Posts

Showing posts from April, 2012

| Ilmu, Jangan biarkan ianya sekadar di atas kertas~ |

Image
Assalamualaikum !  ^________^ Apa khabar semua? Okies, hari ini Cik Ain nak ceritakan sikit kat sini, moga sama-sama dapat iktibar. Kisah ni Cik Ain dapat daripada seorang ustaz..masa tu dalam kelas al-quran kalau xsilap..so, let’s check it out together ..hee ^__^


Layan~~~ Sewaktu Imam Ghazali menuju kampungnya, segerombolan perompak padang pasir telah menyerang rombongan yang disertai oleh beliau. Semua harta yang beliau ada, perompak tu ambik, termasuk catatan ilmu yang Imam Ghazali pelajari dengan berguru dari guru beliau kat Jarjan, iaitu Imam Abu Nasir. Tak berhati perut betoi perompak zaman dulu, dengan kertas-kertas pun nak ambik. Tapi, nak banding dengan sekarang, lagi la. Ha, pandai-pandai la fikir sendiri…heee Kerana terlalu sayang sangat dengan catatan beliau, dengan selambanya beliau berjumpa dengan ketua perompak tu. ” Nak ambik barang-barang aku, ambik la. Tapi jangan barang tu, aku sayang sangat-sangat barang tu”. Iman Ghazali merayu.


Hurm, bila beliau cakap mcm tu, perompak…

| Charge hidup kita...Jom |

Image
Assalamualaikum !  ^________^.. Apa khabar semua? sehat-sehat la hendaknye ye.. !



Kita hidup ni, ada pasang dan surutnya jugak kan? kira macam air laut la jugak.. kejap pasang, kejap surut.. itu kira lumrah alam la.. macam iman kita juga..ada naek turun ny jugak..kita bukannya malaikat..iman statik je an… ada jugak orang kata hidup kita ni macam roda.. sometimes kita kat atas, and sometimes pulak kita kat bawah..putaran hidup, macam tu la..xkan kat atas je sokmo an..:) tapi for me, hidup ni macam bateri handphone jugak au..nak tahu x kenape??hee


sebab nya…handphone kiter kejap FULL, kejap karang dia ZERO pulak.. so, hidup ni kita kena RECHARGE every now and then.. kena selalu CHARGE la kirenya.. handphone,walau secanggih mana pun,walau secantik mana pun warna dia,walau seunik mana pun bentuk dia,jika tidak dicharge,ia tidak memberi manfaat pun kepada tuannya jika kehabisan bateri.. silap hari bulan..boleh HI HI BYE-BYE terus…sebabnya NO BATTERY ! then mula la kalut cari charger yang kit…

| Jom Bersyukur dan Jadi Diri Sendiri.. |

Image
Assalamualaikum semua....One question for all??adakah korang semua gembira menjadi diri sendiri? pernah tak mintak nak jadi orang lain?haaaa...mesti pernah ugak terlintas an...*angguk2 yeee..huuu


Semua tu fitrah manusia biasa... kadang2 apa yang kita ada, kita rasakan xcukup.. nak lagi.. nak lebih.. tambah sikit boleh? things like dat la..dan kalau tengok orang lebih..kita pun nak lebih..an..em


Pernah dengar tak pepatah do not compare yourself with others. Tau tak penyakit hati datang dari mana? Datang dari sifat CEMBURU dan sifat cemburu tu selalunya datang dari tidak berpuas hati dan tidak pernah bersyukur dengan apa yang Allah dah beri sebab kita selalu membandingkan diri dengan apa yang orang lain ada…yang ke arah positive baguslah…ni yang sampai cemburu buta tak baguslah kan…=_=


Seriously, mustahil Cik Ain sendiri tak pernah cemburu dengan sesiapa .. (Si Dia tahu Cik Ain ni jenis camne..heee) Jangan terlalu membandingkan apa yang orang ada.. Setiap orang Cik Ain percaya ada power ma…

| Copy Paste from Hearty |

Image
Kita sakitkan dia......Xpelah, dia maafkan.. Hari ini dia ada......Kita buat dia menangis..Xpelah, dia cuba pujuk diri.. Hari ini dia ada......Kita mainkan dia..Xpelah dia anggap kita nak uji dia.. Hari ini dia ada......Kita buat dia sampai jatuh sakit..Xpelah, dia cakap ubat ada...


Besok, bila dia dah tak ada....Kita akan tercari-cari dia.. Tapi tak jumpa.. Besok, bila dia dah tak ada....Kita akan tertunggu-tunggu dia..Tapi sia-sia.. Besok bila dia dah tak ada...Kita menyesal dengan perbuatan kita..Tapi terlambat


Masa itu....Dia mintak maaf sangat-sangat sebab...


Dia dah tak dapat teman kita. Dia dah tak dapat hiburkan kita. Dia dah tak dapat nak jaga kita. Dia dah tak dapat nak usik-usik kita..


Dan kita dah tak dapat nak buat dia sakit hati,menangis,jatuh sakit dan mainkan dia..Dan kita mesti akan menyesal sebab kita dah buat macam-macam dekat dia dan tiba-tiba baru kita sedar, dia itu.......................ORANG YANG KITA CARI-CARI SELAMA INI.................TAPI DIA DAH HILANG UNTUK KITA.


Pera…

| Hati Siapa Kosong? Sini Ubatnye.. |

Image
Assalamualaikum..
Jum Dengar lagu Kosong…sambil2 ngah cari mood beresymen ni...hee..First time dengar lagu ni time otw jejalan kat KL baru ni..and first time dengar terus jatuh cinta…fall in love..cheeewah..:P


Actually sebelum2 ni lagu najwa latif memang Cik Ain suke dengar au.... Dyer punyer lagu & lirik simple but catchy..huuu...And honestly lagu ni best bangat okeeyy tak tipu.... anyway..dis is lirik lagu kosong by najwa latif..jom layannn...



Kau melihat diriku Seperti sesuatu Yang mencabar dirimu Akal dan mindamu Kau mendustaiku Kau bilang mereka tak tahu Siapa diriku Sedangkan kau juga begitu
Segala kata cacian Yang telah engkau berikan Membuatku rasa kosong kosong
Setiap detik diperhatikan Kau cari cara putar belitkan Kau jadikan diriku kosong kosong
Kini aku bangkit Membuktikan yang ku tak sakit Dengan segala perit yang kau berikan Kini aku pantas berjalan Bergerak ke hadapan Dan akan ku buktikan Siapa diriku yang sebenar
Oo Oo Kosong kosong
Segala kata cacian Yang telah engkau berikan

| Dear My Future Zauj |

Image
Assalamualaikum...... to my future zauj: I don't know neither who you are nor where you are. I hope to be the best woman that stand besides you and give you strength because behind a great man, there is a great woman. So please ! Don't stop searching and waiting for me until Allah s.w.t. brings us together. May you have a good life in your journey of searching and waiting for me as your zaujah :) To my future zauj, nanti akad kite jumpe ya...mase itu Allah akan ketemukan kite jua.inshaAllah.=)











Nota Hati : I want you to know that I built you a home in my heart. A place where our memories live and our love never fades. ❤إن شاء الله❤
picture credit to :♥ Izara ♥

| Baucar buku…lalala..jom beli ilmu akhirat~~~ |

Image
Assalamualaikum, Alhamdulillah, syukur kerana diberi kesempatan Cik Ain untuk hupdate belog pada kali ini. Hurm... rini Cik AIn nak ceritera pasal baucar buku yang still belum digunakan..ishh.. xkan nak burn camtu je an..sayang ooo..hee..Apa nak dibuat ek dengan baucer buku ni? Kenapalah Cik AIn tanya soalan macam ni... Baucar buku untuk beli buku lar an..komik kew..buku rujukan ,novel..haa...apa lagi..hee.. Tapi, teringin jugak nak guna baucar ni untuk beli benda lain dari yang lain... iaitu beli kitab2 agama…kalau boleh nak ada koleksi sendiri..kan best an…time2 free boleh baca..dpt jugak pahala nya an =)


Ada 2 buku betul2 Cik Ain nak miliki...buku 1 , Indahnya Hidup Bersyariat. Ya buku agama. Bukannya Cik Ain nak tunjuk alim atau warak tapi bila buka buku ni, Cik Ain nilaikan diri Cik AIn betapa ceteknya ilmu agama dalam diri CIk AIn.… Apakah yang menarik sangat ek buku ni? Indahnya Hidup Bersyariat adalah sebuah buku yang patut atau Cik Ain nak katakan WAJIB ada bagi setiap orang...…

| Awak..sudikah awak... |

Image
Dear awak,,,, Sudikah awak menjadi Imam di setiap solatku.. agar solatku lebih bermakna dan terjaga hendaknya..
Sudikah awak menjadi Penjaga diri dan maruahku agar hidupku lebih tenang dan bahagia
Sudikah awak menjadi Pendidik hati dan jiwaku agar rohaniku terisi hikmahNya dan akhlakku terjaga hendaknya
Sudikah awak menjadi Pemerhati setiap gerak dan langkahku agar aku tahu mana salah dan buruk laku ku
Sudikah awak menjadi Peneman di kala suka dan duka ku agar satu hari, jika ujian itu datang air mataku ada yang menghapuskan..
Sudikah awak menjadi Pembela diriku dan agamaku agar aku terus berada di atas jalan yang benar
Sudikah awak menjadi Penggerak semangatku.. agar bila aku kelesuan kau mampu memberi bantuan walau hanya sekadar senyuman :)
Sudikah awak menjadi Sahabat buat diriku..mendengar luahan hatiku agar aku boleh berbicara apa saje dgnmu tanpa rasa ragu..
Sudikah awak menjadi Penghibur tika ku kesunyian agar aku boleh ketawa riang
Dan sudikah awak menemani hidupku sepanjang hayat ku di dunia ini dan menghargai …

| Amalan idaman hati~~jom istiqamah ! |

Image
Assalamualaikum April datang lagi…cepatnya masa berlalu an..tup tup tup xlama lagi bakal menjengah umur 21 dan tika masa berlalu pergi, rasa betapa kurangnya diri ini. Hurm, semakin hari kita belajar, dekat dengan ilmu, semakin terasa betapa kerdilnya diri ini. lebih-lebih lagi dalam mengutip setiap satu ilmu-ilmuNya.


Kadang-kala terasa diri ni sungguh lemah ya Allah. Yup, lemah untuk memahami, menjalani dan mencepatkan segala kerja baik dari segi pelajaran mahupun kehidupan. Dengan erti kata yang mudah, dalam diri penuh dengan virus sifat MALAS. Astaghfirullah ! exam pulak is in coming…siapa lar ada jual anti virus MALAS ni..nak bli 1..hee.. Ya Allah, jauhkan sikap kemalasan dalam diriku ini plizzz. Permudahkan segala urusanku !


Okie~ let’s straight to the point..today Cik Ain nak share amalan baru yang menjadi idaman hati Cik Ain. Moga akan tetap kukuh menjadi rutin harian dan terus istiqamah sebab mencari istiqamah tu lah yang paling payah sebenarnya. Dan semoga hati akan sekuat mungk…