Wednesday, 27 March 2013

Welcome to dunia sebenar cekgu! ^^


Assalamualaikum WBT.




*luahan perasaan
Hm, bila bangun jee pagi, mesti main kira kira, ada beberapa hari aje lagi lagi untuk menghadapi first prektikum..ohmaiii memikirkan prektikum 1001 perasaan menyelubungi... kalau tanya diri sniri dah ready atau tidak untuk jadi guru sebenar. Hm maybe kena lalui dunia sebenar cekgu baru tahu jawapan nya.. baru tahu susah senang nya nak menjadi seorang GURU, menjadi seorang CIKGU.





Kenapa perlu praktikum ehh?

Kenapa ehh mesti prektikum.. kalau tak prektikum kan mesti dah graduate dah kan sekarang.. tak dela bazir masa 3 semester.. bazir duit nak bli BBM lagi.. plus kena tidur lewat wat RPH hari hari...hm

Ehh, mana boley camtuh syggg.. Prektikum sangat sangat penting sebagai persediaan untuk menjadi guru, sebab kalau kita asyik belajar teori sahaja, itu tak menjamin keberkesanan di dalam P&P. Kan. Untuk menjadi seorang guru, selain ilmu, kita perlu menguasai teknik "mengawal kelas" dengan baik. So, penguasaan teknik ini hanya boleh diperolehi ketika kita menempuhi prektikum di sekolah. Kalau setakat makroteaching kat dalam kelas tuh, tak bawa apa-apa maksud pun sebab masing-masing berlakon jee..kan *angguk2 kepala*

#Tips praktikum : Tackle & tawan hati murid sebelum tawan minda mereka.. bila dah berjaya tawan hati mereka, i.Allah senang nk kawal  mereka & kelas. Inshaallah! 




Okeyh, sekadar shortnote entry. And i will stop right there. Encik2 esymen & portfolio prektikum memanggil2 untuk disetelkan. So, last word, to all sahabat2 PISMP semester 5 ambilan Januari 2011 especially PAI’ans, selamat menjalani prektikum fasa 1. Jangan lupa wat RPH, BBM mesti mantopp, sedia fizikal dan mental dan tunjukkan kita bakal guru, ustaz wa ustazah yang terbaik. Inshaallah.


*editted pic..sahabat2 time PBS IV di SK Seri Budiman..dari kiri Ibin, Zue & Husna*



*SK Padang Tengku, here i come! May Allah ease everthing. Ameeen.


Wallahua’lam.


{27032013}


Nota hati : Bersyukurlah ditakdirkan menjadi guru. Tak rugi pom dijodohkan dengan bidang nim. Sebab? Kita akan dapat dua2. Akhirat kita dapat, dunia pun kita dapat. InshaAllah. Sama2 belajar akhlak ikhlas. Ikhlas dalam menjalankan tanggungjawab & amanah Allah nim. 

Sunday, 10 March 2013

Indahnya bersukan mengikut syariat~


Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum…

*again, sapu sawang belog



Untuk pengetahuan semua..sekarang my campus, in short IPGKTAA and I think mostly IPG’s around Malaysia sedang sibuk dengan KOT2013. (Dan maybe ada sesetengahnya da selamat pun menjayakan.) Hm, rasanya excited nak tengok rumah manakah bakal menjadi juara lagi tahun nim. Tok Lela? Tok Bahaman? Mat Kilau? Ataupun Tok Gajah? just wait and seeee okeyh.. dis week bakal berlangsung.. excited, best, terujaa, OSEMMM kan. hm but please, stop kejap! 




Dalam excited  kita bersukan, janganlah kita mengabaikan perkara yang dilarang syariat. Kita mesti recheck diri kita. Jom kita sama-sama berusaha meng’ibadah’kan aktiviti sukan kita. Jangan sia-siakan kepenatan kita bersukan sepertinya keringnya peluh selepas bersukan. Sama-sama jadikan sukan kita ini sebagai agen penambah pahala. Sambil bersukan, sambil beribadah. 2 in 1.  Baru osemmm. Jadi, bagaimana nak buat yee? *fikir*




Hidup bersyariat – Bersukan

Pertamanya, perbetulkan nawaitu kita, niat kita. Bersukan lah kerana ALLAH.  Sesungguhnya NIAT yang mengubah sukan kita menjadi ibadah. Tanya pada diri, kenapa kita bersukan? Kita bersukan adalah untuk membina kesihatan dan tubuh badan yang sihat agar mudah untuk kita laksanakan ibadah lain. Dengan niat ini lah, setiap titik peluh kita, setiap tendangan, lompatan, balingan kita, setiap kesakitan, kepanasan atau kehujanan kita berlatih, setiap strategi kita, setiap langkah-langkah kaki untuk ke padang dan tempat latihan akan menerima PAHALA.  Yang paling penting, menang atau kalah pahala tetap dalam genggaman. MasyaAllah!




Keduanya ialah jaga solat kita. Kita bersukan apa-apa pun please jangan abaikan solat terutamanya solat fardu. Tubuh badan orang bersukan, berpeluh masih boleh menunaikan solat asalkan ianya tidak terdapat najis dan solat boleh dilakukan di mana sahaja asalkan menghadap kiblat. Ingat, sepenat mana pun bermain, jangan terleka sehingga terbabas waktu solat. Dalam usaha nak jadi sihat, jangan pula kita lupa untuk mengingati Allah buat seketika.




Ketiga, tengok dan cek diri kita. Pastikan menutup aurat dengan sempurna terutamanya bagi gadis-gadis comel sekalian. Tak kisahlah sukan apa pun yang kita main, baju tetap labuh menutup punggung, tudung mesti tutup dada. Kalau pertandingan sukan tersebut menghalang kita daripada mempertahankan prinsip kita dalam menutup aurat dengan sempurna,  senang saja, tak payah join pertandingan tersebut. Kan, simple!




Next, please jaga tingkah laku dan kata-kata kita. Yess, of course bila masuk pertandingan kita nak menang kan. Namun, hindarilah dari kata-kata yang cenderung ke arah pergaduhan. Jangan sampai disebabkan sukan, kita hilang sahabat. Kalau kita benar-benar ada semangat kesukanan yang tinggi, ianya akan jadi satu medan untuk membina persahabatan, bukannya medan pergaduhan dan putus sahabat.




Lastly and da most important is jaga pergaulan kita antara lelaki dan perempuan. Excited macam mana pun, jangan kita sehingga bertepuk-tepuk, sep sep mi mi tom tom dengan yang bukan mahram. Say big NO to IKHTILAT! Dan lagi baik sekiranya pihak penganjur sukan tuh sendiri kena faham sendiri bab nim. Sebaik-baik kaedah penganjuran sukan adalah mengkhususkan tempat, masa dan jantina bagi setiap acara yang diadakan. Lagi best dan selesa macam tuh.

Perkongsian : Ikhtilat ialah suatu bentuk pergaulan secara bebas antara lelaki dan perempuan yang ajnabi (bukan muhrim) sama ada di tempat sunyi mahupun di tempat terbuka.




Indahnya Islam

Indah kan Islam, sebab sekecil-kecil perkara yang kita lakukan  hatta bersukan pun boleh dapat pahala. Tapiiiiii, dengan syarat niat lah dengan betul. Moga-moga kita dilimpahi rahmat Allah dan diberkati bila hati-hati setiap dari kita diselaputi niat untuk mendambakan pahala dan redha Allah SWT. Dat'all. kbai, Salam! *jom terjah ~PAGE KOT AFZAN~ hupdate KOT IPGKTAA*

*letak pic nim jela cos pic nim jee yang ada. Olahraga ---> hari oren sedunia..hewhew pic editted by angah rahim*



Wallahua’lam.



{10032013}


Nota Hati : Jangan lupa titipkan doa untuk saudara-saudara kita di Lahad Datu Sabah. Moga hati mereka kuat, jasad mereka kuat, iman mereka kuat. Mereka sedang BERJIHAD! Allahu cukup sedih dengar perkhabaran pejuang dan orang-orang di sana yang banyakk terkorban.hm T__T