| Tour to Ramadhan : Jom sunnahkan makan buat tamar/kurma |


Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum..
Kepada sume reader and follower tercinta.. Untuk entry hari ini, Cik Ain nak bercerita serba sedikit salah 1 makanan atau buah feveret nabi kita, Nabi Muhammad SAW.(tetiber dapat idea nak post pasal kurma bile bace majalah Anis keluaran latest..so,xsalah sharing dengan korang semua..huhu). Sempena di ambang Ramadhan xlama lagi, jadi sesuai sangatlah kita amalkan pemakanan nabi Muhammad SAW iaitu sunnahkan memakan buah kurma.





Actually, buah kurma biasanya diambil ketika hendak berbuka puasa dan dijadikan makanan pertama sebelum kita mengambil makanan berat yang lain seperti nasi dan kuih-muih dan juga di makan sewaktu bersahur. Rasanya perkara ini, semua orang tahu..huhu..so di sini, Cik Ain nak list kan beberapa khasiat buah kurma yang korang patut tahu. Antaranya ialah :
• Menguatkan daya ingatan.
• Mencegah penyakit barah.
• Menambah tenaga seksual.
• Mengatasi masalah insomnia.
• Melancarkan peredaran darah.
• Membunuh kuman dalam badan.
• Meredakan tekanan darah tinggi.
• Membantu mencergaskan minda.
• Merawat penyakit buah pinggang.
• Merangsang dan memudahkan kehamilan.
• Merawat penyakit gangguan usus kronik dan sembelit.
• Menghilangkan batuk dan gatal-gatal dalam kerongkong.

Nabi Muhammad SAW bersabda:
"Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".




Jadi, itulah sedikit sebanyak khasiat tentang buah kurma yang dapat Cik Ain share. Banyak lagi sebenarnya.. nak tahu lebih lanjut, carilah dengan mr.Google..huhu.. so, da tahu khasiatnya, amalkanlah memakan buah kurma di dalam kehidupan seharian yee. Kurma adalah makanan kegemaran nabi.. Jika nabi suka, maksudnya pasti penuh dengan kebaikan..kan3.. last word, pengambilan buah kurma bukanlah sekadar penting pada bulan Ramadhan sahaja, semata-mata nak dapat pahala sunat berbukak puasa, sebaliknya memakan kurma wajar dijadikan amalan harian. Sebab nya perkara ini adalah sunnah Nabi.. kalau kita cinta Nabi, yuk kita amalkan sunnahnya sepanjang masa.. Sama-samalah kita mengamalkan makan makanan yang berkhasiat untuk rohani dan jasmani, bukan semata-mata kepada jasmani saja.^^,         





Okeyh.. before Cik Ain nak stop.. di sini Cik Ain nak share 1 resipi buah kurma yang korang patut cuba. Memang xrugi dan best sangat. Dan bagi yang kurang meminati buah ni, boleh jugak try.. inshaAllah pasti jatuh cinta macam Cik Ain yang dulunya memang payah nak makan buah ni..hehe.. Resipi ringkas ini Cik Ain bagi nama ‘Jus Semanis Kurma Susu. Cara nak  buatnya senang senag je.. jom, check it out ~~~
1-Masukkan beberapa ulas buah kurma yang telah dibuangkan biji nya dan segelas susu segar ke dalam blender
2-’Blender’ buah kurma dengan susu tersebut hingga sebati
3-Letakkan di dalam peti ais selama 1~2jam
4-Setelah betul-betul sejuk, barulah ‘air kurma susu’ itu diminum
Resipi ini memang sangat bagus untuk kesihatan. Jangan lupe try okeyh… marvelous ! heee .. ^^_ k lar, stop right there.. sama2 amalkan sunnah nabi yeee.. jadikan syaaban sebagai anjakan untuk membentuk muslim sejati ! kbai, salam!
*ambil yang baik, yang buruk harap ditegur yeee ^^


Nota Hati 1 : Makin banyak membaca..makin banyak yang belum diketahui..ada dosa yang dilakukan tanpa sedar...ada pahala yang diterima tanpa diketahui....sesungguhnya setiap perbuatan kita diperhatikan kerana....ALLAH IS WATCHING US ALWAYS... alert with our action.. let’s follow sunnah ! ^^

Comments

missha said…
kurma memang sedap :) btw..suka kata-kata tu ^^
fiQRa said…
yesss kurma banyak khasiat kan.. if bukan bulan puasa pun elok kita makan :)
@missha :

amalkan selalu yeee
^^
@fiQRa :

so true dearie
lg pown kurma mmg sng sgt nak dpt kat
anytime
^^,
macam best ja...nnt nak try buat la...btw, cik siti singgah n follow....http://eimah2328.blogspot.com
@Siti Fatimah Fuzz :

mmg besss au
skali raser
nak lagii
huhu
:D

*tengs yeee^^
dhiashahida said…
kita lak lau sblm bln poce bertekad dlm aty nak mkn kurma masa berbuka..tapi..bila ternampak ayam golek dalam pinggan..hilang kelibat kurma...maceh 4 da info :)
SheCinta said…
ya..sangat berkhasiat...T__T..nice entry..
@dhiashahida :

bile nafsu menguasai diri
nampak yg sedap jela depan mata
kan
hihi
lawan nafsu tu
amalkan sunnah nabi yukkk
tunjukkan kecintaan kter pada Baginda
samew2 lipatgandakan ibadah
terutama di bulan ramadhan
da most blessed month
huhu
^^
@SheCinta :

u too nice dearie
^^,
Ruzzezanie said…
errr, ni yg gua failed ni. gua tak reti mkn buah ni. jenuh dah family, kengkawan sume ajar. gua rasa bila gigit, ada mcm kasar2 tu, gua taleh telan. ekceli, gua ni cerewet ya amat. :(
wahh cam sedap! nak try laa
tak sabar nak tunggu bulan pose :)
@Ruzzezanie :

hihi
bli laa kurma yg xde bijik n lembut
sedap...yusuf taiyoob
^^,
@♥ wawawawa ♥ :

try laaa
marvellous tw
huhu
rasa sekali nak lagikk
:D
@Nurul Husna Mohd Hassan :

xsaba jugak ni
counting on Ramadhan
^^,
yaya sensei said…
mcm sedar x sedar je ramadhan is now around d corner :)
@yaya sensei :

cepat je an maser berlalu...
pejam celik pejam celik da ramadhan
jgn lupe esuk nisfu syaaban
yukk puasa
^^,
Deqla manjew said…
sy suka mkn kurma. btw, slm kenal.. jom follow.. hihi.. sy dah follow awk.. =)
@Deqla manjew :

alhamdulillah, suka mknn nabi
^^,
tengs yee..i will follow u too ^^,
Hanif Idrus said…
Bulan puasa ni banyak kurma kat pasaran
sy x brapa suka kurma..huhu~ tp xpe..tahun nie kene try jugak makan
@Hanif Idrus :

betol2
macam2 jnis ada
^^,
@♥ wawawawa ♥ :

wahhh
kena suke jugak
hihi
^^,
sama2 kita cinta n amalkan sunnah nabi keyh
try laa jus kurma..
inshaAllah u will love it !
:D
O CIKTEDDY said…
cik pun nak mula gemarkan diri mkn buah kurma ni..hehe

Popular posts from this blog

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |

| Pray For Them |


Saudara-saudara kita di bumi Palestin sedang berjihad dalam menegakkan agama Islam. Walaupun kita tak dapat berjihad dan menolong mereka di sana, marilah berdoa supaya saudara-saudara kita di sana mendapat kekuatan dan mendapat lindungan daripada Allah SWT kerana doa adalah senjata orang Islam. Tolonglah mereka dengan DOA! Ya Allah, satukan hati kami umat Islam sedunia supaya Yahudi laknatullah dapat dihancurkan. Info terkini mengenai saudara-saudara kita di sana boleh lihat di FB AMAN PALESTINE. Marilah kita sama-sama menderma untuk mereka dan moga-moga dengan sumbangan yang kita buat itu dapat menyelamatkan nyawa dan membantu saudara-saudara kita di sana. Boikot juga barangan Yahudi. Kita satu ummah sekat ekonomi mereka!