:: Wanita & dapur ::


Assalamualaikum ..
Peace upon to all..
Aktifkan harimu dengan senyuman..
Mudah2an dipermudahkan segala urusan..
InshaAllah.. ^^,



Pernah dengar x statement kat bawah ni ... :



 “Cinta suami ber

mula dari perut”.
“ Cara nak ikat hati suami ialah dengan makanan air tangan kita “
“Cinta suami bermula dari perut”.





Statement ni biase sangat kita dengar kan...
Walaupun ain bukan lagi bergelar seorang isteri..
Tapi,,sebagai future zaujah for my future zauj..
Ain kena amik tahu lar sal ni..
Takkan baru nak akad kawen ..bru terhantuk kepala..
Nak tergadah..kan..hee..
Jadi..
Entry hari ini bukan untuk yang telah bergelar isteri sahaja tp..
Untuk perempuan yang di luar sana yang bakal menjadi
Future wife ..future zaujah.. >^.^<

Rasa mcm gatal pulak bila tengok gmbr ni..Hahaha
Tiba-tiba rasa tak sabar nak kawen. Ya Allah, apakah perasaan ini.. ^^,














Betapa ruginya kan  jika masih ada orang yang berfikir
Bahawa’ dapur ‘ bukanlah tempat wanita moden dalam `berkarier`.
Tapi,,realiti sekarang..
Ada segelintir sang isteri yang sanggup menyerahkan tanggujawab di dapur
Kepada sang pembantu rumah..100%..
Berjuta alasan kesibukan dan ketidakmampuan diberikannya..
Sedangkan kecik2 dulu kita slalu brebut men msk2 kn...
men pondok2...lalala
Tapi bile da besar lain pulak citer ny...
^^,








Hanya org2 yang belum mengerti erti kedamaian ‘ melayani ‘ ,
 yang akan berfikiran bahawa pekerjaan di ‘ dapur ‘
hanya merendahkan wanita...kn..

Lw dpt dapur cmni..xmsk lar jwb ny..syg..takut kotor t..hee












Sebaiknya kita mulai  rasa malu,
 saat kita mengetahui bahawa sang suami cenderung menyukai
makanan di luar atau buatan orang lain.
Manfaatkan waktu sedia ada sebaik mungkin,
kerana sungguhnya Allah menyediakan Jannah untuk
 hambanya yang bersungguh- sungguh dalam belajar.
( jgn malu kalau kita xtahu masak..take time untuk blaja k )






Siapa pun kita, apa pun kedudukan & pekerjaan
serta kesibukan saat ini, jangan pernah anggap remeh
 hasil tangan kasih sayang dari sebuah ruangan kecil
 yang bernama DAPUR...
 kebahagiaan suami, perhatian dan kasih sayangnya
dapat kita ikat dari sana. 
 so, mengapa tidak buru2 memulainya sekarang?
Jom kita sama2 buru pahala..
&
Jom belajar masak...
Penuhi cuti2 ni tuk cuba pelbagai resipi di rumah..lalala
(pesanan tuk diri sendiri..nk sangat belajar buat kek..hee)
Mudah2an kita mampu menjadi chef no.1 tuk future zauj nanti..
Hee
^^,

Dat’s all untuk hari ni..
Wallahua’alam

Nota Hati 1 : Bersyukurlah dengan kasih-sayang yang kau terima
pada hari ini, kerana jika kau meninggalkannya,
mungkin kasih sayang itu tidak akan kembali seperti sediakala. ^^,

Comments

salamun 'alayk..

benar,

“ Cara nak ikat hati suami ialah dengan makanan air tangan kita “
“Cinta suami bermula dari perut”.

x kesah la nak ikat hati suami ke, mak ayah, adik2, kawan2, sape-sape je.. :)

hatta, sepanjang pengamatan saya, untuk mengajak orang ke arah kebaikan, step awal supaya hati dia lunak dengan kita (dakwah fardhiyah) contohnya, lebih berkesan dengan ajak mereka pergi makan-makan..untuk adik2 baru, usrah lebih 'aktif' bila kita 'sogokkan' dengan makanan. Apakah? hehe..

Amalkan doa atau zikir2 semasa memasak. InsyaALLAH,setiap yang memakannya akan mudah lembut hati. Saya suka amalkannya, kemudian bagi adik2 kat rumah makan. Mereka baru sedang menginjak dewasa. Masa ni lah nak 'jaga hati' mereka supaya membesar menjadi orang yang baik hatinya dan lebih lunak pada Ilahi. Kalau nak nasihat, mungkin x berapa jalan. Dengan masakan lah kita boleh 'jaga hati' mereka. :)

InsyaALLAH, berkesan.

*ukht dah x lama nak tukar status ke? ^^
wasalam..

benar ya ukhti...xkesah lar...nk ikat hati suami kew...adik2..famili..bahkan kwan2 kter ialah dgn mknn i tgn kter..bru mereka2 mrasai keihlasan hati kter untuk mereka..

ain stuju nge pandangan ukhti...untuk mengajak orang ke arah kebaikan, step awal supaya hati dia lunak dengan kita (dakwah fardhiyah) contohnya, lebih berkesan dengan ajak mereka pergi makan-makan..2 salah satiu cara supaya mereka nk istiqamah nge kiter..p xley lar wt slalu kn...jd usrah makan2 pulak..hee

inshaalah..ain akan cuba amalkan zikir2 semasa memasak..honestly..xexpert pn ag bab2 msk ni..bab2 mkn mmg ain pndai..lalala...

masye ya ukhti sudi jengah belog ain ag..^^,

*inshaalah xlmew lg akan btukar status..doakan y tbek tuk ain...enti ble lg..:)
sniffa said…
assalamualaikum:)

hihi ifa mmg selalu masuk dapur. selalu masak jugak:D

blog ifa pun ada resepi..rajin2 lah tekan older post eh kalau nak tgk resepi2 yg ifa dah share:)

yup2. lagi kita pandai masak lagi suami syg nanti^^
Waalaikumussalam ^^,

yke..bgusla ifa ni..nk ikut lar cmni..t ain singgah belog ifa..mau cri resepi2 bru...t lar ain try..huhu

mkin pandai masak..mkin suami syg..stuju sgt3..hee..

^^,
td comment terguna acc satu lagi. hehe nanti nak cari resepi kat blog yg ni eh http://ourcrazyncolourfullife.blogspot.com
oke mydear....i will find out it..sure!!hee
btw..thnx a lot yaa... ^^,
ukhti..btol la..blog da bertukar rupa. hampir keliru tadi..ingatkan salah blog. rasa-rasanya siang tadi berwajah lain..hehe..blog baru sempena tahun baru eyh? ^^,
hehe..ukhti dtg lagi..masyeh yaa sudi jenguk cni lg..belog yg xseberapa..ye kot..sempena tahun baru..belog bertukar wajah...n arap pengisian pn mkin mantop n mberi manfaat tuk sume...hope.. ^^,
Cik Iza♥ said…
Assalamualaikum, Iza datang lawat sini.

hehe :) entri ni best. suka sangat! kadang-kadang si suami takkan terikat walupun muka kita secantik bidadari kalau tak pandai nak ambik hati suami dengan masakan kita. sekarang ni la, kita nak belajar masuk dapur, jangan pulak bila dah ada yang masuk meminang baru nak kelam-kabut blajar masuk dapur. iye tak? heheh :)
waalaikumussalam miss iza.. ^^,

ain pn suke entry ni..lalala..btol 2..wlpn muke ktr cantek cm miss world skalipun...p xpndai msk apatah lg nk jenguk dapur...jenguk dapur pun sbb nk mkn je...kn..alamat ny...kaseh si suami 2 cepat lar beralih arah..(mtak jauh lar )...soo..xyah nk 2gu org msuk minang bru thegeh2 nk blaja msk... jwb ny haru biru la..p xpe..slow2 kn... y pntg kne stat dr awl n ad keazaman..cheewah..

yukk..miss iza pandai wt kek x?lalala kongsi resepi..hee ^^,
waalaikumussalam . choki suka entry nie :)
hehe..masyeh choki dear...ain pn ske .. ^^,
hira said…
insya Allah. hehe. mari kita belajar masak demi bakal suami ;)

Popular posts from this blog

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |