*welkam roses.. my dear EXAM*





Sudah2 la tu mood mengundi & pilihan raya. Everything is sette! Tutup buku okeyh! terima keputusan dengan redha.. kerana semua itu adalah yang terbaik buat masa ini. Jom kita pakat2 activate mood study. Exam week da kan? Kan kan. :P





So, now me thinking how to manage jadual belajar untuk exam nanti.. re-cek jadual exam.. hm 13hb paper EDU3106 (Culture & Learning).. then 4 paper 4 hari berturut2 exam, 20-23hb.. nomnomnom osem sangat jadual exam kali nim... no gap..fuhhh *lap peluh*





Pesanan untuk semua, especially for diri sendiri, kalau nak hasil yang terbaik, kena laa banyak berkorban. Nak2 berkorban buat perkara2 yang biasa disukai e.g belog-ing, sleep-ing, facebook-ing, twitter-ing plus perkara2 yang seumpama dengannya. Hm boleh buat semua tuh, tapi kena lah limit kan dulu sekejap. Rehatkan diri & puasa jap ehh mende tuh.. Haa, ingat, kejayaan bukan datang dengan percuma dan senang2. It needs effort!


Nak dapat yang manis, mesti kena lalui & tempuhi yang pahit dulu. Macam ubat. Kan?




Other than that, before study, please kenal cara study kita dulu. Kenali kita ni dalam kategori yang mana. Setiap orang ada style masing2. Masakan boleh kita meniru cara belajar orang lain sebab ada orang yang bersifat audio(suka muzik time study), visual(ada tulisan, gambar2 comel, warna warni) dan sekutunya yang lain.(haa, nim belajar time pra dulu..subjek kemahiran belajar..PPISMP) Dan ada juga orang yang suka study waktu malam rather than waktu siang. Kan. Contoh paling dekat, diri sendiri.(tuding jari kat muke..huu) Sememangnya, diri nim jenis kena spend masa yang lebih sikit dari orang lain untuk faham dan hafal sesuatu lesson. Time study nim jugak la suka buat nota plus suka belajar ikut mood sebab pada masa tuh laa akan benar2 bersungguh untuk memahami sesuatu lesson & subjek tuh. (dat’s my style okeyh!) Remember, we are not same. Every person has their own abilities and limitations. So, belajar jangan tengok orang. Tengok kemampuan diri kita dulu setara mana. Last2 kita jugak yang stress sebab terlalu tengok orang lain duduk pulun macam nak rak study. kan. Simple word, just do keep calm & study  with your own style & everything will go on rightly. InshaAllah.




Ok, just a short quick update actually. So, last word, selamat ber'study week' kepada semua warga IPG’s sekalian.. semoga kita semua berjaya dengan warna2 yang berterbangan. Ameen.:D


“ Semat dalam hati. Tiap2 kali nak belajar, niat dan sebut, AKU BELAJAR LILLAH TA'ALA. Look so simple, tapi kesannyya sangat dalam. InshaAllah niat baek2, lama2 akan timbul rasa nikmat dan syok belajar. Bukan sekadar nak kejar pointer tinggi di dunia, tapi nak kejar jugak pointer dan ganjaran pahala yang berbaloi2 yang Allah bagi dan janji kepada siapa2 yang berusaha untuk menuntut ilmu. Moga2 usaha menuntut ilmu kita dikira sebagai satu ibadah di sisiNya. ”


NORFARAHIN HAMDAN, SILA STUDY SEKARANG.




Baibai : )




Nota hati 1 : Selagi ada masa selagi itu kita perlu usaha!!!! Hm, buat si dia yang jauh, good luck jugak yepp! Me, doa dari jauh. hm


Nota hati 2 : Jika kemanisan itu tidak tumbuh di dunia, percayalah pada janji2Nya di mana ia akan mekar di syurga..~

Comments

RuMaH TuA said…
Assalamualaikum....

Haloo sahabat...
Ain, betulla sangat...
Jgn kita duk sibuk perati org len...
Kan2..

Hem~~~
Style awak, style saya...
Yang penting kerana DIA...

(Iqa jenis study singkat + sharp + sorang2)

Masing2~~~~

BAITIL ATIQA, SILA STUDY ESOK!
Hee~~~

Moga Allah kasih. lot of <3
ciksmile said…
goodluck exam week ! :)
gudluckkk yeee. :)
btw, thanks sudi singgah blog ain :)
NorFarahin@aien said…
@RuMaH TuA :

yeahhh ur style, my style
but must LILAHI TAALA!
right?
heeeee

*lamew xberkomen2 nge iqa syggggg.. moga Allah sentiasa redha diri mu shbt.. & miga Allah permudah urusan exam kita. ameen.
: )
NorFarahin@aien said…
@ciksmile :

lot of tems dearie
: )
NorFarahin@aien said…
@ain mahsuri ismail :

most welkam dear for ur wishes
hm keep visit olwez!
heee
anak ayah said…
all the best! aja-aja!
Batu Adventure said…
nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/
Akmal Khalidah said…
All the best! ;D
Afifah Nabieyla said…
Tag awak ;)
http://youandmeareforeveryoung.blogspot.com/2013/05/big-giveaway-idola-saya-by-nurul.html

Popular posts from this blog

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |