Posts

Showing posts from July, 2012

| Memburu malam berkat 1000 bulan yang ohsem |

Image
Bismillahirrahmanirrahim~Assalamualaikum, To all readers and follower tercinta^^, Alhamdulillah...alhamdulillah..alhamdulillah... pejam celik pejam celik, dah nak masuk fasa pertengahan Ramadhan da kita... kejap je masa berlalu.



Sesungguhnya Ramadhan adalah bulan penuh kasih sayang dari Allah untuk kita.. setiap amal yang kita buat pada bulan ini Allah akan beri ganjaran berganda berbanding dengan bulan-bulan yang lain.. kan.. pada bulan inilah, Allah nak bagi kita peluang untuk top up ilmu dan amal and then upgrade our imaan.. Allahu Akbar, sayangnya Allah pada kita.. Alhamdulillah.. ! jadi.. korang-korang semua yang kacak2 dan cantik2 semua, happy lah sentiasa di bulan ini walaupun terpaksa menahan lapar dari sahur sampailah berbukak puasa.. puasa dengan hati yang ikhlas dan berbunga-bunga.. kan kita tengah terima kasih sayang dari Kekasih agung kita.. kan? *senyum lebar2 ^_________^ (shommel nya...hu2)



Malam alQadar Of course dalam bulan Ramadhan ini, ada sesuatu yang kita nak kejar. N…

| 27 Julai 2012 |

Image
Buat yang tersayang,
Selamat ulang tahun kelahiran ke 21 yee awk. Da tua da awak.hu3 Moga dengan bertambahnya umur, Bertambah juga amalan yang akan membawamu ke syurga.  Dan moga umurmu dalam redhaNya. May Allah bless u olwez. ^^


Doaku untukmu,  Moga Allah selalu menjagamu. Menghadiahkan tawa gembira buatmu dibalik setiap cerita. Semoga berjaya dunia jua akhirat. Menjadi pendidik, murabbi yang berwibawa..hu2 Ameen.

Sesungguhnya insan ini, Setulusnya menyayangimu. :') Sungguh diri ini amat merindui mu..ye memang rindu, rindu jugak.. Tapi, bia jela.. Itu yang lebih manis dan halal kan :D Dan bila terdetik rasa rindu jua.. hatiku mula berbicara: "Dan bila takdirnya kita bersama.. Pastilah Allah akan menyatukan kita" ♥♥♥ inshaAllah.. Sekian dari hati.


Nota Hati 1 : Meningkatnya umur waktu, semakin pendek waktu yang tertinggal untuk dijalani. Entah berapa waktu lagi yang masih ada, hanya Tuhan Yang Mengetahui. Itu rahsia Nya.

| Indahnya Cinta High Class |

Image
Assalammualaikum wbt
Entry ini ditulis khas buat seorang sahabat yang Cik Ain sayang kerana Allah  ^___^ Cik Ain panggil dia Achik Ogy.. seorang bakal ustazah dan inshaAllah seorang mujahidah dan wanita solehah.. orangnya cantik manis tau..:)



Buat pertama kalinya hati sangat teruja apabila membuka balutan yang terisi sebuah novel karya agong yang bagi Cik Ain hasil penulisan penulis feveret Cik Ain.. siapa dia tue..haaa, dialah"USTAZAH FATIMAH SYARHA".. Tahu apa yang Cik Ain rasa saat buku itu di terima? Happy macam nak nangis, Kalau Ogy bacer belog ni, Cik Ain nak beritahu kat sini, tak terucap dek kata-kata apabila menerima kiriman istimewa dari kamu... Terharu sangat3..sob sob sob.. lagi teruja bila tengok ada tandatangan dari Ustazah Fatimah Syarha dan suami dalam buku tue.. ^____^



Anyway, Alhamdulillah buku tu sedikit sebanyak mengajar Cik Ain erti cinta dan sayang yang sebenar. Cinta yang HIGH CLASS buat insan yang disandarkan pada Allah semata-mata. Indah kan Cinta Hi…

| Ramadhan On : Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna |

Image
Bismillahirrahmanirrahim~Assalamualaikum, To all readers and follower tercinta^^, Alhamdulillah, akhirnya tibalah kita berada dalam bulan Ramadhan ini yang penuh barakah ini. Ahlan wa Sahlan ya Ramadhan Kareem. Semoga setiap dari kita dapat kembali menyucikan hati dan diri including me dalam bulan Ramadhan ini. Ternyata Allah masih memberikan peluang kepada kita untuk berubah dan bertaubat dalam bulan ini. :’)
“Telah datang kepadamu bulan Ramadhan,bulan yang diberkahi. Allah mewajibkan kepadamu puasa di dalamnya; pada bulan ini pintu-pintu surga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup dan para setan diikat; juga terdapat pada bulan ini malam yang lebih baik dari seribu bulan, barangsiapa tidak memperoleh kebaikannya maka dia tidak memperoleh apa apa.” (H.R. Ahmad dan An Nasa’i)




Segala puji bagi Allah jua yang telah memuliakan bulan Ramadhan atas bulan-bulan lainnya, mengistimewakannya dengan turunnya Al Qur’an dan kewajiban puasa pada bulan ini ,penghapus segala dosa dan kesalahan, Allah turu…

| Tour to Ramadhan : Jom jadikan our belog as a medium of dakwah |

Image
Bismillahirrahmanirrahim~ Assalamualaikum, To all readers and follower tercinta^^, Kaifa halukum? wa kaifa imanukum? Ha..! faham tak.. maksudnya, apa khabar diri, apa khabar iman..hu2.. Mungkin kita selalu bertanya tentang kesihatan jasad saja kan? Akan tetapi jarang sekali kita bertanya mengenai kekuatan dan kesihatan rohani iaitu iman. So, diharapkan supaya kesihatan fizikal dan iman kita kedua-duanya sihat. Ameen :) em2, rasanya dh nk dekat seminggu Cik Ain xupdate belog.. biasala kalau dah start musim kesibukan mmg x sempat nak buat ape2 daa.. kadang2 rindu sangat nak menconteng kat belog ni tiap2 hari.. tapi kerja dan masa membataskan diri berbuat demikian..sob sob sob ^^





Okey.. hari ini, Cik Ain nak ajak blogger2 cantik dan handsome sekalian.. jom sama2 kita jadikan belog kita sebagai 1 tempat untuk kta menyampaikan dakwah atau pun menulis perkara2 yang mengajak kepada kebaikan.. Walaupun apa yang kita sampaikan atau tulis dalam belog tue sedikit, tetapi ia mempunyai sesuatu nilai…

| Tour to Ramadhan : Upgrade amalan melalui mutaba’ah amalan |

Image
Bismillahirrahmanirrahim...Assalamualaikum ^^, To all reader and follower… Moga kalian terus dan terus dalam rahmat Allah yee..^^, Alhamdulillah semangat nak taip entry datang lagi... *buat muka comel dulu sambil kelip-kelip mata* ^_^



Hari ini, Cik Ain mahu kongsikan sesuatu dengan korang semua. Bahang Ramadhan makin terasa sangat.. lebih 2 miggu lagi an... Sana-sini putar isu Ramadhan termasuklah belog Cik Ain sendiri.. sengaja nak post banyak2 pasal Ramadhan.. tanda merindui dan mengalu2kan kedatangan Ramadhan…. Cik Ain ni takdelah baik mana, taklah sealim mana. Tapi tak salahkan kalau Cik Ain nak ajak orang lain dan kawan-kawan untuk sama-sama UPGRADE IMAN kita.. Kan lebih bagus macam tu kan... Kita nak buat baik janganlah sorang2.. takkan nak masuk syurga sorang2…betul tak?


(Gambar ini yang menghiasi muka dekstop in my laptop.. Lagi menambahkan kehangatan Ramadhan..hu2)



Kali ni Cik Ain nak ajak korang semua sama-sama berMUTABA'AH AMAL.. okay, MUNGKIN ada yang tak tahu MUTABA'…

| Tour to Ramadhan : Jom sunnahkan makan buat tamar/kurma |

Image
Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum.. Kepada sume reader and follower tercinta.. Untuk entry hari ini, Cik Ain nak bercerita serba sedikit salah 1 makanan atau buah feveret nabi kita, Nabi Muhammad SAW.(tetiber dapat idea nak post pasal kurma bile bace majalah Anis keluaran latest..so,xsalah sharing dengan korang semua..huhu). Sempena di ambang Ramadhan xlama lagi, jadi sesuai sangatlah kita amalkan pemakanan nabi Muhammad SAW iaitu sunnahkan memakan buah kurma.




Actually, buah kurma biasanya diambil ketika hendak berbuka puasa dan dijadikan makanan pertama sebelum kita mengambil makanan berat yang lain seperti nasi dan kuih-muih dan juga di makan sewaktu bersahur. Rasanya perkara ini, semua orang tahu..huhu..so di sini, Cik Ain nak list kan beberapa khasiat buah kurma yang korang patut tahu. Antaranya ialah : • Menguatkan daya ingatan. • Mencegah penyakit barah. • Menambah tenaga seksual. • Mengatasi masalah insomnia. • Melancarkan peredaran darah. • Membunuh kuman dalam badan. • Mere…