| Jom Bersyukur dan Jadi Diri Sendiri.. |



Assalamualaikum semua....One question for all??adakah korang semua gembira menjadi diri sendiri? pernah tak mintak nak jadi orang lain?haaaa...mesti pernah ugak terlintas an...*angguk2 yeee..huuu



Semua tu fitrah manusia biasa... kadang2 apa yang kita ada, kita rasakan xcukup.. nak lagi.. nak lebih.. tambah sikit boleh? things like dat la..dan kalau tengok orang lebih..kita pun nak lebih..an..em



Pernah dengar tak pepatah do not compare yourself with others. Tau tak penyakit hati datang dari mana? Datang dari sifat CEMBURU dan sifat cemburu tu selalunya datang dari tidak berpuas hati dan tidak pernah bersyukur dengan apa yang Allah dah beri sebab kita selalu membandingkan diri dengan apa yang orang lain ada…yang ke arah positive baguslah…ni yang sampai cemburu buta tak baguslah kan…=_=



Seriously, mustahil Cik Ain sendiri tak pernah cemburu dengan sesiapa .. (Si Dia tahu Cik Ain ni jenis camne..heee) Jangan terlalu membandingkan apa yang orang ada.. Setiap orang Cik Ain percaya ada power masing2 cuma kita je tak jumpa lagi untuk tonjolkan. Sebab kita ni semua masing masing ada apa yang orang tu takde cuma kita je asyik nampak orang lain, diri sendiri terabai pastu emosi merendah rendahkan diri sendiri. So, korang..please bangun dari mimpi...dan sama2 menggali apa yang kita ada and use it! Oke mula menggali hehehe. Dont ever compare yourself with others when you dont even know about their life.. fighting !


fighting ! chill ! :P (my little twin..ijat n pais ..haha..)





So, be hepy with urself k…now,  Cik Ain nak bagi sedikit petua untuk happy menjadi diri kita:

First sekali, kita kena bersyukur dengan apa yang kita ada...apa kata kita duduk dan merenung tentang apa yang allah dah bagi kat kita, janganlah fikir apa yang kita takde, kalau camtu sampai mati pon kita akan berfikir sebab takkan cukup melainkan orang2 yang bersyukur je akan rasa hidup dia dah lengkap  biarpun tak sempurna.Belajarlah bersyukur..*pesanan untuk diri sendiri jugak ni..:’)



Secondly, kita jangan membandingkan diri kita dengan orang lain. especially bila kita rasa kita teruk. erm.. kalau macam ni, sampai bila-bila pun kita takkan happy dengan apa yang kita ada..



Third, kita kenalah sayang diri kita.. sayang diri sendiri tu penting.. penting sangat-sangat lah.. kalau bukan kita yang sayang diri kita sendiri, takkan nak mengharap sayang orang je kan.. so, bila kita sayang diri kita, kita akan happy dengan apa yang kita ada..an..i love myself soo much.. :’)



Then, kita kena selalu reflect diri kita.. yup.. tengok diri kita sendiri.. apa yang kita rasa kurang tu, kita kenalah perbaiki.. sebab, kitalah yang paling tahu tentang diri kita sendiri..jom renovate ourself ! :’)



Be positive, all the time. tak kiralah apa yang berlaku pada kita, baik ataupun buruk. kita kena positifkan jugak.. kalau kita ditimpa musibah contohnya, kita kenalah positifkan diri. musibah tu tarbiyah dari Allah.. direct kita dapat didikan dariNYA. jadi, kita positifkan diri. "UJIAN ITU SELALUNYA MENDEWASAKAN"..bukan menjatuhkan..dan semua tu akan mematangkan kita..believe it..k..



Lastly, SMILE.. ye.. senyum. senyumlah korang.. kalau korang sedih or down and korang senyum. mesti beban yang korang tanggung akan terasa ringannya.. cubalah kalau tak percaya.. (^_^)being happy with ourselves will make us a better person. kalau kita happy, orang sekeliling pon akan happy jugak..



At last.. Happy-happy lah.. and senyum-senyum selalu ye…..and proud to be urself..k..^_________^...Dat’s all..kbai..Salam!



Nota Hati : Never blame any day in your life. Good days give you happiness. Bad days give you experience. Worst days give you a lesson. So, don't give up no matter what happen and keep on moving forward.. :D

Comments

ariff al-baqi said…
dunia xlengkap tanpa kita yg hebat ni.. hew2
Wafa Irdina said…
@ ariff al-baqi : setiap org ad ke'hebatan'an n kelebihan msing2..
so..dun compare each other..an
:D
O CIKTEDDY said…
baik kak ain! cik akan praktikkan tips2 ni..hehe
Ungu Violet said…
perjalanan hidup masih jauh...byk dugaan..mmg kene think positive...jgn suka stress2..nnti cepat kerepot...hehe
macam nak perli skl jerk

hahhaha..skl memang macam nih
suka comparekan diri sendiri dgn org lain

self-confident skl memang low
sebab tuh selalu ja tak puas hati dgn apa yg ada kat diri sendiri..wuwuuwu
Wafa Irdina said…
@O CIKTEDDY : baguih cik teddy yg omeyyy..heee
windu samew kamoo au..
:D
Wafa Irdina said…
@Ungu Violet: betol2..
jgn stress2..t cpat tua..
so..snyum ye seme...
:D
Wafa Irdina said…
@ si kiut lavender : laa syg..cik Ain xde niat pown nak perli sape2
juz kiter same2 muhasabah diri an
jgn terlalu mbandingkan diri masing2
kiter pn ada our own power
an
huhu
:D
bersyukur seadany..n olwez be da best..
for ourselves !
Azee Hana said…
yup,,,setuju sangat...^__^
im too too happy to be of myself.
sampai tak terkata nihh 0.o
Wafa Irdina said…
@ Azee Hana: yeahhhh
stuju wif me..
so..let's proud to be ourself !!
huhu
:D
Wafa Irdina said…
@Zakaria's daughter : i'm too epy to be myself too
senyum sapa ke tlnge daa
bia la org nak kater ap
aslkan kiter selesa dgn diri kta n pe yg kter wat halal dan zsalah d ccNYA..
right sis..
huhu
:D
Ayu Iman said…
senyum kt sini...=)
cemburu tu penyakit xde self confident. huhu.. rasa org je lebih , xsyukur dgn diri sendiri >_<
Iznie said…
Proud to be myself.. :)
Bersyukur dgn seadanya... Nice entry...keep it up sis... :D

Twins tu adik kamu eh? comel...hehe
Detective Fiqa said…
huh? hmm :D. fiqa tak suka dicompare2 kan sebab fiqa sayang diri fiqa walauapun ada kekurangan :D
Wafa Irdina said…
@Ayu Iman : tengs dear
suweet smile to u 2..:D
Wafa Irdina said…
@MISS IMAKASIHDANI : yup..
cemburu 2 memang barah ahti tahap kronik
lw xubat cepat2
ley bawak maut
an
hehehe
so..dun jeles2
n bersyukur dgn apa yg kiter ad
:D
Wafa Irdina said…
@Iznie: tengs ye sis..
me 2..proud to be myself !!
aja2 !
:D
Wafa Irdina said…
@Detective Fiqa : ain jugak
np nak compare2 an
kiter seme xsempurna
so..yukk kiter slg mlengkapi..
yg kurg diperbetulkan
yg da betul..wt jadi makin terbaik..
an

:D
mirmashi94 said…
ujian selalunya mendewasakan . saya setuju sangatt ^^ . saya happy dengan diri saya skrg ! yeahh ;)
Ratu Lissa said…
hmm.. betul tu . ratu selalu complain pasal diri ratu . tapi sebenarnya Allah cipta yang terbaik buat hambanya

Popular posts from this blog

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |