lebih baek
an
:D

* ne way nmew watak 2 sje jew..minat jozan ekpom..hihi :D
yaya c domo said…
hahak... penulisan yg bagus.. huhu.. bookmark this blog...
Shafiqah Rahim said…
suka quote kat atas tu,love someone who lead us straight to jannah :)
Wafa Irdina said…
@Shafiqah Rahim :

me loves too
hihi
so, let's us love someone who olwez bring us to the way to jannah !
:D
Iznie said…
betul....
kita selalu pkir ke arah cinta manusia je...cinta Allah?
sama2 muhasabah diri kita... :)
entry yg baik wafa dear... :D
Fatim said…
betul tu..solat awal lagi penting
dari kahwin awal.Agreeee!
Wafa Irdina said…
@Iznie:


betol 2
cinta Allah is first among da first
inshaallah bila da dpt cinta Nya
cinta manusia jua kita akan dpt
yakni dicintai dan disukai oleh semua org an
sama2 muhasabah
^^,
Moga allah redha.
Wafa Irdina said…
@Fatim :

so true dear
solat di awal waktu is da most important
sahutlah seruanNYa
apabila masuk waktu
jangan bertangguh nak berdating dengan Allah
kalau dating dengan makwe / pakwe mesti on time je an
so dengan Allah pown sepatutnya camtu ugak an
^^,
Moga Allah redha.
profmie said…
as slm...1st time singgh sini..
slm p'kenln...
btul tu..solt lg utama....
Wafa Irdina said…
@profmie :

Salamm perkenalan kembali
tengs yee
^^,
Dayz said…
btoi tu, hehe~ ^_^
Wafa Irdina said…
@Dayz:

yee sis
everything is true..
tengs yee
:D
Nyue said…
nice entry...menarik sgt2..
Wafa Irdina said…
@Nyue:

tengs yee sis
^^,
entry yang menarik ;)

mekasih singgah blog akak, dah follow ina jugak ;)
Lissa said…
betul betul betul :)
Wafa Irdina said…
@Nurul Husna Mohd Hassan :

mekasih jugak singgah d cni
slm pkenalan
^^,
Wafa Irdina said…
@Lissa :

tengs yee sis
^^,
are_lin@yu said…
nice dear;-).ayu foolow sini ;-)
Wafa Irdina said…
@are_lin@yu :

u too nice dearie
tengs yee sudi follow cni
ne way slm pkenalan
^^,
Moga Allah redha.
betoi betoi betoi . nice entry :)
Asilah Sahira said…
kalau bagi rating,I give u 5 stars.Paling setuju mngenai kalu muka cantik,handsome tapi solat pun terkole-kole nak dilaksanakan,tetap takde yg istimewanya kita.Patutnye bila da dpt nikmat muka handome dan cantik,kita ptt lebih giat bribadah tanda mensyukuri nikmat allah s.w.t
Namun,sebaliknye yg berlaku.Malahan ada yg lebih berminat mmbuka aurat daripada menutupnya.
Wafa Irdina said…
@::ini belog saya . cinta hati saya:: :

u too nice dearie
lmew xnampak
akhirnya menjelmakan diri
hihi
^^,
Wafa Irdina said…
@Asilah Sahira :

tengs yee
i give u million of stars
hihi
ne agree wif u
patutnya bile da dpt muke shommel cantik smpurna lagila giat beribadah
tanda kter berterima kasih padaNya an
tapi realiti dunia sekarang
lebih mengejar HOT di dunia sedangakan api neraka yg HOT di akhirat xnak pk
em2
mudah2an kter sntiasa tgolong dlm klgn org2 yg xptus2 terima peringatan dan hidayah dariNYA
inshaallah
^^,

Popular posts from this blog

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |