Wednesday, 29 February 2012

| Si Air Mata |



 Assalamualaikum..
Peace upon to all..
Semoga semuanya baik2 aje..
inshaAllah ^^






air mata ni pelik bin ajaib kan..
time sedih dia mengalir..
time marah dia mengalir..
time rindu pun dia mengalir..
dan time kita hepi pun dia nak mengalir jugak..
itulah dia AIR MATA..kan






Actually , bagi orang yang kuat menangis macam Cik Ain ni, air mata adalah
 satu anugerah.. betol…hee..cheewahh :)
sebab dengan menangislah Cik Ain akan merasa sedikit ketenangan, 
mengubat kedukaan, meredakan kemarahan dan 
juga menyalurkan kerinduan kepada seseorang…
Dan air mata jugalah terapi yang paling terhebat yang dianugerahkan Allah 
kepada semua perempuan.
Kan…angguk2 yaa semua perempuan kat luar saner..heee






Tapi an orang selalu kata :
“ Jangan menangis… cengeng namew nya tu “
“ Don’t ever you cry if u are strong “
tapi  bagi Cik Ain an :
menangislah lau memang rasa nak menangis..
just cry when you feel like crying, then inshaAllah you will feel better and better..
bagi seorang perempuan especially Cik Ain, apabila dia menangis,
dia akan melepaskan apa yang terpendam dalam hati yang tidak mampu 
diluahkan dengan kata-kata.
Tapi ada jugak kan perempuan yang bersedih, tapi tidak mampu mengalirkan air mata,
Dat’s mean perempuan itu menangis dalam hati lar an..
( pandai2 je Cik Ain buat statement…heee )
Satu perkara yang anda perlu tahu tentang Cik Ain ialah, Cik Ain tak suka 
menangis di hadapan orang,
seboleh-bolehnya Cik Ain akan mencari tempat yang tersorok..
tapi jika air mata sudah xdapat tertahan maka ia akan tertumpah jua...sob sob sob
manje kew Cik Ain ni..heee..no komen..tuut tuuut ^^








Ok..last word before ends dis entry today..
Jangan terlalu ego untuk mengalirkan air mata....
Jangan sampai hati kita ni menjadi beku macam ais...
Jangan berasa segan untuk mengalirkan air mata apabila mengigati 
kebesaran Allah SWT yang maha kuasa..
Jangan berasa malu untuk mengalirkan air mata keinsafan, iaitu 
menyesali segala dosa-dosa yang lalu..
Dan jangan kedekut untuk menangis penuh keinsafan
kerana kealpaan dan kelalaian kamu terhadap Allah SWT.
" Maka ingatlah kepada Ku, Aku pun akan ingat kepadamu. "
[Al-Baqarah, 2:152]






Oke..dat’s all for today..
Salam sayang dari Cik Ain..
Kbai…Salam.^^



Nota Hati 1 : Berikanlah cintamu kepada Allah SWT sebelum kamu memberi rasa cintamu 
kepada manusia, maka dengan itu kamu tidak akan berasa kecewa apabila
 perhubungan itu terlerai di tengah jalan. Semuanya kerana kamu berasa yakin 
bahawa kamu masih punya cinta daripada Tuhan Yang Maha Kuasa...
Nota Hati 2 : Tuhan, aku mohon, jagakan dia buatku.. berharap, 
moga kita saling mendoakan..:')

Saturday, 25 February 2012

| I Hate U…Mencinya… |



Assalamualaikum..
Peace upon to all..
Semoga semuanya baik2 aje..
inshaAllah ^^







Actually… Ain tengah buat esymen, tapi nak off task sekejap..hee
Nk berfeeling2 sekejap…ehem3.. ( lamew xberBW )
Mesti anda tertanya2 kenape lar berfeeling2 Cin Ain sorang2 ni ek..hee
marah siapa tu Cik Ain? ciap menci-menci lagi tu?
Ish ish ish ( hanya mampu geleng kepale jew ni )







owh, hentikannya…
lets go straight to the point la ok?
rasanyalah.. kita ni semua manusia normal.. kan?
kalau tak suka, rasa nak marah-marah, terasa nak benci, terasa menyampah tu perasaan
normal pada kita manusia yang hina ni.. kan?
ok,  Cik Ain ni pun normal jugak…manusia biasa macam korang jugak..
tapi..ingat naa…
bila nak menci-menci ni.. cuba ingat hadis ni:
Abi Hurairah r.a berkata dari Rasulullah SAW bersabda:
"Takutilah oleh kamu sekalian persangkaan (Zan), maka sesungguhnya persangkaan itu lebih
dustanya (atau bohongnya lebih) dari ceritanya (yakni, yang sebenarnya); dan jangan meneliti
(dengan mata), dan jangan meneliti (dengan telinga), dan jangan dengki mendengki, dan
jangan berpaling (yakni, tak bertegur sapa), dan jangan benci membenci, dan (sebaliknya)
jadilah hamba-hamba Allah SWT yang bersaudara antara satu sama lain."
( HR Bukhari, Kitab Adab )







Soo..the main point yang Cik Ain nak sampaikan di sini ialah…
orang beriman tu adalah bersaudara antara satu sama yang lainnya..
jangan la benci2.. actually tak best pun.. hati sendiri yang sakit..
otak sendiri yang serabut.. dan jiwa pun kacau…kan
( pengalaman Cik Ain sendiri naa )
kalau ada la yang kawan-kawan kita buat perangai teruk sangat..
even yang tersayang kew…ehem2…
memang tahap rasa nak hempuk jew dengan batu belah batu bertangkup tu kan..
tapi cubalah kata kat diri sendiri dengan kata2 ni :
" Jangan kita membenci manusia kerana maksiat yang dibuat, benci maksiatnya sahaja. 
Janganbermusuh dengan manusia, takut nanti 1 hari kita lebih teruk daripada dia.
Apa-apa pun.. dia tetap saudara kita..kan"
Dari Abu Hamzah, Anas bin Malik r.a, dari Rasulullah SAW, beliau bersabda:
"Tidak beriman salah seorang diantara kamu hingga dia mencintai saudaranya
sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)







ada faham kew?
( Kew Cik Ain syiok sorang2 taip entry ni panjang2..hee )
sebenarnya kita takkan untung sikit pun membenci orang lain,
sebab kita semua sama… Manusia yang meminjam bumi.
tak payah nak fikir diri dah bagus sangat. cakap tu cakap ni. cari salah orang lain,
macam diri tak pernah salah… kan?
Cukuplah kita menyakiti diri kita dengan membenci orang lain.
Belum tentu rasa benci kita terhadap seseorang itu akan menjejaskan hidup dia.
Dia hidup tenang dan gembira, tetapi jiwa kita tidak tenang, membengkak dalam
kebencian yang membara. Siapa juga yang rugi kan
dan 1 lagi….
Perasaan benci ni sebenarnya adalah salah 1 ujian…
Ujian untuk menguji kesabaran kita…
Sooo…sentiasalah refresh dan berlapang dada dengan orang lain…
”…dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada.
Apakah kamu tidak suka bahawa Allah mengampunimu?
Dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang.”
( An Nuur, 24:22 )







ok la.. Cik Ain rasa korang faham dah.. korangkan bijak-bijak semuanya..
dan sematkan dalam hati yang
HIDUP BUKAN UNTUK MEMBENCI, tapi untuk BERKASIH SAYANG
Only dat for today…
salam kasih sayang
from Cik Ain ..kbai.. :)



Nota Hati 1 : Jika kita suka membenci orang,sebenarnya kita akan dibenci orang lain.
Jika kita suka menyayangi orang,kita akan menjadi orang yang paling disayangi.. ^^
Nota Hati 2 : YOU better dont say bad to other people because at one time, the bad things
will come back to you later n bite you. Also it will be more bad than what you said ^^

Sunday, 19 February 2012

| Cemburu Ker |


Assalamualaikum…
Peace upon to all..
Apa khabar iman hari ini..
Semoga sentiasa dalam jagaanNya..
inshaAllah ^^







lamew da xmencoret kat cni...sibuk kot..atau buat2 sibuk..hihi
xpela..abaikan perkara yang di atas...
rni just nak sharekan something yang kerap dialami oleh golongan remaja pada masa kini
seperti Ain... ( remaja lagi ker??heee )
yang sekarang pun Ain sedang alaminya...hee
iaitu, perasaan cemburu !








Orang kata la kan, CEMBURU TU TANDANYA SAYANG..
Errr~ betul ke? Rasanya betul la. Tapi kan, rasanya cemburu ni ada banyak spesis plak..
Bukan just cemburu yang tandanya sayang tu je. Ada jugak cemburu-cemburu yang lain.
Sebagai contoh : cik Ain cemburu kat Incik Afiin sebab Incik Afiin ada kereta besar...hihi~~
 So.. cik Ain berusaha dengan lebih gigih untuk mendapatkan kereta lebih besar  daripada Incik Afiin 2...
huhuk~! Lebih kurang la...
See..cemburu yang ini bukan sayang tandanya okie... :)










Kalau kata cemburu je mesti ramai yang ingat negative jer. Sebenarnya tak ada la negative sangat kan?
 Macam situasi di atas tadi. Positive la tu, menjadi pendorong untuk lebih berjaya.
Dan jangan runsing jika perasaan itu sedang membelenggu diri korang semua.
 sometimes, mesti korang rasa tension dengan diri korang sendiri sebab korang memiliki perasaan yang terlalu
cemburu, kan ? err. jangan menipu aihh. Ain pun pernah la macam tu jugak.
 esspecially, Ain ni perempuan !
jika korang memilikinya, korang adalah normal ! anda masih waras ! hehehe :D









Actually kan perasaan cemburu ni sangat luas..global...so open sikit yaa :)
Cemburu memaparkan perasaan kasih dan sayang korang terhadap pasangan
jika cemburu itu kepada seseorang...
Kadang2, berlaku juga cemburu terhadap kawan2  yang sangat tekun belajar,
 rasa nak berjaya macam kawan lain...kan..
Dan ade jugak kes cemburu dalam melakukan ibadah kepada Allah.
that is why kenapa Ain cakap maksud cemburu itu sangat besar...
jgn asyik pk cemburu yang negatif je.... ish ish ish











Sebenarnya, Ain ni kuat cemburu / jeles jugak orangnya..
( orang2 yang dekat nge Ain memang kenal dah Ain ni camne..hii )
Bila difikir-fikir balik, yang tak sepatutnya Ain jeles pun Ain jeles jugak.
Kadang-kadang tu memang la tak patut. Uhuhuhu~ nak buat macam mana..
Ain ni SENSITIVE orangnya..erkk :)
korang plak camne...kongsikan la !!
tapi an namun, perasaan ini jugak ade kekurangannya...
korang, kalau rasa perasaan ni terlalu melampau, baik korang jaga2...
 sebab, ia akan merosakkan hubungan. serious !
bagi cik Ain ni, perasaan cemburu ni, perlu ada. tapi, harus dijaga.
( pandai plak nasihat orang..heee )









Apalah yang Ain nak sampaikan kat sini sebenarnya kan ek..? hihihi~~
nak cakap la kan, JANGAN JELES TAK BERTEMPAT je.
 Berpada-pada la sesama kita okie. ( macam terkena kat diri sendiri la plak... )
(^_^)
JELES itu memang tandanya SAYANG. Tapi, kalau SAYANG tak semestinya kene JELES.
Kalau nak jeles-jeles, pilih yang baik-baik okie. Sebab..
“ Islam melarang umatnya berperasaan hasad dengki dan IRI HATI, melainkan kepada perkara-perkara yang mendatangkan kebaikan sahaja “
okie~ stop right there~
Kbai.salam.



Nota Hati 1 : Mencari seseorang yang istimewa bagaikan mencari sebiji benih pokok dalam semak berduri..Bersedialah untuk terluka, jangan mengalah untuk terus mencari..
Andai sudah kau temui, sayangilah dia demiNya..  :')

Wednesday, 15 February 2012

| Wordless Wednesday #3 Game Pemadam |




Assalamulaikum....



kalau tak pernah main game ni
memang tipu-lah
asal cikgu cikgi takde je
bosan2 dalam kelas
dah terbaring2 kepala atas meja..nak2 yang lelaki..
Pemadam yang ada bendera negara tu la..femes tu dulu2..
Ain pernah mempunyai koleksi pemadam bendera ni..hee
sanggup beli pemadam banyak-banyak bukan sebab nak memadam tapi
sebab nak main lawan pemadam...
Siap siapa yang selalu menang tu berkumpul stok pemadam.
( zaman bebudak hingusan .. hee )
apa lagi kan
tekan hujung pemadam tu,
biar dia melompat2..
siap ada tukang sorak lagi..
tak boleh blah..ahaha.. :p
okey lar..nak men game pemadam dengan rumet lak ni...hihi
kbai..salam sayang yaa semua :D

Nota Hati 1 :  Budak-budak sekarang kecik-kecik dah pergi cc main dota
Xpun men angry bird..kan.. -.-