Buang "KACA MATA HITAM" jauh-jauh


Bismillahirahmanirahim.




NILAI..MENILAI..DINILAI..PENILAI..PENILAIAN..






Jangan pakai "kaca mata hitam" di saat kita memandang orang lain,
Sebab apa yang bakal kita nampak yang hitam jee tentang orang itu,
Jom kita gantikan "kaca mata hitam" itu dengan "kaca mata biasa2 je",
yang ditambah powernya dengan keimanan dan kasih sayang,
agar mampu membuatkan jiwa kita sentiasa melihat kepada keindahan,
bukannya kegelapan dan keburukan orang lain.
Alangkah baiknya andai jiwa kita ini begitu senang melihat kebaikan
pada seseorang berbanding keburukan mereka.
Dan itulah jiwa mukmin yang sebenar-benarnya,
yang sentiasa memandang saudaranya dengan pandangan kasih sayang,
 bukan pandangan kebencian dan kedengkian.
Sungguh! apabila kita terlalu memandang keburukan yang ada pada orang lain,
maka terhentilah usaha untuk baiki diri sendiri,
sebab kita merasakan kita lebih baik dari orang lain.
"Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan berprasangka,
karena sesungguhnya sebagian tindakan berprasangka adalah dosa dan
janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain" {Al-Hujurat : 12}





Renung kembali..
korek diri dalam-dalam..
 banyak sebenarnya yang kurang dalam diri kita,
dan banyak yang perlu didalami ,
tapi kealpaan yang selalu hadir.
Hidup lah dalam kesederhanaan,
jangan suka membazir masa untuk terlalu menilai dan menghina orang lain.
Hidup terlalu singkat untuk kita menilai orang lain padahal diri sendiri kita tak nilai.
Nilai dan hitung lah diri sendiri dulu sebelum diri kita yang akan dinilai dan dihisab
di akhirat sana nanti.


-Bumi Tuhan-
06012013


#Set kan mata kita macam mata lebah yang selalu mencari kemanisan madu bunga.
Kalau manusia, kita cari dan lihat kebaikan orang lain je.
Jangan set kan mata kita macam mata lalat, taw nak cari sampah je.
Means, jangan lah kita cari dan nampak keburukan orang lain jee.
Susahkan diri plus tambah dosa je kan. Positif,fikir baik2 selalu. *senyum* : )

Comments

Hanif Idrus said…
Entri yang baik .....
terima kasih atas peringatan ini!!!
NorFarahin@aien said…
@Hanif Idrus :

most welkam
tengs cos slalu singgah cni n tgl jejak
: )
Iqa Syafiqa said…
suka ^^ nice sharing .. entry yg bermanfaat =)
NorFarahin@aien said…
@Iqa Syafiqa :

tengs dearieee
peringatan utk diri terutamanya
: )
RuMaH TuA said…
Assalamualaikum...

Cik Ain yg baik...

Entah kenapa teingat kat ustaz Suhaimi. <3
Hee...

Firman Allah,
قل انظروا ماذا في السموت والارض
"katakanlah wahai muhammad kpd para hambaKu, lihat dan fikirlah tentang apa jua yg ada d langit dan bumi."
(yunus: 101)

Nilailah betapa besarnya kebesaran Allah kerana Dialah tuhan.
Nilailah betapa lemah dan hinanya manusia kerana kitalah hamba.

Erm...
Melihat dan menilai tentang makhluk menyebabkan seseorang itu sibuk dgn makhluk sehingga lalai dan jauh dari alKhaliq.

Allah...
Engkaulah sebagai penilai...

P/s:-sory... Seronok mengomen. Hik3

Moga Allah kasih.
<3<3<3<3<3
NorFarahin@aien said…
@RuMaH TuA :

wsalam

cik ieyqa yg maniss lg cumill
haahh
ad laa kaitan sket nge ust suhaimie tuhhh


tringat lak kater2 ust.
kita tkut org nilai kita
tp nilaian Allah kita x tkut lakkk
ske sgt nge kater2 nihhh
: )


pe pom btul kater ieyqa tuh
menilai ttg org len menyebabkan kita sbuk hingga lalai n jauh dari alKhaliq
sdgkan apa yg kita nk nilai sgt tiada mnusia yg sempurna di atas muka bumi ini
yg Maha Sempurna hanyalah DIA
yg hanya layak n berhak mnilai kita hanyalah DIA
kita hanya hamba.
*tertundukdalamdalam*

pe pun, yg bruk smew2 ditutupi n diperbaiki.
yg baik, diamalkan n didorong utk mjadi yg lbih baik n bermanfaat.

Moga Allah sntiasa redha kita.
~

*tengs a lot ieyqa!
NurainSuperr said…
nak like entry ni boleh? terbaikk (Y) :)
NorFarahin@aien said…
@NurainSuperr :

tengs dearieee
sama2 amik ibrahnya
moga Allah sentiasa edha kita
: )
PeRdU cINta said…
Penilaian mata kadangkala acap kali tersasar..penilaian dengan mata hati kadang kala tersimpang..insyaAllah apabila kita cuba menilai dengan keimanan..itulah yang asli..
NorFarahin@aien said…
@PeRdU cINta :

yuppp
pandangan mata kasar yg sntiasa menipu
nilai seseorg dgn mata hati
i.allah yg baek2 aje kter nmpak
: )
Elie Lily said…
Entry pedoman. :)
Angah said…
Assalamualaikum adik manisss!!!

Alhamdulillah, dan wahhhh.....^__^
entry yg menarik sgt2x...
kesan afektif kepada NorFarahin selepas belajar yep??

hehee, betullah..siapa kite nak nilai org sedangkan perkataan 'HAK' tu pun xde kt kita..
semenya di tangan Allah dan hanya Allah yg berhak menilai dan meletakkan nilai kepada kita..

nak nilai yang tinggi dari Allah??
nak? Ikut perintah, tinggal larangan..so simple as that tpi yg mudah tu susah nak buat kan? kan?

ok, tak nak leter lme2 dkt komen box cik adik manis nih...haha

^____*
shazrina said…
tazkirah yang baik sebagai permulaan hari ..makasey aien :)
NorFarahin@aien said…
@shazrina :

most welkam dear
kter sama2 bermuhasabah
moga Allah sntiasa redha kiter
: )
NorFarahin@aien said…
@Angah :

wsalam adek cunnnnnn
hiii
xley blah laaa..kesan afektif tuhh
ye kowt
i.Allah ilmu yg dpt lam clas tuh kter smew2 amalkan
kehebatan org yg berilmu bkn tletak pd kehujahan semata2
tp cara kita beramal dgnNYa
kan ustajah
: )

tol tuh iela
nk nilaian yg tgi dr Allah kne ikut printah Dia
tp yg simple tuh kdg2 bg kter pyh
p xpeee...nk dpt kan yg terbaek yakni syurga mmg jln dia pyahh
kne pahit2 dl, fight dgn nafsu
bwu dpt ganjaran dr Dia yg manis2 tuh
moga Allah sentiasa bukakakn hati kita untuk mjadi lbih baek
sntiasa upgrade diri dr smase ke smase
lw ad slh slap smew2 tgur n baiki naaa
sep skit
heeee
: )

*tengss ielaaa...luv yuuuu poreberrrrr<3<3<3
LiYa HaNiF :: said…
suka entry nie... kita mesti POSITIFFF ...!!! ^_~

thanks ye sudi jenjalan kat blog ibu Qalesya... moga persahabtan ni kekal selamanya ... follow sini.. ^_~

Popular posts from this blog

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

:: Jangan Pandang Pada Luaran ::

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |