Sunday, 22 September 2013

*Oh mai AlQuran!*


Bismillahirrahmanirrahim~Assalamualaikum,
Today, rasa ingin menulis lagi di sini. Moga tulisan2 ini mampu memberi manfaat dan motivasi kepada sesiapa sahaja yang membaca plus dapat menambah ilmu.
First of all, infiniti alhamdulillah dipanjatkan kepadaNya. Alhamdulillah, 2 bulan menjadi guru di sekolah, maka kini kembali menjadi seorang pelajar, guru pelatih di ipg’s tercinta. Infiniti syukran jua ditujukan kepada pihak pentadbir, guru pembimbing, guru2 senior dan terima kasih juga buat semua anak2 murid ustajah. 2 bulan di SK Batu Yon, Kuala Lipis, Pahang memahat million kenangan bersama mereka.sobs *ehh dah lupa lah jadual kuliah esok HIKHIK


Tips Hafal alQuran

So, just sharing, tips hafal and dekat dengan alQuran, got from someone and somewhere. Here we go, check it out :
a) Mulakan dengan bertaubat dengan sebenar-benar taubat kerana sesungguhnya dosa2 tidak akan memberi ruang untuk ayat-ayat Allah bertapak di dalam hati manusia.
b) Niat yang benar, ikhlas dan percaya akan balasan baik yang akan diperoleh. Mohon kepada Allah dengan seikhlas hati untuk sentiasa memudahkan kita menghafal ayat-ayat suciNya.
c) Peruntukkan sebahagian waktu setiap hari (atau selang beberapa hari) untuk menghafal ayat2 alQuran. Masa yang paling baik adalah pada waktu yang kita tidak sibuk dengan hal2 lain.
d) Gunakan naskhah alQuran yang sama setiap kali kita menghafal. Ini membantu minda kita menangkap dan mengingat apa yang terdapat pada helaian muka surat yang kita ingin hafal.
e) Mulakan dengan surah2 yang paling mudah bagi kita. Hafalan juga boleh dimulakan dengan surah2 yang paling kita gemar membacanya atau yang selalu kita dengar ataupun yang kita sudah biasa dan sudah pula ingat sebahagiannya.
f) Setelah menghafal beberapa ayat, cubalah membacanya di dalam solat2 sunat yang biasa kita lakukan. Selain itu, mintalah bantuan rakan-rakan ataupun pasangan kita untuk mendengar bacaan hafalan ayat-ayat itu.
i) Menghafal secara berkumpulan juga merupakan satu cara yang baik, apatah lagi dengan sentiasa bersama-sama memberi galakan di antara satu sama lain. Then, bila da hafal, tasmik sama2. Sweet jee kan camtuh HIHI
j) Off lagu2 yang melaghakan hati plus berpantang daripada melakukan perkara2 yang melalaikan diri. Contohnya, online bukak benda2 tak faedah, lepak sana lepak sini, over sleep-ing, movie-ing and so on. Together, we try okeyh. InshaAllah Allah akan bantu akan asalkan kita ada keazaman yang tinggi dan semua nim kena lah bermula lah dari diri kita sendiri.


dan lastly yang paling penting adalah KEBERKATAN & MENJAGA ADAB! Ingat! berkat itu amat perlu dalam menuntut sesuatu ilmu lebih2 lagi ilmu Islam. Dengan wujudnya keberkatan, kefahaman mudah diperoleh, kekal ingatan, amalan menjadi mudah, hati menjadi tenang. Tanpa ADAB pula, berkat hilang, kefahaman lambat tiba, lupa menjadi sindrom biasa, fikiran serabut sentiasa, fokus terbang menghilang, hati gersang lagi kering. Hati yang kering for sure susah nak terima ilmu apatah lagi ayat2 alQuran kan. Hm
Apa2 pun, kena ingat. Kejayaan dalam menghafal alQuran memerlukan disiplin yang tinggi. Nak hafal alQuran banyak dugaan dan cabaran yang akan ditempuhi. So, latih & didik diri dengan sabar. Semuanya inshaAllah berhikmah. Jangan mudah futur dan berputus asa. Kita sama2 jadikan alQuran dekat di mata, lekat di hati. Moga sentiasa kuat & kita sentiasa dipermudahkan jalan. Waallahua'lam. (^_^)Nota Hati : Jangan pernah futur untuk menjadi orang yang berilmu.


Saturday, 14 September 2013

*ibrah prektikum*


Bismillahirrahmanirrahim~Assalamualaikum,

Allahurabbi, lama yang amat tak jenguk belog sendiri. Rindu sangat sangat! :') *ketuk kepala sambil cuci sawang belog*. Alhamdulillah, dah nak hampir habis prektikum fasa 2. Terlalu sibuk di dunia realiti sehingga terlupa sekejap dunia alam maya, nak2 belogie tercinta’s. Actually, this is a very quick update only. Nothing much to write but infinity to say and share. Sekadar berkongsi apa dirasa!
Ceritera prektikum

Actually, 2 bulan di sekolah memang cukup untuk melatih diri sebagai seorang guru dari sudut teori. Tapi sebenarnya tidak cukup untuk menjadikan kita sebagai seorang murobbiah. Murobbiah yang mampu mengubah akhlak seorang pelajar dan menjadi individu Muslim yang sebenar2nya. Honestly, tugas seorang guru siriously banyak cabaran. Tapi, 1 perkara yang mesti dipegang, biar siapa pun anak murid kita, ikhlas seorang guru untuk mendidik dan mentarbiyah itu sangat penting. Dengan ikhlas itulah yang akan mengalir sedikit sebanyak mengubah akhlak dan diri mereka. Bukan sekadar menyampaikan ilmu semata2.
Tugas guru

Yesss!  zaman yang dilalui murid pada hari ini jauh berbeza daripada zaman yang telah kita hadapi dulu. Cabaran dan gaya hidup mereka telah mengalami perubahan sehingga menjadi semakin sukar dan kompleks seiring kemajuan sains dan teknologi. Murid zaman kini lebih matang, terbuka dan lebih berani untuk bersuara. Guru2 di sekolah sekarang ‘berkerut dahi’ mencari kaedah terbaik berdepan kerenah murid yang super duper nakal atau bermasalah dalam pelajaran. Jadi, kesimpulannya bukan hanya tunggu murid ubah diri mereka, tetapi kita sebagai guru perlu ubah cara! Tackle mereka baek2. Jangan mudah mengalah berdepan dengan kerenah mereka! Untuk membangkitkan motivasi dan suntik semangat diri dari futur, selalu tengok dan baca kata2 nim :

"Apabila meninggal dunia seorang manusia, maka terputuslah pahala amalannya kecuali 3 perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, anak soleh yang mendoakannya". {Riwayat Muslim}

"Bahawasanya Allah SWT, malaikat-malaikat, isi langit dan bumiNya sehinggalah semut di dalam lubang dan ikan di dalam laut, semuanya berdoa untuk orang yang mengajarkan manusia" {Riwayat Tarmidzi, Katanya Hadis Gharib}
Satu lagi perkara yang dapat dipelajari from prektikum fasa 2 nim. Setiap murid memerlukan pendekatan yang berbeza. Tapi, yang pasti gunalah pendekatan yang digunakan oleh nabi kita dalam mendidik iaitu KELEMBUTAN. Siriously, hati yang keras dapat dicairkan dengan kelembutan. Melalui pendekatan lemah lembut nim jugaks, dengan izin DIA dapat kita bentuk jiwa anak2 yang bersedia untuk menerima, memberi tindak balas dan melaksanakan setiap panggilan kebaikan dengan penuh kesabaran dan kerelaan, bukan keterpaksaan.

Mendidik ala nabi --à kelembutan plus kesabaran plus kasih sayang

“Maka disebabkan rahmat dari Allahlah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu. Kerana itu, maafkanlah mereka, mohonkanlah ampun bagi mereka dan bermusyawarahlah dengan mereka dalam urusan itu. Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya, Allah menyukai orang-orang yang bertawakal kepada- Nya.” {Ali Imran 3: 159}
{all dis memories will stay in heart!}
Ada baki lagi seminggu bersama mereka. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan.
Yang baik dari Allah.
Yang lemah itu perlu dimuhasabah.

Moga Allah redha.
Wallahua'lam.

14092013.


Nota Hati : Usahalah sehabis baik untuk menjadi guru yang terbaik buat anak2 murid kita. Doakan sentiasa agar mereka berjaya. Dunia wa akhirat.