Monday, 30 April 2012

| Ilmu, Jangan biarkan ianya sekadar di atas kertas~ |



Assalamualaikum !  ^________^
Apa khabar semua? Okies, hari ini Cik Ain nak ceritakan sikit kat sini, moga sama-sama dapat iktibar. Kisah ni Cik Ain dapat daripada seorang ustaz..masa tu dalam kelas al-quran kalau xsilap..so, let’s check it out together ..hee ^__^



Layan~~~
Sewaktu Imam Ghazali menuju kampungnya, segerombolan perompak padang pasir telah menyerang rombongan yang disertai oleh beliau. Semua harta yang beliau ada, perompak tu ambik, termasuk catatan ilmu yang Imam Ghazali pelajari dengan berguru dari guru beliau kat Jarjan, iaitu Imam Abu Nasir. Tak berhati perut betoi perompak zaman dulu, dengan kertas-kertas pun nak ambik. Tapi, nak banding dengan sekarang, lagi la. Ha, pandai-pandai la fikir sendiri…heee Kerana terlalu sayang sangat dengan catatan beliau, dengan selambanya beliau berjumpa dengan ketua perompak tu.
” Nak ambik barang-barang aku, ambik la. Tapi jangan barang tu, aku sayang sangat-sangat barang tu”. Iman Ghazali merayu.



Hurm, bila beliau cakap mcm tu, perompak tu pun rasa barang ni mesti barang-barang berharga…kalau kita pun, of course la fikir macam tu jugak an..hee.. Jadi, secepat kilat, dengan kepantasan yang maksimum, perompak tu rampas barang tu dari Imam Ghazali. Tapi, alangkah kecewanya mereka, sebab barang yang mereka semangat rampas tu, rupa-rupanya hanya lembaran kertas-kertas hitam.
“ Apa ini. Untuk apa engkau simpan benda ni. ” tanya perompak tersebut.

“Itulah barang-barang yang tiada akan berguna bagi kalian tapi berguna bagiku,”jawab beliau.

Perompak itu bertanya lagi. “Apa gunanya, ha, cepat crita kat aku?”

Dengan suara sedih, beliau menjawab. ” Ini adalah hasil pelajaranku selama beberapa tahun. Jika kalian rampas dari aku, ilmuku aku habis dan usahaku hanya sia-sia. ”

” Ni je ke ilmu-ilmu kamu?” Tanya salah seorang perompak.

“Ya,” Jawabnya.

“ Jika begitu kamu adalah orang yg paling bodoh,catitan yg kamu tulis itu bukanlah ilmu jika kamu tidak memahami,mengingati serta menghafalnya.Bayangkan sekiranya aku merampas nota-nota ini,bagaimana keadaanmu? Ini bererti ilmumu dapat dicuri. ” Kata perompak itu.



Namun, dengan izin Allah, ketua perompak itu akhirnya pulangkan juga catatan tu kepada beliau. [sejahat-jahat manusia, bila Allah campakkan rasa belas kasihah, tiada siapa mampu mengubahnya].  Mulai dari saat inilah Imam Ghazali menghafal kembali segala ilmu-ilmunya dan dimasukkan ke dalam ingatannya.Selepas ini tiada siapa lagi yg boleh mencuri ilmunya. Ha, macam tu la crita dia…menarik x..n dapat x moral of the story..huhu :’)



Moral of da story is…seelok-eloknya, apabila kita menuntut ilmu atau pegi majlis apa-apa, fahami betul-betul, tumpukan perhatian apa yang dipelajari dan diperkatakan. Lepas tu, tulis sikit-sikit, dan balik tu, baca balik dan hafal. Dengan izin Allah, mudah melekat dalam ingatan kita…haa..tulis panjang berjela2 pn kalau xbaca sia2 jugak…nanti bile exam mula la mencari2 si nota 2..kalau lar kita dari awal2 paham dan ingat terus melekat dalam kepala..inshaAllah ilmu 2 akan terus kekal dalam dada dan menjadi pelaburan kita dunia khirat..(ilmu yang baik la..hee)..actually an semua ilmu baik cuma yang amal ilmu tu je belum tentu baik..^__^



At last.... jom sama2 kita guna  dunia ini sebagai jambatan ke akhirat, amalkan ilmu tu untuk mencari keredhaan Ilahi…dengan menuntut seberapa banyak ilmu…ilmu dunia akhirat… Hanya ilmu sahaja yang akan menjadi harta kekal abadi kita..sebaik2nya amalkan ilmu yang kita ada…(pesanan khas ditujukan untuk diri Cik Ain sendiri)..kbai.Salam! ^___^

(bakal pendidik anak bangsa..inshaAllah...*bukan bangsat ye..heee)

Nota Hati 1 : " Sempurnakan urusan kamu dengan ALLAH sebaik-baiknya, InsyaALLAH, urusan kamu dengan manusia pun akan sempurna"


Saturday, 28 April 2012

| Charge hidup kita...Jom |



Assalamualaikum !  ^________^.. Apa khabar semua? sehat-sehat la hendaknye ye.. !




Kita hidup ni, ada pasang dan surutnya jugak kan? kira macam air laut la jugak.. kejap pasang, kejap surut.. itu kira lumrah alam la.. macam iman kita juga..ada naek turun ny jugak..kita bukannya malaikat..iman statik je an… ada jugak orang kata hidup kita ni macam roda.. sometimes kita kat atas, and sometimes pulak kita kat bawah..putaran hidup, macam tu la..xkan kat atas je sokmo an..:) tapi for me, hidup ni macam bateri handphone jugak au..nak tahu x kenape??hee



sebab nya…handphone kiter kejap FULL, kejap karang dia ZERO pulak.. so, hidup ni kita kena RECHARGE every now and then.. kena selalu CHARGE la kirenya.. handphone,walau secanggih mana pun,walau secantik mana pun warna dia,walau seunik mana pun bentuk dia,jika tidak dicharge,ia tidak memberi manfaat pun kepada tuannya jika kehabisan bateri.. silap hari bulan..boleh HI HI BYE-BYE terus…sebabnya NO BATTERY ! then mula la kalut cari charger yang kiter pun ah tak ingat letak dekat mana… :P



Persoalannya kat sini.. macam mane nak CHARGE kan? haaa.. kat sini la kita memerlukan our LIFE CHARGER…. kalau handphone NOKIA..mesti kena gune charger yang NOKIA..baru matching an.. Kalau kiter pulak camne ek..haaa.. Seharian kite bergelumang dengan masalah duniawi & dosa di sane sini hari ni, ape kate same2 kite mengecas diri & iman kite yang dah makin slow ni..tapi macam mane…emm:’(



Actually kan…setiap seorang dari kita ada their own life charger… maybe, IBU kita, AYAH kita, KAWAN BAIK kita, SUAMI, ISTERI, or siapa-siapa je lah.. yang ni korang lagi tahu tu dari Cik Ain… tepuk dada..tanye diri masing2… Yang paling penting sebenarnya LIFE CHARGER kiter yang sebenar ialah our ALMIGHTY ALLAH SWT ! yang ni semua orang sama.. ALLAH pasti available untuk kita all the time.. bila2 sahaje kita perlukan DIA, inshaAllah DIA PASTI ada..an :’) bila kita berada dalam keadaan LEMAH.. bateri korang pon dah KOSONG, and tambah pulak korang lonely sesangat.. rasa macam takda siapa yang boleh faham korang, boleh tolong kita…kita kena yakin yang ALLAH ada bersama-sama dengan korang.. DIA tak pernah tinggal hamaba-hambaNYA, sesaat pun tak pernah..kita ni je lah hamba yang sering alpa, leka, terlupa, and terlalai dari mengingati DIA..



So,ada apa-apa nak mintak, mintaklah dari ALLAH.. mohonlah darinya dengan SABAR.. inshaAllah DIA akan kabulkan permintaan hamba-hambanya yang sabar.. mohon KEKUATAN untuk terus hidup..untuk RECHARGE bateri korang yang dah lemah tu..okie.. (^_^)
Okies..sebelum Cik Ain nak tutup entry for today..jom kiter tengok list yang boleh charge diri kita & our Imaan..let’s check it out..huu :
1.Membaca al-quran
2.Berzikir
3.Solat sunat
4.Bersedekah
5.Majlis ilmu



At last, jom 'charge' diri kita dengan solat & segala amalan yang dapat mendekatkan kita dengan mengingatiNya. kerna... Dia membisikkan pada kita dalam bait-bait ayat cintanya (ar-Ra'd:28)… ‘Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi TENANG'… siapa yang tak inginkan ketenangan?an :)



oke..stop right there…nak pergi mengecas..heee..kbai,SALAM ~~



.... Nota Hati 1 : Biar putus cinta dengan manusia, asalkan tak putus cinta dengan Allah. Allah akan gantikan dengan yang lebih baik, namun jika putus cinta dengan DIA, apa lagi yang nak digantikan?

Tuesday, 24 April 2012

| Jom Bersyukur dan Jadi Diri Sendiri.. |



Assalamualaikum semua....One question for all??adakah korang semua gembira menjadi diri sendiri? pernah tak mintak nak jadi orang lain?haaaa...mesti pernah ugak terlintas an...*angguk2 yeee..huuu



Semua tu fitrah manusia biasa... kadang2 apa yang kita ada, kita rasakan xcukup.. nak lagi.. nak lebih.. tambah sikit boleh? things like dat la..dan kalau tengok orang lebih..kita pun nak lebih..an..em



Pernah dengar tak pepatah do not compare yourself with others. Tau tak penyakit hati datang dari mana? Datang dari sifat CEMBURU dan sifat cemburu tu selalunya datang dari tidak berpuas hati dan tidak pernah bersyukur dengan apa yang Allah dah beri sebab kita selalu membandingkan diri dengan apa yang orang lain ada…yang ke arah positive baguslah…ni yang sampai cemburu buta tak baguslah kan…=_=



Seriously, mustahil Cik Ain sendiri tak pernah cemburu dengan sesiapa .. (Si Dia tahu Cik Ain ni jenis camne..heee) Jangan terlalu membandingkan apa yang orang ada.. Setiap orang Cik Ain percaya ada power masing2 cuma kita je tak jumpa lagi untuk tonjolkan. Sebab kita ni semua masing masing ada apa yang orang tu takde cuma kita je asyik nampak orang lain, diri sendiri terabai pastu emosi merendah rendahkan diri sendiri. So, korang..please bangun dari mimpi...dan sama2 menggali apa yang kita ada and use it! Oke mula menggali hehehe. Dont ever compare yourself with others when you dont even know about their life.. fighting !


fighting ! chill ! :P (my little twin..ijat n pais ..haha..)





So, be hepy with urself k…now,  Cik Ain nak bagi sedikit petua untuk happy menjadi diri kita:

First sekali, kita kena bersyukur dengan apa yang kita ada...apa kata kita duduk dan merenung tentang apa yang allah dah bagi kat kita, janganlah fikir apa yang kita takde, kalau camtu sampai mati pon kita akan berfikir sebab takkan cukup melainkan orang2 yang bersyukur je akan rasa hidup dia dah lengkap  biarpun tak sempurna.Belajarlah bersyukur..*pesanan untuk diri sendiri jugak ni..:’)



Secondly, kita jangan membandingkan diri kita dengan orang lain. especially bila kita rasa kita teruk. erm.. kalau macam ni, sampai bila-bila pun kita takkan happy dengan apa yang kita ada..



Third, kita kenalah sayang diri kita.. sayang diri sendiri tu penting.. penting sangat-sangat lah.. kalau bukan kita yang sayang diri kita sendiri, takkan nak mengharap sayang orang je kan.. so, bila kita sayang diri kita, kita akan happy dengan apa yang kita ada..an..i love myself soo much.. :’)



Then, kita kena selalu reflect diri kita.. yup.. tengok diri kita sendiri.. apa yang kita rasa kurang tu, kita kenalah perbaiki.. sebab, kitalah yang paling tahu tentang diri kita sendiri..jom renovate ourself ! :’)



Be positive, all the time. tak kiralah apa yang berlaku pada kita, baik ataupun buruk. kita kena positifkan jugak.. kalau kita ditimpa musibah contohnya, kita kenalah positifkan diri. musibah tu tarbiyah dari Allah.. direct kita dapat didikan dariNYA. jadi, kita positifkan diri. "UJIAN ITU SELALUNYA MENDEWASAKAN"..bukan menjatuhkan..dan semua tu akan mematangkan kita..believe it..k..



Lastly, SMILE.. ye.. senyum. senyumlah korang.. kalau korang sedih or down and korang senyum. mesti beban yang korang tanggung akan terasa ringannya.. cubalah kalau tak percaya.. (^_^)being happy with ourselves will make us a better person. kalau kita happy, orang sekeliling pon akan happy jugak..



At last.. Happy-happy lah.. and senyum-senyum selalu ye…..and proud to be urself..k..^_________^...Dat’s all..kbai..Salam!



Nota Hati : Never blame any day in your life. Good days give you happiness. Bad days give you experience. Worst days give you a lesson. So, don't give up no matter what happen and keep on moving forward.. :D

Friday, 20 April 2012

| Copy Paste from Hearty |



Kita sakitkan dia......Xpelah, dia maafkan..
Hari ini dia ada......Kita buat dia menangis..Xpelah, dia cuba pujuk diri..
Hari ini dia ada......Kita mainkan dia..Xpelah dia anggap kita nak uji dia..
Hari ini dia ada......Kita buat dia sampai jatuh sakit..Xpelah, dia cakap ubat ada...



Besok, bila dia dah tak ada....Kita akan tercari-cari dia.. Tapi tak jumpa..
Besok, bila dia dah tak ada....Kita akan tertunggu-tunggu dia..Tapi sia-sia..
Besok bila dia dah tak ada...Kita menyesal dengan perbuatan kita..Tapi terlambat



Masa itu....Dia mintak maaf sangat-sangat sebab...



Dia dah tak dapat teman kita.
Dia dah tak dapat hiburkan kita.
Dia dah tak dapat nak jaga kita.
Dia dah tak dapat nak usik-usik kita..



Dan kita dah tak dapat nak buat dia sakit hati,menangis,jatuh sakit dan mainkan dia..Dan kita mesti akan menyesal sebab kita dah buat macam-macam dekat dia dan tiba-tiba baru kita sedar, dia itu.......................ORANG YANG KITA CARI-CARI SELAMA INI.................TAPI DIA DAH HILANG UNTUK KITA.



Perasaan manusia berbeza, semua tidak sama..kadang-kadang kita ingin sampaikan sesuatu,tapi tidak kesampaian..sehinggakan disalah anggap. tapi pernah kah kita terfikir, ada baiknya kita lepaskan sesuatu untuk kebaikan bersama atau hanya dia? biarkan dia terus berteka teki dari kita membiarkan perkara itu menjadi lebih buruk.biarkan dia bahagia,biarkan dia gembira dari kita terus menyiksa mereka.mungkin seksaan kita tidak nampak di dunia yang nyata,mungkin di akhirat nanti. So,tak salah lepaskan sesuatu untuk kebaikan nya kan. Dat’s all from my chienta heartie..salam jumat..kbai,Salam !


Thursday, 19 April 2012

| Hati Siapa Kosong? Sini Ubatnye.. |



Assalamualaikum..

Jum Dengar lagu Kosong…sambil2 ngah cari mood beresymen ni...hee..First time dengar lagu ni time otw jejalan kat KL baru ni..and first time dengar terus jatuh cinta…fall in love..cheeewah..:P



Actually sebelum2 ni lagu najwa latif memang Cik Ain suke dengar au.... Dyer punyer lagu & lirik simple but catchy..huuu...And honestly lagu ni best bangat okeeyy tak tipu.... anyway..dis is lirik lagu kosong by najwa latif..jom layannn...




Kau melihat diriku
Seperti sesuatu
Yang mencabar dirimu
Akal dan mindamu
Kau mendustaiku
Kau bilang mereka tak tahu
Siapa diriku
Sedangkan kau juga begitu

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa kosong kosong

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku kosong kosong

Kini aku bangkit
Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan
Kini aku pantas berjalan
Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan
Siapa diriku yang sebenar

Oo Oo
Kosong kosong

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa kosong kosong

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku kosong kosong

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa kosong kosong
.................................................



Amacam ? Best kan? Tak best jugak ker? Tak best sudah! teehee~ ;) ehem..kalau korang nak dengar..try lar bukak youtube..xpun download lar kat maner2 ye..hee.. Okai! bye!Salam!



Nota Hati : Aku tak mampu menjaga cinta ini.. karena Allah sebaik2nya penjaga..Ku serahkan padaNya dan biarkan ia indah pada waktu yang ditentukanNya. Tak Usah kau ragukan tentang diri ini kerana Allah Always Be There.. Bersamamu,bersamaku ,Bersama kita...cukup doa sebagai komunikasi di antara kita…janganla melampaui batas dari apa Yang Allah tetapkan.. I do love you !

Tuesday, 17 April 2012

| Dear My Future Zauj |



Assalamualaikum......
to my future zauj: I don't know neither who you are nor where you are. I hope to be the best woman that stand besides you and give you strength because behind a great man, there is a great woman. So please ! Don't stop searching and waiting for me until Allah s.w.t. brings us together. May you have a good life in your journey of searching and waiting for me as your zaujah :) To my future zauj, nanti akad kite jumpe ya...mase itu Allah akan ketemukan kite jua.inshaAllah.=)












Nota Hati : I want you to know that I built you a home in my heart. A place where our memories live and our love never fades.   إن شاء الله

picture credit to : Izara

Wednesday, 11 April 2012

| Baucar buku…lalala..jom beli ilmu akhirat~~~ |



Assalamualaikum,
Alhamdulillah, syukur kerana diberi kesempatan Cik Ain untuk hupdate belog pada kali ini. Hurm... rini Cik AIn nak ceritera pasal baucar buku yang still belum digunakan..ishh.. xkan nak burn camtu je an..sayang ooo..hee..Apa nak dibuat ek dengan baucer buku ni? Kenapalah Cik AIn tanya soalan macam ni... Baucar buku untuk beli buku lar an..komik kew..buku rujukan ,novel..haa...apa lagi..hee.. Tapi, teringin jugak nak guna baucar ni untuk beli benda lain dari yang lain... iaitu beli kitab2 agama…kalau boleh nak ada koleksi sendiri..kan best an…time2 free boleh baca..dpt jugak pahala nya an =)



Ada 2 buku betul2 Cik Ain nak miliki...buku 1 , Indahnya Hidup Bersyariat. Ya buku agama. Bukannya Cik Ain nak tunjuk alim atau warak tapi bila buka buku ni, Cik Ain nilaikan diri Cik AIn betapa ceteknya ilmu agama dalam diri CIk AIn.… Apakah yang menarik sangat ek buku ni? Indahnya Hidup Bersyariat adalah sebuah buku yang patut atau Cik Ain nak katakan WAJIB ada bagi setiap orang...Indahnya Hidup Bersyariat merupakan sebuah buku panduan Fardu Ain yang lengkap dan bergambar. Ditulis oleh Dato' Ismail Kamus dan Mohd Azrul Azlen Ab. Hamid keluaran Telaga Biru Sdn Bhd. Buku ni meliputi setiap aspek dari mana manusia dilahirkan sehinggalah dia menghembus nafas terakhir. Dari bab kelahiran, pendidikan awal kanak-kanak, berkaitan remaja, masuk pulak bab Fardu Ain asas macam solat puasa semua tu, perkahwinan, hidup bermasyarakat serta amalan-amalan sunat dalam kehidupan.. Lengkap dengan doa lagi tu au..





Buku kedua yang Cik Ain tertarik sangat nak beli ialah Kitab Syamail Muhammadiyyah…Cik Ain berminat untuk membelinya kerana ia menerangkan secara terperinci keperibadian Rasulullah dan memang benar apa di kata, meskipun Rasulullah sudah 1400 ++ meninggalkan kita namun buku ini memberi suatu bayangan tentang ciri baginda yang amat mulia, cara baginda berpakaian, cara baginda bergaul dengan sahabat baginda dan sebagainya. Syamail Muhammad mengandungi 281 muka surat, dan dipecahkan kepada 58 topik kecil. Kitab asal Syamail Muhammad adalah terbitan Pena yang diterbitkan di Indonesia dan versi kedua diterbitkan oleh Telaga Biru yang juga menggunakan bahasa Indonesia (supaya tidak terubah cirinya) namun mempunyai glosari di belakang buku…… moge bile ada buku ni, bertambahlah cinta kepada rasulullah dan sunnahnya dan jua dekatnya dengan baginda ..sob sob sob ( lau kana bainana...)






Okies..before nak tutup entry for today..nak bagi lar sedikit kater2 kat seme dan diri sendiri..hee..Membaca itu jambatan ilmu an... untuk dunia dan akhirat. Tuntut la ia selagi pinjaman nyawa ni tidak ditarik olehNya. Setiap detik hidup ini berharga. Begitu juga ilmu dariNya. Jika kita kejar ilmuNya, dunia dan akhirat pasti datang mengejarmu. Tetapi seandainya ilmuNya kita campak entah ke mana, pasti dunia dan akhirat lari darimu.Ilmu yang baik adalah ilmu yang mengingatkan kita pada Pencipta. Ilmu yang baik adalah ilmu yang tidak melalaikan kita. Ilmu yang baik adalah ilmu yang membuatkan kita rasa semakin dekat denganNya..kan..=)



Dat’s all for today yee..Kalau korang ada rezeki lebih, belilah buku yang Cik Ain suggest kat atas satu ok. Bukan buat simpan, tapi untuk rujukan sebab satu hari memang kita akan memerlukannya dan ilmu yang ada di dalamnya berguna untuk keturunan kita nanti. Percayalah...dan inshaAllah dis weekend  Cik Ain akan ke KL ..nak guna baucar buku lar..lalala..mudah2an perjalanan Cik Ain dan beberapa sahabat yang lain dipermudah..inshaAllah..n mudah2an dapat lar cari kitab yang Cik Ain nak sangat2 tu..heee..okies..stop right there~~kbai,Salam !



Nota Hati 1 : Selagi kita menimba ilmu Allah.. selagi tu kita akan rasa banyak salah dan silap kita terhadapNYA.Kenapa? sebab Ilmu Allah tu luas sangat.. sangat meluas.. seluas alam semesta.. tiada tandinganya.. rugi sangat kalau kita xambik peluang ni untuk menuntut ilmu untuk akhirat nanti..^^

Saturday, 7 April 2012

| Awak..sudikah awak... |



Dear awak,,,,
Sudikah awak menjadi Imam
di setiap solatku..
agar solatku lebih bermakna
dan terjaga hendaknya..

Sudikah awak menjadi Penjaga
diri dan maruahku
agar hidupku lebih tenang dan bahagia

Sudikah awak menjadi Pendidik
hati dan jiwaku
agar rohaniku terisi hikmahNya
dan akhlakku terjaga hendaknya

Sudikah awak menjadi Pemerhati
setiap gerak dan langkahku
agar aku tahu mana salah dan buruk laku ku

Sudikah awak menjadi Peneman
di kala suka dan duka ku
agar satu hari, jika ujian itu datang
air mataku ada yang menghapuskan..

Sudikah awak menjadi Pembela
diriku dan agamaku
agar aku terus berada di atas jalan yang benar

Sudikah awak menjadi Penggerak
semangatku..
agar bila aku kelesuan
kau mampu memberi bantuan
walau hanya sekadar senyuman :)

Sudikah awak menjadi Sahabat
buat diriku..mendengar luahan hatiku
agar aku boleh berbicara apa saje dgnmu
tanpa rasa ragu..

Sudikah awak menjadi Penghibur
tika ku kesunyian
agar aku boleh ketawa riang

Dan sudikah awak menemani hidupku
sepanjang hayat ku di dunia ini
dan menghargai kehadiranku disisimu..
p/s : tengs for everything yaa awak..maaf untuk semua yang terjadi dari awal kiter kenal hinggalah ke saat ini...moge takdir dan jodoh akan menemukan kita hingga ke syurga..ameen :')





Mood: feeling sambil layan lagu pasha ungu..lagu penghujung cintaku..so..lg terjiwang2 lettew Cik Ain ni..hee..ILYSM :D
Nota Hati 1 :Dalam doa, ku sampaikan salam rindu. Moga Allah menjagamu, seperti mana Dia menjagaku.

Friday, 6 April 2012

| Amalan idaman hati~~jom istiqamah ! |



Assalamualaikum
April datang lagi…cepatnya masa berlalu an..tup tup tup xlama lagi bakal menjengah umur 21 dan tika masa berlalu pergi, rasa betapa kurangnya diri ini. Hurm, semakin hari kita belajar, dekat dengan ilmu, semakin terasa betapa kerdilnya diri ini. lebih-lebih lagi dalam mengutip setiap satu ilmu-ilmuNya.



Kadang-kala terasa diri ni sungguh lemah ya Allah. Yup, lemah untuk memahami, menjalani dan mencepatkan segala kerja baik dari segi pelajaran mahupun kehidupan. Dengan erti kata yang mudah, dalam diri penuh dengan virus sifat MALAS. Astaghfirullah ! exam pulak is in coming…siapa lar ada jual anti virus MALAS ni..nak bli 1..hee.. Ya Allah, jauhkan sikap kemalasan dalam diriku ini plizzz. Permudahkan segala urusanku !



Okie~ let’s straight to the point..today Cik Ain nak share amalan baru yang menjadi idaman hati Cik Ain. Moga akan tetap kukuh menjadi rutin harian dan terus istiqamah sebab mencari istiqamah tu lah yang paling payah sebenarnya. Dan semoga hati akan sekuat mungkin, rezeki akan melimpah ruah, ketenangan datang menerpa, sentiasa positif dengan aturanNya ! ameen~ yukk kita sama2 kita jadikan  amalan2 berikut sebagai rutian harian kita :
1) Membaca Al-Mathurat selepas subuh dan selepas asar
2) Membaca zikir harian
3) Bacaan Al-Quran setiap hari
4) Solat hajat setiap hari
5) Banyakkan membaca buku2 agama
6) Sentiasa memberi derma






           

“Daripada Aisyah r.ha., Nabi Muhammad SAW bersabda: “Wahai manusia lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu. Amalan yang paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit.”(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Permudahkan perubahan ini Ya Allah dan semoga kita istiqamah dalam melaksanakan amalan2 kebaikan :) biarlah perkara/amalan yang kita lakukan sedikit asalkan kita berterusan melakukannya..daripada amalan yang banyak tapi hanyalah sementara..an..jangan pandang pada kuantiti tapi pandanglah pada kualitinya..biar sedikit asal diberkati..daripada banyak tapi memudaratkan hati.. so kepada mereka yang di luar..sape-sape saje yang ingin berubah.. jangan TAKUT atau MALU my dears..kita tak keseorangan...kita ade ALLAH..itu yang penting! kaloo kite ikhlas,inshaallah ALLAH akan tolong kite tolong luruskan jalan kite dan  iman kite supaya teguh untuk berubah dan istiqamah! Cik Ain tahu Cik Ain pun bukannya baik sangat pun.. masih nipis lagi iman Cik Ain…xsemua orang sempurna an..tapi,mari kita berusaha mencari kembali ALLAH... kita boleh k..fitrah manusia sentiasa mahu kebaikan…jadi takpe....kuatkan semangat dan mula mencari dan berusaha ! dan mudah2an amalan2 yang nampak susah dilakukan seperti dalam checklist kat atas tu akan nampak mudah dengan niat ikhlas lillahi taala !



At last.....jangan tungu lama2..tapi berubahlah sekarang.. sebab kita tak tau bile malaikat IZRAIL akan jemput kite satu hari nanti..takkan kite nak cakap dengan malaikat.."emm jap eyh,nak berubah lahh..."…huhuhuhu..so,mari berubah sekarang...=)

P/S : Sape2 yang ingin berubah tapi malu2...jom bacer artikel kat bawah ni..sangat2 membantu motivate ourself..SELAMAT BERUBAH KE ARAH KEBAIKAN DAN ISTIQAMAH!!! Wallahua’alam..kbai,Salam.



Nota Hati 1 : Kadang2 kita hambaNYA yang penuh dengan kekurangan menganggap segala amal yang perlu kita lakukan sangat sulit dari meniti sehelai rambut .. tapi bila buat kejahatan sangat2 senang... T_T