Thursday, 31 May 2012

| Jangan pakai tudung...tapi, tutup aurat! |


Assalamualaikum yee~ to all my dearest readers and followers....  =) Syukur alhamdulillah, Praise to Allah for His love until today. We can breath with His free air with no bills. Alhamdulillah! Now, Cik Ain berada di rumah selepas bergelut dengan segala macam obstacles... ---> Exam, life, love(erk!) and so on...Its such a relief -_____- (wahhh..long time xjenguk my belog...windunyaaaaa...heee)



So, today I would like to talk here about something that near to us especially for women likes Cik Ain dan gadis-gadis manis di luar sana.. ini untuk anda dan Cik Ain jua..heee...one question i would like to ask...kenape yeee kita kena pakai tudung bawah dada? Maksud Cik Ain tutup aurat? Adakah kerana mak ayah suruh? ustazah suruh? ikut majoriti? Atau semata2 mengikut fesyen semasa? Kenapa ek...pernah x persoalan ini bermain2 dalam fikiran anda... :)



So, da answer is easy...it is because ianya adalah perintah dari Allah SWT... Jadi, kita sebagai hambanya MESTI mematuhinya.. Allah telah menjelaskannya dalam ayat2 cintanya dalam surah An-Nur ayat 31:
"............. pandangannya, dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dadanya dan janganlah menampakkan perhiasannya?"



Ada orang tanya kenapa kena pakai tudung tudung camtu..tutup litup labuh sampai dada.. Tak panas ke.. Buat rimas jela... no class nak pakai camtu..ish ish ish... jawapan bagi orang2 macam ni senang je.. okey, anda sanggup nak terbakar dalam api NERAKA.. okeyh aje... Teruskanlah berpakaian xmenutup aurat macam tu..an :) (rasanya xterlalu kasar jawapan macam tu..siapa makan cili, of course dialah terasa pedasnya)



1 lagi.. Adakah anda dah tidak takut pada azab Allah.. no class yeee?? So anda pun tiada tempat di dalam syurga.. ingat syurga ni terima orang2 yang cikai kew... syurga hanya terima orang2 yang baik saje...haaa.. atau 1 lagi... mana lagi PANAS..?? Panas di dunia atau  di akhirat.... ada satu perumpamaan yang boleh Cik Ain bagi kat sini...buku yang kite sayang, kita balut cantik-cantik dengan plastik... hadiah special nak bagi kat orang plak, mesti kita balut lawa-lawa dengan pembalut hadiah an.. barang kemas yang mahal2, of course la kite simpan dalam kotak yang kukuh dan selamat... tapi, diri kite ni macam mana pulak..? tak sayang ke?? tak special ke?? tak mahal ke? Fikir2kanlah, tepuk dada, tanya imaan..Cari jawapan yang tepat untuk diri anda... ^^



Gadis2 manis sekalian... kita mesti pernah dengar hikmahnya ALLAH suruh kita bertudung dan melabuhkannya kan?Firman Allah yang bermaksud:
"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (ketika mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah al-Ahzab, ayat 59).
Easy kan jawapanNYA... Allah suruh kita tutup aurat, jaga and pelihara baik-baik maruah kita.. sebab dengan itulah cara Allah pelihara kita dari sebarang kejahatan dan kemungkaran. Allah suruh tutup aurat bukan sebab Allah nak seksa kita.. tapi, sebab Allah sangat sayangkan kita..^^



#Tak trendy laa tudung zaman sekarang ! out of date !
Sekarang memang banyak fesyen di Malaysia..Tapi kurang fesyen yang mengikut apa yang Allah telah tetapkan~ Kenapa perlu takut tak ikut peredaran fesyen zaman sekarang yang sementara ni? Kan akhirat yang selama-lamanya? Actually, xsalah nak berfesyen asalkan menutup aurat. Hari ini, masih ramai yang xtahu dan buat2 xtahu tentang pemakaian dan penjagaan aurat yang sempurna.. nak berpashmina boleh, tapi labuhkanlah biar cover dada yang shommel tu.. kalau tudung jarang, pakai la inner yeee.. . dah bertudung tu cantik2, tutup jelah sikit lagi. xbanyak pun, labuhkan sikit je lagi tudung tu sampai dada. Bila sengaja bukak tu, hodoh bebenor je nampak. Mata pun sakit. Allah pun tak suka. Bahagia ke macam tu? so, xsusah an nak menutup aurat and at da same time update dengan fesyen semasa..heee.. Dengan itu jelaslah, anda seorang wanita yang sangat cantik. Cantik di dunia dan cantik di akhirat  bukannya hot di dunia dan juga hot di akhirat. Nauzubillah. ^^,



At last..before Cik Ain nak tutup my entry for today.... sama2 kita setiap hari mengingatkan diri kita.. asking ourself :
"betul dah ke pakai macam ni? Tutup aurat xni"
Kalau nak tutup aurat, tutup sepenuhnya... Jaga betul2... Yang nipis, yang jarang, yang ketat, yang tak sedap hati orang tengok, tinggal lah keyh.. kalau hati dan diri kata nak tinggal semua benda-benda yang tak best, tinggal betul-betul tinggal semuanya. Jangan rasa ragu-ragu dah. Hijrah dan jangan pandang belakang dah. Sama2 menambah baikkan apa yang dah baik =)..Stop right there yee all...kbai, Salam!


Nota Hati 1 : Bukan mudah untuk melihat dan memiliki seorang muslimah.. hanya yang terbaik, yakni yang benar-benar berani untuk melafaz akad ikrar untuk menjaganya dengan baik dapat memilikinya..subhanaAllah, betapa hebatnya Allah menjaga muslimah solehah! >^_^<
Nota Hati 2 : Wanita SOLEHAH melihat ke CERMIN, mencari dan bertanya di manakah KEREDHAAN Allah Ta'ala.. Manakalah wanita lainnya melihat ke CERMIN, mencari serta melihat di mana KEDUDUKANNYA serta PERHATIANYA di DUNIA. Beza memang TERLALU BERBEZA.

Monday, 21 May 2012

| Rejab datang lagik... |


Assalamualaikum..
Dengan izin Allah SWT, kita sudah pun masuki bulan Rejab. Jika diperhatikan, kita berbeza-beza dalam menyambut kedatangan bulan Rejab setiap tahun..an.. (nak2 sekarang ni musim exam..:P)



Ada yang langsung tidak menyedari datang dan perginya Rejab kerana terlampau sibuk dan kurang peka pula pada perjalanan takwim Islam. Tarikh islam pun boleh lupa. Cuba kalau tarikh anniversary mr.ehem2 bukan main ingat lagi.  siap buat reminder. Tarikh lahir kesayangan tu…hee.. ( terase tak??heee )..Tapi, tidak kurang ada yang menyambut kedatangan Rejab dengan penuh gembira dan bersemangat serta mempertingkatkan amalan di dalamnya…Alhamdulillah ^__^



Actually an..entry hari ini Cik Ain juz nak ucapkan Welcoming or dalam bahasa arab ahlan wa sahlan Rejab kepada semua…Jangan lupa au baca doa di bawah ni... Alhamdulillah, kita masih diberikan peluang kita untuk berjumpa Rejab, berdoalah agar kita dipanjangkan umur untuk bertemu Ramadhan pula. InshaAllah. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan  ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud ta’azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya kepada seluruh hambanya yang beriman.




Sebenarnya an tiada amalan yang khusus untuk bulan Rejab yang diriwayatkan dari Rasulullah SAW yang dijumpai di dalam mana2 hadis sahih. Namun begitu ada banyak pendapat yang meriwayatkan tentang amalan-amalan sunat tertentu seperti solat sunat Rejab, puasa Rejab dan umrah Rejab. Pendapat ini adalah sebenarnya bersandar kepada hadis-hadis lemah.




Jadi, mari sama2 kita perbanyakkan amalan-amalan sunat yang masih kita belum berkesempatan untuk mengamalkannya dan sama2 kita praktikkan di bulan Rejab ini sebagai persediaan kita menjelang Ramadhan al-Mubarak. Di antaranya solat malam, qiamul-lail, puasa Isnin dan Khamis, tadarrus al-Qur'an dan lain-lain lagi. Sama2 kita rebut pahala pada bulan ini. Dan 1 lagi yeee berpuasa dalam bulan Rejab adalah digalakkan tetapi tiada satu hadis sahih yang membuktikan bahawa berpuasa pada hari-hari tertentu dalam bulan Rejab akan mendapat ganjaran istimewa.keyh... ^__^

.: Antara peristiwa2 penting yang telah berlaku dalam bulan Rejab :.
1.       Israk dan Mikraj (27 Rejab)
2.       Solat 5 waktu difardukan ke atas umat Islam (Malam Israk Mikraj)
3.       Perang Tabuk terjadi di dalam tahun ke-9 Hijrah.
4.       Lahirnya Imam Syafie



Okies..stop right there ...doakan Cik Ain untuk exam yeee..3 more papers alagi..kbai,Salam!

Nota Hati 1 :Rasulullah adalah qudwah hasanah kita. Maka, sewajarnya kita mencontohi cara Rasulullah s.a.w beribadah. Walaupun Baginda s.a.w telah pun dijamin syurga, Baginda tetap beribadah dengan baik. Kita ? sama2 reflect diri kita yeee :D

Friday, 18 May 2012

| Travelog Cinta Abadi.. Naskhah Cinta Buat Ilahi dan Muhammad |


Assalammualaikum...
Buat semua readers & followers tercinta... moga sentiasa berada di bawah rahmatNya. Okies, straight to the point…semalam Cik Ain an tengok 1 film pendek yang bagi Cik Ain wajib korang semua tengok..xrugi langsung pown..tajuk dia an "Naskah Cinta Rasulullah".


Jujur, hati tersentuh, berdebar kencang bila tengok video hasil usaha students IPG Perlis ni. Hajat nak tengok balik video tu sebabnya semalam sound tak clear sangat..heee ^__^ Terlebih  dahulu,  Cik Ain rakamkan  jutaan  terima  kasih  pada  mereka  yang  telah  menjayakan  penghasilan  Film  pendek  yang  berunsurkan  dakwah  ini.  Sebuah hasil karya Geng Penangkap Cahaya dengan terbitan Persatuan Guru Pelatih Islam IPG Kampus Perlis…tahniah yee korang &  thumbs up atas usaha korang  ^__^



Berbalik  pada  film  tersebut, Cik Ain sangat  tertarik  pada  babak  Aiman  membaca  surat  yang  dititipkan  oleh  Ain  kepadanya ( cheeewah, namaew watak dalam cter 2 samew la..heeee )…surat nya berbunyi seperti berikut :
"...namun,  kerana  cinta  Ain  pada  Allah  dan  Rasul  itu  Ain  perlu  berubah  untuk  mengenal  Allah  dan  Rasulullah.  Arwah  Abah  Ain  ada  meninggalkan  pesan  kepada  Ain,  kata  abah.."  Sesuatu  yang  kita  sangka  baik  tak  semestinya  terbaik  buat  kita  kerana  kita  manusia.  Ain  harus  selalu  ingat  bahawa Allah  Yang  Maha  Mengetahui  yang  terbaik  buat  kita.  Kalau  Ain  ingkar  perintah  Allah,  Ain  lupakan Rasulullah  maka  Ain  tidak  akan  bertemu  bahagia.  Sesungguhnya,  tidak  ada  manusia  yang  dapat  lari dari  kematian.  Di  Masyar  Allah  nanti  tidak  ada  pengharapan  lain  yang  ada  melainkan  syafaat  Rasulullah.  Menitis  air  mata  Ain  apabila  membaca  kisah  bagaimana  rindunya  Rasulullah  pada  kita.  Pada  Ain  dan  juga  pada  Aiman.  Atas  usaha  kegugihan  dan  pengorbanan  bagindalah  Ain  dan  Aiman  bertemu.  Kita  diajar  tentang  kasih  sayang  dan  cinta  yang  suci  sebagaimana  yang  telah  ditetapkan  dalam  syariat  yang  telah  dibawa  baginda  Rasulullah.  Tanpa  darah  baginda  yang  mengalir  di  Uhud  dan  Taif,  tanpa  luka-luka  yang  baginda  alami  di  Mekah  tak  mungkin  Islam  itu  akan  sampai  dan  mengajarkan  kita  tentang  kasih  sayang.  Namun,  mengapa  kita  sendiri  yang  memesongkannya?  Di  saat  tidak  bermakna  cinta  manusia  nanti  kita  masih  lagi  menjadi  umat  yang  dicintai  Rasulullah.  Tetapi  tidak  malukah  kita  mengaku  sebagai  umat  yang  mencintai  baginda  sedangkan  kita  penuhkan  kehidupan  kita  dengan  perbuatan  maksiat?.  Rasulullah  masih  lagi  mencintai Aiman,  mencintai  Ain  kerana  seluruh  kehidupan  baginda  adalah  untuk  kita  umatnya.  Jika  Rasulullah  ada  di  hadapan  kita  sekarang  dan  menyaksikan  perbuatan  kita  yang  keji  ini,  alangkah  duka  citanya  baginda?  Kita  membalas  segala  pengorbanan ,  air  mata dan  darah  baginda  dengan menjadi  umat  yang  rosak  .  Aiman,  baginda  Rasulullah  telah  berdoa  terlebih  dahulu  untuk  Aiman,  untuk  Ain .  Berdoa  agar  kita  diringankan  seksa  dan  kematian,  berdoa  agar  kita  menjadi  umat  yang  bahagia.  Umat  yang  merasa  cinta  yang  sebenar.  Aiman,  Ain  memilih  untuk  mengasihi  Rasulullah  tidak  melebihi apa  pun.  Ain  ingin  penuhkan  hati  Ain  dengan  kecintaan  kepada  baginda   setulusnya.  Tidak  sekali  bagi  Ain  kongsikan  dan  mencemarkan  rasa  cinta  ini  dengan  cinta  yang  bertuankan  nafsu  manusia.  Maafkan  Ain.  Ain  telah  memilih  Rasulullah. Ain  telah  memilih  untuk  bahagia  dengan  cinta  kepada  baginada.  Hidayah  itu  milik  Allah,  cinta  itu  juga  milik  Allah.  Segala  yang  kita  lihat,  segala  yang  kita  miliki  adalah  pinjaman  semata-mata.  Sekarang,  Ain  sedar  Ain  tidak  ada  apa  untuk  berkongsi  dengan Aiman  melainkan  rasa  cinta  kepada  Rasulullah.  Ketahuilah  Aiman  Aqil  bin  Akasyah,  bahawa  namamu  sentiasa  dalam  doaku.  Dengan  airmata  dosa  ini,  Ain  panjatkan  doa  kepada  Allah  agar  melembutkan  hati  Aiman  menyuburkan  cinta  Aiman  kepada  baginda  Rasulullah  kerana  Ain  yakin,  lelaki  sebaik  Aiman  akan  menjadi  yang  terbaik  bila  mengenal  erti  cinta  kepada  Rasulullah"



Subhanallah,  tingginya  pengorbanan  cinta  andai  kita  kenal  erti  CINTA  yang  sebenarnya.  Mengalir  laju  air  mata  di  pipi  ini. Allah bagi peluang untuk kita dan kamu  terus melangkah dan terus hidup sebagai umat Rasulullah. Adakah kita sudah benar-benar dikatakan menyintai Baginda? Mahu atau tidak, kita harus akui kita amat terhutang budi pada Baginda SAW yang mengabadikan seluruh perjalanan hidupnya demi menyelamatkan kita,umatnya iaitu umat akhir zaman. Segala-galanya adalah kerana cinta dan sayang baginda kepada umatnya, hatta ketika saat-saat terakhir Baginda didunia, Baginda menyebut ummati,ummati,ummati ( ummatku,ummatku,ummatku)… T___T



Walaupun jarak Baginda terlalu jauh dengan kita, tetapi sebenarnya Baginda terlalu dekat dengan kita. Tatkala syahadah kita lafazkan , kalimah tasyahud awal dan akhir kita bacakan dalam solat, nama Baginda acapkali kita sebut dan agung-agungkan.kan..Kita mengaku dalam hati bahawa Baginda adalah cinta teragung yang perlu kita letakkan dalam hati selepas cinta kepada ALLAH SWT. Zahirkan Rasa Cinta dengan menyebut nama Baginda. ... Macammana Rasulullah mencintai dan merindui kita sedangkan dia xpernah berjumpa kita...Benar, Rasulullah S.A.W tidak pernah berjumpa kita...Tapi ingat lah, Rasulullah S.A.W pernah bersabda...Lebih kurang macam ni la…
"Mereka yang hidup selepas kewafatanku... tidak pernah melihatku... tetapi tetap mencintai ALLAH S.W.T dan mencintaiku...  Berjuang demi agama islam...Mereka itulah golongan yang paling mulia.... Yang aku rindui... Umatku... Umatku... Umatku.... "




Last word from Cik Ain, tontonlah video ni kat cinema YouTube yeee..Cik Ain jamin xrugi langsung pown… Banyak pengisian yang cukup meruntun jiwa di dalamnya.  Yukk sama2 kita gunakan medium canggih ini sebagai menyebarkan dakwah walaupun hanya sekadar sepotong ayat serta melayari dan mencari ilmu2 agama secara online...kita sama2 topup pahala setiap waktu ^^.. (pesanan jua untuk diri sendiri...)keyh, dat’s all yeee..kbai,Salam.
"Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam,menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama." -Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan Prof.Dr.Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi-
p/s : Jom buktikan rasa cinta dengan berselawat dan mengikuti sunnah baginda SAW !

Nota Hati 1 : Langit kita sama..tiada beza..saya hamba, anda hamba…hamba kepada Sang Pencipta, Allah SWT.
Nota Hati 2 : Memang nak jadi baik bukannya perkara yang mudah...Yela, kita kena buat benda baik aje...Mana larat kan...Tapi, bila fikir2 balik, memangla susah nak jadi BAIK… ingat syurga menerima orang yang cikai2 ke...SYURGA hanya menerima orang yang baik2 je...So, kena la jadi baik dengan mengamalkan apa yang dikata....InshaAllah...Usaha ke arah itu...Jom! =____=

Thursday, 17 May 2012

| Siapa Kita Untuk Menghakimi ? |


Assalamualaikum..
Eh, sebelum tidur, Cik Ain nak share 1 cerita kat semua readers and followers...hee.. Dis story adalah tentang hakim. Bukan tentang Tuhan atau hakim di mahkamah, tetapi hakim dalam kalangan kita. Yang kononnya rasa layak menghakimi…hurm… nak lagi faham tentang isu ni, jom kita sama-sama baca kisah kat bawah ni… -___-



**************************


Seorang doktor meluru masuk ke ruang hospital dalam keadaan tergesa-gesa selepas mendapat panggilan kecemasan dari pihak hospital..dia menukar pakaian dan terus meluru ke blok pembedahan..dia mendapati ayah kepada budak yang berada dalam bilik pembedahan sedang berdiri menunggunya..


Apabila si ayah melihat doktor itu, dia terus berteriak :
" Kenapa kamu ambil masa yg lama utk datang..??   kamu tahu tak anak saya dalam bahaya sekarang nie..??  kamu tak ada rasa bertanggungjawab ke..??"


Doktor tersebut tersenyum dan berkata :
" Saya minta maaf, saya berada di luar hospital dan saay datang sepantas yg mungkin selepas mendapat panggilan kecemasan tu..dan sekarang, saya harap anda bertenang..jadi, saya dapat buat kerja saya.."


" Bertenang kamu kata..?! kalau anak kamu berada dalam bilik itu skrang nie, bolehkah kamu bertenang..?? kalau anak kamu mati sekarang nie apa yg kamu buat..?? kata si ayah dengan perasaan marah..


Si doktor tersenyum lagi seraya berkata :
" Saya akan kata bahawa Allah telah berfirman dlm kitab-Nya yg suci " Daripada Allah kita datang dan kepada-Nya kita kembali"..doktor tak mampu utk memanjangkan hayat seseorang..Insya-Allah kami akan cuba yg terbaik utk anak kamu.."


"Memberi nasihat bila kita tak mengalaminya memang senang..!" gumam si ayah..


Pembedahan tu mengambil masa beberapa jam..tak lama kemudian, si doktor keluar dgn perasaan yang sungguh gembira..


" Alhamdulillah..anak anda selamat..!" dia terus berjalan tanpa menghiraukan si ayah "kalau kamu ada sebarang soalan..kamu boleh tanya jururawat..!"


" Kenapa doktor tu sombong sangat..?! tak boleh ke dia tunggu beberapa minit supaya saya dapat tanya beberapa soalan tentang anak saya..?!" komen si ayah selepas melihat jururawat..


Jururawat itu berkata sambil air mata mengalir di pipinya : " Anaknya meninggal dunia semalam dlm kemalangan jalan raya..dia berada dlm upacara pengebumiaan anaknya ketika kami menghubunginya utk pembedahan anak encik..dan sekarang dia telahpun menyelamatkan nyawa anak encik, dia tergesa-gesa utk menghabiskan upacara pengebumiaan anaknya.."


**************************



So, amacam…best tak cerita ni..dapat tak moral of da story…heeee…. Never judge anyone because you never know how their life is and what they're going through…dat is moral of dis story ! ^_^ Sebenarnya kita tidak tahu apa yang berlaku pada seseorang itu. Mungkin setiap tindakannya ada sebab musabab nya. So, janganlah memandai menghakimi seseorang tanpa usul periksa. Kita tidak layak untuk melakukannya…



Last word from Cik Ain kaunselor yang xbertauliah, kita tak layak nak hakimi orang lain sebab kita pun bukan sempurna. Bagi Cik Ain, yang layak menghakimi orang lain cuma Allah SWT saja. DIA je sebenar2 HAKIM kita…sama ada ke neraka atau ke syurga… kerja hakim menghakimi itu kerja tuhan, ALLAH SWT!  Renungkan dan reflect diri kita balek, kenali diri sendiri, sudah cukup layak untuk di hantar ke Syurga atau tidak?? (hurmm..banyaknya dosa yang xterhitung kan..) Tepuk dada, tanya iman…oke, dat’all for tonight…Selamat Malam yee semua..Lailah Sa’idah..kbai,Salam! =_____=



Nota Hati 1 : Just leave the judging to the Almighty okay :) Mendoakan yang baik2 dan terbaik untuk semua itu bukankah lebih indah daripada mendoakan keburukannya..kan.. Jaga Lisan, Jaga Hati, Jaga Iman ! :D

Thursday, 10 May 2012

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |


Assalamualaikum..

Yup…tarikh itu semakin hampir dan mengejarku detik demi detik…membuatkan hati Cik Ain bertambah tidak tenang malah berdebar-debar… Hurm, ya Allah…hanya Engkau yang mengetahui debaran itu… bila Cik Ain tengok kalendar…count down saat itu…hati ni tak semena-mena berubah rentak…tak terkira berapa debaran hati ini dalam masa seminit… Ya Allah moga Engkau mudahkan segala-galanya… inshaAllah..Cik Ain dan guru2 pelatih seluruh IPG yang lain bakal menduduki final exam bermula 14 Mei hingga 24 Mei ni….Xlmew da tu…study pon belom abih lagi ni..sob sob sob..di kesempatan ini, Cik Ain ingin memohon ampun & maaf pada sahabat-sahabat semua & mohon doa jua dari semua pihak… -___-





Sebelum nak tutup entry pendek hari ni, Cik Ain nak share satu doa yang boleh kita amalkan…supaya urusan kita sentiasa dipermudah…bacalah dengan yakin...InshaAllah segala urusan akan dipermudahkan oleh Allah SWT.






Selain itu..nak share jugak di sini...Cik Ain jugak selalu amalkan baca ayat seribu dinar… Biasanya after solat..ayat ni memang Cik Ain xkan tinggal…so, u all, hari ni dan hari2 amalkan la membaca ayat ni. Ayat ni adalah ayat pemudahkan urusan jugak dan ayat dimudahkan rezeki…tapi, jangan setakat bacer je taw, usaha dulu yang penting..then baru bertawakkal dan berdoa..barulah Allah bukak pintu rezeki seluas langit dan bumi untuk kita...k.. ^__^





Okies..stop right there…lets go to study..lalalala...kbai,Salam!
p/s : Semalam, hari ini, esok, lusa dan selamanya akan terus berusaha bersama-sama untuk menggapai kejayaan itu & titipan doa agar dipermudahkan segala urusanku dan dia sepanjang final exam nanti…inshaAllah… ^____^



Nota Hati 1 : O Allah, make it easy, and do not make it difficult. O Allah, make it end well.. ameen :D

Monday, 7 May 2012

| Berdoalah sayang |


Assalamualaikum yee~ =) Penghujung minggu nak dekat2 exam. Maaf sebab lama tak post something. Sekarang ni pon baru je bukak lappy tersayang bukak belog sendiri, T____T sebab terlalu sibuk dengan buku2…kowt..heee… Tengah rehat dan tiba-tiba terasa nak hupdate belog dan teringat kat anda followers and readers~ =) 



Allah berfirman (maksudnya):
"Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina”.” (Surah al-Mu’min, 40: 60)



Siapa je yang kata tak perlu berdoa kalau sesuatu itu dah terjadi? hurm,walau lambat untuk dimakbulkan,jangan pernah berhenti untuk berdoa kerana doa akan mengubah segala yang tak di ingini dan doa akan menunaikan apa yang di hajati. so, ape yang Cik Ain nak sampaikan kat sini adalah.. tak kira apa yang berlaku, ape yang kita nak, ape yang kita perlukan, apa yang kita nak ngadu.. berdoalah.. ALLAH maha mendengar.. DIA tak akan pernah jemu mendengar rintihan dari hamba-hambanya.. Jangan pernah mempersoalkan doa kita kepada Allah kerana Allah menerima semua doa2 kita. Dia berjanji akan memberi apa yang kita mahu, cuma Dia tak janjikan kepada kita bila kita akan dapat apa yang kita minta. Doa, tunggu dan sabar. Serah segalanya kepada Dia. Dia tahu apa yang terbaik. Sampai masanya, kita akan dapat apa yang kamu hajatkan. InshaAllah. ^_^



Jadinya kawan-kawan, teman-teman and sahabat-sahabat..ALLAH sentiasa ADA..He olwez be there with us..tika susah dan senang..yang sedih-sedih tu, jangan sedih-sedih sangat ye.. yang down tu, jangan down sangat.. DIA ada dengan kita..dan yang stress2 nak study tu pun jangan stress2 keyh..almaklumlah musim2 exam ni ramai yang duduk strees dan keluh kesah an...termasuklah Cik Ain ni...=)



At last…Cik Ain nak share sedikit adab2 berdoa supaya doa kita diterima oleh Allah SWT…
1. Pastikan makanan, minuman dan pakaian, adalah dari sumber yang halal. Memakan makanan halal dan baik adalah satu bentuk ketaatan kepada Allah dalam memenuhi segala perintah-Nya. Maka apabila seseorang itu selalu taat kepada Allah dalam segala perkara dan sentiasa berada dalam kebenaran, insya-Allah segala yang dimohon akan dikabulkan Allah.
2. Ikhlas dengan Allah semasa berdoa. Ikhlas ini maksudnya, buat apa yang Allah suruh dan tinggalkan larangan-Nya. Ikhlas bukan sahaja untuk berdoa sebenarnya dalam segala ibadah dan perlakuan kita.
3. Seeloknya didahulukan dengan wudhuk. Sekiranya kita tidak boleh berwudhuk masih juga boleh berdoa.
4. Mengadap kiblat semasa berdoa.
5. Berdoalah dengan bersungguh-sungguh serta penuh keyakinan terhadap kekuasaan Allah SWT dan memohon keampunan daripada-Nya.
6. Elakkan memohon doa perkara yang tidak munasabah atau tidak masuk akal.
7. Ketika berdoa untuk diri sendiri, jangan lupa untuk berdoa untuk orang lain termasuk ibu bapa, keluarga, saudara seIslam, pemimpin dan bagi yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia.
8. Banyakkan doa tatkala susah mahupun senang.



Dat’s all yee….Cik Ain out dulu okies..nak berdating2 dengan buku pulak..exam is coming…yep…tarikh itu semakin hampir…membuatkan hati Cik Ain bertambah tidak tenang malah berdebar-debar…sob sob sob… ~~~~Preparation exam. -___- Doakan kejayaan bersama dalam menempuh imtihan. =) Terima kasih kepada kawan2 yang banyak bagi nota, buku2, and macam2 lagi…smile =)

Nota Hati 1 : Aku mungkin tidak layak untuk dipanggil daie yang berdakwah, tapi cukuplah sekadar aku menjadi seseorang, yang menyampaikan, walau hanya satu ayat. Moga ada hati-hati yang akan disentuh Tuhan. :)
Nota Hati 2 : Allah.... :'( Aku tidak mampu menjanjikan yang terbaik, namun aku hanya mampu mencuba menjadi yang terbaik . Biiznillah !

Wednesday, 2 May 2012

| Wordless Wednesday #4 Jangan Persiakan Wanita |






Marilah kita bersama menyucikan cinta seperti mana ia mula-mula dianugerahkan Allah. Jika cinta itu tercemar, rosak, pudar keindahannya, maka kita akan dipertanggungjawabkan sekaligus tercicir dari senarai list name untuk ke jannahnya yang sangat terindah. Bercinta kerana Allah !

Wallahua'lam.

Nota Hati 1 : Bila kita memang dijodohkan, apapun halangannya kita pasti akan disatukan dlm pernikahan. namun bila memang kita tidak dijodohkan, apapun usaha pastikan tiada hasilnya. ya ALLAH, ajarkan kami mencintai dgn sederhana, ajarkan kami agar lebih pandai memendam cinta, ajarkan kami untuk lebih mencintai-Mu dan kekasih-Mu. ya ALLAH, jagalah kami dari dosa dunia, jagalah dia dari dosa cinta, aku mencintainya kerana-Mu, aku pun rela melepaskannya apabila Engkau kehendaki dan gantikanlah yg terbaik menurut kehendak Engkau ya ALLAH..