Saturday, 23 June 2012

| DIA yang ciptakan kita,so DIA tahu apa yang terbaek untuk kita |


Assalamualaikum..
To all my readers and followers… almost a week Cik Ain berada di IPG, dan macam2 da perkara yang berlaku.. Actually dis semester Cik Ain akan menjadi semakin sibuk.. maybe laa.. dis sem, mostly subject is very tough.. mudah2an Allah permudah urusan Cik Ain dan semua untuk menuntut ilmu.. inshaAllah ^^,




Today Cik Ain xnak berceloteh panjang.. just nak share tentang kesah orang gagal dalam hidup.. semua orang pernah melalui kegagalan kan dalam hidup, contohnya dalam exam, dalam percintaan, dalam alam perkahwinan, pekerjaan dan berbagai laa..

“ apa saja yang aku nak dalam hidup semuanya xdapat. Dari kecil sampailah aku dewasa, aku xdapat apa yang aku nak sebaliknya apa yang aku xnak dan xsuka aku dapat plak ” 

Ini contoh ayat biasa kita dengar.. kadang2 Cik Ain pown camtu jugak.. contohnya pernah terlintas dalam fikiran dan hati Cik Ain kenape Cik Ain ditawarkan masuk IPG sedangkan Cik Ain lebih prefer untuk masuk university.. rahsia kehidupan cukup2 besar kan.. baru kini Cik Ain dapat lihat hikmah di sebaliknya.. Alhamdulillah , diberi kesedaran dan perancanganNYA cukup hebat.





Actually kan kita xpernah tahu dan xkan tahu akan apa sebenarnya Allah sediakan buat kita sehinggalah kita menempuhinya. Kita tidak akan tahu apakah perjalanan kita selamat menuju destinasi kita hingga kita benar2 sampai di sana. Dalam apa jua keadaan, yakinlah ada rahsia besar di sebalik apa jua yang berlaku. Sama ada nikmat atau musibah, rahsia besar yang mengintai di sebalik itu pasti akan membuat hati kita bersyukur akhirnya. Percayalah..

Sabda rasulullah :
“Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada 1 bencana  sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya 1 darjat dan menghapuskan 1 kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut.” – Riwayat al-Hakim





Last word, ingatlah Allah tidak pernah menzalimi hamba2NYA. Setiap yang berlaku hari ini mungkin menyimpan sesuatu rahsia pada hari esuk. Rahsia tersebut adalah cabaran untuk kita tempuhi dengan sabar, sabar dan sabar. Apa jua yang berlaku, jangan dikesali kerana pengakhirannya kita xtahu. Da most important, lalui hidup dengan penghambaan total kepada Allah. Do da best sebagai hambaNYA cos He Know everthing. Stop right there, kbai,Salam!


Nota Hati 1 : Jangan mengeluh jika Allah berikan kita dugaan, kerana Allah tahu bahawa kita mampu hadapi segala dugaan yg dbrikan itu,jangan mengeluh jika Allah berikan kita banyak kerja dalam 1 masa,kerana Allah tahu kita mampu melakukan semua kerja itu.. jangan mengeluh dengan apa yang berlaku dalam hidup kita,jangan marah,jangan sedih, kerana Allah tahu apa yang terbaek untuk kita.. ^^

24 comments:

Pecinta pink^^ said...

betul tu..setiap sesuatu ad hikmah:) awk tblik sy prefer ipg then u,,then dpt u..hmm

Pecinta pink^^ said...

cita2 cikgu..tk ksmpaian..

Puteri Kegirangan said...

@Pecinta pink^^ :

hihi
ad hikmah setiap semua yg belaku an
kdg2 mjadikan kter lebih kuat
perancangan DIA mmg terbaek
pcayalah
terimalah sesuatu dengan redha dan sabar..
DIA tahu yang terbaek utk kter
:D

Hanif Idrus said...

Betul...setiap dugaan tu kita anggap sebagai mematangkan kita.

Puteri Kegirangan said...

@Hanif Idrus :

so true
dugaan akan mjadikan kiter lebih matang n bijak dlm mbuat sesuatu kptusan n menilai sesuatu
^^,

Chuu Muqhlis said...

selalunya bila dtg dugaan tulah yg buat kite kmbali pada DIA :)

Puteri Kegirangan said...

@Chuu Muqhlis :

so true dear
fitrah bile kiter xde tmpat pgantungan
kita akan kembali kpdNYA
^^,

::dEyb:: said...

setiap yang berlaku, pasti ada hikmahnya =)

Puteri Kegirangan said...

@::dEyb:: :

so true dearie
cmer kdg2 kter lmbt n ssh n lihat sesuatu hikmah ats apa yg blaku
sdgkan Allah dah rencanakan sebaek2 nya utk kter
kan
^^,

noradila-asikin subki said...

yup...yg berLaku ade hikmahnye...anyway...nice bLog...sudi2 la follow saye semuLe...=)

Puteri Kegirangan said...

@noradila-asikin subki :

u too nice dearie
tengs yee
^^,

Cik Aini Lavender's said...

btul2..setuju sgt
kdg2 kita mngeluh sbb apa yg kita nk xdpt kan tp kita x tahu Allah sdh merancang sesuatu yg lbh baik lg tuk kita :)

Puteri Kegirangan said...

@Cik Aini Lavender's :

so true dearie
so, jgn mengeluh
just go through apa yg berlaku
dan percaya dgn qada dan qadarnya
Allah xkan mnsia2kan hamba2NYA yang sabar dan redha
dan inshaAllah bahagia milik kita
andai Allah kter sntiasa kter letakkan di hadapan kta drpd yang len
^^,

O CIKTEDDY said...

oh ya Allah ...

Didin Supriatna said...

salam kenal blognya dah q follow#1008 follbek ya.. trims.. http://dinsphotography.blogspot.com/2012/06/edit-foto-gratis-dari-dsp.html

NIZAM said...

bakal cikgu la ni ye? takpe, nnt bole smbung blaja kt u for postgrad. mane tau kan awk nk ada master plak.

p/s: thanks tau follow. siap puji kate comel blog sy. haha. *pasan jap*

nur farahin binti sulaiman said...

betul tue.. setiap pe yg terjadi ada hikmah nyer.. cuma kita belum tahu lagi.=)

Nurul Iman said...

sgala ujian & dugaan yg Dia bg pd kita mnandakan btapa kasihnya Dia pd hamba2nya...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

Allah akan uji kita ikut kemampuan kita :)

Puteri Kegirangan said...

@O CIKTEDDY :

^^,
doa yang terbaek tuk kamu dearie
gdlck yee as mahasisiwi..
da msuk u da dy
:D

Puteri Kegirangan said...

@NIZAM :

inshaAllah
becoming teacher
mudah2an Allah permudah
betul 2..pahni law ad kesempatan buley smbung master an
hihi
mende baek inshaAllah akan Allah permudah dan tolong
^^,

*tengs jugak sudi dtg jenguk belog cikai ni :D

Puteri Kegirangan said...

@nur farahin binti sulaiman :

farah !!!
lmew ny xnampak bayang kamoo
rindu akak taw
hihi
ne way , so true dearie
kdg2 apa yg kter suka 2 bukan yang terbaek tuk kter
dan apa yg kter benci dan xsuka tu la terbaek tuk kter kan
^^,

Puteri Kegirangan said...

@Nurul Iman :

so true dearie
Allah xkan menzalimi hamba2NYA
^^,

Puteri Kegirangan said...

@Nurul Husna Mohd Hassan :

dat's right there
Allah uji kter sbb Dia syg kter
Dia nak kter sntiasa ingt kat DIA
subhanaAllah
:D