Friday, 29 June 2012

| Tour to Ramadhan : Ramadhan semakin menghampiri.. |


Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum..
Kepada sume reader and follower tercinta.. Dikira2, dihitung tolak tambah darab dan bahagi lebih kurang 21 hari lagi kita akan menyambut Ramadhan! Bulan Ramadhan semakin menghampiri kita nampaknya an.. InsyaAllah,kita berdoa agar Allah mempertemukan kita lagi dengan Ramadhan kali ini. Pastinya ramai yang teruja. ^^





Oke, right now nak I want ask uolls 1 questioN... Apa itu RAMADHAN? Nama orang kew ni ea? dan mengapa kita perlu berpuasa? Adakah suka suki je kew puasa..atau sebab nak diet dan nak jimat duit.. sekarang ni kan musim2 poket kosong, elaun pun tak tahu masuk bile..hehehe.. Andai di tanyakan kepada kanak-kanak of course jawapan mereka " bulan puasa laa, kena puasa sebab mak ayah suruh, kalau tak puasa nanti tak dapat duet raya “.. Kita dulu macam ni jugak kot,hehe..sehari puasa dapat seringgit..macam upah gitu..:) Kalau jawapan dari mereka yang berilmu, yang dah dewasa, pastinya jawapan mereka " Ramadhan adalah bulan untuk melatih diri menahan rasa lapar dan dahaga dari terbit fajar hingga terbenam matahari ". Tapi an, mengikut skema jawapan melalui ayat-ayat cintaNya, mengapa kita perlu berpuasa adalah :
" Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan atas kamu bepuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa " (Al Baqarah ayat 183)




Preparation Ramadhan
Di kesempatan ini, Cik Ain nak share 4 perkara yang perlu kita jaga sepanjang menjalani ibadah di bulan Ramadhan yang mulia ini nanti dan seterusnya istiqamah sepanjang masa. Ini ibarat preparation untuk menempuh Ramadhan Mubarak.. Ramadhan adalah sebaik2 madrasah/sekolah untuk mendidik kita menjadi Muslim yang lagi baek terutamanya dalam menjadi hambaNya. Yuk, kita check it out perkara apa yang kita kena jaga.




First is keep our eye from bad things… Andai dulu mata kita suka melihat perkara-perkara yang tidak baek maka 'tutuplah' ia. Jaga mata kita daripada melihat perkara-perkara yang merosakkan iman seperti menonton video lucah, gambar perempuan tidak menutup aurat sebaliknya gunalah sepasang mata kita yang cantik ini untuk melihat perkara-perkara yang meningkatkan iman. Sama-sama kita memerhati serta berfikir tentang kejadian-kejadian ciptaan agung Allah. Then second is our mouth.. Andai dulu mulut kita  suka memperkatakan yang buruk-buruk mengenai seseorang maka 'tutuplah' ia.. keep it silent is better than talk unbenefit things.. sering terjadi kan bila kita kumpul ramai2 dengan kawan2, mulut yang sungguh aktif berkata-kata mendorong hati untuk menyampaikan cerita. Maka kita ceritalah/berbicaralah perkara-perkara yang memberikan faedah seperti tadarus al-Quran sama2, buat usrah, selawat ke atas nabi Muhammad, cerita sirah anbiya dan yang sama waktu dengannya.



Then, keep our ear.. Andai dulu telinga kita suka mendengar perkara yang sia-sia maka 'tutuplah' ia.. Bila berada di tempat orang ramai, telinga sentiasa berminat mendengar apa yang diperkatakan mendorong hati memberi anggapan buruk. Maka pasanglah telinga kamu mendengar ayat-ayat suci al Quran dan ceramah-ceramah agama. Kan sekarang banyak ceramah2 yang boleh kita dengar contohnya ceramah agama Ustaz Don, Ustaz Azhar Idrus, Imam Muda dan yang sama dengannya laa. Hentikanlah jugak telinga daripada mendengar muzik dan lagu2 yang entah pape tu naa.. Lastly, da most important is our HEART.. jaga hati kita sebaik2nya.. Bila hati baik dan bersih, hati yang baik dan bersih itu akan mendorong mata melihat hanya perkara-perkara yang baik, telinga akan taat, hanya mendengar perkara yang halal dan baik-baik sahaja. Perut hanya menerima makanan yang halalan taiyiban, hasil dorongan hati yang baik. Segala anggota jasad akan terjaga dan terpelihara dari perkara-perkara mungkar, kerana hati yang telah baik, taat dan patuh dengan perintah-perintah Allah Yang Maha Baik. Dan andai dulu hati kita sentiasa mengharapkan pujian dan pandangan hormat dari seseorang di atas segala ibadah dan kebaikan yang kita lakukan, kali ini jagalah ia sebaek-baeknya, jauhi riak dalam ibadah kerana dengan terjaganya hati InsyaAllah terjaga juga diri sekaligus memperoleh redha Ilahi. Itu yang kita cari. Mardhotillah!




Actually kita tak tahu umur kita sampai bila… panjangnya umur seseorang itu hanya Dia yang tahu. Mungkin ini Ramadhan kita yang terakhir buat kita. Andainya ini Ramadhan kita yang terakhir, apa yang sepatutnya kita lakukan? Renung-renungkan, laksanakanlah sesuatu selagi masih punya masa... Bersama kita jadikan Ramadhan  kali ini menjadi titik tolak ke arah yang lebih baik. Serius, Cik Ain memang tidak sabar. Rindu pada Ramadhan T___T okie.. stop right there.. nak menghabiskan membaca buku DR.HM Tuah.. serius best! huhu.. ambil yang baik, yang buruk harap ditegur yee.. kbai, Salam!

Nota Hati 1 : Kadang2 aku lebih suka memendam perasaan sebab merasakan benda yang ada dalam hati ini benda yang sangat kecil untuk di kongsikan dengan semua orang walaupun terkadang aku menangis sendiri mengingatkannya .. T_T tak perlu menyusahkan hati orang lain mendengar setiap bicara dari hati yang sentiasa sedih ... hanya senyuman saja mampu melindungi segala2nya .. walaupun hanya Tuhan yang tahu rasa dalam hati ini.. :’)

Monday, 25 June 2012

| Syok sangat laa mengumpat..nak join kew..huu |


Assalamualaikum..
To all my readers and followers… okay, today Cik Ain ingin menimbulkan 1 persoalan kepada semua… mengapa kita gagal dalam membentuk syurga dalam hati kita sendiri naa. Mengapa hati kita kadang2 berasa xtenang walaupun dah ada duit banyak, rumah besar, makan mewah, suami kacak, isteri cantik dan berbagai la.




Haa.. salah 1 reason nya adalah kerana kita terlalu enak dan seronok bercerita tentang hal orang a.k.a MENGUMPAT. Hakikatnya, kita xsuka kalau orang bercerita tentang diri kita, tapi mengapa eyh apabila kita mendengar orang bercerita tentang orang lain kita menjadi seronok plak. Telinga jadi cepat jew nak dengar.. macam ada tarikan magnet pulak.. Nak2 sekiranya cerita tentang seseorang yang kita kenali. Kadang2 kita akan join sekali dengan memberikan komen atau mengangguk2 mengiyakan..kan.. ( Cik Ain pun kadang2 camtu jugak..emm T__T )





Okay, persoalannya sekarang.. mengapa kita terlalu syok sangat bercerita / mendengar cerita tentang hal orang lain? Kadang2 bercerita hal orang terutama yang buruk2, perut xterasa lapar dan masa pun rase macam cepat je berlalu. Malah kalau bulan puasa lagik best, tahu2 dah boleh berbukak puasa. Salah 1 sebabnya adalah sebab kita menyangka DIRI KITA LEBIH BAIK atau dengan perbuatan itu KEBURUKAN SENDIRI AKAN TERTUTUP. Ingatlah semua yang orang suka sangat bercerita tentang orang lain membuktikan bahawa hatinya telah dipenuhi titik2 hitam.. bahkan membuktikan tiada syurga dalam hatinya, jauh dari ketenangan. Mata dan pintu hatinya hanya nampak keburukan orang lain jew. Nauzubillah !




Kata Imam al-Ghazali, 5 perkara yang akan mendorong seseorang untuk bercerita tentang orang lain iaitu :
♥ Suka mendengar dan mengikuti perbualan orang yang menyerang peribadi dan kehormatan seseorang.
♥ Mahu bersaing dan menonjolkan diri dengan menganggap orang lain bodoh dan rendah.
♥ Disebabkan dengki, iri hati dengan orang lain yang lebih beruntung dan berjaya.
♥ Bergurau dan suka berlawak untuk mencela serta mengatakan kelemahan dan kecacatan sehingga mengaibkan orang lain.
♥ Sikap suka mencela disebabkan rasa bongkak kerana memandang rendah orang lain.

Sebenarnya, orang yang suka melakukan aktiviti ini atau lebih senang kita katakan mengumpat adalah boleh kita katakan mempunyai masa yang banyak. Orang yang aktif / mempunyai matlamat hidup xsempat untuk bersembang tanpa tujuan. Jadi, renung2kanlah yee kita tergolong dalam kalangan yang mana.
Sabda rasulullah SAW :
Wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya. Janganlah kamu mengumpat kaum Muslim dan janganlah kamu mengintip-intip keaiban. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaiban dan dia akan mendedahkannya meskipun berada dalam rumahnya. “ – Riwayat Abu Daud







Rasanya semua tahu, menceritakan keburukan orang lain antara kesalahan yang memerlukan permohonan maaf directly. Dis is because, ia hanya layak dimaafkan oleh orang yang diumpat itu sahaja, selagi orang itu xmemaafkan, maka kesalahan itu akan kekal dan menerima pembalasan sewajarnya di akhirat kelak. Nak masuk syurga2, tup tup kena tahan dulu.. sebabnya dosa dengan manusia xselesai lagi.. Sabda Nabi SAW :
Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering. Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak meninggal apa-apa lagi.
Nauzubilllah.. nampak di sini betapa besarnya dosa mengumpat.. sekelip mata je pahala kita dimakannya. Mahukah kita jadi orang yang rugi dan muflis di akhirat? Mudah2an kita semua dijauhkan dari semua itu. Pernah diceritakan juga yang mana di akhirat seseorang itu terkejut apabila melihat catatan amalan kebaikan yang xpernah dilakukannya di dunia lalu dia bertanya kepada Allah dari mana datangnya kebaikan itu. Allah menjawab bahawa “ Semua itu adalah kebaikan (pahala) orang mengumpat engkau tanpa kita ketahui”. Bahkan jika pahala orang yang mengumpat tiada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat, maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat.. alahai, dosa kita pun banyak, xkan nak tolong tanggung dosa orang lain pulak. Sama2 la kita pikir2kan yee termasuklah Cik Ain ek...^^




Yup,kita tahu kan mengumpat itu dosa.. tapi kita still lakukannya..kenapa ekk?? Syaitan itu sangat licik, sangat kreatif dalam menghasut kita agar tersasar di jalan yang diredhai ALLAH... lawanla nafsu itu.. kita xrugi apa2 pun... tapi kita akan mendapat sesuatu yang sangat berharga di akhirat kelak.. kerana dunia ini hanya sekejap jer.. apa yang diberikan kepada kita sekarang hanya pinjaman semata2... jangan kita lupa apa yang kita peroleh itu datang dariNYA... daripadaNYA kita datang dan kepadaNYA kita kembali... Last word from me, hidup tanpa mengata dan dikata adalah ketenangan yang hakiki. Yukk, sama2 bina syurga hati. ^^, ( jom sama2 kita baca buku2 DR.HM Tuah.. best sangat2 , diri sendiri akan termotivate dengan sendiri ..hee ). Kbai, Salam!


Nota Hati 1 : Berhati2lah yee.. setiap amalan kita dicatat setiap hari.. malaikat kanan dan malaikat kiri kita setia mencatat.. Satu hari nanti, buku kita itu akan dibuka kembali.. mati itu pasti, amalan kita akan dihitung.. sesungguhnya keindahan dunia hanya sementara.. yang kekal hanyalah akhirat yang abadi. ^^,

Saturday, 23 June 2012

| DIA yang ciptakan kita,so DIA tahu apa yang terbaek untuk kita |


Assalamualaikum..
To all my readers and followers… almost a week Cik Ain berada di IPG, dan macam2 da perkara yang berlaku.. Actually dis semester Cik Ain akan menjadi semakin sibuk.. maybe laa.. dis sem, mostly subject is very tough.. mudah2an Allah permudah urusan Cik Ain dan semua untuk menuntut ilmu.. inshaAllah ^^,




Today Cik Ain xnak berceloteh panjang.. just nak share tentang kesah orang gagal dalam hidup.. semua orang pernah melalui kegagalan kan dalam hidup, contohnya dalam exam, dalam percintaan, dalam alam perkahwinan, pekerjaan dan berbagai laa..

“ apa saja yang aku nak dalam hidup semuanya xdapat. Dari kecil sampailah aku dewasa, aku xdapat apa yang aku nak sebaliknya apa yang aku xnak dan xsuka aku dapat plak ” 

Ini contoh ayat biasa kita dengar.. kadang2 Cik Ain pown camtu jugak.. contohnya pernah terlintas dalam fikiran dan hati Cik Ain kenape Cik Ain ditawarkan masuk IPG sedangkan Cik Ain lebih prefer untuk masuk university.. rahsia kehidupan cukup2 besar kan.. baru kini Cik Ain dapat lihat hikmah di sebaliknya.. Alhamdulillah , diberi kesedaran dan perancanganNYA cukup hebat.





Actually kan kita xpernah tahu dan xkan tahu akan apa sebenarnya Allah sediakan buat kita sehinggalah kita menempuhinya. Kita tidak akan tahu apakah perjalanan kita selamat menuju destinasi kita hingga kita benar2 sampai di sana. Dalam apa jua keadaan, yakinlah ada rahsia besar di sebalik apa jua yang berlaku. Sama ada nikmat atau musibah, rahsia besar yang mengintai di sebalik itu pasti akan membuat hati kita bersyukur akhirnya. Percayalah..

Sabda rasulullah :
“Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada 1 bencana  sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya 1 darjat dan menghapuskan 1 kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut.” – Riwayat al-Hakim





Last word, ingatlah Allah tidak pernah menzalimi hamba2NYA. Setiap yang berlaku hari ini mungkin menyimpan sesuatu rahsia pada hari esuk. Rahsia tersebut adalah cabaran untuk kita tempuhi dengan sabar, sabar dan sabar. Apa jua yang berlaku, jangan dikesali kerana pengakhirannya kita xtahu. Da most important, lalui hidup dengan penghambaan total kepada Allah. Do da best sebagai hambaNYA cos He Know everthing. Stop right there, kbai,Salam!


Nota Hati 1 : Jangan mengeluh jika Allah berikan kita dugaan, kerana Allah tahu bahawa kita mampu hadapi segala dugaan yg dbrikan itu,jangan mengeluh jika Allah berikan kita banyak kerja dalam 1 masa,kerana Allah tahu kita mampu melakukan semua kerja itu.. jangan mengeluh dengan apa yang berlaku dalam hidup kita,jangan marah,jangan sedih, kerana Allah tahu apa yang terbaek untuk kita.. ^^

Saturday, 16 June 2012

| Syukur Alhamdulillah...& Welkam Semester Baru... |


Assalamualaikum.
Alhamdulillah, penantian berakhir jua today...ehem3, penantian ape tu??? penantian nak kahwin kew.... jeng jeng jeng...Hampir seminggu kowt dada Cik Ain berdebar2 menunggu result, akhirnya hari ni kunci result terbuka jugak...hahaha.. portal IPG dicari dan dup dap dup dap time nak cek result, buleh terkeluaq jugak jantung ni..hihi.. :P




Result Cik Ain??? hurmmm... syukur alhamdulillah. Walaupun result tak setinggi kawan2 lain, Cik Ain cukup berpuas hati. Rasa berbaloi bila tengok result setimpal dengan usaha sepanjang menghadapi satu sem yang sangat mencabar, penuh liku2 dan onak duri (hahaha), macam bertempur di medan perang je.... alhamdulillah, xkalah..hee ^^,



        
Tiba2 azam untuk lebih cemerlang pada semester2 akan datang, datang secara tiba2... nak lebih cemerlang, nak dpt first class degree in teaching & education... aminnn... ni harapan semua especially my parents... maka nya, kena la put more and more effort untuk next semester nanti... berbaki 5 semester jew lagik 2..fuhh, lamew nye..hee..em, honestly jeles gak tengok kawan dapat pointer 4 flat... xpe kan jeles nak lebih berjaya dari orang..hee.. actually nak jugak , siapa yang xnak 4flat an... kalau dia boleht dapat, Cik Ain pun mesti boleh. Nak result cemerlang, kena la berdamping dengan orang2 yang cemerlang. kan??? Tapi da most important bagi Cik Ain , jangan stress time study dan study ikut style masing2..jangan ikut orang..^^,




Ok la. entry ni just nak kongsi kegembiraan Cik Ain dengan semua..xde niat pown nak hidung2 tinggi macam pinocio naa..:) Tahniah buat kawan2 semua dan kawan2 IPG lain yang bakal menerima result..hee... result OK ke KO ke, kita masih ada peluang untuk perbaiki dan berjaya!!! bersyukur dan mana tahu lepas2 ni lebih hebat lagi an.. chaiyok2 :) dan buat yang tersayang wish ur luck keyh.. moge anda pown lulus dengan cemerlang.. ^^,



P/s: esuk da nak balik IPG...sob sob sob.. my homesick is coming back..lalala =^_^=

Nota Hati 1 : Bila membandingkan sesuatu especially result, bandingkanlah dengan sesuatu yang lebih rendah dari kamu agar memperoleh sifat SYUKUR, sesungguhnya Allah akan menambah nikmatNYA pada hambaNYA yang bersyukur. Jauhilah sifat KUFUR, kerana Allah benci pada sifat itu. TERIMA KASIH YA ALLAH, ALHAMDULILLAH ! ^^,

Friday, 15 June 2012

| #My Story : Saya Minat Running Man.. anda?? hee |


Assalamualaikum..
To all my dear readers & followers... hihi.. today, sempat lagik curik2 maser hupdate belog.. raser macam aktiviti wajib bukak belog tercinta ni.. dan today just nak share my hobby.. maybe my new hobby kowt..hee dan Cik Ain raser semua suka hobby Cik Ain ni..jom layan cter Cik Ain..hahaha..sapa pernah tengok running man? sila angkat tangan..haha.. Ala2 variety show korea tu laa.. syiok apa.. lawak gila.. Cik Ain suka tengok.. walaupun dah tengok episod tu, Cik Ain still ulang tengok. serius best dan xjemu langsung.. ley jadi ubat or good treatment for release tension..kekadang orang ingat gler ke ape gelak sorang2 an.. sampaikan dengan adik2 yang laen pon berjangkit au..huhu ^^,




Okey..meh cni nak kasi tahu kat all... Running man nie sebenarnya variety show yang buat dekat korea.. every week akan ada different games yang diorang akan main.. tiap-tiap episod akan ada guest yang diorang jemput macam SNSD, big bang and latest Park Ji sung, player Korea... ( xtengok lagik episod ni ..hee ).. sekarang dekat korea dah episod 90 lebih dah..^^, Cik Ain sure ramai yang tahu and tengok RUNNING MAN nie kan. Cik Ain lebih suka variety show dari Korea. sebab yang dorang punya macam ada banyak adventure and sempoi je... kalau nak tengok yang omputih punya, diorang mesti akan banyak gaduh2 and ada la ayat2 yang agak kurang sopan kuar dari mulut diorang... 2 yg xbest.. yang Korea punya ada gak la gaduh2 tapi gaduh2 dorang kelakar and main2 je. takder la serious sangat pown.. orang Korea nie ada manners sikit and satu lagi is dorang sangat creative! bagi Cik Ain idea dalam setiap show yang ada tu memang jarang ada pada show-show laen..kan..jauh sekali laa kat Malaysia..huhu :P





Running man members sekarang yang tetap ada ialah kim jong kook, haha, gary, jaesuk, lee kwangsoo, sukjin and jihyo.. kalau yang dulu2 tu ada kot, tapi yang Cik Ain tahu yang ni jew.. hee dan Cik Ain peminat Kwang soo, the giraffe.. sape minta Kwang Soo sila angkat tangan, give me five..huhu..kalau tengok dari awal kan bleh la tau setiap perwatakan depa nie..serius best,.kalau tengok RM nie Cik Ain musti gelak kuat-kuat..sebab lawak gila..bley gelak sambil guling-guling lagi.. actually kan dulu Cik Ain xsuka sangat tengok Running Man ni.. pelik sangat bile tengok kawan2 laen taksub sangat tengok then gelak sorang2.. then Cik Ain try ambil cter ni dari kawan Cik Ain yang hantu Koorea & KPop dan tengok sorang2 dan terus jatuh cinta and addicted..haha.. first episod Cik Ain tengok yang dekat Tembok China.. Try layan episode tu trus nak tengok episode seterusnya... betol lar kater orang kan, xkenal maka xcinta.. kan3.. ^^

( episod running man & Big Bang.. memang da best laaa.. five stars au ^^ )




Kenapa Cik Ain minat si giraffe/zirafah Kwangvatar.. haha.. Walaupun dia selalu kena buli dalam Running Man tapi character die memang sangat-sangat aku suka. .. Kwang Soo ni pelakon dan jugak model... Dia yang paling tinggi sekali dalam Running Man. Tinggi dia 190 cm... ( mr.google yang inform ni au..huhu ) Memang tinggi la. So, bila ada game yang memerlukan ketinggian memang dia la yang paling beruntung sekali... kadang-kadang rasa geram dengan dia sebab kadang-kadang dia macam lambat pickup..haha..Tapi Kwang Soo tetap comel!!


( super duper osen kwang soo..haha )





Okay..  stop right there... before dat, untuk pengetahuan semua, jangan salah faham keyh.. Cik Ain tak ada ah minat k-pop sangat. Cik Ain just minat RUNNING MAN ni je sebab depa ni semua sengal. Tak ada lah jambu leleh-leleh macam cerita korea pon depa ni...haha.. jangan marah naa.. k lar, dat’s all.. ptg ni nak layang Running Man dengan Park Ji sung kat astro..nak join..jom3..huhu..kbai,Salam!



Nota Hati 1 : Tersenyumlah.. dan jalani harimu dengan penuh semangat. Sesungguhnya dalam dirimu terkandung alasan yang berlimpah untuk tersenyum. Oleh karena itu, janganlah kamu menyembunyikannya. Sesungguhnya tiada ruginya bagimu untuk tersenyum dan berbicara bersama orang lain dengan bahasa yang manis.. senyum yee.. baru comel dunia ! ^___^

Thursday, 14 June 2012

| Perempuan Yang Tak Menutup Aurat dengan Sempurna Akan Mula Menutup Aurat Apabila.... |


Assalamualaikum...
Hurmmmmmmm... Masa semakin hampir dengan tarikh new semester... huaaa... cuti da nak habeh daa... Cik Ain xnak kembali ke IPG.. i want to stay home forever..hahaha.. but, it’s imposibble.. ne way maybe tomorrow i will know my result .. hopefully, everything will be okay... korang doakan Cik Ain yeee... kalau x, melayang laa wit nanti..sob sob sob (wit da nak kering, elaun ntah bile nak masuk...huu)




Baiklah, kita kembali ke topik entry kali ni. Bila agaknya perempuan-perempuan yang tak menutup aurat dengan sempurna tu akan menutup aurat mereka dengan sempurna?? Huhhh.. Soalan pedas ni.. Kita tau ka bila hati depa nak terbukak untuk tutup aurat dengan sempurna??? Hurmmmm.. Hanya Allah yang mengetahui.. Jom samew2 kter ikuti dialog antara seorang abang dan adik di bawah..




**********




Adik : abg tahu tak bila perempuan yg tak tutup aurat akn mula menutup aurat?
Abg : haaa..abg tahu... bila nak pergi haji  la dik, xpown masa nak  kahwin, kan?
Adik : salah3, try teka la lagi...huhu
Abg : (berfikir) emmm.. masa dah dapat hidayah Allah kan? Xpown masa dah tua.. umur nak masuk 40 tahun.. time tu laa nak buat amal ibadah banyak2 .. da nak mati da kan...kan?
Adik : salah jugak... abg  nak tahu jawapanya tak?? Jawapannya senang je..:D
Abg  : apa dia dik? Cepatla gtw abg.. !
Adik : Jawapan dia... perempuan  akan menutup auratnya apabila dia dikafankan.. auratnya akan ditutup buat selamanya.. dengan kain putih lak tu..kan...ustazah yg gtw kat adik kat sekolah td au...
Abg : Kelu... (hebat kata2 ustazah yg mendalam maksudnya).=)




**********








So, moral of dis story is... Janganlah kita menunggu saat akhir kehidupan baru ingin berubah …tapi berubahlah sekarang…. sesungguhnya islam itu mudah…ya,islam tidak pernah mewajibkan wanita untuk bertudung.. tetapi islam mewajibkan wanita untuk menutup aurat… jadi terserahlah kepada kita bagaimana untuk bertudung….asalkan ianya bertepatan dengan syariat dan garis panduan yang telah ditetapkan dalam islam... islam itu mudah, tapi jangan pula kita memperlekehkan kemudahan yang telah diberikan. Ikutlah garis panduan yang telah ditetapkan..dan jagalah syariat islam…  betulkan apa yang biasa, biasakan apa yang betul… inshaAlla, kita pasti mampu untuk mengubahnya..xkan nak tunggu kaku xbernyawa baru nak tutup aurat dengan sempurna??? Hurmmm.. Beringatlah selagi jasad dikandung badan. ^^,








Before Cik Ain nak off dl.. mai cni Cik Ain share sikit tips bertudung dan menutup aurat...simple jee... jom, check it ou :D

1. Da most importangt, covering the chest
"covering the chest" means menutup bahagian dada. Sebagai orang Islam, kita bukan sahaja membaca AL-QURAN semata-mata, tetapi mengamalkan juga apa yang terkandung di dalamnya. ALLAH berfirman di dalam surat cintaNYA:

Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: “Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka”. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”. (QS 33:59)

Ada orang cakap xperlulah tutup aurat, asalkan hati baik. Dan kita jugak selalu mendengar kata2 bahawa dun judge a book bt its cover.. perempuan yang xpakai tudung xsemestinya jahat..  Tapi, ingatlah, benda dah termaktub dalam KITAB kita sebagai orang Islam. So, ‘we can judge a book by its cover in certain cases’ iaitu apabila perkara asas Islam dilanggar, maka sudah tentu ‘that cover is reflecting what’s inside the heart of a person’. fikir-fikir kan lah.




2.  Pakaian yang longgar.
Tujuan utama wanita diwajibkan menutup aurat ialah untuk mengelakkan daripada lelaki ajnabi melihat tubuh badannya dan mengelakkan daripada berlakunya fitnah. Oleh itu, pakaian yang ketat walaupun tebal sudah pasti akan menampakkan bentuk tubuh badan. Wanita yang memakai pakaian ketat walaupun menutupi seluruh tubuh masih belum memenuhi tuntutan menutup aurat seperti dikehendaki syarak.




3. Pakaian yang tidak jarang.
Syarak menetapkan pakaian wanita mestilah tidak jarang sehingga menampakkan bentuk tubuh atau warna kulitnya. Aisyah meriwayatkan bahawa saudaranya, Asma, pernah masuk ke rumah Rasulullah SAW dengan berpakaian tipis sehingga nampak kulitnya. Rasulullah SAW berpaling dan mengatakan: “Hai Asma, sesungguhnya seorang perempuan bila sudah datang waktu haid, tidak patut diperlihatkan tubuhnya itu, melainkan ini dan ini sambil ia menunjuk muka dan kedua telapak tangannya.”
Teguran Rasulullah SAW terhadap Asma jelas menunjukkan bahawa pakaian yang jarang tidak memenuhi syarat menutup aurat bagi wanita baligh.




4. Tidak bersanggul setinggi bonggol unta
Then, please don't wear that hideous fake sanggul tuh . I don't think that it nice to wear . Lagi menarik perhatian lelaki untuk melihat . Yelah sebab pelik..hee.. Perkara ni Cik Ain pernah post dalam entry sebelum ni.. siapa2 yang belum bacer, terjah entry ni..hahaha. #Isu Aurat : tingginya sanggul Awak...



haaa, kan dah kacau orang nak belajar. tak pasal-pasal dah dapat dosa dah sebab menghalang orang nak dapat ilmu. kan?huhu



5. Bukan pakaian yang menarik perhatian
Asingkan pakaian kepada 2 kriteria sama ada sesuai atau tak sesuai dipakai di hadapan ajnabi. Pakaian yang agak seksi misalnya, (t-shirt kecik misalnya) masih boleh pakai, but just wear it time berada di rumah ke, asrama ke, depan suami je ke, or masa bersendirian dalam bilik kan. Tak elok pakai baju adek buat pergi pasar jenjalan, jadi tatapan umum. Apa guna pakai tudung cantik2 daa kalau pakai baju adek..adek pun nak nak pakai baju jugak an..:P







Last word, remember dan perkara ni selalu Cin Ain ingatkan diri Cik Ain selalu..yang mana yang paling ramai dalam neraka tu sape ek..perempuan kan... haa, tahu pun an..  Nak ke kita in-the-list? Allah SWT dah naikkan darjat kita perempuan daripada dijadikan hamba seks, mainan semata-mata, dianggap bawa badluck, dibunuh, dipandang rendah dan  hina, dibunuh hidup2 semasa zaman jahiliah dulu.. Jadi hargailah, janganlah kita jadikan diri kita macam tuh semula. Senang-senang dipandang, senang-senang disentuh, senang-senang dimainkan, senang-senang ditegur, senang-senang dilihatkan badan kita, yang sepatutnya kita lindungi dan jaga. Jadi, jom jaga aurat, jom jaga maruah kita ! ourself is our priority !


So, i think i should stop right there.. many works waiting me in the kitchen.. time for me to be masterchef..haa.. last word from Cik Ain, entry di atas adalah peeringatan kita bersama especially untuk gadis2 dan wanita2 comel di luar sana, termasuk diri ini...heee.. Kita manusia selalu buat kesilapan tapi itu bukan alasan kita tak boleh nak memperbaikinya lebih-lebih lagi bila kita dah tau kebenaran dan kesilapan kita. Okeyh, dat’s all.. kbai,Salam!



Nota Hati 1 : Tiada satu urusan pun yang dibuat oleh seorang mukmin tanpa sebab yang jelas kerana Allah.. jom muhasabah, apakah setiap yang kita lakukan itu adalah bertujuan keranaNYA? dari kita start buka mata di pagi hari hinggalah kita tidur di malam hari.. adakah semuanya kerana Allah, lillahi taala?:) jom reflek diri! ^^

Saturday, 9 June 2012

| #Isu aurat : Tingginya sanggul awak... |


Assalamu’alaikum...
To all my dear readers and follower...Cik Ain hupdate lagik hari ini...heee..^^,  Hari ini Cik Ain nak berkongsi tentang isu aurat.. hal berkaitan wanita lagik... Cik Ain memang suke nak share hal2 berkaitan wanita.. Actually sudah lama nak tulis entri ni, tapi xberkesempatan saje.. Padahal isu ni dah lama daa.. tapi xpe, niat Cik Ain juz untuk mengingatkan antara satu sama lain, sesama wanita  dan inshaAllah mudah2an kita sama2 ambil apa yang baik yee. ^^,



Hari ini semakin ramai wanita Muslim di Malaysia memilih untuk bertudung. Ini adalah fakta yang tidak boleh disangkal..kan..^^, Apatah lagi wanita sekarang didedahkan dengan pelbagai gaya bertudung yang memikat... Macam2 jenis ada di pasaran... Tudung Wardina, tudung Bawal, Tudung Waheeda, Tudung Syria, Selendang, Pashmina... macam2 laa ada...pergi je kat kedai juz mintak je, konfem dapat..^^, Gaya bertudung plak xpayah nak cakap la.. macam2 style plak yang diorang pakai.. belit sana, belit cini, cucuk sana cucuk sini, mujur takde yang tercekik je... Yela belit tudung sampai berape kali pusing entah, fesyen la katakan... Rela tercekik dan panas, yang penting cantik dan bergaya..an.. xmacam Cik Ain.. kalau bab nak bergaya dengan tudung ni memang xpandai..honestly !



Korang  perasan x, pemakaian tudung dengan sanggul tinggi seperti dalam gambar di bawah seakan2 sudah menjadi trend muslimah/wanita masa kini? Cantik ke?? Sila jawab terutama lelaki2 di luar saner...pls..heee ^^, Dulu, Cik Ain ingatkan yang tinggi2 tu memang rambut betul. Tapi bila tengok lama2, baru perasan yang sanggul tu macam pelik. Rupa-rupanya, ada pulak makhluk 'USAHAWAN KREATIF' telah mereka cipta SANGGUL PALSU! Ya Allah.. Sebenarnya, apa niat mereka eh? Nak bagi cantik? Wallahua’lam, hanya Allah saje yang tahu apa yang ada dalam hati mereka.



Okeyh, sekarang Cik Ain ada soalan untuk kalian semua : Adakah kamu,awak,anda tahu akan hukum bersanggul tinggi? Apakah motif buat sanggul tinggi2?
“ Mane lah aku tahu ape hukum nya. aku ni ikut aliran masa, trend sekarang... kalau aku tak ikut trend macam ni.. nanti ade plak orang cakap aku ni budak kampung.. xtahu ikut trend. Xmacam ko.. entah pape.. “
“ MOTIF?!! ko ni banyak tanye lah. kalau ko nak tau sangat ape motif nye.. ko tnye lah pembawa ajaran sanggul tinggi ni.. adoii...sengal ahh “
Inilah antara jawapan yang akan kita dengar an... hati terus sentap..emm.. betapa jahilnya jawapan mereka..yukk, sekarang mari kita hayati pesanan Rasulullah SAW yang berbunyi :
Daripada Abu Hurairah ra beliau meriwayatkan bahawa Rasulullah Saw telah bersabda : 2 golongan yang termasuk dari kalangan ahli neraka yang tak pernah aku lihat iaitu yang pertama mereka yang memegang cemeti seperti ekor lembu (bentuk cemeti itu seperti ekor lembu yang berbulu-bulu dan berambut-rambut) dan mereka memukul manusia dengan cemeti tersebut. Yang kedua adalah perempuan memakai pakaian tetapi keadaanya umpama telanjang (ketat), dan perempuan ini berjalan sambil berlenggang lenggok dan sanggol rambutnya (ataupun sekarang ikatan rambutnya) umpama bonggol. Dan perempuan yang sebegini keadaanya tidak akan mencium bau syurga. Ketahuilah bau syurga sudah boleh diciumi dari jarak begini dan begini.
*Hadith ini diriwayatkan oleh Imam Muslim,Imam Ahmad,Imam Malik dan selain mereka. Hadith ini adalah hadith sahih..



Nampak x kat situ.. xcium bau syurga an..Nauzubillah ! mintak2 dijauhkan lah kita semua.. da cantik2 bertudung, jangan la sanggul tinggi2 pulak.. tudung yang labuh jadi xlabuh pulak bila sanggul tinggi2.. terdedah pulak bahagian dada kita yang shommel 2.. ^^, memang cantik kalau bersanggul, tudung lagi nampak kemas an.. tu memang Cik Ain akui.. tapi, cuba kita ingat apa guna cantik di dunia ni, kalau dalam masa yang sama mengundang murka Allah. Ke mana nak dibawa puji2an daripada manusia tentang kecantikan yang kita miliki, sekali orang puji dapat duit kew??? Dapat kereta sebijik kew??? Kondominioum mewah satu?? Takde kan... Yang ada ada hanya rasa bangga, hidung pun makin tinggi, sama tinggi dengan sanggul tudung awak tu...^^, bangga sangat laa ek dapat kemurkaan Allah..fikir2kan yee ^^, Sedarlah... da terlalu ramai da sering mengingatkan dan share kat kita semua tentang hal ini sama ada kat belog, facebook atau laman2 web lain... sesungguhnya kami pesan pada anda bukan kerana jeles dengan anda, tubuh anda, kecantikan anda... Kami pun ada semua tu.. Tapi kenapa kami xtunjuk? Sebab kami takut diazab di NERAKA nanti.. Kami takut pada ALLAH... DIAlah yang menciptakan kami dan DIA jugalah sudah menetapkan undang2 pada kami untuk menutup perhiasan kami.. kami sayang anda, jadi please, please berpakaian seperti wanita muslimah!



Oke laa..i think my entry today will stop right there.. last word, ingatlah wahai insan2 yang bergelar wanita termasuklah Cik Ain... ingatlah, nak masuk syurga ni mudah sangat untuk kita. Tapi kenapa Rasulullah kata majoriti yang masuk neraka adalah wanita? Jawapannya, puncanya, satu saja.. iaitu MALU. Kalau rasa MALU itu hilang, maka hilanglah kemudahan yang Allah bagi untuk kita masuk syurga. Kalau malu sentiasa tersemat, insyaAllah. Sepantas kilat kita boleh melalui Siratul Mustaqim. Bayangkan...Wallahua’lam,kbai,Salam!

Nota Hati 1 : Nak jadi jadi wanita yang DIREDHAI Allah kenalah pakai pakaian yang DIREDHAI Allah... Allah mengasihi orang2 yang berusaha membaiki diri... ayuh, kita mulakan perubahan ke arah yang lebih baik ! ^^,