Saturday, 12 January 2013

Something to share | Kisah si lobak, telur & kopiBismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum….
Curi maser sebentar hupdate here. Nak share something menarik yang dapat daripada kelas Culture and Learning (Budaya & Pembelajaran). Pernah dengar tak tentang kisah si lobak, telur dan kopi? Sebenarnya pernah baca kisah ni dalam 1 belog tapi tak ingat dah sebab dah lama sangat baca. Tetiber  ter’flash back’ bila lecturer share kisah ni dalam kelas. Rupa-rupanya ada ‘something’ yang boleh kita belajar daripada kisah tersebut.

#Situasi 1

Lobak, direndam dalam air panas. Sebelum direbus kuat,keras dan sukar dipatahkan. Tetapi setelah direbus, lobak menjadi lembut dan mudah dimakan.
#Situasi 2

Sebiji telur direndam dalam air panas. Telur yang sebelumnya mudah pecah dengan isinya yang berupa cairan kuning dan putih telur. Tetapi setelah direbus, isinya menjadi keras.
#Situasi 3

Serbuk/uncang kopi direndam dalam air panas. Menjadikan dirinya sebati dengan kepanasan air. Makin panas, makin sebati, makin serasi, makin manis, makin sedap, makin kawwww.
So, apa kisah di sebalik cerita dan situasi di atas?? Di sini, air panas diibaratkan sebagai MASALAH dalam kehidupan kita. Ketika berdepan masalah, bagaimana kita menghadapinya? Sure, setiap orang ada cara & style masing-masing kan. Apakah kita seperti lobak, telur atau kopi? Yang tuh kena tanya diri sendiri.

#Lobak
Jika kita seperti lobak yang pada mulanya seorang kental dan kuat semangat tetapi apabila masalah melanda mula lah kita jadi lemah dan tidak berdaya untuk bangkit semula. Menjadi makin lembik, makin lemah. Dan akhirnya tersungkur di pengakhirannya. Contoh mudah yang boleh kita bagi, kita sebagai seorang pelajar, tak kira sekolah, IPTA, IPTS, IPG, Matrik atau apa saje.. awal-awal semester semangat sangat nak belajar, berazam tak nak study last minute daa.. tapi, tak sampai seminggu mula daa buat perangai lame. Biasa kan jadi perkara camni... yang nih mujahadah kena kuat! dush2 *kena diri sendiri

#Telur
Jika kita ini seperti telur pula, yang pada mulanya lemah lembut, berkasih sayang. Tetapi apabila ditimpa masalah, kita bertukar 'wajah'. Bertukar menjadi seorang yang keras hati, serba tak kena. Contoh yang paling dekat nanti praktikum bagi guru pelatih semester 5 semua IPG inshaAllah bulan 4 nanti. Di awal praktikum sayang sangat2 anak-anak murid. Salah sikit pun tak marah. Tapi, bila lama-lama, murid mula naik minyak, masalah dengan RPH, BBM dan pensyarah pembimbing, mula bertukar menjadi garang dan marah tak tentu pasal.

#Serbuk/uncang Kopi
Manakala jika kita serbuk/uncang kopi, yang awalnya tiada sebarang keistimewaan pun, cuma serbuk yang berasa pahit, hitam pulak tuh. Tapi apabila dimasukkan dalam air panas, ia menjadi minuman yang sedap dan kaww. Di sini jugak kita nampak yang air tak mengubah kopi tuh, tapi serbuk kopi tuh yang ubah air panas tuh jadi air yang sedap diminum. Nampak? Kita yang ubah keadaan, bukan keadaan yang mengubah diri kita. Campak lah diri kita kat mana-mana pun atas muka bumi Allah nih, kita akan menjadi diri kita yang sebenar. Contoh laaa.. sebagai guru baru yang di posting di sekolah or first time practicum, kita takkan terpengaruh dengan style guru-guru lama di sana. Tapi, kita berpegang dengan cara dan identiti kita sendiri. Cara dan identiti yang positif , bukan yang negatif ok!
Kesimpulan
Jadilah seperti kopi... bila didatangi masalah, kita akan mengubah  masalah itu kepada sesuatu yang lebih manis. 1 lagi, bila kita rasa down dan tak kuat nak berdepan dengan sesuatu masalah, ingat yang Allah tidak akan menguji seseorang, beri masalah dan ujian pada kita melebihi kemampuan kita. Apabila menghadapi sebarang masalah dan ujian, ingatlah Allah nak ajar kita jadi kuat. Memang, masa paling sukar adalah masa apabila kita berdepan dengan masalah dan bagaimana dengan masalah tuh kita menjadikan kita seorang yang lebih baik dari sebelum ni.
So, starting now, sila set dalam mind kita yang masalah yang Allah bagi itu bukan membebankan. Ambil hikmah di sebalik masalah yang Allah bagi kat kita, inshaAllah kita akan dikurniakan kesabaran itu.  Memang.. cakap memang senang. Tapi dalam dunia ni, tak semua benda Allah bagi dalam keadaan yang "senang". Kalau nak senang, fikirkan senang sebab kalau kita fikir susah ianya akan jadi susah. Fikir senang tapi JANGAN AMBIL MUDAH.

Yang baik itu datang dari Tuhanku, Allah...
Yang buruk itu datang dariku, hamba yang lemah...


*tengs to daaa lec, Che Lah!


Wallahua’lam.


{09012013}

#psttt..nak tengok gambar yang cantik2..boleh tengok di tumblr.. sirious cantik sangat.. dan suka singgah tumblr diorang nih Kun-Fayakun , chibird~ & dr.Cinta's. Singgah lah sana if free~

Sunday, 6 January 2013

Buang "KACA MATA HITAM" jauh-jauh


Bismillahirahmanirahim.
NILAI..MENILAI..DINILAI..PENILAI..PENILAIAN..


Jangan pakai "kaca mata hitam" di saat kita memandang orang lain,
Sebab apa yang bakal kita nampak yang hitam jee tentang orang itu,
Jom kita gantikan "kaca mata hitam" itu dengan "kaca mata biasa2 je",
yang ditambah powernya dengan keimanan dan kasih sayang,
agar mampu membuatkan jiwa kita sentiasa melihat kepada keindahan,
bukannya kegelapan dan keburukan orang lain.
Alangkah baiknya andai jiwa kita ini begitu senang melihat kebaikan
pada seseorang berbanding keburukan mereka.
Dan itulah jiwa mukmin yang sebenar-benarnya,
yang sentiasa memandang saudaranya dengan pandangan kasih sayang,
 bukan pandangan kebencian dan kedengkian.
Sungguh! apabila kita terlalu memandang keburukan yang ada pada orang lain,
maka terhentilah usaha untuk baiki diri sendiri,
sebab kita merasakan kita lebih baik dari orang lain.
"Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan berprasangka,
karena sesungguhnya sebagian tindakan berprasangka adalah dosa dan
janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain" {Al-Hujurat : 12}

Renung kembali..
korek diri dalam-dalam..
 banyak sebenarnya yang kurang dalam diri kita,
dan banyak yang perlu didalami ,
tapi kealpaan yang selalu hadir.
Hidup lah dalam kesederhanaan,
jangan suka membazir masa untuk terlalu menilai dan menghina orang lain.
Hidup terlalu singkat untuk kita menilai orang lain padahal diri sendiri kita tak nilai.
Nilai dan hitung lah diri sendiri dulu sebelum diri kita yang akan dinilai dan dihisab
di akhirat sana nanti.


-Bumi Tuhan-
06012013


#Set kan mata kita macam mata lebah yang selalu mencari kemanisan madu bunga.
Kalau manusia, kita cari dan lihat kebaikan orang lain je.
Jangan set kan mata kita macam mata lalat, taw nak cari sampah je.
Means, jangan lah kita cari dan nampak keburukan orang lain jee.
Susahkan diri plus tambah dosa je kan. Positif,fikir baik2 selalu. *senyum* : )