Monday, 5 March 2012

| Nak pakai apa yaa…let’s cover aurat!! |



Assalamualaikum .. Selamat malam semua , ada orang rindu Cik Ain tak ? ( cepumas punyer soklan..hee ) ok jangan cakap kat sini , jadikan tu satu rahsia antara kita .. sebab xmahu terima hakikat xde orang rindu kat Cik Ain pun .. sob3x..heee..but, never mind la..just smile =)



Ehem2..di malam yang sejuk ni ( hujan...hee ) Cik Ain just nak tanya you all.. esuk pergi kelas nak pakai baju ape ye..? da fikir kew belom?? ofkos da fikir da kan..ciap iron lg an..hee…atau nak keluar jap lagi, pergi maner2... pakai apa lawa ek? cheewahh



Apa yang korang fikirkan setiap kali memilih baju untuk dipakai ye? kalau tanya Cik Ain lar.... cukuplah kemas..selesa.. dan menutup aurat..not urat2 yaa..huhu ( Cik Ain ni memang seorang yang sangat simple au..huu ) berdirilah depan almari tu and fikir lama2 merenung baju2 yang berlambak 2... ( especially perempuan..hee) which baju will fit the dressing code in islam..menepati pemakaian yang betul.. not baju apa yang 'fit' our tubuh badan ye..haaa



Sebenarnya an, nak cantik tu tak salah.. semua orang nak cantik an.. tapi apa definisi CANTIK kita tu yang menentukan salah atau tak cara kita.. sesungguhnya pakaian yang Islam anjurkan cukup cantik dan indah.. hanya kita yang takut dikata outofdated kan.. kalau Allah murka dan marah tak takut ke dear?? Dan ingat yaa ISLAM tidak pernah anti fesyen, ISLAM cuma anti DEDAH AURAT dalam berfesyen..ok.. Tak ada siapa suruh kita sampai berpurdah ape semua kew...bertutup litup labuh.. But cukuplah dengan berpakaian longgar menutup seluruh tubuh kecuali tapak tangan, dan bertudung menutup dada...susah sangat ke dear? Susah2 sangat..Nanti tunggu jelah orang tolong coverkan aurat kita ye.. Tapi bila tuu?haaa..bila malaikat maut menjemput kita..haa
“Wahai Rasulullah, suruhlah isterimu, anak perempuanmu serta wanita-wanita yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya. Yang demikian lebih sesuai bagi mereka dikenali, oleh itu mereka tidak akan diganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”( surah al-Ahzab : 59 )



Dan buat para gadis2 cantik, let’s check it out macam mana kita nak menjaga penampilan kita :-
1.Labuhkan tudung. Kalau sebelum ini tudung tidak menutup dada, labuhkanlah sehingga ia tidak lagi mempamerkan bentuk perhiasan itu dan badan kita. Andai berselendang, pastikan selendang itu tidak jarang sehingga menunjukkan garisan leher dan warna kulit.
Contoh nya lar…kalau nak pakai shawl tu…pilihlah agak panjang dan labuh.. xsalah kan…corak tu pilih lar ikut cita rasa korang, baru sejuk mata Cik Ain dan lain2  tengok.. =)

2. Tidak memakai kasut bertumit tinggi (wedges/high heels). Actually kan memakai kasut bertumit tinggi dikategorikan dalam kategori bertabarruj (berhias dgn melampau-lampau). Lagipun, ia memberi kesan yang tidak baik pada kesihatan bukan? ( cari sendiri lar ye kat mr.google..hee ). Tidak mengapa andai tidak cantik di mata manusia, namun biarlah cantik di mata Allah! :)

3. Tidak memakai pakaian yang mendedahkan aurat dan juga pakaian yang ketat. Seboleh-bolehnya, biarlah pakaian itu labuh hingga ke lutut. Pesanan Cik Ain..please jangan pakai legging..seksa sangat mata ni tengok au…

4. Tidak memakai make up berlebih-lebihan. Just make-up dengan wuduk kan lagi bagus…make-up tebal2 ni susah2 je…nak2 time solat…xpasal2 xsah solat kes make-up kita 2 kalis air..kan..



So….pilihan adalah di tangan anda sendiri Sama ada nak pilih :-
- Pakaian ketat + tidak menutup aurat = dapat penyakit dan dosa @
- Pakaian muslimah + menutup aurat = sihat dan pahala
Fikir2kanlah dan selamat beramal...*pesanan ini jua ditujukan untuk diri sendiri... Kbai.Salam dan selamat malam semua =)




Nota Hati 1 : Kadang2 hidup kita hanya di dalam 3 hari , semalam yang sudah tinggal sejarah , hari ini apa yang sedang kita lakukan , dan hari esok yang belum pasti .. apakah ada hari esok untuk kita tebusi segala sejarah yang telah berlalu pergi ? .. :')

32 comments:

Miss Purple Ungu said...

nice sharing cik ain
btw rindu kat dia jugak hehe :)

::WafaIrdina:: said...

@Miss Purple Ungu : tengs miss ungu
windu sama kamoo jugak
hihi
:D

aku HaniAsyira said...

wahhh.. tima kasih ain atas peringatan..

Ungu Violet said...

elok la entry nih...sbb kita nih mmg mudah lupa & alpa...

elok la kita saling ingat mengingati..:)

MaYa MustWany said...

opppss mas xdpt pikir sgt coz sok masih dok umah lagi.hahahah

pe2pun nice entry ain

::WafaIrdina:: said...

@aku HaniAsyira : welkam dear
tengs ugak selalau dtg cni bcer entry ain
syg kamoo fillah
:D

::WafaIrdina:: said...

@Ungu Violet : teng miss ungu
betol 2
kter manusia memang lumrah selalu lpe
so it;s better kter sling mengingatkan
tuk kebaikan bsama
kiter kan nak masuk syurga samew2
:D

::WafaIrdina:: said...

@ MaYa MustWany:ou
kat umah pun pemakaian pown kne jg ugak an
hihi

ne way u 2 nice dear
:D

Cikgu Ma said...

tang kasut tumit tu...setahu akak kalo pakai yg tumit tinggi dan agak runcing, akan menghasilkan bunyi yg menarik perhatian...kalo org lelaki terpaling mencari bunyi derap kasut siapa tu, sama berdosa macam memakai gelang kaki yg boleh menarik perhatian...wallahua'lam...

eyqa amin said...

nice sharing :)

♥AieN ChoiN♥ said...

Sokong Dengan KamOo syg...
Kekadang Org Yang Berbody Agar Besar, Suke Memakai Baju Yang Sangat Ketat, Sehinggekan Org Cakap "Alamak, Spair Tayar Nmpak !"..malukan if orang lain cakap Macam tu..Seeloknyer, berpakaian Mengikut care Yang betul..Bdw, Untuk berfesyen tidak salah..AieN sendiri suke ekot fesyen zaman sekarang.. :)

Bulan Syurga Firdausi said...

suke entry ni....

Ila said...

betul tu...let tutup aurat ok

athirahmazlan said...

LIKE! Mari baiki diri :)

::WafaIrdina:: said...

@Cikgu Ma : betol CM
tup tap tup tap bunyi
bangga sgt lar 2
nak tunjuk heel dy lawa kowt
hihi
pe pun actually ain pun ske pakai high heel ni
p ain akan elakkkan yg sapa 12 inci 2 n y bunyi2 2
so..xsalah kan
nak melawa pn ad syarat2 ny ugak
lawa bersyariat k
:D

::WafaIrdina:: said...

@eyqa amin : tengs dear
u 2 nice :D
dtg lagi yaa pasni

::WafaIrdina:: said...

@♥AieN ChoiN♥ : betol 2 dear
sgt menyakitkan mata n hati yg ske paka baju ketat
even y kurus o berbadan comel2
kan
pe pun xsalah mengikut peredaran fesyen
p berpada2 n ikut syarat2 ny
k
ISLAM IS NOT ANTI FESYEN
ingat 2
hihi
:D

::WafaIrdina:: said...

@ Bulan Syurga Firdausi : tengs sudi singgah cni bacer my entry
moge beroleh manfaatny
:D

::WafaIrdina:: said...

@Ila : right dear...
jom2 cover aurat dengan sempurna :D

@athirahmazlan : tengs dear
baiki diri ke arah yang lebih
Allah pasti suker
:D

Ayumi Comot said...

ayu rindu cik ain,huhu...

nice sharing...sgt setuju..ape2 pun ttp kena tutup aurat..tp ayu ni ,kdg kala xtertutup full jugak:(

::WafaIrdina:: said...

@ Ayumi Comot : rindu ayu jugak dear
hihi
:D

u 2 nice dear
tol 2
menutup aurat not urat yaa
pe pun manusia yg baik adalah selalu berubah ke arah yang baik dan baik
begitu jugak pemakaian kita
change it slowly k
inshaAllah Allah permudah
:D

nuruashia said...

setuju sesanggaattt,,
nuru perasan laa normaly pompuan kn kalo nk amek wuduk xremove pon make up..bedak n foundation tu melekait jee kt muke..

Zakaria's daughter said...

i miss u bebehhh .
muahh muahh!

tehe.
-> tak suka pakai heel.
-> tak penah pakai makeup.

ngehh.

::WafaIrdina:: said...

@V : betol 2 dear
wtp meke up tebal
our natural beauty is even prettier
kan
:D

::WafaIrdina:: said...

@Zakaria's daughter : mis u 2 dear
hihi
:D

gud gurl lar dear
ain suke pakai heel
p xdela samapai 12 inci
oke lar 2 an
hihi
:D

CekbOlat-bOlat said...

errr.. bolat blom smpurna.. =="

::WafaIrdina:: said...

@CekbOlat-bOlat : everyone n everybody is not perfect
so..slowly change k
inshaAllah boleh n Allah permudah k
syg kamoo cik bolat2
:D

Norlida Ramli said...

sbnrnya dr dlu lg mmg niat nk berubah tu mmg ada..

tp xtau nk stat cmna...
mksudnya nk pkai tdung yg labuh n x jarang...
baju longgar n smpai lutut..

kdg2 takut je x sempat nk berubah tp nyawa dh dipanggil Ilahi :(

Liza Razak said...

suka entry ni..peringatan utk diri sendiri jugak :)

Alisya said...

good job sis! keep on posting!

pengemis Cinta~ said...

tutup aurat. jangan balut aurat! hehe;)

si kiut lavender said...

entry smpy trus kat dlam hati