| Ye!! Memang saya cemburu!!! |

Bismillahirrahmanirrahim~Assalamualaikum,
To all readers and follower tercinta^^, Alhamdulillah...kita bakal menghampiri fasa terakhir Ramadhan... diharapkan mental dan fizikal kita telah bersedia untuk merebut gold medal in Ramadhan..inshaAllah..dan today suddenly, timbul pula rasa ingin menulis walaupun dari tadi seharian berhempas pulas menyiapkan esymen yang perlu disubmit dis week... so, menulis di belog ni kire nye treatment laa after berhempas pulas mengadap esymen :D


“Islam melarang umatnya berperasaan hasad dengki dan IRI HATI, melainkan kepada perkara-perkara yang mendatangkan kebaikan sahaja” –


Cemburu, jealous? tak ada apa pun sebenarnya. Cuma...
Aku sangat cemburu,
bila tengok mudahnya mereka mengalirkan air mata kerana Allah...
Cemburu,
bila ternampak indahnya muslimah itu menjaga peribadinya, akhlaknya...
Cemburu,
bila memandang kamu yang dahulunya jauh dari hidayah Allah kini setia berdamping denganNya...
Cemburu,
bila melihat dia yang mudahnya bertutur menyampaikan dakwah, perkara2 baik kepada orang lain...
Sungguh,,,aku mahu jadi sepertinya !
Ya Allah susahnya mahu jadi solehah ! Tapi balasannya amatlah tinggi iaitu menginap di syurga abadi selama-lamanya. :')
Ku sapu air mata. T____T Takut kalau Allah mengunci hatiku. Ahh.. Itu hanya mehnah kecil. Sedangkan Sumayyah diuji imannya dengan ujian yang maha dahsyat! Kan wanita solehah itu kuat jiwanya! Teguh azamnya! T___T





Jom kita usaha jadi solehah!
Pada prinsipnya, wanita solehah ni memang dikenali peribadinye yang sangat taat kepada Allah dan Rasul. Segala larangan Allah akan ditinggalkan tanpa syak lagi. Dan perintah Allah pulak, wanita solehah ini akan berlumba-lumba melaksanakannya. Kemuliaan 'si solehah' ni bukan terpancar melalui aksesori kecantikan yang dia pakai. Tapi 'si solehah' akan menjaga dirinya, melindungi segala kecantikan yang dia ade agar tak jadi fitnah untuk orang lain. Dengan kata lain, segalanya hanya untuk suami tersayang. ^^




Nak jadi 'si solehah', kita kena banyak belajar dari lingkungan sekitar kehidupan kita dan belajar dari orang-orang yang kita temui setiap hari. Tengok peribadi mereka, contohi mereka dan kutip ilmu dari mereka. InshaAllah. Sumenye berguna, tiada yang sia-sia. Malah, kite ade contoh tauladan terbaik, Ummahatul Mukminin. Isteri-isteri Nabi adalah contoh 'si solehah' yang terbaik. Aisyah ra sangat terkenal dengan kebijaksanaan mindanya sehingga menjadi gedung ilmu buat suami, anak-anak, malah umat Islam keseluruhannya.




Akhir kata… pesanan untuk diri sendiri.. Masih belum terlambat untuk menjadi orang yang sepatutnya kita jadi… Andai belum soleh, berusahalah menjadi soleh. Andai belum solehah, berusahalah menjadi solehah. Andai belum mukmin, berusahalah menjadi mukmin. Andai belum berjaya, berusahalah menjadi orang yang berjaya. Tiada jalan singkat. Ape yang Cik Ain mampu cakap di sini, berusahalah untuk jadi solehah. Susah memang susah dan tu Cik Ain akui sendiri, tapi tak salahkan kite nak ke arah itu. Kita sama2 mujahadah naa.. Dalam sabda Nabi Muhammad saw yang bermaksud :
"Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."
Hadis di atas ni sentiasa menjadi pembakar semangat Cik Ain pabila diri ini lemah untuk jadi  'si solehah' .. Wallahualam.. T__T



Nota Hati 1 : Jom kita meneliti sejarah isteri-isteri Nabi kita dan wanita wanita solehah agar menjadi inspirasi bagi kita untuk terus bercita cita menjadi yang solehah.. ^^

Comments

sy pun cmbru jgk. . :)
brusaha la jd wanita solehah. . :)
sgt.. kadng sebak sgt why org lain mampu menitiskan air mata kerana Allah sedangkan diri ini tidak.. Allahurabbi .. hinanya, bayknya dosa!
Moga Allah menyucikan hati ini agar mampu untuk mencintainya dengan lebih lagi ..InsyaAllah sedang berusaha!
NorFarahin@aien said…
@❤ Si Budak Vanilla ❤ :

cenburu perkara kebaikan xpe an
samew2 kita berusaha jadi wanita solehah yeee
doa sungguh2
inshaAllah dipermudah
:D
NorFarahin@aien said…
@Nurliyana Zulkifli :

Allah T___T
mgkin tebal nya dosa
hingga hati ni mjadi keras
emmm...
selagi pintu hati telah diketuk
sama2 berubah ke arah lebih baek
sungguh..Allah suka dgr hamba2Nya yg merayu dan merintih atas dosa2 yg lalu
sama2 kita berusaha menjadi lebih
wanita solehah, bidadari syurga
:D
buatbest said…
lola <<--- nak cari wanita solehah je..

hehe
NorFarahin@aien said…
@buatbest :

wanita yg solehah utk lelaki yg soleh
begitulah sebaliknya
mudah2an diberi yg terbaek
inshaAllah
^^
qasehraihan said…
kita pun cemburu jugakkk..huhuh

http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/tudung-raya.html
NorFarahin@aien said…
@qasehraihan :

it's oke lw cemburu tuh mjadikan kita lebih baik an
mudah2an Allah redha
^^
Nurul Aula said…
Tq you for a touching sharing indah betul..
NorFarahin@aien said…
@Nurul Aula :

tenkiu kembali dearie
moga Allah redha
^^
Ismi Iman said…
semoge kita dlm istiqomah
Nyue said…
nyue cemburu jugak....
NorFarahin@aien said…
@Ismi Iman :

InshaAllah
sama2 berusaha dan mujahadaah
:D
NorFarahin@aien said…
@Nyue :

cemburu kan
moge 'cemburu' kita ni mjadikan kita smgatssSSss utk mjadi spt mereka jua
moge Allah permudah
^^
ariff al-baqi said…
wanita yg solehah itu__________ ( sila isi tempat kosong)
NorFarahin@aien said…
@ariff al-baqi :

Wanita yg solehah itu aurat dijaga,
Pergaulannya dipagari,
Sifat malunya pengikat diri,
seindah hiasan di dunia ini
dan lebih baik daripada bidadari syurga!

subhanaAllah..sweetny Allah
Allah jadikan wanita solehah itu sbg hiasan dunia..
bayangkan, dunia yg cantik ni, kita jadi hiasan dan seindah2 hiasan pulak tue...
Allah ! T___T


*moge telah mjawab soklan yeee :D
alhamdulillah bagus la cemburu tu :) lame x ziarah sini..salam ramadhan karem :) cepat mase berlalu kan?da nk masuk fasa akhir da....
NorFarahin@aien said…
@Bulan Syurga Firdausi :

alhamdulillah ..
Allah masih beri hidayah
untuk menjadi seperti mereke
WANITA SOLEHAH
moge dipermudah prosess ke sner
^^

slm ramadhan kmbali yeee..
cepat kan maser berlalu
sedar xsedar da masuk fasa2 terakhir ramadhan
Ayuh kita lakukan pecutan terakhir di fasa terakhir Ramadhan
Semoga fasa pertama dan fasa kedua menjadi satu pengajaran.
^^
heyy heyy.sorry tak jenguk blog akak.baru cek cbox ni.kalau sudi follow yee. sy dah follow blog akak.
NorFarahin@aien said…
@Tengku Laurel Adamila :

tengs yee dearie..
keep in touch olwez !
:D
twinscraftlife said…
안녕하세요~WE SELL HANDMADE STUFF IN OUR BLOG SHOP! WE HAVE BAGS, POUCHES, KEY MANAGER, ACCESSORIES AND MANY MANY MORE! PLEASE VISIT OUR BLOG!^^ 감사합니다!
좋은 하루 보내세요~~^^ http://www.twinscraftlife.blogspot.com http://www.thesoaplicious.blogspot.com
nice post :)
ditunggu kunjungan baliknya yaah ,
Hanif Idrus said…
Selamat Hari Raya Aidilfitri!!!!!
Selamat bercuti dan jika pulang ke kampug hati-hati di jalanraya
Blog aku pun cuti gak ….hehhheeh
Tapi entri tetap ada sepanjang hari..
Cuma tak ler blogwalking …hahahahah
Selamat Hari Raya

Popular posts from this blog

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |