Thursday, 29 December 2011

:: Contest My Blog Simple But Cun ::


Assalamualaikum..
Peace upon to all...
Apa khabar iman hari ini...
Moga2 sentiasa dalam jagaanNYA ^^
inshaAllah...














Hari ini tetibe rasa gatal nk join contest...
Walaupun sebenarnya Ain xreti & xpernah pun join sebelum ni....
P disebabkan sudah di tag...
oleh Cik Emy...
plus tiada kerja nak dibuat....
dengan sukarela join la contest ni....huhu... ^^



















Sebenarnya contest ni dia punye penganjur ialah Miss Dina & Najla..
walaupun Ain baru je follow belog diorang..
p Ain nak cuba naseb la kan....huhu 
walaupun belog Ain xdela cun sangat..
tapi definitely memang belog ain sangat simple..huu
Antara syarat2 yang dikemukakan oleh 2 bidadari  iaitu Najla dan Dina :


















::SYARAT PENYERTAAN::
-Terbuka kepada warga Malaysia.\lelaki dan perempuan/
-Wajib follow blog Cik Najla dan Cik Dina \utk mengetahui perkembangan selanjutnya/
-Wajib like fanpage Cik Najla \akan update pasal contest disana/
-Jika kurang daripada 20 penyertaan, maka contest ini akan dibatalkan secara automatik
-Link www.sayaawesome.blogspot.com / tidak akan diterima dan di shoutbox juga.
-Pos kan link anda di comment box Najla \jika anda dari blog Najla/ Comment box Dina\jikan anda dari blog Dina/
-Tag 2 atau lebih rakan blogger anda dan pastikan mereka tahu











Jom Kita tengok hadiah2 ny pulak..huu
First  : shawl and vintage ring
Second : owl neclace
Third : header and banner flash












So here Ain  tag 5 blog yang Ain ase simple tapi CUNNN...
mereka yang bertuah adalah...
jeng jeng jeng










sape2 yang nak join dialu2kan yaa...
tiada paksaan k...
Ain xmengharapkan hadiah pun...
p lau dapat xtolak..hehehe :p
dat's all..

Salam.

Nota Hati 1 : Aku cuba intai masa hadapan, ingin lihat apa yang bakal terjadi .
 Tapi masa berkata padaku, tak perlu diintai kerana
 aku sendiri yang menentukan apa yang akan terjadi itu.. 
Berusaha!!! ^^

Wednesday, 28 December 2011

Wordless Wednesday #1 | I'm Not Perfect |







Kita tahu itu salah, kita sedar itu tak betul, malah kita faham itu dosa,
 sedangkan sebesar-besar dosa adalah apabila kita rasa berdosa ketika melakukannya..
 Emmm, dan lebih malang lagi Ain lah antara kita itu .... =(














Pernah terfikir, bilalah diri ni nak berubah, 
dalam erti kata lain menjadi muslimah sebenar. 
Bukan sekadar pakai tudung, solat 5 waktu sehari, puasa cukup !
 Tapi, mengimpikan untuk menjadi wanita solehah...
Penyejuk hati semua orang...
 Emm ... walau orang kata nak seribu daya , tapi bagi Ain tak semudah itu .....
 Orang yang sudah dapat hidayah, atau lahiriahnya memiliki sekeping hati yang tulus , 
mungkin anggap perkara ini mudah.
 Tapi, bagi orang yang tak sebaik macam Ain anggap perkara ni susah.
 Allah, banyak malah terlalu banyak dosaku padaMu ....... 



















so...Sorry, I can't be perfect ..... 
definitely never be perfect....
















Sesungguhnya mencari kesempurnaan itu terlalu meletihkan .....
Sekian,

Salam.

Nota Hati 1 : Andai bisa ku mengulang, waktu hilang dan terbuang ....
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi ...
 Tapi waktu tak berhenti , tapi detik tak kembali ...
Harap ampunkan hambaMu ini .... 

Sunday, 25 December 2011

:: Membebel vs Penyayang ::


Assalamualaikum..
Peace upon to all...
Apa khabar iman hari ini??
Mudah2an sentiasa dalam jagaannya..
InshaAllah...^^











Haa..cuba kita baca tajuk entry hari ini...
Macam pelik je tetibe je hari ini Ain nak share tentang ‘mbebel’..hee
Betol kan statement 2....
Membebel maknanye penyayang...haa..
Stuju..siapa stuju..hehehehe..













Sebenarnya semua orang Ain rasa mengaitkan perempuan dengan bebelan...
ok kalau tak semua pun tapi hampir semua la kan...tak gitu?
Ain suka membebel ke? of course la suka kot...kalau tak, tak kan ada belog ni...hehehe
tapi Ain xdela expert sangat bab membebel ni...hahaha^^
merungut ada la...nak2 buat kerja yang Ain xsuka....hee


















Sebenarnya membebel ni memang ungkapan yang SANGAT ISTIMEWA
 diberikan oleh kaum lelaki kepada kaum wanita..
Tapi kebanyakan kita (perempuan) menafikan hal ini..
SEBAB.....
Kita sebenarnya menganggap diri kita sebagai pemberi ingatan..kan..













Kenapa wanita suka membebel???
Haa..nak tahu x....
Jeng jeng jeng...
Sebenarnya terdapat 2 faktor yang boleh terjadi sedemikian,...
First , wanita mempunyai binaan otak ‘multitasking’..
Yg mana memudahkan mereka bercakap, bersembang, berleter dan membuat kerja2
fizikal yang lain dalam 1 masa..
Wahhh..hebatkan kita...soo..kaum lelaki di luar sana dun jeles..hee
Dan second pula ialah seorang wanita sebenarnya hanya membebel kepada
Lelaki yang ada hubungan rapat dengan mereka...
Contoh yang dekat suami dan anak2...
Haa..nampak di sini kami ( termasuk Ain ) bukan sesuka hati je nak
membebel kat sume orang..orang2 tertentu je kami berani..huhu..

















Nak tahu 1 kisah x....
Iaitu kisah Saidina Umar...
Yang mana terdapat suami isteri yang selalu btengkar & bgaduh...
Si isteri selalu je mbebel xhenti2....
Sedang memasak, mbasuh pun dia mbebel...
Kalau boleh sedang tidur pun dia nak mbebel....dasyat kan..
Jadi..si suami ni xtahan dengan perangai isterinya yang suka mbebel..
Dia pun marah balek si isteri yang mbebel..
Bila da balas balek mula la bgaduh...naik suara..
Si suami ni kemudiannya sedar rumahtangga mereka semakin parah jadi dia pergi
Berjumpa Saidian Umar untuk mengadu masalahnya...















Sebaik sampai di rumah Saidina Umar...
Si suami tadi tdengar isteri Saidina Umar sedang mbebel..
Tetapi suara Saidina Umar tidak pula kdengaran mbalas bebelan tsebut..
Mdapati isteri Saidina Umar pun begitu..
Si suami tadi xjadi mengadukan hal isterinya sebabnya...
Kalau isteri Khalifah pun begitu..apatah lagi isterinya..
Tetapi..ketika dia hendak bpaling pergi...tiba2 Saidina Umar memanggilnya..
Bertanyakan hajat bjumpanya...
Lalu si suami tadi mberitahu hendak mengadukan hal isterinya..
Si suami tadi mjawab :
‘ Aku datang hendak mgadu hal isteri aku, tapi aku lihat isterimu pun
berkelakuan sedemikian thadapmu ‘
Lalu Saidina umar tsenyum dan bkata :
‘ Tidak patut kalau aku tidak bsabar dengan kerenahnya. 
Bukankah dia telah memasak makanan untukku, mbasuh pakaianku
bsabung nyawa melahirkan zuriat untukku, mjaga anak2ku,  
dan dia tempat aku mdapatkan hajatku. Sabarlah, sesungguhnya
 keadaan itu tidak lama (nanti akan baik sendiri) ‘











Haa...nampak di situ kan... Islam pun mengiktiraf tabiat mbebel
wanita ini sebagai sesuatu yang positif...haa
Dan ia sebenarnya sebahagian daripada ujian dan muhasabah
kepada sang suami supaya lebih bsabar..
Jadi..kaum lelaki di luar sana bsiap sedialah dengan ujian ini yaa...
Anggaplah leteran isteri tu sabagai tanda ‘penyayang’..heee
So..dat’s all...moge mdapat manfaatnya...
Saling menerima kelebihan & kekurangan masing2..^^
( my future zauj..bsiap sedia lah anda..huhu )





Wallahua’lam.

Nota Hati 1 : "Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu,
berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami,
dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai."
 [Hadis Riwayat Ahmad]



Friday, 23 December 2011

:: Kita, Lembu & Solat ::

  
Assalamualaikum..
Peace upon to all...
Apa khabar iman hari ini...
Moga2 sentiasa dalam jagaanNYA ^^
inshaAllah...








Jom hari ini kita baca 1  kesah....
Kesah yang Ain rasa sangat menarik...tajuk nya...
Jeng jeng jeng
KESAH LEMBU & TUANNYA...
Kita baca dan sama2 ambil iktibarnya.... ^^












LEMBU :  Aku makan rumput. tuan makan apa?
LELAKI :  Aku makan nasi. kita tak sama.



LEMBU: tuan tidur di mana?
LELAKI :  Aku tidur atas tilam. engkau tidur dalam kandang. mana nak sama.



tiba-tiba kedengaran laungan azan....



LEMBU :  Itu suara apa?
LELAKI : Seruan azan mengajak bersembahyang.



LEMBU :  Tuan tak sembahyang?
LELAKI : Tidak.



LEMBU : Jadi..samalah kita..
 Lelaki : ???????












Haa..camne....ada siapa2 yang terasa kaa..heee
takkan kita nak jadi macam lembu kan...
lembu memang lah tak sembahyang..kan..kan..
tapi kita manusia solat memang suruhan untuk kita...
perkara wajib yang mesti kita tunaikan....










jadi, apa lagi??









JOM SOLAT (^^,)
“……..dan (marilah) mendirikan solat.."
( Surah al-Baqarah : 3 )



Wallahua’lam.



Nota Hati : Hidup ni memang singkat..tanpa disedari, masa berjalan dan
terus berjalan  dan kita pun semakin membesar, meningkat remaja dan
nanti tua dan akhirnya kembali kepadaNya. Masa berjalan tanpa boleh diundur...
benda yang paling jauh dengan kita ialah MASA dan
yang paling hampir dengan kita ialah MATI.. ^^