Sunday, 28 August 2011

••❤ 1 analogi ❤••



Assalamualaikum..
N peace be upon 2 u all...
Hope bek2 aje....
Nk2 dkt ryer ni...
Mst ngah bz nge bju n ksut ryer...sekut almond london la...samperit la..pistaichio la...n mcm2 la lg...mls la nk sbut sume..hehe,,
.
.
.
.
.
.
2day,,,aien juz nk sharing n bg 1 analogi...
N smew2 kter bcer n fikir2kan...
Especially kter suk luse Ramdhan akan berlalu meninggalkan kter...
Adakah ia berlalu dgn sia2...
ATAU....
Meninggalkan kerinduan kepadanya..
urmmm
Bak kter bang bil...lu pk la sndri...
Sal khidupan kter di dunia ni...
.
.
.
.
Dunia niey ibarat sebuah kapal layar....


-
-
-
-
-
Dunia ini adalah ibarat sebuah kapal layar yang sedang menuju ke sebuah pelabuhan yang aman, iaitu akhirat. Kapal yang sedang dilayari ini tidak diketahui datangnya dari alam mana.
.
.
.
.
Ditengah-tengah pelayaran, kapal ini berhenti di sebuah pulau bernama "Dunia". Di sini penumpang-penumpangnya berehat sementara bagi mencukupkan sebarang keperluan kecil dalam pelayaran seterusnya ke pelabuhan bahagia.
.
.
.
.
Rumput-rumput di pulau persinggahan ini terlalu indah, pantainya putih bersih .
Kapten kapal mengizinkan para penumpangnya turun sebentar untuk beristirehat sambil melihat-lihat. Beliau berpesan, jangan ada daripada mereka yang lalai apabila terdengar isyarat kapal akan meneruskan pelayarannya.
.
.
.
.
Sebahagiannya patuh kepada peringatan kapten, tetapi sebahagiannya lalai dan terleka dan mendapati tempatnya dikapal itu telah diduduki orang. Sebahagian besarnya pula terus leka dan lalai bahawa pelayarannya masih jauh. Dia terpengaruh kerana terpesona dengan keindahan pulau yang disinggahinya itu, seolah-olah tiada tempat lain lagi seindah itu.
.
.
.
.
Berkali-kali loceng kapal dibunyikan memanggil penumpang naik ke kapal, tetapi dia membuat endah tak  endah sahaja dengan panggilan itu. Akhirnya kapal membongkar sauhnya dan belayar menuju alam aman dan bahagia, sedangkan yang lain tinggal di pulau itu.
.
.
.
.
Apabila mereka telah berjalan dari pangkal ke hujung pulau itu, barulah disedari bahawa pulau itu bukan tempat sebenar yang dituju. Disitu dia dikeliling air, dia menyesal, tetapi penyesalan itu tidak berguna lagi. Kapal telah semakin jauh meninggalkannya. Dia menangis dan meraung meminta diambil semula.
.
.
.
.
Orang-orang tiada lagi yang jadi kawan, dan kapal lain tiada lagi yang datang. Sesal bertimpa-timpa, hari bertambah gelap, malam menyerkup suasana. Maka berkeliaranlah ular, kala, lipan dan binatang-binatang berbisa keluar dari sarangnya hendak menerkam dan menggigit. Makin lama makin bertambah banyak mengancam.
.
.
.
.
.
Renung2kanlah...ramadhan semakin meninggalkn kter...ahhh...aku arap ramadhan kali ini adalah lebih baik drpd ramdhan yang lalu...& mudah2an ibadatku dterimaMu Ya Rabb...
I think  dis  is  da  last  post  cos  pas ni kesibukab bakal melanda diriku.....buzy nge rayer idulfitry plus kne g pbs skolah..,plus  esymen n fail yang kne update..agagaga....hope everything will be okay...and u’ll enjoy ur ryer idulfitry n holiday.,...dat’s all...
Maaf slh slap n doakan y tbek utk aien yaa...

Wasalam.

(=^_^=)

Friday, 19 August 2011

:: jika ini jalannya ::



Jika ini jalannya,

Aku redha ya Allah.

Jika ini takdirnya,

Aku redha ya Allah.

Aku mohon dengan rahmatmu,

Kau berilah aku kekuatan untuk melalui waktu yang mendatang.

Kau berilah aku semangat untuk meneruskannya.

Kau berilah aku petunjuk.

Perkenankanlah doaku ya Allah.

'Just go with the flow.

It is already stated at the
very beginning of our birth.'

Aku ingin mencari cinta sejati yang boleh membawa aku ke jalan Ilahi.

Aku ingin menjadi makmum kepada seorang imam.

Aku ingin menjadi sayap kiri kepada seorang khalifah.

Aku ingin menjadi seorang pendengar kepada seorang da'ie.

Aku ingin menjadi seorang mujahidah kepada seorang mujahid.

Aku ingin memberikan cintaku kepada seorang insan yang mencintai Allah lebih dari segalanya.

Ya Allah, betapa aku malu atas apa yang telah engkau berikan sebagai manusia, segala khilaf tertuju

padaku, sungguh tidak ada apa-apa pada diriku yang kecil ini.

Terlena, sungguh aku sering terlena pada pesona nafsu dunia dan diri. Aku ingin kembali, tertunduk pilu

dalam sujud syukur kembali pada cahayaMu..



Wednesday, 17 August 2011

٠•• pic lg •٠•


Assalamualaikum…
Jom ngok gmbr lg….
Tema..
Keluarga bahagia…heeee




















Dat’s all only from me…..
Tq kpd A**** krn allow me to publish dis pic…
Hope ske…ngeeee J
Wsalam..

Monday, 15 August 2011

٠•• bukan sume mesti..... •٠•


Assalamualaikum w.b.t



skunk nie bz nge esymen..mostly kne submit bfore cti ryer...bru 1 settle...tgl 3 lg kne sttlekn...hope ak mampu lg btahan,,,,emm...pe pn mkin kerap lak ak bkak belog ni…mybe stress o slh stu cre nk epkn dri sendri…emm....hari nie ak nk kongsi sumtinngan korang..cos rni mcm2 mend jd……but…ad hikmah sume 2…mybe ak bkn shbt y bek sapa mend nip jd….



dlm hidup niey, kter of course ad rahsia n pblem kan..xkisah la rahsia  o pblem sal pe pn..semua org mesti dan haruslah ade....kter xleh lri dr sume wlpn sejauh maner kiter cube nk mnjauhkn dri dpnya...but mend 2 still akn kjar kter...dan rahsia 0 pblem 2 bukannya senang2 je kite nk citer ngan org kan..



dan mend nie jugak kte bleh kongsi ngan org yg betol2 faham mslh kte, keadaan kte jer….bkn sebarangan org je kn…course bkn sume org ley dpercayai..kdg2 y 6pak bek 2 la y tikam kter dr blkg…really hate dis situation…too hipokrit…tanpa nk jadikan rahsia tu kelemahan kte..org yg berkawan nie senang je nk jatuhkan org lain, kalau dah ade sifat mazmumah tu mula la mulut nk cerita kt org lain kan..sebab tu ak sangat susah nk percayakan sesiapa….



sebelum nk luahkan rahsia tu haruslah kenal betol2 ngan seseorang tu..kenal hati budi dye dulu, bru leh cter sume rahsia pun..jgn dah terlepas bru nk menyesal..betol x? lagi satu, ak sangat2 sensitif kalau org tnye sal mend pribadi ak...memang kadang2 ade gak rase nk luah kt seseorang tp x terluah..ak xleh r kalau ak  cter tapi org x amek ksh, bknnye nk dgr..n lg truk  mrh2 plak...ak xleh...n bukan sume org sgup jd pndgr kter y bek....n maybe slh ak jg..mybe ak ugak bkn pndgr y bek.....soooo...baek ak smpan sorang2 kan..lagi bagus..nantilah kalau pintu hati ak terbuka, ak akan citer kan semuanya..tapi ssh kot, hrp paham....bagi ak mser....bukan sume mend leh dikongsi…only kwn rapat ak  n certain person je ak pcaye..but…mreka-mreka sume jauh dr ak….so…panda2 la ak menjaga at ak sndri…emmm


setakat nie org2 yg rapat ngan ak je tahu..of cos la only kwn rapat ak je ak pcaye n cter..pepe mslh mmg ak cri dier…dier panda rti bg ak smgt baru…but…dier jauh dr ak….so…panda2 la ak menjaga at ak sndri….. pd sape2 yg ak x cter tu bknnya xnk cter tp ssh nk cter..takot korang xpaham..maafkn ak yer :)


beruntung ugak ak ade blog nie..de gak bekny ugak kan..leh ak luah pape yang menyerabutkan at ak nie tanpa bt org lain terasa kan..emm
pls be strong aien!


Tangisan semalam takkan menyebabkan kita rebah untuk hari ini..
Tangisan semalam takkan mematahkan semangat ini..
Tangisan semalam bukan berakhirnya sebuah harapan..
Tapi..
...Tangisan semalam adalah semangat.
Tangisan semalam adalah kekuatan.
Tangisan semalam adalah kebangkitan. :)
 Mereka hanya melihat bintang, tp kita berusaha memetik bintang  (^_^)..


That’s all...
Slm,

Sunday, 14 August 2011

???? kecelaruan ????


Assalamualaikum sume...

Peace be upon to you....
.
.
.
.
.
.

Huisy….. lame dah rasenyer tak mencoret something kat sini terasa cam dah berabad jer entry  yang last 2..huhu..kenapa ek?? sbb still sedang mencari dan terus mencari...muhasabah  yang kadang kala infinity wooo..hati oh hati apasal lah suke sangat rolling up and down ,,turned upside and downside hah?? hurm,,,

.
.
.
.
.
.
hurm kenapa ntah nak haru2 ni ,,, Lupa ker aku  yg  da terlalu banyak nikmat yang ALLAH bagi ??hurm…. ALLAH gak  yg mdatangkan sesbuah ujian tuh,,even sometime da keluar juraian manik2 jernih yang lagi mahal daripada mutiara tuh,,,sampai lidah dah terkelu ,ingatlah tiap bmende 2 akan ad hikmahnya,,alahai sakit kejap jer tak luak pon r segala nikmat tuh,,just ikhlaskan hati n belajrlah untuk redha.,, and ingat hanya DIA lah sebaik2 penolong dan pelindung..pegang ayat ni,insyaallah semuanya akan back seperti asal….hope…jdkn aku kuat rabb…

,
,
,
,
,



*
*
*
*
*
*

“Cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung. Maka mereka kembali dengan nikmat dan kurnia (yang besar dari) Allah, mereka tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti keredhaan Allah. Dan Allah mempunyai kurnia yang besar” (QS Ali Imran: 173-174)
.
.
.
.

.
.
.
.
.
then,,,,cbe anda fikir apa erti kehidupan pada anda,,dan adakah anda akan mampu teguh berdiri  tanpa redhaNYA??
OK .just this.... n stakat ni mgarut...juz nk ilgan kegundahan at y bcelaru nge bnyk mend..keserabutan..n agak release ugak ngarut2 kt belog ni..hee...then,,smile...:)...
salah dan silap harap dimaafkan dan ditegur,,terlalu banyk khilaf coz I'M JUST A HUMAN,,,doakan aku....n may ALLAH bless us ,,,



Wassalam....