Saturday, 28 July 2012

| Memburu malam berkat 1000 bulan yang ohsem |


Bismillahirrahmanirrahim~Assalamualaikum,
To all readers and follower tercinta^^, Alhamdulillah...alhamdulillah..alhamdulillah... pejam celik pejam celik, dah nak masuk fasa pertengahan Ramadhan da kita... kejap je masa berlalu.




Sesungguhnya Ramadhan adalah bulan penuh kasih sayang dari Allah untuk kita.. setiap amal yang kita buat pada bulan ini Allah akan beri ganjaran berganda berbanding dengan bulan-bulan yang lain.. kan.. pada bulan inilah, Allah nak bagi kita peluang untuk top up ilmu dan amal and then upgrade our imaan.. Allahu Akbar, sayangnya Allah pada kita.. Alhamdulillah.. ! jadi.. korang-korang semua yang kacak2 dan cantik2 semua, happy lah sentiasa di bulan ini walaupun terpaksa menahan lapar dari sahur sampailah berbukak puasa.. puasa dengan hati yang ikhlas dan berbunga-bunga.. kan kita tengah terima kasih sayang dari Kekasih agung kita.. kan? *senyum lebar2 ^_________^ (shommel nya...hu2)




Malam alQadar
Of course dalam bulan Ramadhan ini, ada sesuatu yang kita nak kejar. Nak kejar apa ek.. haa, malam Lailatul Qadar itu yang kita nak kejar. That’s our real mission.. Mari kita hayati sejenak surah al-Qadr ini.


Maksud : Sesungguhnya kami Telah menurunkannya (Al Quran) pada malam kemuliaan(1) Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?(2) Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan.(3) Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan.(4) Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.(5)






Apa yang istimewanya malam ni? Lailatul Qadar adalah satu malam yang amat amat teristimewa. Pada malam tersebut Allah SWT telah  menurunkan al-Qur'an yang mulia. Selain itu malam tersebut adalah lebih baik dari 1000 bulan yang lain. Ibadat seorang hamba Allah pada malam itu digandakan sehingga menyamai nilai ibadat yang dilakukan selama 1000 bulan atau selama 83 tahun empat bulan. Pada malam itu jugak para malaikat turun ke dunia mendoakan kesejahteraan bagi hamba yang melakukan ibadat kepada Allah dengan penuh tawaduk ... malam yang penuh kemuliaan dan penuh dgn kebaikan dari terbenam matahari hingga ke terbit fajar.. dan malam ini hanya special Allah kurniakan hanya kepada umat Muhammad SAW. SubhanAllah.. istimewanya jadi umat Nabi Muhammad T___T
“Malam lailatul qadar lebih baik daripada seribu bulan,” (al-Qadr,3).
Malam ini juga ALLAH SWT memberikan nilai pengampunan yang tinggi kepada hambanya yang beribadat pada malam tersebut.
“Barang siapa menunaikan ibadat pada malam al-Qadr dengan penuh keimanan dan pengharapan, Allah akan mengampunkan segala dosa yang sudah dilakukannya.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).




Waktu Malam alQadar
Bilakah Lailatul Qadar? Lailatul Qadar jatuh pada salah satu malam yang ganjil pada sepuluh malam terakhir bulan Ramadhan. Rasulullah s.a.w. menerangkan:
"Carilah Lailatul Qadar pada malam-malam yang ganjil daripada sepuluh malam yang terakhir daripada bulan Ramadhan." (Shahih al-Bukhari, hadis no: 2017)
Para ulama antaranya Syeikh Dr Yusof Al-qaradawi menyebut bahawa tarikh malam lailatul qadar sengaja disembunyikan oleh Allah SWT agar umat manusia berusaha bersungguh-sungguh bagi mencarinya. Bagaimanapun ada disebutkan terdapat tanda-tanda akan kemunculan malam yang terhebat ini.(nak tahu, cari kat mr.Google keyh / rujuk kepada yang ustaz dan ustazah) Kerahsiaannya merupakan pendorong untuk melakukan amal pada bulan itu seluruhnya dan melipat gandakan amal tersebut pada sepuluh malam terakhir. Jadi, detik-detik yang terakhir ini wajib diperhebatkan amalan dan segalanya agar ianya menjadi kenangan terindah hingga ke akhirat sana...dan mungkin ianya yang terakhir buat kita.:’)




Ingat, Jangan ketinggalan!!
Allahu Rabbi. Alangkah ruginya andai kita sia-siakan peluang keemasan yang Allah datangkan pada kita hanya setahun sekali. Hanya hamba yang bertuah sahaja yang diberi nikmat bertemu dengan Lailatul Qadar. Ingin jadi yang bertuah? Yuk! Ayuh kita suntukkan masa 10 malam terakhir nanti dengan kemanisan beribadah kepadaNya. Semoga kita tidak tergolong dalam golongan yang tidak mendapat kebaikan. ‘Aisyah r.a menceritakan :
“Rasulullah SAW sangat bersungguh-sungguh pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan melebihi kesungguhan beliau di waktu yang lainnya. (HR. Muslim no. 1175)
Sedangkan Rasulullah yang maksum dan sudah dijanjikan syurga pun bersungguh sekali mengejar Lailatul Qadar, apatah lagi kita yang punya bergunung-gunung dosa? Adakah peluang mendapat maghfirah ini akan kita biarkan begitu sahaja? Allahu Allah. Bantulah kami bertemu malam alQadar-Mu!Terlalu banyak masa yang dibazirkan percuma tanpa zikrullah, tanpa kalamullah, tanpa pengisian rohani.. Rugi sungguh kita andai terus begini!! Sedangkan Ramadhan terus berlari meninggalkan kita. Nak tunggu Ramadahan tahun depan?? Belum tentu. Masih adakah kesempatan untuk kita? Allahu ‘alam. Dan kalaupun diberi peluang merasai Ramadhan 20 atau 30 kali lagi, adakah kualiti ibadah kita akan lebih baik? Adakah kita akan gunakan masa yang ada sebaiknya? Tepuk dada, tanya iman.



Okai, stop right there. Last word, tips yang paling mujarab untuk diamalkan dalam misi pencarian lailatul qadar , yang dikatakan lebih baek dari seribu bulan..ialah.. SAMA SAMA KITA MENGHIDUPKAN SEPULUH MALAM TERAKHIR NI TANPA MENGIRA MALAM GANJIL KE TAK GANJIL KE...SAPU HABIS KEYH..:D kbai, Salam !


Nota Hati 1 : Ya Allah, hati ini telah lama berkarat. Kurniakanlah kami hati yang baru yang Engkau beri padanya rahmat, agar hati itu sentiasa berkilat. :’)

Friday, 27 July 2012

| 27 Julai 2012 |


Buat yang tersayang,

Selamat ulang tahun kelahiran ke 21 yee awk.
Da tua da awak.hu3
Moga dengan bertambahnya umur,
Bertambah juga amalan yang akan membawamu ke syurga. 
Dan moga umurmu dalam redhaNya.
May Allah bless u olwez. ^^



Doaku untukmu, 
Moga Allah selalu menjagamu.
Menghadiahkan tawa gembira buatmu dibalik setiap cerita.
Semoga berjaya dunia jua akhirat.
Menjadi pendidik, murabbi yang berwibawa..hu2
Ameen.


Sesungguhnya insan ini,
Setulusnya menyayangimu. :')
Sungguh diri ini amat merindui mu..ye memang rindu, rindu jugak..
Tapi, bia jela.. Itu yang lebih manis dan halal kan :D
Dan bila terdetik rasa rindu jua.. hatiku mula berbicara:
"Dan bila takdirnya kita bersama.. Pastilah Allah akan menyatukan kita"
inshaAllah.. Sekian dari hati.



Nota Hati 1 : Meningkatnya umur waktu, semakin pendek waktu yang tertinggal untuk dijalani. Entah berapa waktu lagi yang masih ada, hanya Tuhan Yang Mengetahui. Itu rahsia Nya.  

Sunday, 22 July 2012

| Indahnya Cinta High Class |

Assalammualaikum wbt

Entry ini ditulis khas buat seorang sahabat yang Cik Ain sayang kerana Allah  ^___^ Cik Ain panggil dia Achik Ogy.. seorang bakal ustazah dan inshaAllah seorang mujahidah dan wanita solehah.. orangnya cantik manis tau..:)




Buat pertama kalinya hati sangat teruja apabila membuka balutan yang terisi sebuah novel karya agong yang bagi Cik Ain hasil penulisan penulis feveret Cik Ain.. siapa dia tue..haaa, dialah"USTAZAH FATIMAH SYARHA".. Tahu apa yang Cik Ain rasa saat buku itu di terima? Happy macam nak nangis, Kalau Ogy bacer belog ni, Cik Ain nak beritahu kat sini, tak terucap dek kata-kata apabila menerima kiriman istimewa dari kamu... Terharu sangat3..sob sob sob.. lagi teruja bila tengok ada tandatangan dari Ustazah Fatimah Syarha dan suami dalam buku tue.. ^____^




Anyway, Alhamdulillah buku tu sedikit sebanyak mengajar Cik Ain erti cinta dan sayang yang sebenar. Cinta yang HIGH CLASS buat insan yang disandarkan pada Allah semata-mata. Indah kan Cinta High Class di sisi Allah. Menemui jodoh yang di pilih Allah, soleh dan solehah, Bahagia menbaca karya beliau. Sungguh mengajar Cik Ain untuk mendalami apakah erti cinta di sisi Allah.Yang penting kita islah diri sebelum nak dapat yang terbaik dari Allah. Dan semoga Allah menghadiahkan Cik Ain seorang yang melabuhkan cintanya pada Allah. Dan personally, Cik Ain sangat kagum dengan penceritaan dan intipatinya. Terasa diri ini amat kerdil takala membaca. T___T Rasanya untuk menjadi sehebat watak di dalam Cinta High Class itu, Cik Ain tak mampu. Cik Ain ni pun bukannya baik sangat pun.. Banyak dosa yang bergelumang dalam diri ini.. T___T




Saya nak cinta high class!
Apa itu cinta high class?

#Cintamu mendaulatkan Allah nombor satu,
#Cintamu padaku kerana Allah yang satu,
#Cintamu bermujahadah menahan nafsu.

Cik Ain yakin 100% everyone berharap dan berdoa untuk dapat cinta high class. Iaitu cinta yang diberkati,dan diredhai Allah.kan kan? :’)
'lebihkan menjadi soleh/solehah daripada mencari yang soleh/solehah'
Ramai yang tercari–cari cinta sejati untuk kekal abadi, saling sayang menyayangi sampai ke mati dan tak pernah putus berdoa moga dapat yang soleh/solehah. Tetapi berapa ramai yang berusaha untuk soleh/solehahkan diri itu, untuk menggapai impian memiliki calon soleh/solehah?. Sebenarnya jika kita berusaha menjadi soleh/solehah inshaAllah, pasti akan muncul impian di hati iaitu “Memiliki cinta soleh solehah kekal abadi”. Ingat JADI SOLEH/SOLEHAH bukan cari SOLEH/SOLEHAH. Yakinlah janji Allah melalui firman-Nya: “…dan wanita-wanita yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik…”” (An-Nur: 26)
Persiapkan diri jadi hamba yang 'high class' di mata Allah. kemudian barulah boleh impikan cinta 'high class' bersama suami yang juga 'high class'.
Ya..bukan senang menjadi solehah dan bukan sehari dua usahanya ingin melihat hasilnya. Tidak. Malah mungkin memakan masa bertahun-tahun. Proses mendidik hati bukan mudah seperti menenun kain yang indah, tapi perlukan kesabaran dan mujahadah. Perlengkapkan diri dengan segala akhlak dan amalan mahmudah, agar diri kita terarah. Moga kita akan diberi kekuatan selalu supaya dapat menjadi super duper Muslim and Muslimah.




At last, bagi sesiapa yang belum memiliki buku ini... Cik Ain cadangkan kepada kalian.. belilah buku ini, baca dan hayatilah pengisian yang terkandung di dalamnya. Memang xrugi melabur beli buku ni.. keyh.. I will stop right there.. before that, ingat, satu perhubungan itu biarlah yang utama kerana Allah SWT, kerana meletakkan yang lain sebagai keutamaan takkan kekal. Agama juga utama seimbangkanlah agar dapat memiliki keluarga yang bahagia. :D kbai, Salam!
p/s: Ya Allah, jika benar ‘Dia’ untukku, kuatkanlah sayap untukku terbang kepadanya. Kuatkan diri kami mempertahankan keindahan cinta. Ya Allah, jika benar ‘Dia’ untukku, sampaikan aku padanya..ameen.


Nota Hati 1 : Saya tahu saya bukan WANITA HIGH CLASS. Saya tahu iman saya mudah rapuh, pendirian saya mudah goyah. Saya juga bukan wanita yang baik. Masih banyak kekurangan di dalam diri saya. Sebab tu saya tahu, saya belum layak mendambakan cinta high class. :') Cintai DIA sebelum dia. Semoga saya berjaya.

Friday, 20 July 2012

| Ramadhan On : Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna |


Bismillahirrahmanirrahim~Assalamualaikum,
To all readers and follower tercinta^^, Alhamdulillah, akhirnya tibalah kita berada dalam bulan Ramadhan ini yang penuh barakah ini. Ahlan wa Sahlan ya Ramadhan Kareem. Semoga setiap dari kita dapat kembali menyucikan hati dan diri including me dalam bulan Ramadhan ini. Ternyata Allah masih memberikan peluang kepada kita untuk berubah dan bertaubat dalam bulan ini. :’)

“Telah datang kepadamu bulan Ramadhan,bulan yang diberkahi. Allah mewajibkan kepadamu puasa di dalamnya; pada bulan ini pintu-pintu surga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup dan para setan diikat; juga terdapat pada bulan ini malam yang lebih baik dari seribu bulan, barangsiapa tidak memperoleh kebaikannya maka dia tidak memperoleh apa apa.” (H.R. Ahmad dan An Nasa’i)





Segala puji bagi Allah jua yang telah memuliakan bulan Ramadhan atas bulan-bulan lainnya, mengistimewakannya dengan turunnya Al Qur’an dan kewajiban puasa pada bulan ini ,penghapus segala dosa dan kesalahan, Allah turunkan rahmat dan keberkatan, melipat gandakan semua nilai pahala ibadah, yang sunnah mendapat nilai ibadah wajib sedangkan yang wajib Allah lipat gandakan pahalanya.




Bulan Ramadhan yang akan dan sedang kita lalui ini memberi peluang terbaik bagi kita untuk membersihkan diri daripada dosa dan meningkatkan amal ibadat. Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda:
"Sesiapa yang berpuasa Ramadhan atas dasar keimanan dan mengharapkan keredhaan Allah, maka dosa-dosanya yang telah lalu akan diampuni. Sesiapa yang melaksanakan qiyam pada bulan Ramadhan atas dasar keimanan dan mengharapkan redha Allah, maka dosa-dosa yang telah lalu akan diampuni. Sesiapa yang bangun melakukan qiyam lailatulqadar atas dasar keimanan dan mengharapkan redha Allah, maka dosa-dosanya yang telah lalu akan diampuni." (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)




Maka dengan itu berpuasalah serta perbanyakkanlah amalan sunat atas dasar keimanan dan mengharapkan keredhaan Allah SWT di bulan Ramadhan jika kita inginkan keampunan oleh Allah SWT. Beruntunglah mereka yang diampunkan dosanya oleh Allah SWT. Janganlah kita merasa jemu dalam mengejar keampunan dan rahmat Allah SWT.Berdoalah kepada Allah agar diberi kekuatan bagi mengerjakan sebanyak mungkin amal ibadat di dalam bulan Ramadhan yang barakah ini.




Sesungguhnya, puasa Ramadhan sebenarnya menjanjikan perubahan bagi mereka yang mengisi masa dengan kebaikan dan ibadah. Kesemua amalan dibuat dengan penuh ilmu dan faham. Membaca al-Qur’an ialah membaca perintah dan hukum Allah. Tarawih ialah merehatkan hati dengan mendengar bacaan qari mengimami solat tarawih itu. Bertaubat ialah menyesali dosa dan ingin berubah menjadi taat. Beribadah pada Lailatul Qadar membawa keampunan dan kebajikan yang kekal seumpama seribu bulan. Beriktikaf ialah mengasingkan diri di dalam masjid dengan mengimbau kesalahan lampau untuk membaiki diri dan umat. Zakat fitrah ialah tanda kesyukuran atas nikmat Allah yang melimpah, hingga ingin dikongsi kepada orang yang memerlukan.




Semoga kita dapat meneruskan amalan ini secara  istiqamah dan berterusan walaupun kita akan meninggalkan Ramadhan nanti.. Jadikan Ramadhan sebagai medan latihan. Jadikan Ramadhan juga sebagai ulangkaji dan latihan amalan untuk dilakukan setiap ketika dan waktu supaya mendapat ‘kelulusan terpuji’ di akhirat kelak. Latihlah jiwa menjadi yang terbaik dan menjadi hamba. At last, Cik Ain nak jemput semua , tak kira yang mengenali diri ini hanya di alam maya or di alam realiti, sama2 meriahkan Ramadhan kali ini dan moga dengan sambutan kalian menambah keberkatannya.InsyAllah :) kbai, Salam! ^^.



Nota Hati 1 : Sungguh, aku tidak mahu rugi pada bulan yang sepatutnya menguntungkan orang-orang mukmin. T_T
Nota Hati 2 : Selamat menyambut Ramadhan al Mubarak diucapkan. Diharapkan semoga Ramadhan kali ini membawa seribu satu perubahan buat kita. Pastinya perubahan yang baek ya :)..

Saturday, 14 July 2012

| Tour to Ramadhan : Jom jadikan our belog as a medium of dakwah |


Bismillahirrahmanirrahim~ Assalamualaikum,
To all readers and follower tercinta^^, Kaifa halukum? wa kaifa imanukum? Ha..! faham tak.. maksudnya, apa khabar diri, apa khabar iman..hu2.. Mungkin kita selalu bertanya tentang kesihatan jasad saja kan? Akan tetapi jarang sekali kita bertanya mengenai kekuatan dan kesihatan rohani iaitu iman. So, diharapkan supaya kesihatan fizikal dan iman kita kedua-duanya sihat. Ameen :) em2, rasanya dh nk dekat seminggu Cik Ain xupdate belog.. biasala kalau dah start musim kesibukan mmg x sempat nak buat ape2 daa.. kadang2 rindu sangat nak menconteng kat belog ni tiap2 hari.. tapi kerja dan masa membataskan diri berbuat demikian..sob sob sob ^^






Okey.. hari ini, Cik Ain nak ajak blogger2 cantik dan handsome sekalian.. jom sama2 kita jadikan belog kita sebagai 1 tempat untuk kta menyampaikan dakwah atau pun menulis perkara2 yang mengajak kepada kebaikan.. Walaupun apa yang kita sampaikan atau tulis dalam belog tue sedikit, tetapi ia mempunyai sesuatu nilai input yang tinggi.. Actually biasanya orang akan kaitkan dakwah pergi ke masjid, surau atau majlis2 ilmu..kan3.. but, sekarang masa dan zaman pun da berubah kan.. internet seakan2 telah jadi satu trend untuk sampaikan dakwah.. contohnya macam facebook, twitter, tumblr dan tak terkecuali belog ^^. Melalui medium ni, penyampaian dakwah mungkin dapat diberi kepada orang ramai pada masa yang singkat walaupun menggunakan pendekatan yang berbeza. Dan actually ramai yang lagi suka berdakwah melalui penulisan dan lukisan2 doodle islamik dan honestly Cik Ain suka sangat belog yang macam ni.. berunsur dakwah dan islamik.. ini adalah antara belog2 osem dakwah yang best dan seronok baca... Dr.CintaIeyqaAdamLangitIlahiPendambaRahmat dll. 




Kalau kita sendiri tengok, dakwah itu sendiri sebenarnya bermaksud menyampaikan, menyeru, mengajak kepada kebaikan dan mencegah dari keburukan... so, lebih baik kita gunakan belog yang kita ada ni untuk sampaikan sesuatu yang bermanfaat untuk semua pembaca dan followers.. nak2 yang ada follower beribu riban tu..betul tak? ^^ Dan sebenarnya belog bukannya sekadar tempat meluah perasaan dan catatan diari perjalanan kita sehari-hari je kan.. tetapi, belog jugak boleh juga dijadikan sebagai medium penyebaran ilmu yakni ilmu dunia dan akhirat, betulkan? betullah tu!..yeaayy:) lagipun sekarang ini zaman intelek, kiranya kepada mereka yang suka sangat belogging2 or facebook2 or bertwitter2 ni (terasa hati pula, nape haih..he2) so, sesuai sangatlah untuk medium ini digunakan, bagi membantu kita melihat sinar agama Islam dalam penyampaian dakwah "di hujung jari anda!".. Moga ALLAH S.W.T. menggerakkan hati2 mereka untuk lihat pada hidayahNya dalam setiap apa yang kita tulis dalam belog, InshaAllah:D Ingat yee tak salah guna medium apa2 pun untuk berdakwah asalkan berlandaskan garis panduan Islam.. jangan malu nak tulis perkara2 baik dalam belog... urusan dakwah dan ingat mengingatkan perkara2 kebaikan bukan tugas ustaz dan ustazah sahaja... ini tugas semua orang yang mengaku ISLAM.. so, jom kita pakat ramai2 jadikan belog kita sebagai medium of dakwah.. Jom banyakkan saham pahala walaupun di dalam dunia maya.. :D
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah SAW telah pun bersabda yang bermaksud, "Balighu anni walau ayat. (sampaikan daripada ku walaupun satu ayat)"– Hadis Riwayat Bukhari




Berbelog kerana Allah..Tajdid niat!
Tidak ada ruginya mereka yang berbelog kerana Allah. Cuma, pastikan belog tersebut tidak menyebabkan kita mengabaikan tanggungjawab kita sama ada as a Muslim, child, student, pekerja, mahupun pemimpin dalam sesuatu organisasi. Berbeloglah kita dengan kebersamaan Allah. Jadikan belog sebagai medium dakwah dan bersihkan internet dan alam maya ini daripada segala unsur kekotoran serta karat jahiliah yang masih berakar umbi padanya. Marilah kita menyediakan Internet sebagai teknologi yang bermanfaat untuk generasi-generasi yang akan datang :) berpesan2lah kepada kebenaran walaupun hanya sepotong ayat.




Orait.. i will stop right there.. but before that, renungi this word deeply :
“Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna,nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan”.(Imam Hasan Al-Basri)..
Ambillah ibrah daripada kata2 ni.. Manusia ini tidak sempurna, ada sahaja kesilapan yang sengaja dibuat ataupun tidak sengaja. Namun, itu bukanlah alasan untuk tidak terus berdakwah. Takkan nak tunggu perfect baru nak sampaikan perkara baik kepada semua an.. Ingatlah, kita bebas menggunakan apa sahaja wasilah yang ada, selagi ia tidak bercanggah dengan syarak. okeyh, that’s all.. yang baik diambil manfaatnya, yang buruk dan salah harap ditegur yee..kbai,Salam! 
p/s : next week, Isnin, 3 hari 2 malam Cik Ain will go for camping..doakan Cik Ain yeee..jaga diri jaga iman keyh..:D



Nota Hati : Sama-sama hijrahkan diri dan orang2 di sisi dan sekeliling kita ke arah yang lebih baik.. berusaha menjadi super duper Muslim :’)

Friday, 6 July 2012

| Tour to Ramadhan : Upgrade amalan melalui mutaba’ah amalan |


Bismillahirrahmanirrahim...Assalamualaikum ^^,
To all reader and follower… Moga kalian terus dan terus dalam rahmat Allah yee..^^, Alhamdulillah semangat nak taip entry datang lagi... *buat muka comel dulu sambil kelip-kelip mata* ^_^




Hari ini, Cik Ain mahu kongsikan sesuatu dengan korang semua. Bahang Ramadhan makin terasa sangat.. lebih 2 miggu lagi an... Sana-sini putar isu Ramadhan termasuklah belog Cik Ain sendiri.. sengaja nak post banyak2 pasal Ramadhan.. tanda merindui dan mengalu2kan kedatangan Ramadhan…. Cik Ain ni takdelah baik mana, taklah sealim mana. Tapi tak salahkan kalau Cik Ain nak ajak orang lain dan kawan-kawan untuk sama-sama UPGRADE IMAN kita.. Kan lebih bagus macam tu kan... Kita nak buat baik janganlah sorang2.. takkan nak masuk syurga sorang2…betul tak?



(Gambar ini yang menghiasi muka dekstop in my laptop.. Lagi menambahkan kehangatan Ramadhan..hu2)




Kali ni Cik Ain nak ajak korang semua sama-sama berMUTABA'AH AMAL.. okay, MUNGKIN ada yang tak tahu MUTABA'AH tu apa? Huh apa tu? sound weird, xpernah dengar pun..  arghhhh MUTABA'AH tu apaaaaaaa? MUTABA'AH AMAL merupakan amalan catatan harian. Melalui catatan ini kita boleh melakukan penilaian harian terhadap hal-hal ibadah berdasarkan target yang telah dibuat. Mutaba'ah sangat penting untuk dilaksanakan oleh seorang muslim sebagai bentuk muhasabah agar diri tetap terpelihara dalam keimanan kepada Al-Khaliq, Allah SWT. Caranya mudah je, buat satu senarai dan TICK pada yang dah berjaya kita buat. Lagi bagus, sebelum tidur reflect kembali apa yang dah kita buat dalam masa sehari, hurmm bila tak ada satu pun tanda, fikirlah solusi untuk memperbaiki diri. Sekarang dah ada panduan untuk kita upgrade kan lagi amalan kita sebagai hamba Allah. Kiranya mutaba’ah ni macam penanda aras amalan kita seharian lah.

(Gambar credit to google..hu2)




Actually, tujuan kita buat MUTABA'AH AMAL ni bukanlah untuk kita rasa RIAK atau TUNJUK-TUNJUK kat orang dan kawan-kawan yang kita buat semua perkara amal tu, NO!!. Tujuan kita buat MUTABA'AH AMAL ni antaranya ialah :
- Korang boleh tengok jadual dan perjalanan amal korang.. kalau berkurang, kita upgrade lagi .
-Untuk biasakan kita dengan amalan-amalan yang mendekatkan diri kita dengan Maha Pencipta.
- Supaya amalan kita terurus dan sekata.. kalau dulu ON OFF ,sekarang kita turn ON je... tak ikut MOOD.. MOOD untuk beramal kebaikan sentiasa AVAILABLE.
- Biar kita berlumba-lumba untuk beramal.




Seringkali, mutaba’ah amal digunakan sebagai ukuran sejauh mana someone tu serius dalam mengamalkan islam dalam kehidupannya secara seluruh. It's like a small book of tables and checklists. Sebagai contoh, secara berperingkat. Mula sikit-sikit dulu dengan hati yang ikhlas..
Alquran : 2 page satu hari
Puasa sunat : 1 hari seminggu
Solat jemaah : 2 kali sehari
Baca mathurat: sekali seminggu
Better sedikit dan istiqamah kan, daripada banyak then drop out sebab tak lalu. Anyway, dah istiqamah tu lama2 inshaallah akan bertambah amalan. Harapan dari mutaba’ah amal ini sangat besar iaitu sehingga someone tu mampu melaksanakan amal-amal yang lebih besar dan banyak dan berkualiti tanpa arahan sesiapa pun, namun hanya kerana kecintaanNya kepada Allah. Nak bermula memang kadangkala susah. Nak start untuk istiqamah pun, memang susah. Tapi, bila hari-hari dilakukan. sedikit demi sedikit, inshaAllah lama-lama nanti bila ditinggalkan terasa lain.Terasa rindu nak lakukan. Itu kesan istiqamah.Bukan ke Allah sukakan benda yang sedikit tapi istiqamah?




Muhasabah diri.
Kita kata kita cinta Allah. Tapi terlalu sedikit waktu yang kita korbankan untuk beribadat padaNya. Kadangkala bila lepas solat, terus bangun.(sometime Cik Ain pun macam ni..T__T) Tak salah pun kan ambil masa 5- 10 minit untuk berzikir dan bermunajat pada Allah? Kita kata kita nak Allah sayang kita, nak selalu Allah pelihara kita. Tapi apa yang kita lakukan untuk dapat semua itu? Setakat doa, setakat ucapan manis di bibir tanpa sebarang perbuatan yang seiring, itu mungkin hanya angan-angan. Sudahlah, jangan terlalu banyak bermain dengan kata-kata manis. Buktikan! Lakukan amal, tambahkan amalan. Tak susah, tak mustahil. Hanya buat atau tidak. Pilihan ada di tangan. Apakah mahu syurga atau neraka? Of course syurga an ^^,




Last word, jom kita mula buat senarai hari ni! Buat dalam buku 555 pun xpe..hee.. Ayuh ,jangan tunggu lagi.. sama2 juga kita sediakan senarai semak khas untuk Ramadhan.. Moga ia menjadi panduan buat diri kita. Sekurang-kurangnya kita tahu beza Ramadhan kali ini dengan yang lalu. Setidak-tidaknya Ramadhan kali ini bukan sia-sia lagi. Become better and most better...okeyh, stop right there..apa yang baik diambil, yang tak baik dan salah harap ditegur yee..kbai, Salam!


Nota Hati 1 : Kadangkala aku terlalu banyak melihat pada kaca mata manusia sehingga lupa pada kaca mata Allah. T__T

Monday, 2 July 2012

| Tour to Ramadhan : Jom sunnahkan makan buat tamar/kurma |


Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum..
Kepada sume reader and follower tercinta.. Untuk entry hari ini, Cik Ain nak bercerita serba sedikit salah 1 makanan atau buah feveret nabi kita, Nabi Muhammad SAW.(tetiber dapat idea nak post pasal kurma bile bace majalah Anis keluaran latest..so,xsalah sharing dengan korang semua..huhu). Sempena di ambang Ramadhan xlama lagi, jadi sesuai sangatlah kita amalkan pemakanan nabi Muhammad SAW iaitu sunnahkan memakan buah kurma.





Actually, buah kurma biasanya diambil ketika hendak berbuka puasa dan dijadikan makanan pertama sebelum kita mengambil makanan berat yang lain seperti nasi dan kuih-muih dan juga di makan sewaktu bersahur. Rasanya perkara ini, semua orang tahu..huhu..so di sini, Cik Ain nak list kan beberapa khasiat buah kurma yang korang patut tahu. Antaranya ialah :
• Menguatkan daya ingatan.
• Mencegah penyakit barah.
• Menambah tenaga seksual.
• Mengatasi masalah insomnia.
• Melancarkan peredaran darah.
• Membunuh kuman dalam badan.
• Meredakan tekanan darah tinggi.
• Membantu mencergaskan minda.
• Merawat penyakit buah pinggang.
• Merangsang dan memudahkan kehamilan.
• Merawat penyakit gangguan usus kronik dan sembelit.
• Menghilangkan batuk dan gatal-gatal dalam kerongkong.

Nabi Muhammad SAW bersabda:
"Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".




Jadi, itulah sedikit sebanyak khasiat tentang buah kurma yang dapat Cik Ain share. Banyak lagi sebenarnya.. nak tahu lebih lanjut, carilah dengan mr.Google..huhu.. so, da tahu khasiatnya, amalkanlah memakan buah kurma di dalam kehidupan seharian yee. Kurma adalah makanan kegemaran nabi.. Jika nabi suka, maksudnya pasti penuh dengan kebaikan..kan3.. last word, pengambilan buah kurma bukanlah sekadar penting pada bulan Ramadhan sahaja, semata-mata nak dapat pahala sunat berbukak puasa, sebaliknya memakan kurma wajar dijadikan amalan harian. Sebab nya perkara ini adalah sunnah Nabi.. kalau kita cinta Nabi, yuk kita amalkan sunnahnya sepanjang masa.. Sama-samalah kita mengamalkan makan makanan yang berkhasiat untuk rohani dan jasmani, bukan semata-mata kepada jasmani saja.^^,         





Okeyh.. before Cik Ain nak stop.. di sini Cik Ain nak share 1 resipi buah kurma yang korang patut cuba. Memang xrugi dan best sangat. Dan bagi yang kurang meminati buah ni, boleh jugak try.. inshaAllah pasti jatuh cinta macam Cik Ain yang dulunya memang payah nak makan buah ni..hehe.. Resipi ringkas ini Cik Ain bagi nama ‘Jus Semanis Kurma Susu. Cara nak  buatnya senang senag je.. jom, check it out ~~~
1-Masukkan beberapa ulas buah kurma yang telah dibuangkan biji nya dan segelas susu segar ke dalam blender
2-’Blender’ buah kurma dengan susu tersebut hingga sebati
3-Letakkan di dalam peti ais selama 1~2jam
4-Setelah betul-betul sejuk, barulah ‘air kurma susu’ itu diminum
Resipi ini memang sangat bagus untuk kesihatan. Jangan lupe try okeyh… marvelous ! heee .. ^^_ k lar, stop right there.. sama2 amalkan sunnah nabi yeee.. jadikan syaaban sebagai anjakan untuk membentuk muslim sejati ! kbai, salam!
*ambil yang baik, yang buruk harap ditegur yeee ^^


Nota Hati 1 : Makin banyak membaca..makin banyak yang belum diketahui..ada dosa yang dilakukan tanpa sedar...ada pahala yang diterima tanpa diketahui....sesungguhnya setiap perbuatan kita diperhatikan kerana....ALLAH IS WATCHING US ALWAYS... alert with our action.. let’s follow sunnah ! ^^