Posts

Showing posts from May, 2012

| Jangan pakai tudung...tapi, tutup aurat! |

Image
Assalamualaikum yee~ to all my dearest readers and followers....  =) Syukur alhamdulillah, Praise to Allah for His love until today. We can breath with His free air with no bills. Alhamdulillah! Now, Cik Ain berada di rumah selepas bergelut dengan segala macam obstacles... ---> Exam, life, love(erk!) and so on...Its such a relief -_____- (wahhh..long time xjenguk my belog...windunyaaaaa...heee)


So, today I would like to talk here about something that near to us especially for women likes Cik Ain dan gadis-gadis manis di luar sana.. ini untuk anda dan Cik Ain jua..heee...one question i would like to ask...kenape yeee kita kena pakai tudung bawah dada? Maksud Cik Ain tutup aurat? Adakah kerana mak ayah suruh? ustazah suruh? ikut majoriti? Atau semata2 mengikut fesyen semasa? Kenapa ek...pernah x persoalan ini bermain2 dalam fikiran anda... :)


So, da answer is easy...it is because ianya adalah perintah dari Allah SWT... Jadi, kita sebagai hambanya MESTI mematuhinya.. Allah telah menjela…

| Rejab datang lagik... |

Image
Assalamualaikum.. Dengan izin Allah SWT, kita sudah pun masuki bulan Rejab. Jika diperhatikan, kita berbeza-beza dalam menyambut kedatangan bulan Rejab setiap tahun..an.. (nak2 sekarang ni musim exam..:P)


Ada yang langsung tidak menyedari datang dan perginya Rejab kerana terlampau sibuk dan kurang peka pula pada perjalanan takwim Islam. Tarikh islam pun boleh lupa. Cuba kalau tarikh anniversary mr.ehem2 bukan main ingat lagi.siap buat reminder. Tarikh lahir kesayangan tu…hee.. ( terase tak??heee )..Tapi, tidak kurang ada yang menyambut kedatangan Rejab dengan penuh gembira dan bersemangat serta mempertingkatkan amalan di dalamnya…Alhamdulillah ^__^


Actually an..entry hari ini Cik Ain juz nak ucapkan Welcoming or dalam bahasa arab ahlan wa sahlan Rejab kepada semua…Jangan lupa au baca doa di bawah ni... Alhamdulillah, kita masih diberikan peluang kita untuk berjumpa Rejab, berdoalah agar kita dipanjangkan umur untuk bertemu Ramadhan pula. InshaAllah. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang te…

| Travelog Cinta Abadi.. Naskhah Cinta Buat Ilahi dan Muhammad |

Image
Assalammualaikum... Buat semua readers & followers tercinta... moga sentiasa berada di bawah rahmatNya. Okies, straight to the point…semalam Cik Ain an tengok 1 film pendek yang bagi Cik Ain wajib korang semua tengok..xrugi langsung pown..tajuk dia an "Naskah Cinta Rasulullah".

Jujur, hati tersentuh, berdebar kencang bila tengok video hasil usaha students IPG Perlis ni. Hajat nak tengok balik video tu sebabnya semalam sound tak clear sangat..heee ^__^ Terlebih  dahulu,  Cik Ain rakamkan  jutaan  terima  kasih  pada  mereka  yang  telah  menjayakan  penghasilan  Film  pendek  yang  berunsurkan  dakwah  ini.  Sebuah hasil karya Geng Penangkap Cahaya dengan terbitan Persatuan Guru Pelatih Islam IPG Kampus Perlis…tahniah yee korang &  thumbs up atas usaha korang  ^__^


Berbalik  pada  film  tersebut, Cik Ain sangat  tertarik  pada  babak  Aiman  membaca  surat  yang  dititipkan  oleh  Ain  kepadanya ( cheeewah, namaew watak dalam cter 2 samew la..heeee )…surat nya berbunyi s…

| Siapa Kita Untuk Menghakimi ? |

Image
Assalamualaikum.. Eh, sebelum tidur, Cik Ain nak share 1 cerita kat semua readers and followers...hee.. Dis story adalah tentang hakim. Bukan tentang Tuhan atau hakim di mahkamah, tetapi hakim dalam kalangan kita. Yang kononnya rasa layak menghakimi…hurm… nak lagi faham tentang isu ni, jom kita sama-sama baca kisah kat bawah ni… -___-


**************************

Seorang doktor meluru masuk ke ruang hospital dalam keadaan tergesa-gesa selepas mendapat panggilan kecemasan dari pihak hospital..dia menukar pakaian dan terus meluru ke blok pembedahan..dia mendapati ayah kepada budak yang berada dalam bilik pembedahan sedang berdiri menunggunya..

Apabila si ayah melihat doktor itu, dia terus berteriak : " Kenapa kamu ambil masa yg lama utk datang..??   kamu tahu tak anak saya dalam bahaya sekarang nie..??  kamu tak ada rasa bertanggungjawab ke..??"

Doktor tersebut tersenyum dan berkata : " Saya minta maaf, saya berada di luar hospital dan saay datang sepantas yg mungkin selepas menda…

| Tarikh Itu Semakin Hampir...Jom Counting Down ! |

Image
Assalamualaikum..
Yup…tarikh itu semakin hampir dan mengejarku detik demi detik…membuatkan hati Cik Ain bertambah tidak tenang malah berdebar-debar… Hurm, ya Allah…hanya Engkau yang mengetahui debaran itu… bila Cik Ain tengok kalendar…count down saat itu…hati ni tak semena-mena berubah rentak…tak terkira berapa debaran hati ini dalam masa seminit… Ya Allah moga Engkau mudahkan segala-galanya… inshaAllah..Cik Ain dan guru2 pelatih seluruh IPG yang lain bakal menduduki final exam bermula 14 Mei hingga 24 Mei ni….Xlmew da tu…study pon belom abih lagi ni..sob sob sob..di kesempatan ini, Cik Ain ingin memohon ampun & maaf pada sahabat-sahabat semua & mohon doa jua dari semua pihak… -___-




Sebelum nak tutup entry pendek hari ni, Cik Ain nak share satu doa yang boleh kita amalkan…supaya urusan kita sentiasa dipermudah…bacalah dengan yakin...InshaAllah segala urusan akan dipermudahkan oleh Allah SWT.





Selain itu..nak share jugak di sini...Cik Ain jugak selalu amalkan baca ayat seribu dinar…

| Berdoalah sayang |

Image
Assalamualaikum yee~ =) Penghujung minggu nak dekat2 exam. Maaf sebab lama tak post something. Sekarang ni pon baru je bukak lappy tersayang bukak belog sendiri, T____T sebab terlalu sibuk dengan buku2…kowt..heee… Tengah rehat dan tiba-tiba terasa nak hupdate belog dan teringat kat anda followers and readers~ =) 


Allah berfirman (maksudnya): "Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina”.” (Surah al-Mu’min, 40: 60)


Siapa je yang kata tak perlu berdoa kalau sesuatu itu dah terjadi? hurm,walau lambat untuk dimakbulkan,jangan pernah berhenti untuk berdoa kerana doa akan mengubah segala yang tak di ingini dan doa akan menunaikan apa yang di hajati. so, ape yang Cik Ain nak sampaikan kat sini adalah.. tak kira apa yang berlaku, ape yang kita nak, ape yang kita perlukan, apa yang kita nak ngadu.. berdoalah.. ALLAH maha mendengar.. DIA tak akan pernah jemu menden…

| Wordless Wednesday #4 Jangan Persiakan Wanita |

Image
Marilah kita bersama menyucikan cinta seperti mana ia mula-mula dianugerahkan Allah. Jika cinta itu tercemar, rosak, pudar keindahannya, maka kita akan dipertanggungjawabkan sekaligus tercicir dari senarai list name untuk ke jannahnya yang sangat terindah. Bercinta kerana Allah !
Wallahua'lam.
Nota Hati 1 : Bila kita memang dijodohkan, apapun halangannya kita pasti akan disatukan dlm pernikahan. namun bila memang kita tidak dijodohkan, apapun usaha pastikan tiada hasilnya. ya ALLAH, ajarkan kami mencintai dgn sederhana, ajarkan kami agar lebih pandai memendam cinta, ajarkan kami untuk lebih mencintai-Mu dan kekasih-Mu. ya ALLAH, jagalah kami dari dosa dunia, jagalah dia dari dosa cinta, aku mencintainya kerana-Mu, aku pun rela melepaskannya apabila Engkau kehendaki dan gantikanlah yg terbaik menurut kehendak Engkau ya ALLAH..

| Pray For Them |


Saudara-saudara kita di bumi Palestin sedang berjihad dalam menegakkan agama Islam. Walaupun kita tak dapat berjihad dan menolong mereka di sana, marilah berdoa supaya saudara-saudara kita di sana mendapat kekuatan dan mendapat lindungan daripada Allah SWT kerana doa adalah senjata orang Islam. Tolonglah mereka dengan DOA! Ya Allah, satukan hati kami umat Islam sedunia supaya Yahudi laknatullah dapat dihancurkan. Info terkini mengenai saudara-saudara kita di sana boleh lihat di FB AMAN PALESTINE. Marilah kita sama-sama menderma untuk mereka dan moga-moga dengan sumbangan yang kita buat itu dapat menyelamatkan nyawa dan membantu saudara-saudara kita di sana. Boikot juga barangan Yahudi. Kita satu ummah sekat ekonomi mereka!