Posts

Showing posts from November, 2012

Awak | Jangan jadi manusia sombong. Kepada DIA juga kita akan kembali!

Image
Bismillahirrahmanirrahim~ Assalamualaikum to all my dear readers and followers. Apa khabar iman, apa khabar diri anda semua? Alhamdulillah, masih bernafas lagi di dunia Allah ini. Terase nak hupdate belog today walaupun just a shortnote maybe setelah dua, tiga hari ini agak kebizian dengan ceramah dot dot dot.. : ) dan sekarang seakan-akan lebih suka nak hupdate entry yang berkaitan dengan kematian dan nikmat Allah. Mungkin kerana terbias dengan kesengsaraan saudara kita di Gaza dan Palestin.



Okeyh, we direct to our entry. One question I want to ask to all. Kenapa kita manusia perlu berbangga sangat dengan kehidupan kita di dunia ini? Berbangga dengan apa dan kelebihan yang kita miliki sekarang. Sedangkan semuanya fake, palsu dan tak kekal lama. Semua yang kita miliki di dunia ini hanyalah pinjaman sementara. Jadi, sangat hairan lah bagi mereka yang sombong dan bongkak sedangkan Dia yang jadikan kita, Dia yang bagi segala-galanya. Udara dan oksigen yang kita sedut sekarang ini pun dari…

Nikmat | Hitunglah kesyukuranmu, bukan kesusahanmu ! ThankYuu Allah!

Image
Bismillahirrahmanirrahim~ Assalamualaikum to all my dear readers and followers.  Dalam kehidupan kita, terlalu banyak nikmat yang Allah berikan kepada kita. Antara sedar dan tidak sedar, nikmat yang kita dapat terlalu banyak. Nikmat kesihatan, nikmat kebahagiaan, nikmat rezeki, nikmat keamanan dan sebagainya. Alhamdulillah! kadang-kadang kita ini insan yang lemah yang mudah lupa untuk mengucapkan Alhamdulillah. Ya Allah, aku bersyukur kepadaMu Ya Allah, kerana memberikankeluarga yang sentiasa berada di sisiku, kerana memberikan aku sahabat yang selalu mendorong ku kejalanMu, kerana memberikan aku nikmat-nikmat pemberianMu, Siapa lah aku untuk mengeluh jika apa yang diinginkan tak diperolehi, kerana jika difikirkan, telah terlalu banyak nikmat pemberianMu itu, Dan pasti Allah memberi dengan adil kepada hamba-hambaNya.



Seringkali kita manusia biasa hanya fokus kepada nikmat orang lain yang dirasakan lebih baik daripada kita. Dan seringkali juga kita akan mengeluh atas segala ujian dan musibah ya…

Gaza | Please be alert! Ini urusan kita umat Islam! Pray for them!

Image
Bismillahirrahmanirrahim~ Assalamualaikum to all my dear readers and followers. Apa khabar iman, apa khabar diri anda semua? Dan apa khabar juga agak-agaknya saudara-saudara kita di sana? Di Gaza, Syria, Palestin, Mesir, Jordan? Alhamdulillah, di kala saudara Islam kita di negara lain terutama sekarang di Gaza yang sedang bergolak hebat, kita masih diberi nikmat untuk hidup dalam keadaan aman dan damai. Alhamdulillah! : )



Gaza diserang hebat di saat kita umat Islam di seluruh dunia mengalu-alukan kedatangan awal Muharram. Sambutan tahun baru Hijrah 1434 di Gaza dicemari dengan serangan peluru berpandu Zionis Israel laknatullah.Darah syuhada' mengalir basah di awal Muharram penuh barakah di sana. Tetapi, wallahu a'lam sejauh mana kekecohan dan kekalutan yang berlaku di sana. Saya sendiri banyak update info-info terkini Gaza pun melalui page Aman Palestin dan Kelab IKRAM Mesir di facebook. Namun begitu, tidakkah kita tahu bahawa mereka semua adalah saudara seIslam kita. Jadi, ada…

| Hijrah | Kembali Menilai Siapa Diri Kita, Kita Hanya Hamba |

Image
Bismillahirrahmanirrahim~ Assalamualaikum to all my dear readers and followers. Seperti biasa, mulakan bacaan anda dengan senyuman yang lebar okie..  Masuk belog ni dengan senyuman yang paling-paling manis.. woow, sangat cantik sangat makhluk Allah nih..:))


Masa pantas berlalu, tak terkejar rasanya, seolah-olah terlalu cepat, sekejap lagi kita akan masuk ke tahun baru Islam, 1 MUHARRAM 1434H. So, kena tutup buku lama, bukak buku baru. Kalau ditanyakan apa maksud hijrah, of course mostly yang akan jawab ‘ hijrah itu perpindahan Nabi kita dari Mekah ke Madinah’. Sure, jawapan ini yang akan diberi. Mungkin kita memahami pengertian hijrah itu semata-mata berpindah dari satu tempat ke satu tempat yang lain sebagaimana Rasulullah S.A.W. Sebenarnya hijrah membawa pengertian yang luas dalam skop sekarang.




Hijrah bukan sahaja terbatas kepada pengertian berpindahnya dari satu tempat ke tempat yang lain, tetapi juga boleh meliputi kepada makna berpindahnya dari sifat atau perbuatan yang kurang ata…

| Treatment Hati : CINTA Allah dulu yeee duhai hati |

Image
Bismillahirrahmanirrahim~ Assalamualaikum to all my dear readers and followers. As usual,, mulakan bacaan anda dengan senyuman yang lebar okeyh.. baru nampak manis dan shomel je semua.. Bersawang sudah belog nih kan.. anda2 sehat semua? kali ni saya nak bercerita tentang cinta.. biasalah, korang memang suke bab cinta-cinta ni kan? huhu~ (bukan nak jadi dr.cinta taw..huu)


Orang ramai yang kata yang bercinta tu tak molek.. lagi-lagi kalau yang masih belajar macam saya.. sorry banyak la ye.. bercinta mengikut cara dan makna anak muda zaman sekarang memang tak ade faedahnya.. sebab semua bercinta bukan mengikut syariat. Fitrah cinta itu suci, seharusnya juga menyucikan.. bukan mengotori.. dan juga bukan membawa fitnah pada diri. Kita luaskan skop CINTA nih. Ok, saya sedang bercerita tentang cinta, tapi sila jangan salah mentafsirkan cinta. Cinta bukan hanya pada yang lain jantina je, cinta kepada Allah pun boleh, Rasulullah, ibu bapa, kawan-kawan, dsb. "CINTA" dari segi bahasa ber…

| Pray For Them |


Saudara-saudara kita di bumi Palestin sedang berjihad dalam menegakkan agama Islam. Walaupun kita tak dapat berjihad dan menolong mereka di sana, marilah berdoa supaya saudara-saudara kita di sana mendapat kekuatan dan mendapat lindungan daripada Allah SWT kerana doa adalah senjata orang Islam. Tolonglah mereka dengan DOA! Ya Allah, satukan hati kami umat Islam sedunia supaya Yahudi laknatullah dapat dihancurkan. Info terkini mengenai saudara-saudara kita di sana boleh lihat di FB AMAN PALESTINE. Marilah kita sama-sama menderma untuk mereka dan moga-moga dengan sumbangan yang kita buat itu dapat menyelamatkan nyawa dan membantu saudara-saudara kita di sana. Boikot juga barangan Yahudi. Kita satu ummah sekat ekonomi mereka!