*Keep calm & love teaching*


Bismillahirrahmanirrahim.

"Diberi peluang untuk menjadi seorang GURU@USTAZAH tidak pernah menjadi satu kebetulan. Tetapi itulah takdir yang telah Allah aturkan. Sungguh! Cantik sangat sangat aturan Allah. 1000x hikmah  terselit"
Alhamdulillah3x. Berasa sangat sangat bersyukur kerana diberi taklifan untuk merasai pengalaman mengajar di dua buah sekolah yang berbeza. First sekolah prektikum, SK Padang Tengku, dan sekarang, second sekolah prektikum SK Batu Yon. Kedua-dua sekolah nim ibarat langit dan bumi. Apa yang pasti, keduanya sama mencabar, sama risiko, sama bebannya. Apa2 pun, apa yang telah Allah tetapkan adalah yang terbaik. Kena selalu positif. Melalui setiap apa yang Allah bagi, Allah nak ‘ajar’ sesuatu pada kita. Ajar kita untuk sentiasa ‘kuat’.
Oke, just stop right there. Quick and short hupdate only. Doakan agar dipermudahkan setiap urusan kita. At last, sharing kata2 sahabat prektikum :

Walau macam mana pun perangai anak murid kita, kita perlu sentiasa ikhlas mengajar mereka. Mengajar bukan untuk mendapat kecemerlangan, A+ prektikum semata2, tapi untuk kepuasan diri dan anak murid kita. {Zames,2013}
{Yeahh! Berusaha ustajah NorFarahin! Jangan futur! For sure, bukan mudah jadi seorang guru! moga terus melangkah ke hadapan & moga sentiasa diberi kekuatan mendidik mad'u-mad'u cilik nim hingga ke hujung nyawa. ameen.}
Okeyh, segala yang baik dari Allah.
dan sesungguhnya yang lemah itu perlu dimuhasabah.
Wallahu’alam.


26072013@17 Ramadhan 1434H.


Comments

bangga dengan semangat awk..harap dapt mendidik anak bangsa sehingga mereka terus maju dan berjaya.insyallah
~cik atin~ said…
chaiyok ustazah ain. selmat berpraktikum :)
NorFarahin@aien said…
@~cik atin~ :

syukranggg cik atin sayamsss
do pray for me yaaa
>..<

Popular posts from this blog

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

Awak | Jangan jadi manusia sombong. Kepada DIA juga kita akan kembali!

| Pray For Them |


Saudara-saudara kita di bumi Palestin sedang berjihad dalam menegakkan agama Islam. Walaupun kita tak dapat berjihad dan menolong mereka di sana, marilah berdoa supaya saudara-saudara kita di sana mendapat kekuatan dan mendapat lindungan daripada Allah SWT kerana doa adalah senjata orang Islam. Tolonglah mereka dengan DOA! Ya Allah, satukan hati kami umat Islam sedunia supaya Yahudi laknatullah dapat dihancurkan. Info terkini mengenai saudara-saudara kita di sana boleh lihat di FB AMAN PALESTINE. Marilah kita sama-sama menderma untuk mereka dan moga-moga dengan sumbangan yang kita buat itu dapat menyelamatkan nyawa dan membantu saudara-saudara kita di sana. Boikot juga barangan Yahudi. Kita satu ummah sekat ekonomi mereka!