Posts

Showing posts from June, 2012

| Tour to Ramadhan : Ramadhan semakin menghampiri.. |

Image
Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum.. Kepada sume reader and follower tercinta.. Dikira2, dihitung tolak tambah darab dan bahagi lebih kurang 21 hari lagi kita akan menyambut Ramadhan! Bulan Ramadhan semakin menghampiri kita nampaknya an.. InsyaAllah,kita berdoa agar Allah mempertemukan kita lagi dengan Ramadhan kali ini. Pastinya ramai yang teruja. ^^




Oke, right now nak I want ask uolls 1 questioN... Apa itu RAMADHAN? Nama orang kew ni ea? dan mengapa kita perlu berpuasa? Adakah suka suki je kew puasa..atau sebab nak diet dan nak jimat duit.. sekarang ni kan musim2 poket kosong, elaun pun tak tahu masuk bile..hehehe.. Andai di tanyakan kepada kanak-kanak of course jawapan mereka " bulan puasa laa, kena puasa sebab mak ayah suruh, kalau tak puasa nanti tak dapat duet raya “.. Kita dulu macam ni jugak kot,hehe..sehari puasa dapat seringgit..macam upah gitu..:) Kalau jawapan dari mereka yang berilmu, yang dah dewasa, pastinya jawapan mereka " Ramadhan adalah bulan untuk me…

| Syok sangat laa mengumpat..nak join kew..huu |

Image
Assalamualaikum.. To all my readers and followers… okay, today Cik Ain ingin menimbulkan 1 persoalan kepada semua… mengapa kita gagal dalam membentuk syurga dalam hati kita sendiri naa. Mengapa hati kita kadang2 berasa xtenang walaupun dah ada duit banyak, rumah besar, makan mewah, suami kacak, isteri cantik dan berbagai la.



Haa.. salah 1 reason nya adalah kerana kita terlalu enak dan seronok bercerita tentang hal orang a.k.a MENGUMPAT. Hakikatnya, kita xsuka kalau orang bercerita tentang diri kita, tapi mengapa eyh apabila kita mendengar orang bercerita tentang orang lain kita menjadi seronok plak. Telinga jadi cepat jew nak dengar.. macam ada tarikan magnet pulak.. Nak2 sekiranya cerita tentang seseorang yang kita kenali. Kadang2 kita akan join sekali dengan memberikan komen atau mengangguk2 mengiyakan..kan.. ( Cik Ain pun kadang2 camtu jugak..emm T__T )




Okay, persoalannya sekarang.. mengapa kita terlalu syok sangat bercerita / mendengar cerita tentang hal orang lain? Kadang2 bercerit…

| DIA yang ciptakan kita,so DIA tahu apa yang terbaek untuk kita |

Image
Assalamualaikum.. To all my readers and followers… almost a week Cik Ain berada di IPG, dan macam2 da perkara yang berlaku.. Actually dis semester Cik Ain akan menjadi semakin sibuk.. maybe laa.. dis sem, mostly subject is very tough.. mudah2an Allah permudah urusan Cik Ain dan semua untuk menuntut ilmu.. inshaAllah ^^,



Today Cik Ain xnak berceloteh panjang.. just nak share tentang kesah orang gagal dalam hidup.. semua orang pernah melalui kegagalan kan dalam hidup, contohnya dalam exam, dalam percintaan, dalam alam perkahwinan, pekerjaan dan berbagai laa..
“ apa saja yang aku nak dalam hidup semuanya xdapat. Dari kecil sampailah aku dewasa, aku xdapat apa yang aku nak sebaliknya apa yang aku xnak dan xsuka aku dapat plak ”
Ini contoh ayat biasa kita dengar.. kadang2 Cik Ain pown camtu jugak.. contohnya pernah terlintas dalam fikiran dan hati Cik Ain kenape Cik Ain ditawarkan masuk IPG sedangkan Cik Ain lebih prefer untuk masuk university.. rahsia kehidupan cukup2 besar kan.. baru kini C…

| Syukur Alhamdulillah...& Welkam Semester Baru... |

Image
Assalamualaikum. Alhamdulillah, penantian berakhir jua today...ehem3, penantian ape tu??? penantian nak kahwin kew.... jeng jeng jeng...Hampir seminggu kowt dada Cik Ain berdebar2 menunggu result, akhirnya hari ni kunci result terbuka jugak...hahaha.. portal IPG dicari dan dup dap dup dap time nak cek result, buleh terkeluaq jugak jantung ni..hihi.. :P



Result Cik Ain??? hurmmm... syukur alhamdulillah. Walaupun result tak setinggi kawan2 lain, Cik Ain cukup berpuas hati. Rasa berbaloi bila tengok result setimpal dengan usaha sepanjang menghadapi satu sem yang sangat mencabar, penuh liku2 dan onak duri (hahaha), macam bertempur di medan perang je.... alhamdulillah, xkalah..hee ^^,


Tiba2 azam untuk lebih cemerlang pada semester2 akan datang, datang secara tiba2... nak lebih cemerlang, nak dpt first class degree in teaching & education... aminnn... ni harapan semua especially my parents... maka nya, kena la put more and more effort untuk next semester nanti... berbaki 5 semester jew lagi…

| #My Story : Saya Minat Running Man.. anda?? hee |

Image
Assalamualaikum.. To all my dear readers & followers... hihi.. today, sempat lagik curik2 maser hupdate belog.. raser macam aktiviti wajib bukak belog tercinta ni.. dan today just nak share my hobby.. maybe my new hobby kowt..hee dan Cik Ain raser semua suka hobby Cik Ain ni..jom layan cter Cik Ain..hahaha..sapa pernah tengok running man? sila angkat tangan..haha.. Ala2 variety show korea tu laa.. syiok apa.. lawak gila.. Cik Ain suka tengok.. walaupun dah tengok episod tu, Cik Ain still ulang tengok. serius best dan xjemu langsung.. ley jadi ubat or good treatment for release tension..kekadang orang ingat gler ke ape gelak sorang2 an.. sampaikan dengan adik2 yang laen pon berjangkit au..huhu ^^,



Okey..meh cni nak kasi tahu kat all... Running man nie sebenarnya variety show yang buat dekat korea.. every week akan ada different games yang diorang akan main.. tiap-tiap episod akan ada guest yang diorang jemput macam SNSD, big bang and latest Park Ji sung, player Korea... ( xtengok lag…

| Perempuan Yang Tak Menutup Aurat dengan Sempurna Akan Mula Menutup Aurat Apabila.... |

Image
Assalamualaikum... Hurmmmmmmm... Masa semakin hampir dengan tarikh new semester... huaaa... cuti da nak habeh daa... Cik Ain xnak kembali ke IPG.. i want to stay home forever..hahaha.. but, it’s imposibble.. ne way maybe tomorrow i will know my result .. hopefully, everything will be okay... korang doakan Cik Ain yeee... kalau x, melayang laa wit nanti..sob sob sob (wit da nak kering, elaun ntah bile nak masuk...huu)



Baiklah, kita kembali ke topik entry kali ni. Bila agaknya perempuan-perempuan yang tak menutup aurat dengan sempurna tu akan menutup aurat mereka dengan sempurna?? Huhhh.. Soalan pedas ni.. Kita tau ka bila hati depa nak terbukak untuk tutup aurat dengan sempurna??? Hurmmmm.. Hanya Allah yang mengetahui.. Jom samew2 kter ikuti dialog antara seorang abang dan adik di bawah..



**********



Adik : abg tahu tak bila perempuan yg tak tutup aurat akn mula menutup aurat? Abg : haaa..abg tahu... bila nak pergi haji  la dik, xpown masa nak  kahwin, kan? Adik : salah3, try teka la lagi...h…

| #Isu aurat : Tingginya sanggul awak... |

Image
Assalamu’alaikum...
To all my dear readers and follower...Cik Ain hupdate lagik hari ini...heee..^^,  Hari ini Cik Ain nak berkongsi tentang isu aurat.. hal berkaitan wanita lagik... Cik Ain memang suke nak share hal2 berkaitan wanita.. Actually sudah lama nak tulis entri ni, tapi xberkesempatan saje.. Padahal isu ni dah lama daa.. tapi xpe, niat Cik Ain juz untuk mengingatkan antara satu sama lain, sesama wanita  dan inshaAllah mudah2an kita sama2 ambil apa yang baik yee. ^^,


Hari ini semakin ramai wanita Muslim di Malaysia memilih untuk bertudung. Ini adalah fakta yang tidak boleh disangkal..kan..^^, Apatah lagi wanita sekarang didedahkan dengan pelbagai gaya bertudung yang memikat... Macam2 jenis ada di pasaran... Tudung Wardina, tudung Bawal, Tudung Waheeda, Tudung Syria, Selendang, Pashmina... macam2 laa ada...pergi je kat kedai juz mintak je, konfem dapat..^^, Gaya bertudung plak xpayah nak cakap la.. macam2 style plak yang diorang pakai.. belit sana, belit cini, cucuk sana cucuk …

| Pray For Them |


Saudara-saudara kita di bumi Palestin sedang berjihad dalam menegakkan agama Islam. Walaupun kita tak dapat berjihad dan menolong mereka di sana, marilah berdoa supaya saudara-saudara kita di sana mendapat kekuatan dan mendapat lindungan daripada Allah SWT kerana doa adalah senjata orang Islam. Tolonglah mereka dengan DOA! Ya Allah, satukan hati kami umat Islam sedunia supaya Yahudi laknatullah dapat dihancurkan. Info terkini mengenai saudara-saudara kita di sana boleh lihat di FB AMAN PALESTINE. Marilah kita sama-sama menderma untuk mereka dan moga-moga dengan sumbangan yang kita buat itu dapat menyelamatkan nyawa dan membantu saudara-saudara kita di sana. Boikot juga barangan Yahudi. Kita satu ummah sekat ekonomi mereka!