••❤ 1 analogi ❤••Assalamualaikum..
N peace be upon 2 u all...
Hope bek2 aje....
Nk2 dkt ryer ni...
Mst ngah bz nge bju n ksut ryer...sekut almond london la...samperit la..pistaichio la...n mcm2 la lg...mls la nk sbut sume..hehe,,
.
.
.
.
.
.
2day,,,aien juz nk sharing n bg 1 analogi...
N smew2 kter bcer n fikir2kan...
Especially kter suk luse Ramdhan akan berlalu meninggalkan kter...
Adakah ia berlalu dgn sia2...
ATAU....
Meninggalkan kerinduan kepadanya..
urmmm
Bak kter bang bil...lu pk la sndri...
Sal khidupan kter di dunia ni...
.
.
.
.
Dunia niey ibarat sebuah kapal layar....


-
-
-
-
-
Dunia ini adalah ibarat sebuah kapal layar yang sedang menuju ke sebuah pelabuhan yang aman, iaitu akhirat. Kapal yang sedang dilayari ini tidak diketahui datangnya dari alam mana.
.
.
.
.
Ditengah-tengah pelayaran, kapal ini berhenti di sebuah pulau bernama "Dunia". Di sini penumpang-penumpangnya berehat sementara bagi mencukupkan sebarang keperluan kecil dalam pelayaran seterusnya ke pelabuhan bahagia.
.
.
.
.
Rumput-rumput di pulau persinggahan ini terlalu indah, pantainya putih bersih .
Kapten kapal mengizinkan para penumpangnya turun sebentar untuk beristirehat sambil melihat-lihat. Beliau berpesan, jangan ada daripada mereka yang lalai apabila terdengar isyarat kapal akan meneruskan pelayarannya.
.
.
.
.
Sebahagiannya patuh kepada peringatan kapten, tetapi sebahagiannya lalai dan terleka dan mendapati tempatnya dikapal itu telah diduduki orang. Sebahagian besarnya pula terus leka dan lalai bahawa pelayarannya masih jauh. Dia terpengaruh kerana terpesona dengan keindahan pulau yang disinggahinya itu, seolah-olah tiada tempat lain lagi seindah itu.
.
.
.
.
Berkali-kali loceng kapal dibunyikan memanggil penumpang naik ke kapal, tetapi dia membuat endah tak  endah sahaja dengan panggilan itu. Akhirnya kapal membongkar sauhnya dan belayar menuju alam aman dan bahagia, sedangkan yang lain tinggal di pulau itu.
.
.
.
.
Apabila mereka telah berjalan dari pangkal ke hujung pulau itu, barulah disedari bahawa pulau itu bukan tempat sebenar yang dituju. Disitu dia dikeliling air, dia menyesal, tetapi penyesalan itu tidak berguna lagi. Kapal telah semakin jauh meninggalkannya. Dia menangis dan meraung meminta diambil semula.
.
.
.
.
Orang-orang tiada lagi yang jadi kawan, dan kapal lain tiada lagi yang datang. Sesal bertimpa-timpa, hari bertambah gelap, malam menyerkup suasana. Maka berkeliaranlah ular, kala, lipan dan binatang-binatang berbisa keluar dari sarangnya hendak menerkam dan menggigit. Makin lama makin bertambah banyak mengancam.
.
.
.
.
.
Renung2kanlah...ramadhan semakin meninggalkn kter...ahhh...aku arap ramadhan kali ini adalah lebih baik drpd ramdhan yang lalu...& mudah2an ibadatku dterimaMu Ya Rabb...
I think  dis  is  da  last  post  cos  pas ni kesibukab bakal melanda diriku.....buzy nge rayer idulfitry plus kne g pbs skolah..,plus  esymen n fail yang kne update..agagaga....hope everything will be okay...and u’ll enjoy ur ryer idulfitry n holiday.,...dat’s all...
Maaf slh slap n doakan y tbek utk aien yaa...

Wasalam.

(=^_^=)

Comments

Popular posts from this blog

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

Awak | Jangan jadi manusia sombong. Kepada DIA juga kita akan kembali!

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

| Pray For Them |


Saudara-saudara kita di bumi Palestin sedang berjihad dalam menegakkan agama Islam. Walaupun kita tak dapat berjihad dan menolong mereka di sana, marilah berdoa supaya saudara-saudara kita di sana mendapat kekuatan dan mendapat lindungan daripada Allah SWT kerana doa adalah senjata orang Islam. Tolonglah mereka dengan DOA! Ya Allah, satukan hati kami umat Islam sedunia supaya Yahudi laknatullah dapat dihancurkan. Info terkini mengenai saudara-saudara kita di sana boleh lihat di FB AMAN PALESTINE. Marilah kita sama-sama menderma untuk mereka dan moga-moga dengan sumbangan yang kita buat itu dapat menyelamatkan nyawa dan membantu saudara-saudara kita di sana. Boikot juga barangan Yahudi. Kita satu ummah sekat ekonomi mereka!